Новото Собрание најдоцна до 25 јуни, а Владата до 10 август

Новоизбраното Собрание треба да се состане најдоцна 20 дена по одржувањето на изборите Мандатот на пратениците го верифицира Собранието, а започнува да тече од конститутивната седница на новиот парламентарен состав. Седницата ја свикува претходниот претседател на Собранието. Ако тоа не се случи по 21 ден од рокот, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието. Мандатарот, односно кандидат на партија или на партии кои имаат мнозинство во Собранието со освоени 61 место, треба во рок од 20 дена од доверувањето на мандатот да предложи состав на Влада. Претседателот на Собранието ја свикува седницата за избор на Влада, во рок од 15 дена откако го примил предлогот. Според роковите, новото Собрание треба да се конститира до 25 јуни, а Владата до 10 август.
| | веќе видена | слични

Првата седница на новиот состав на Собранието ќе се одржи најдоцна 20 дена од денот на изборите. Според уставните норми, конститутивната седница треба да ја свика претседателот на Собранието од претходниот состав. Доколку тоа не се случи во предвидениот рок, на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието. Со оглед дека нема какви било пречки, се очекува Трајко Вељановски да го свика новиот состав пред истекот на крајниот рок. Тоа значи дека најдоцна до 25 јуни Македонија ќе го добие седмиот парламентарен состав. Од денот на конституирање на Собранието, се отвора уставната должност на претседателот на државата, во рок од десет дена да и го довери мандатот за состав на Владата на партијата или коалицијата што има мнозинство во Собранието. Според Уставот, мандатот му се доделува на кандидат од партијата, односно на коалицијата зад која стојат најмалку 61 пратеник. Мандатарот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, ...
| | веќе видена | слични

Конститутивната седница на новиот парламент мора да се одржи најдоцна до 25 јуни, а новата влада мора да се формира најдоцна до 10 август. Според Законот за избор на пратеници, седницата за формирање на новиот парламент мора да се одржи најдоцна 20 дена по одржаните избори. Конститутивната седница ја свикува претседателот на Собранието од претходниот состав. Доколку не се закаже седницата во предвидениот рок, пратениците сами се состануваат и го конституираат собранието на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите. Претседателот на државата е должен во рок од десет дена од формирањето на новиот парламентарен состав да го довери мандатот за формирање на новата влада на кандидат на партијата, односно на партиите што имаат мнозинство во Собранието. Според Уставот, мандатот се доделува на кандидат на партија, односно на партии што имаат мнозинство во Собранието, со освоени 61 пратенички мандат. Во случај на освоени ист број пратенички мандати од страна на две партии, односно коалиции, шефот на ...
| | веќе видена | слични

Собранието ќе се формира најдоцна до 25 јуни. Македонија ќе има нова влада најдоцна до 10 август Според роковите определени во Уставот, претседателот на претходниот собраниски состав свикува конститутивна седница на новоизбраното Собрание најдоцна 20 дена по денот на изборите. Доколку не се закаже конститутивна седница во овој рок, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието на 21-от ден по изборите. Претседателот на државата е должен во рок од десет дена откако ќе се конституира Собранието, мандатот за состав на Владата да му го довери на кандидатот на партијата, односно партии што имаат мнозинство во Собранието со освоени 61 пратеник. Доколку се случи две партии да освојат ист број пратенички места, претседателот на државата ќе и го додели мандатот за состав на новата влада на партијата што ќе покаже дека зад неа стојат потписите на 61 пратеник. Мандатарот поднесува програма и го предлага составот на Владата во рок од 20 дена откако ќе го добие мандатот. Потоа, претседателот на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Според предвидените рокови, Македонија би требало да го добие новото Собрание до 25 јуни, а новата Влада најдоцна до 10 август. По Уставот на Република Македонија, пратениците во Собранието се избираат за време од четири години. Мандатот на пратениците го верифицира Собранието, а почнува да тече од конститутивната седница на новиот парламентарен состав. Новоизбраното Собрание се состанува на конститутивна седница најдоцна 20 дена по одржаните избори. Конститутивната седница ја свикува претседателот на Собранието од претходниот состав. Доколку не се закаже конститутивна седница во предвидениот рок, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите. Претседателот на државата е должен во рок од десет дена од конституирањето на Собранието, мандатот за состав на Владата да го довери на кандидат на партијата, односно партиите што имаат мнозинство во Собранието. Уставот одредува дека мандатот се доделува на кандидат на партија, односно партии ...
| | веќе видена | слични

Конститутивната седница ја свикува претседателот на Собранието од претходниот состав. Доколку не се закаже конститутивна седница во предвидениот рок, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите. Претседателот на државата е должен во рок од десет дена од конституирањето на Собранието, мандатот за состав на Владата да го довери на кандидат на партијата, односно партиите што имаат мнозинство во Собранието. Уставот одредува дека мандатот се доделува на кандидат на партија, односно партии кои што имаат мнозинство во Собранието со освоени 62 пратенички мандати. Во случај на освоени ист број пратенички мандати од страна на две партии, односно коалиции, претседателот на државата ќе го додели мандатот за состав на нова влада на оној кој ќе демонстрира дека зад него стојат потписите на 62 пратеници. Мандатарот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието му поднесува програма и го предлага составот на Владата. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Македонските граѓани вчера ги избраа новите народни избраници што ќе седат во Собранието во наредните четири години. Конституирањето на седмиот парламент, најверојатно, ќе се случи најдоцна до 25 јуни, а изборот на новата влада треба да биде направен до 10 август. Овие втори вонредни парламентарни избори беа полни со неизвесност - дали ВМРО-ДПМНЕ ќе добие уште една победа или на голема врата ќе се врати на власт левицата предводена од СДСМ. Конститутивната седница, според Уставот, се одржува најдоцна 20 дена по изборите и неа ја свикува претседателот на Собранието од претходниот состав. Доколку конститутивната седница не се закаже во предвидениот рок, тогаш новоизбраните пратеници сами се состануваат и го конституираат парламентот на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите. Инаку, Собранието може да се конституира ако се избрани минимум 80 пратеници. На седницата прво ќе се формира верификациона комисија. Со ова прво заседание на парламентот вообичаено раководи најстариот пратеник. Овој ...
| | веќе видена | слични

Распределба на пратенички места според Донтовиот модел Мандатите за новиот парламентарен состав, за кој вчера гласаа македонските граѓани, Државната изборна комисија ќе ги распредели според Донтовиот модел. Мандатите ќе се делат со примена на пропорционален модел во шесте изборни единици на територијата на Република Македонија, без изборен праг за влез во Собранието. Од секоја од шесте изборни единици треба да се добијат по 20 пратеници. Уште тројца пратеници ќе избере дијаспората во трите изборни едници во странство, според мнозинскиот модел. Откако ќе бидат преброени гласовите што ги добиле листите со кандидати во сите изборни единици поединечно, ДИК според Донтовиот модел треба да ги распредели дваесетте пратенички места од секоја изборна единица. Според Донтовиот модел, вкупниот број гласови што ќе ги добие секоја листа поединечно се дели со низот 1, 2, 3, 4, до 20. Така добиените изборни количници се подредуваат по големина, а најголемите дваесет се местата што ги добиле листите. Секоја листа со ...
| | веќе видена | слични

Првпат од независноста на Македонија, на седмите по ред парламентарни избори граѓаните ќе бираат 123 пратеници. Од нив тројца се претставници од дијаспората Во трката за пратеничките места во македонското Собрание се вкупно 1679 кандидати од 18 листи. Мандатите за новиот парламентарен состав, ќе се распределуваат според Донтовиот модел. Тоа во пракса би значело дека од секоја од шесте изборни единици треба да се добијат по 20 пратеници. За тројцата пратеници кои ги избира дијаспората нивните мандати ќе бидат рапсределени според мнозинскиот модел. Според Донтовиот модел, вкупниот број гласови што ќе ги добие секоја листа поединечно се дели со низот 1, 2, 3, 4 па така се до 20. Добиените изборни количници се подредуваат по големина, а најголемите дваесет се местата што ги добиле листите. Секоја листа со кандидати добива пратенички места колку што има најголеми количници во тие дваесет. Како тоа изгледа во пракса? Ако на изборите на пример учествуваат три партии со свои листи, А, Б и В и добиле на пример: А ...
| | веќе видена | слични

Останато

Албанскиот аналитичар Арсим Зеколи, кој најави дека ќе го бојкотира референдумот за промена на името, сега предвидува црно сценарио на 30-ти септември. Тој ...
сите 17 | | | веќе видена

Најмоќната земја-членка на Европската Унија, Германија, реши целосно да се вложи за успех на референдумот. Министерот за Европа, Михаел Рот, во краткиот ...
сите 91 | | | веќе видена

Даут-пашин амам во Скопје беше местото каде се собраа за да одговорат на прашањето „Зошто Европа?“. Опкружен од сликите на Адем Кастрати, германскиот министер ...
сите 136 | | | веќе видена

Припадниците на Министерството за внатрешни работи во Белград заплениле 34,3 килограми марихуана и уапсиле црногорски државјанин З.М. поради постоење на ...
сите 123 | | | веќе видена

Вардар ја продолжи победничката серија во СЕХА Газпром лигата со триумфот над Стеауа Букурешт, 27-21 (15-11), истовремено поставувајќи нов клупски рекорд. ...
сите 122 | | | веќе видена

Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери, денеска оствари средба со потпретседателот на Европскиот парламент од Грција, Димитриос ...
сите 134 | | | веќе видена

Актерската екипа од општински народен театар „Невена Коканова“ од Дупница, Бугарија, со претставата „Хотел меѓу овој и оној свет“, беше изведена пред ...
сите 50 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Новото Собрание најдоцна до 25 јуни, а Владата до 10 август

Од:
До кого (е-маил):
Порака: