Башески: Сите релевантни институции да извршат увид

Директорот на Филмски фонд, Дарко Башески денеска ги повика сите надлежни институции да извршат контрола на неговата работа во Филмскиот фонд. Од моја страна ќе направам се да се расчисти состојбата, посебно затоа што бев обвинуван дека стојам зад проневера на пари. Функцијата во Еуроимаж е волонтерска. Моја грешка е што не сум следел. Барам да се расчисти се и да се направи евиденција. Во моментов замрзнати се сите исплати“, истакна Башески. Башески беше обвинет за проневера на европски пари за филмови. Претставникот во „Еуроимаж“ со чиј потпис се добиваат парите за прикажување на филмови, вели дека потпишувал верувајќи им на дистрибутерите дека ќе ги прикажат филмовите со носење на плакати. Повикувајќи се на Законот за Филмски фонд тој вели дека фондот ја следи состојбата со дистрибуцијата и киноприкажувачката мрежа во Македонија, но дека ја нема надлежноста над киносалите и над дистрибутерите. „Следењето на состојбата со дистрибуцијата и киноприкажувачката мрежа во Македонија до октомври 2010 година ...
| | веќе видена | слични

Директорот на Филмскиот фонд на Македонија, Дарко Башески, признава дека договорите со споменатите продуценти ги потпишувал „на доверба“, а некои од нив не се ни евидентирани во Централниот регистар, или барем не под истото име. Спорните дистрибутери се главно непознати имиња на македонскиот дистрибутерски пазар, а повеќето од нив се всушност фирми-ќерки на големи дистрибутерски куќи од регионот „Еуроимаж“ измамен за 200 илјади евра Околу 200 илјади евра се проневерени од дистрибутерите што потпишале договор со „Еуроимаж“ за прикажување европски филмови, кои потоа воопшто не се појавиле во киносалите. Директорот на Филмскиот фонд на Македонија, Дарко Башески, признава дека договорите со споменатите продуценти ги потпишувал „на доверба“, а неофицијално некои од нив не се ни евидентирани во Централниот регистар, или барем не под истото име. Спорните дистрибутери се главно нови и непознати имиња на македонскиот дистрибутерски пазар, а повеќето од нив се всушност фирми-ќерки на големи дистрибутерски куќи од ...
| | веќе видена | слични

Директорот на Филмскиот фонд, Дарко Башески, ги повикува сите надлежни институции да направат ревизија на неговото работење во Фондот, но и во поглед на неговата работа како претставник на Македонија во европскиот фонд „Еуроимаж“. Со оваа порака, која Башески јавно ја упати вчера на прес-конференцијата со новинарите, сакаше да каже и да порача дека во неговото работење нема ништо спорно. Но, за жал, веќе самите факти што тој им ги поднесе на новинарите зборуваат за неодговорно работење и за проневера барем на 230 илјади евра префрлени од „Еуроимаж“ во последниве три години за дистрибуција на европски филмови, за што со свој потпис потврдил токму Башески. Зад овој скандал со парите од „Еуроимаж“ стои фантастична бројка од 97 филма и 500 илјади евра вкупно. Уште од 2008 и од 2009 година, кога се појавуваат многу нови дистрибутери, се бара поддршка од „Еуроимаж“ за дистрибуција на голем број европски наслови. Се работи за доста големи средства што се префрлувани врз база на потписот и потврдата на Башески, дека ...
| | веќе видена | слични

Спорните фирми се "Медија фактори", "Еуро филм", "Арена филм" и "Балкан филм". Најголем број неприкажани филмови отпаѓаат на "Балкан филм", од каде од 2006 година добиле средства за дури 33 европски филмови, а не е потврдено дека се прикажани 19, за кои кеширале 85.500 евра. Дел од овие дистрибутери се ќерки-фирми на големи компании од регионот, па се поставува прашањето дали истата пракса се случувала и на Балканот? Над 200.000 евра од европскиот филмски фонд "Еуроимаж" добиле дистрибутери во Македонија, а филмовите не ги прикажале. Четирите спорни дистрибутери се "Медија фактори", "Еуро филм", "Арена филм" и "Балкан филм", објави вчера на прес-конференција директорот на Филмски фонд, Дарко Башески. Најголем број неприкажани филмови отпаѓаат на "Балкан филм", од каде од 2006 година добиле средства за дури 33 европски филмови, а не е потврдено дека се прикажани дури 19, за кои кеширале 85.500 евра. Следи "Арена филм" со 65.000 евра, "Еуро филм" со 34.200 евра, и "Медија фактори" со 24.500 евра. Директорот ...
| | веќе видена | слични

Четири фирми го урнаа угледот на македонската кинодистрибуциЈа Спорни се и дополнителни 19.000 евра кај „Балкан филм“, каде што за четири филма постојат филмски копии во Кинотеката на Македонија, а нема потврда за нивна дистрибуција Четири дистрибутерски фирми, „Медија фактори“, „Еуро филм“, „Арена филм“ и „Балкан филм“, од 2006 година досега не прикажале вкупно 45 филма за кои добиле пари од најголемиот европски филмски фонд „Еуроимаж“ и проневериле повеќе од 200.000 евра. Спорни се и дополнителни 19.000 евра кај „Балкан филм“ каде што за четири филма постојат филмски копии во Кинотеката на Македонија, а нема потврда за нивна дистрибуција. Ова вчера го откри Дарко Башески, директор на Филмскиот фонд на Македонија, претставник на „Еуроимаж“ од 2008 година. Директор на Фондот до 2008 година беше Бранко Петровски. Во Фондот деновиве се реевидентира документацијата од последните неколку години, откако минатата недела пукна скандал дека македонски дистрибутерски фирми земале пари од „Еуроимаж“, а не ...
| | веќе видена | слични

Диреккторот на Филмскиот фонд на Македонија Дарко Башевски ги отфрла обвинувањата дека проневерил ссредства на Еуроимаж наменети за дистрибуција на филмови во Македонија. Вели дека од 13 дистрибутери, четири не ги исполниле обврските и не... Диреккторот на Филмскиот фонд на Македонија Дарко Башевски ги отфрла обвинувањата дека проневерил ссредства на Еуроимаж наменети за дистрибуција на филмови во Македонија. Вели дека од 13 дистрибутери, четири не ги исполниле обврските и не извршиле дистрибуција на сите филмови за кои добиле пари. Ги повикува институциите да го расчистат случајот.
| | веќе видена | слични

Директорот на Филмскиот фонд Дарко Башевски кој заедно со неколку компании е во центарот на аферата за проневера на пари од европскиот филамски фонд „Еуроимаж“, побара истрага од надлежните институции за да се открие каде отишле околу 200 илјади евра. Овие пари биле земени од дистрибутери кои никогаш не донеле за прикажување околу 50 филмови во кината низ Македонија. „Ги повикувам сите надлежни институции да направат ревизија на моето работење во филмскиот фонд, како директор на филмскиот фонд и како претставник на Еуроимаж. Во случајов сомнежите се големи затоа потребна е контрола и на филмскиот фонд на мојата работа и исто така на дистрибутерите“, рече Дарко Башевски, директор на Филмскиот фонд и претставник на Еуроимаж. Дека лесно било да се проневерат европските пари потврди токму и Башевски, кој кажа дека до почетокот на 2010 година, некој да ги добие овие сретства доволно било да донесе само плакат и да објави во весник дека почнува со дистрибуација со филмот. Исто така, Башевски вели дека иако е ...
| | веќе видена | слични

- Ги повикувам сите надлежни институции да направат ревизија на моето работење како директор во Филмскиот фонд и како претставник на Европскиот филмски фонд - Еуроимаж, рече на денешната прес-конференција директорот на Филмскиот фонд на Македонија Дарко Башески по обвинувањата за проневера на пари добиени од европската филмска фондација „Еуроимаж“ за филмови кои никогаш не биле прикажани. Тој додаде дека како представник на „Еуроимаж“, функција која ја добил во јули 2008 година, не бил запознаен со никакви правила кои мора да се почитуваат. - Досега „Евроимаж“ нема воспоставено никакви посебни контролни механизми. Моја грешка е што не сум следел, но јас не сум полициаец да одам кај секој дистрибутер поединечно, иако се трудев да ги посетам сите проекции- додаде Башески. Директорот на Друштвото на филмски работници, Горјан Тозија рече дека се работи за голем криминал, а кој е одговорен ќе кажат институциите. - Директорот Башески не смее да бега од одговорност, сепак тој потпишувал за нешто за што немал ...
| | веќе видена | слични

Во случајов, како што потенцира, сомнежите се големи и затоа е потребна контрола, и на Филмскиот фонд, на мојата работа и на дистрибутерите. Според процедурата за потпишување на документот за Еуроимаж на почеткот на дистрибуцијата потребно е до 2010 година дистрибутерот како прилог при потпишувањето да достави плакат, од почетокот на 2010 година дистрибутерот да приложи и објава во медиум дека отпочнува со дистрибуција. Од зачленувањето во Еуроимаж, како што рече Башески, за поддршка за дистрибуција се јавиле 13 дистрибутери- С.В. РСА, МКЦ, Манаки филм, Цинестар, КТ филм и Медија, Висарт Медија, Фидалго Филм, Симплисити, Катавеј, а спорни фирми се Медија Фактори, Еуро филм, Арена филм и Балкан филм. Башески рече дека очекува кон средината на август, кога директорот на Еуроимаж ќе се врати од одмор, да се договорат што ќе преземат понатаму. - Во моментов сум во координација со заменик-директорот на Еуроимаж, Изабел Кастро, со која ќе се видам за два дена во Сараево на Регионалниот форум и ќе разговараме на ...
| | веќе видена | слични

Преку медиумите, изминативе неколку дена бев обвинет дека сум виновен затоа ги повикувам сите надлежни институции да направат ревизија на моето работење како директор во Филмскиот фонд и како претставник на Европскиот филмски фонд - Еуроимаж, рече на денешната прес-конференција директорот на Филмскиот фонд на Република Македонија Дарко Башески и претставник на Македонија во Еуроимаж. Во случајов, како што потенцира, сомнежите се големи и затоа е потребна контрола, и на Филмскиот фонд, на мојата работа и на дистрибутерите. Според процедурата за потпишување на документот за Еуроимаж на почеткот на дистрибуцијата потребно е до 2010 година дистрибутерот како прилог при потпишувањето да достави плакат, од почетокот на 2010 година дистрибутерот да приложи и објава во медиум дека отпочнува со дистрибуција. Од зачленувањето во Еуроимаж, како што рече Башески, за поддршка за дистрибуција се јавиле 13 дистрибутери- С.В. РСА, МКЦ, Манаки филм, Цинестар, КТ филм и Медија, Висарт Медија, Фидалго Филм, Симплисити, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Поранешниот министер Миле Јанакиески е пуштен во домашен притвор. „Жалбата на М.Ј. се уважува, па мерката притвор се заменува со мерка куќен притвор во траење ...
сите 356 | | | веќе видена

Покојниот Шабан Шаулиќ во една прилика за медиумите признал дека се кае што со години носел перика, па открил дека тоа го направил заради славниот кошаркар. ...
сите 257 | | | веќе видена

Претседателот на Комисијата, Павле Богоевски ја презакажа за утре седницата поради повеќемината говорници кои се пријавиле за збор, а во текот на дискусијата ...
сите 329 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 99 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Демократите во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес денеска претставија резолуција со која се бара суспендирање на вонредната состојба во земјата, што ...
сите 77 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Башески: Сите релевантни институции да извршат увид

Од:
До кого (е-маил):
Порака: