Презентација на извештајот за процесот на јавни набавки

5 копии

Недоволна отчетност на државните институции за трошењето на јавните пари преку постапките за јавни набавки со што не се почитуваат обврските од Законот за јавни набавки. Ова е само дел од Извештајот за резултатите од редовниот мониторинг на процесот на јавни набавки кој ќе биде презентиран денеска. Истражувањето спроведено од Центарот за граѓански комуникации дошло до заклучок дека е зголемен бројот на жалби по јавни набавки од страна на компаниите. Зголемување имало и на одолговлекувањето на донесувањето на одлуката за избор на најповолна понуда, а наспроти тоа е регистрирано ублажување на проблемот со поништување на постапките за јавни набавки. Забележан бил и неколкумесечен прекин на јавното објавување на решенијата на Државната комисија за жалби по јавни набавки што е нејзина законска обврска.  Целта на мониторингот е да оцени колку функционираат основните принципи на јавните набавки: транспарентност, конкурентност, еднаков третман на економските оператори, недискриминација, законитост, економично, ...
| | веќе видена | слични

Сериозно високиот процентот на поништување на постапките за јавни набавки создава сомнеж кај деловната заедница дека честопати тендерите се поништуваат заради неостварувањето на некоја однапред планирана калкулација. Ова се оценува во четвртиот „Квартален извештај за резултатите од мониторингот на процесот на јавни набавки во Република Македонија“, што го направи Центарот за граѓански комуникации.Центарот во Извештајот препорачува да се зајакне контролната функција на Бирото за јавни набавки, да се направат измени во Законот, како и да се засили надзорот и инспекцијата во институциите каде што еден ист тендер неколкупати се поништува.
| | веќе видена | слични

Процентот на поништување на постапките за јавни набавки е сериозно висок и тоа создава сомнеж дека тендерите чести се поништуваат поради неостварувањето на некоја однапред планирана калкулација. Ова е оцената на Центарот за граѓански комуникации во четвртиот „Квартелен извештај за резултатите од надзорот на процесот на јавни набавки во Република Македонија“. Центарот во Извештајот препорачува да се засили контролната функција на Бирото за јавни набавки на процесот на јавни набавки, да се направат измени во Законот за јавни набавки со кои ќе се овозможи санкционирање на случаите на неколкукратно поништување на тендерите, како и да се засили надзорот и инспекцијата во институциите каде што еден ист тендер се поништува по неколку пати. - Законот остава можност да го поништите тендерот иако имате пет до шест квалификувани понуди од различни фирми со образложение дека ниту една од понудите не била прифатлива. Тоа остава сомнеж дека се фаворизира одреден понудувач, кој во моментот не ги задоволува пропишаните ...
| | веќе видена | слични

Министерствата и другите државни институции не се транспарентни како ги трошат државните пари кога се работи за јавните набавки. Ова е заклучокот на Центарот за граѓански комуникации, кој вчера го презентираше четвртиот квартален извештај за резултатите од мониторингот на процесот на јавни набавки. Според Центарот, државните институции и министерствата за набавките реализирани во текот на 2009 година не доставиле ниту едно известување за склучен договор до Бирото за јавни набавки, иако имаат законска обврска тоа да го сторат. Се зголемува и бројот на државни институции кои до Бирото за јавни набавки не доставуваат податоци за направените трошења до 20.000 евра за набавка на стоки и услуги, односно до 50.000 евра за набавка на работи. "Од вкупно 40 следени постапки за јавни набавки во овој квартал, одлука за избор на најповолна понуда не е донесена во дури 13 случаи, што е 33 отсто од вкупниот број јавни набавки. Временското одолжување на донесување одлука во овие постапки се движи од 50 до 120 дена", стои во ...
| | веќе видена | слични

Се продлабочува проблемот на нетранспарентноста на државните институции. Наместо да се зголемува, опаѓа бројот на институции кои информираат за тнр. малите набавки на кои во првите 6 месеци од годинава се потрошени 26 милиони евра. Од Центарот за граѓански комуникации соопштувајќи ги овие податоци потенцираат дека е загрижувачки тоа што во групата институции кои не давале отчет се наоѓаат и 5 министерства: за транспорт и врски, за локална самоуправа, за земјоделство, за одбрана и култура. Дел од државните инсититуции не ја почитуваат ниту законската обрска да го стават на увид на јавноста и секој склучен договор за коj се плаќа од буџетот. Оттука од центарот укажуваат на сериозна потреба во законот за јавни набавки да се воведат и казнени одредби. Мониторингот на јавните набавки и овојпат резултира со сознанија за одолговлекување на донесувањето одлуки како и законски широко оставениот простор за поништување на тендерите. Воедно, анализите покажуваат дека фирмите се почесто ги оспоруваат тендерите, а расте ...
| | веќе видена | слични

Катица ЧанговаФаворизираните фирми се слабост на тендерите. Високиот процент на поништување на тендерите создава сомневање кај деловната заедница дека се наместени. Оваа сериозна појава може да се спречи само со законски казни. Правниот вакуум за санкциите мора да се пополни побрзо затоа што институциите се однесуваат удобно, смета Центарот за граѓански комуникации, кој вчера ги презентираше резултатите од мониторингот на процесот на јавни набавки во Македонија. „Законот остава можност за поништување на тендерот, иако има пет до шест квалификувани понуди од различни фирми. Изборот не бил направен затоа што не била прифатлива ниту една од понудите. Тоа е сомневање дека се фаворизира одредена фирма која во моментот не ги исполнува пропишаните услови“, објасни Сабина Факиќ. Центарот за граѓански комуникации препорачува да се зајакне контролната функција на Бирото за јавни набавки, како и да се засили надзорот и инспекцијата во институциите каде што се поништува еден ист тендер неколку пати. Клучна забелешка во ...
| | веќе видена | слични

Недоволнa транспаретност во трошењето на јавните пари, дискриминација во однос на понудувачите, проблеми со донесување на одлуки за најповолна фирма се најголемите проблеми со кои фирмите се соочуваат за време на  тендерите. Ова се дел од резултатите од мониторингот на Центарот за граѓански комуникации, според кој во текот на 2009 година голем дел од министерствата не поднеле извештаи за  склучени договори, што е сериозен индикатор за нетранспарентноста на јавните набавки. „Анализите на Центарот покажуваат дека транспарентноста и отчетноста на трошењето на јавните пари е загрозена. Голем дел од државните институции  во текот на 2009 година не поднеле ниту еден извештај за склучување договор, што е сериозен индикатор за транспаретноста на тендерот. Како такви би ги наброила Министерството за Труд и Социјална Политика, локалната самоуправа за земјоделство и секретаријатот за европски прашања“, изјави Сабина Факич од центарот за граѓански комуникации. Податоците од мониторингот  истовремено покажуваат дека ...
| | веќе видена | слични

      Центарот во Извештајот препорачува да се зајакне контролната функција на Бирото за јавни набавки на процесот на јавни набавки, да се направат измени во Законот за јавни набавки со кои ќе се овозможи санкционирање на случаите на неколкукратно поништување на тендерите, како и да се засили надзорот и инспекцијата во институциите каде еден ист тендер неколку пати се поништува. - Законот остава можност да го поништите тендерот иако имате пет до шест квалификувани понуди од различни фирми со образложение дека ниту една од понудите не била прифатлива. Тоа остава сомнеж дека се фаворизира одреден понудувач кој во моментот не ги задоволува пропишаните услови, рече Сабина Факиќ на денешната прес-конференција на која беше претставен Извештајот. Таа посочи дека во Законот треба да се предевидат казненени и прекршочни одредби за неколкукратното поништување на тендерите за јавни набавки. Како една од клучните забелешки во Извештајот беше посочена недовoлната транспарентност и отчетност на државните ...
| | веќе видена | слични

Останато

Со 10 гласа за, 5 против и ниту еден воздржан, Комисијата за уставни прашања го усвои предлогот зборот Република Македонија да се смени со Република Северна ...
сите 403 | | | веќе видена

„Груевски купува денови на слобода“ – со ваков наслов Независен ја објаснува ситуацијата околу правните игри на адвокатскиот тим на Груевски за да го ...
сите 312 | | | веќе видена

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, денеска одржа прес конференција на која рече дека несреќниот случај во кој животот го загуби 17-годишно девојче ...
сите 133 | | | веќе видена

Исто како и во првиот круг гласање од локалните избори во 2013 година, притисокот и на 7 април, денот на вториот круг, врз членството на ВМРО-ДПМНЕ, вработени ...
сите 127 | | | веќе видена

Владата донесе одлука за носење законски измени за справувањето со кучињата скитници. Како што ни рече вчера владиниот портпарол Миле Бошњаковски, законските ...
сите 68 | | | веќе видена

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски во своето гостување во емисијата Само Вистина на Канал 5 коментирајќи го замрзнувањето на имотот на ...
сите 102 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Презентација на извештајот за процесот на јавни набавки

Од:
До кого (е-маил):
Порака: