Спремете кремасти таљатели во сос од грашок и сланина


Тестенини во комбинација со сланина и зрна грашок… Потребно е: 150-175 гр грашок (може и смрзнат, претходно бланширан во врела вода) 1 чешне лук, ситно сечкано 150 мл пилешка супа од коцка (или вода) 2 лажици свеж и ситно сечкан магдонос 100 гр сланина, исечена на тенки и долгнавести парчиња 100 мл неутрална хопла 500 гр таљатели сол и бибер путер малку маслиново масло Подготовка: – Во тенџерче ставете една коцка путер и малку маслиново масло. Кога ќе се растопат и загреат, ставете ги грашокот и лукчето. По неколку минути, кога лукчето ќе пушти арома, ставете ја пилешката супа. Зачинете со сол и бибер и гответе 5-8 минути, додека да испари течноста. – Ставете половина од хоплата и кога ќе почне да врие, додадете ја сланината. Оставете да врие неколку минути и тргнете од оган. На крај, додадете го магдоносот. – Сварете ги таљателите според упатството на пакетчето. Кога ќе бидат сварени, убаво исцедете ги и зачувајте една чаша од водата во која се вареа (во случај да е сосот многу густ и да сакате да го ...
| | веќе видена | слични

Од идеите за оброци со јајца, никогаш доста! Тие се здрави и вкусни, а кога ќе ги пробате во овој пикантен сос од домати, тунижанската шакшука ќе стане ваш омилен избор. Потребни состојки (за 4 – 6 порции):● 1 лажица маслиново масло● 1 главица кромид со средна големина, исецкан● 2 чешниња лук, иситнет● 1 свежа црвена пиперка со средна големина, исецкана● 2 конзерви пелат● 1 мала лажичка чили во прав● 1 мала лажичка измелен кумин● 1 мала лажичка слатка зачинска пиперка● 1 мала лажичка шеќер● сол● свежо измелен бибер● 6 јајца● свеж магдонос и коријандер за декорацијаПодготовка: Загрејте масло во тавче на среден оган, додадете го кромидот и гответе пет минути додека кромидот да омекне. Потоа додадете го и лукот, а потоа и свежата пиперка и продолжете со да готвите уште 5 до 7 минути на среден оган, додека да омекне и пиперката. Вметнете го пелатот и додадете ги зачините и шеќерот. Зачинете со сол и бибер и така гответе десетина минути. Зачините прилагодете ги по свој вкус – ако сакате луто, додадете уште ...
| | веќе видена | слични

Вкусно јадење збогатено со кисела павлака, магдонос, доматно пире. Состојки: Едно поголемо пиле 2 главици кромид Лажица брашно Лажица црвен пипер Малку лут црвен пипер или феферонка Една лажица доматни пире Еден врзоп магдоност 100 мл павлака Масло Сол, црн пипер Подготовка: На масло долго динстајте го ситно сечканиот посолен кромид додека не стане кашест, па додадете го црвениот пипер и измешајте. Ставете ги посолените парчиња пилешко и забиберете. Динстајте со мешање на тивок оган, без да додадете вода. Кога течноста ќе испари сипете брашно за малку да се испржи, па додадете топла вода и доматното пире. Продолжете да динстате покриено, се додека месото не остане меко. Кога ќе го тргнете од оган, ставете ја киселата павлака и посипете со ситно исечкан магдонос.
| | веќе видена | слични

Сите сме слушнале за мусака, но може да се каже дека ретко кој има пробано ваква! Ако сакате да си го разубавите секојдневието и да имате на трпезата малку поинакво јадење, најтопло ви препорачуваме да ја пробате оваа мусака од ориз и мелено месо. И благодариме на Невена за несебичното споделување на своите идеи и за тоа што ни припреми вака вкусен рецепт. Состојки : 300 гр ориз 500 гр мелено месо ½ главица кромид 1 морков 1 лажица вегета ½ лажиче црн пипер 1 лажиче црвенa пипер 100 гр кашкавал 4 -5 лажици масло. За прелив : 3 јајца 200 гр кисела павлака 300 мл млеко. Подготовка: Кромидот и морковот ситно исечкајте ги и пропржете ги во малку масло. Потоа додадете ги месото и зачините. Измешајте и убаво испржете ги сите состојки. Оризот сварете го во посолена вода и исцедете го. За ваквата мусака од ориз и мелено месо, ќе ви биде потребно да припремите помало плехче. Намачкајте го со путер и наросете го со лебни трошки. Ставете половина од оризот и наредете половина од кашкавалот исечен на парчиња или ...
| | веќе видена | слични

Состојки: 600 г компири сол,бибер 60 г скроб 1 главица кромид 600 г кељ 200 г шампињони лажичка масло од репка 1 лажица шеќер 3 лажици алкохолен оцет 150 мл павлака Подготвка: Сварете 450 грама компири во солена вода а остатокот од компирите ситно изрендајте ги. Сварениот компир испасирајте го, а изренданиот измешајте го со скробот, па таа смеса измешајте ја со сварениот компир и добро измешајте. Со влажни раце обликувајте 8 до 10 кнедли. Ситно исечкајте го кромидот, а кељот исечкајте го на пошироки парчиња. Исчистете ги шампињоните и по потреба исечкајте ги на помали парчиња. Во тенеџер ставете вода и сол да зовире а потоа намалете го огнот и ставете ги кнедлите да се варат 20 минути. Во тава издинстајте го кромидот, потоа додајте ги сечканите печурки и кељот и продолжете да динстате. Потоа ставете една лажичка шеќер и полека карамелизирајте ја оваа смеса. Потоа додате малку оцет, сипете павлака за готвење и оставете смесата да проврие, и динстајте на тивок оган 10 минути. Зачинете по вкус. Исцедете ги ...
| | веќе видена | слични

Едноставна подготовка за преубав вкус. Потребни состојки: 5 пилешки батаци сол, бибер слатка црвена пиперка масло за јадење 500-700ml светло пиво Начин на подготовка: Зачинете ги батаците, а потоа пржете ги на загреано масло по неколку минути додека не заруменат. Додајте го пивото кое би требало да го прекрие речиси целото месо. Варете околу 20 минути на средна температура, а потоа засилете го огнот додека пивото не испари.
| | веќе видена | слични

Денеска во нашиот предлог рецепт одлучивме да вклучиме нешто здраво, вкусно и необично. Токму затоа, денеска во нашата кујна подготвуваме вкусна зелена чорба со коприви и ореви. Нека не ве обесхрабрува копривата, кога таа соодветно ќе се подготви истата е многу вкусна! Потребни состојки… 300 г урда 500 г коприва маслиново масло брашно 100 г сечкани ореви сол и бибер по вкус. Подготовка Измиената коприва залејте ја со 1 л вода (или млеко) и оставете ја да се вари 15 минути. Пропржете го брашното во маслиновото масло, а потоа додадете ја исцедената коприва, додадете топла вода и урда. Варете уште 10 минути, зачинете по вкус со сол и црн пипер. На крај ставете ги исечканите ореви. Добар апетит!
| | веќе видена | слични

Ова е лесна супа погодна за топлите денови. Потребно е: 50 гр шампињони 1 млад компир средна големина 1 морков 1 мала млада тиквичка млад кромид миродија сол, вегета, црн пипер малку масло павлака Подготовка: Младиот кромид исечкајте го на тенки кругчиња и испржете го на малку масло на тивок оган. Потоа додадете ги шампињоните исчекани на листови, компир и тиквички изрендани на крупно, морковот изрендан на ситно и се заедно кратко пропржете. Полијте со еден литар вода, додадете вегета или сол и нека зоврие. Во полупоклопен сад, чорбата нека вари 30 мин. Додадете црн пипер и ситно исечкан магдонос.Оставете да проврие уште неколку минути, а потоа сервирајте. Кога чорбата малку ќе се олади во садот додадете една лажица павлака и измешајте.
| | веќе видена | слични

Искористете ја сезоната на јагоди и испробајте ја оваа диета која гарантира дека за само четири дена ќе загубите 3 килограми. Јагодите се богати со витамин Ц и со фолна киселина, одлични се за регулирање на метаболизмот, а се препорачуваат и за регулирање на крвниот притисок. На психолошки план, го намалуваат стресот и го зголемуваат расположението. Оттука и оваа диета е здрава, а во текот на нејзиното „држење“ нема да се чувствувате нервозни, туку напротив со убаво расположение. Прв ден Појадок – Овошна салата со 300 грама јаготки, половина јаболко и половина банана. Исечкајте ги на ситни парченца, измешајте ги, ставете ги во чаша и додадете 50 грама јогурт со мала масленост, по желба и една кафена лажичка мед. Ужина – Шејк од 100 грама јаготки со 1 дл немасно млеко, додадете половина лажичка мед и 50 мл минерлна вода. Се добро изматете. Ручек – Салата која се прави со 150 грама јаготки, парченце мисиркини гради, 100 грама краставица, 20 грама мелени ореви, 1 лажица лимонов сок, малку сезонски зеленчук по ...
| | веќе видена | слични

Нашата препорака е ориз со брокули и пилешко. Наместо да приготвите традиционално пилешко со ориз, направете нешто ново и подеднакво вкусно. Ќе ви бидат потребни: Пилешко месо Ориз Брокули Супа Хопла Брокули Во сад на оган го пржите пилешкото месо. Исечкајте го на коцки, ленти или пак едноставно расцепкајте го на парчиња. Можете да му додадете кромид или лук во зависност од тоа дали сакате да му го збогатите вкусот. Потоа го додавате оризот. Во него ставете една шолја супа и една шолја хопла. Потоа мешате на секои 5 минути додека не поминат 20 минути. Кога оризот ќе биде готов ги додавате брокулата и кашкавалот. Тавата ја ставате во рерна 10-тина минути и потоа сервирајте топло.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Одлуката останува на вас, граѓаните на ПЈРМ, морам да кажам вака иако воопшто не ми се допаѓа кратенката ПЈРМ. Ако барав нешто од вас, тоа е во иднина да ...
сите 170 | | | веќе видена

Стручните служби на Град Скопје ќе ја разгледаат иницијативата поднесена од Општина Аеродром за ново сообраќајно решение на булеварот „Србија“ и во соработка ...
сите 83 | | | веќе видена

„Ако барате некој германски министер, дојдете во Македонија“, истакна Хајко Мас, министер за надворешни работи на Германија. На овој начин министерот за ...
сите 307 | | | веќе видена

Аналитичарите Сашо Клековски и Владимир Божиновски едногласни во објаснувањето зошто ВМРО-ДПМНЕ има несогласување со договорот и со референдумот во вечерашното ...
сите 22 | | | веќе видена

Во отвореното Студио 1 ги анализираме последните апели на партиите пред референдумот – маршот на коалицијата „За европска Македонија“ во Скопје и маршот на ...
сите 58 | | | веќе видена

Останува уште помалку од една седмица до конференцијата на која што Apple ќе ги претстави трите нови модели на Ајфон и новата генерација на паметниот часовник. ...
сите 70 | | | веќе видена

Вардарци со силно темпо продолжуваат на одигрување натпревари. После големата победа против актуелниот шампион на Европа, црвено-црните слетаа во Скопје, вчера ...
сите 106 | | | веќе видена

Вечерва, со почеток во 20 часот, во Музејот на современата уметност во Скопје ќе се отвори самостојна изложба на хрватскиот уметник Владимир Фрелих, насловена ...
сите 43 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Спремете кремасти таљатели во сос од грашок и сланина

Од:
До кого (е-маил):
Порака: