СДСМ: Редно беше министерката да се фати за работа и да превенира инциденти по автобусите

Редно беше министерката за внатрешни работи, наместо да се занимава со политички изјави, да се фати за работа и да се обиде да поработи на превенцијата, по низата инциденти во автобуси во кои страдаат главно деца. Но тоа не е доволно. СДСМ инсистира власта што побрзо да направи точна проценка за причините на инцидентите и за тоа да ја информира јавноста. Очекуваме МВР да испита дали инцидентите се случајни или има други мотиви за нив и злоупотреба на деца? Бидејќи самиот премиер Груевски рече дека инцидентите се случуваат пред секој важен состанок на ЕУ, бараме Груевски и Јанкулоска да кажат кој злоупотребува деца и за чии цели? Колку е сериозна ситуацијата со тепачките во автобусите говори признанието на директорот на ЈСП Скопје, дека само за првите 6 месеци од оваа година се случиле повеќе инциденти, колку што биле вкупно регистрирани лани. По речиси секојдневните инциденти во автобуси последниве две недели во коишто настраданите се главно деца, СДСМ бараме МВР да гарантира безбедност на патниците во ...
| | веќе видена | слични

ПИЛОТ-ПРОЕКТ НА МВР И ЈСП Постерите со пораки против насилство ќе се лепат на постојките и внатре во автобусите Со постери и со пораки против насилство ќе се намалуваат тепачките во автобусите и надвор од нив. Тие ќе се лепат на постојките и внатре во автобусите под мотото "Скопје град без насилство во градскиот превоз". Целта е да се намалат тензиите и да се подигне свеста на малолетниците за меѓусебно разбирање. Пилот-проектот на почеток ќе се спроведува во Кисела Вода, Сопиште, Ѓорче Петров и во Гази Баба, преку заедничка соработка на Министерството за внатрешни работи, ЈСП "Скопје" и општините. "Во првите шест месеци од годинава, без последните инциденти, регистрирани се 9 напади врз возачи и 15 инциденти, најчесто тепачки меѓу средношколци. Преку пораките кои се испишани на дисплеите во автобусите, ќе ги повикаме граѓаните внимателно да се однесуваат", рече Мишо Николов, директор на ЈСП "Скопје. Николов најави дека ќе вработи нови 4 до 6 контролори што ќе бидат ангажирани во автобусите, со цел да се ...
| | веќе видена | слични

Проектот "Комуникација да, насилство не" кој е финансиран од мисијата на ОБСЕ, ќе ги опфати сите средношколци во општините Кисела Вода, Гази Баба и Ѓорче Петров преку голем број на едукативно-превентивни работилници посветени не само на феноменологијата на насилството туку и за конкретните законски последици од ова девијантно однесување. Според министерот м-р Гордана Јанкулоска, превентивната работа со малолетниците на самиот врв од полициските приоритети. Превентивното полициско делување е инкорпориран дел од стратешките определби на македонската полиција да биде реален и квалитетен сервис на граѓаните, односно целосно да се реализира визијата на концептот што го нарекуваме полиција во заедницата. Во тој смисол нашиот избор, односот што го градиме, како и посветеност во превентивната работа со малолетничката популација беа и се на самиот врв на тие приоритети, изјави Јанкулоска на промоцијата на новиот превентивен пилот-проект на СВР-Скопје "Спречување на нарушувања на јавниот ред и мир во автобусите на ...
| | веќе видена | слични

Мерките за искоренување на насилството меѓу скопските средношколци почнуваат во општините Кисела Вода, Ѓорче Петров, Сопиште и Гази Баба Полицијата се уште трага по тепачите во автобусот 65 што се случи во населбата Ченто ПИЛОТ-ПРОЕКТ Мобилни тимови за безбедност, камери, пропагандни материјали и едукативни работилници се само дел од мерките што треба да бидат спроведени од надлежните како дел од проектот „Скопје - град без насилство меѓу средношколците“. Станува збор за пилот-проект на МВР, кое во соработка со општините Кисела Вода и Сопиште, ОБСЕ и со јавното сообраќајно претпријатие треба да го сведе на минимум трендот на тепачки меѓу скопските средношколци. - Ова е уште еден проект од низата што МВР ги презема за промоција на ненасилство меѓу младите. Досега за насилствата во автобусите се пријавени 207 малолетници, од кои 35 се гонат кривично, а 172 прекршочно. Проектот има фокус кон намалување на насилството во општините Кисела Вода, Ѓорче Петров, Сопиште и Гази Баба - изјави министерката Гордана ...
| | веќе видена | слични

МВР вчера промовираше нов проект чија цел е доближувањето на полицајците со малолетниците и спречување на нивното насилно однесување и деликвенцијата. Проектот "Комуникација да, насилство не" кој е финансиран од мисијата на ОБСЕ, ќе ги опфати сите средношколци во општините Кисела Вода, Гази Баба и Ѓорче Петров преку голем број на едукативно-превентивни работилници посветени не само на феноменологијата на насилството туку и за конкретните законски последици од ова девијантно однесување. Според министерот м-р Гордана Јанкулоска, превентивната работа со малолетниците на самиот врв од полициските приоритети. Превентивното полициско делување е инкорпориран дел од стратешките определби на македонската полиција да биде реален и квалитетен сервис на граѓаните, односно целосно да се реализира визијата на концептот што го нарекуваме полиција во заедницата. Во тој смисол нашиот избор, односот што го градиме, како и посветеност во превентивната работа со малолетничката популација беа и се на самиот врв на тие ...
| | веќе видена | слични

Само два дена откако СДСМ констатираше дека Јанкулоска и во 8-та година од власта не е способна да превенира насилства во автобусите, ниту да ги заштити патниците, министерката излезе со Пилот проект во најава. Срамно е Јанкулоска, да обвинува други за нејзината неуспешност во превенцијата и безбедноста на граѓаните, што го покажува зголемувањето на бројот на инциденти во автобусите, реагираат од СДСМ, на одговорот на министерката за инцидентите во автобусите. -Госпоѓо Јанкулоска, дали можете да ја гарантирате безбедноста на патниците во автобусите? Дали има злоупотреби на деца и за кои цели, бидејќи Груевски рече дека овој тип инциденти се случува секогаш пред важни настани во ЕУ? Вие сте министерка за внатрешни работи и Ваша должност е да ги штитите сите граѓани на Република Македонија, а не да промовирате раздор и поделби. Тоа го правите токму Вие и МВР што го сведовте на партиска испостава на ВМРО-ДПМНЕ, истакнаа од СДСМ во соопштението.
| | веќе видена | слични

Срамно е Јанкулоска, да обвинува други за нејзината неуспешност во превенцијата и безбедноста на граѓаните, што го покажува зголемувањето на бројот на инциденти во автобусите, порачаа социјалдемократите. „Госпоѓо Јанкулоска, дали можете да ја гарантирате безбедноста на патниците во автобусите? Дали има злоупотреби на деца и за кои цели, бидејќи Груевски рече дека овој тип инциденти се случува секогаш пред важни настани во ЕУ? Вие сте министерка за внатрешни работи и ваша должност е да ги штитите сите граѓани на Република Македонија, а не да промовирате раздор и поделби. Тоа го правите токму вие и МВР што го сведовте на партиска испостава на ВМРО-ДПМНЕ“, се наведува во реакцијата на СДСМ.
| | веќе видена | слични

ЈСП ќе ги демне насилниците во автобусите. 50 безбедносни камери ќе снимаат во ризичните линии кои водат кон Сингелиќ, Арачиново и Сопиште. Во борбата против насилството, ќе се вклучат и нови редари. А, на дисплеите во автобусите ќе кружат пораки за Скопје без насилство. Зачестените инциденти го вклучија алармот во институциите. МВР во соработка со општините и ЈСП ќе работи на зачувување на мирот меѓу средношколците. - За шест месеци годинава, нападнати се 9 возачи и имало 15 тепачки. Бројката е поголема во споредба со лани, каде имало 8 нападнати возачи и 12 тепачки. Редарите главно ќе хго одржуваат мирот во линиите 55, 65 и 58, кај хемиско, ПТТ, изјави Мишо Николов. За 11 месеци пријавени се 207 малолетници кои учествувале во тепачки, а 35 се гонат и кривично. 172 заработиле прекршочни пријави. Одделот за превенција при СВР СКопје го организира во поддршка со ОБСЕ и локалните заедници во Кисела Вода, Сопиште, Гази Баба и Ѓорче Петров. Во рамки на проектот , во средните и основни училишта ќе ...
| | веќе видена | слични

Ќе се зголемува контролата во автобусите на ЈСП во Скопје со цел да се спречат инцидентите и тепачките. За само шест месеци нападнати се 9 возачи, имало 15 инциденти, а 207 малолетници физички се пресметувале. Затаоа, велат од МВР, треба е превенирање на ваквите појави. „МВР во своето превентивно дејствување секогаш се водело и од актуелните проблеми и состојби, но не го занемарувало и планското, континуирано секојдневно ангажирање на полициските служби. Затоа кога говориме за безбедноста на малолетниците, за превенцијата од насилство, дозволете ми да ве потсетам дека само во изминативе две-три години МВР самостојно или во соработка со други институции настапи со низа конкретни проекти,“ смета Гордана Јанкуловска, министерка за внатрешни работи. Сега во автобусите не екраните веќе се испишуваат пораки за ненасилство како „Да го спречиме насилството“, „Скопје град без насилство“, кои надлежните се надеваат дека ќе помогнат во оваа ситуација и ќе допрат до најмладите. „Како превентивна мерка за нивно ...
| | веќе видена | слични

Насилстовото во автобусите, на автобуските постојки и во училишните дворови се зголемува. Само за шест месеци девет возачи на ЈСП “изеле“ ќотек, а во автобуси се случиле 15 инциденти што пак е повеќе отколку за цела две илјади и дванаесетта. 207 малолетници физички се пресметале, против 35 - мина се поведени кривични постапки, бидејќи не само што започнале тепачка, туку нанеле тешки телесни повреди. Според минситерката за внатрешни работи, казнувањето и репресивната политика не помогнале да се намали бројот на инциденти, затоа според неа потребно е превенирање и лоцирање на критичните места. „МВР во своето превентивно дејствување секогаш се водело и од актуелните проблеми и состојби, но не го занемарувало и планското, континуирано секојдневно ангажирање на полициските служби. Затоа кога говориме за безбедноста на малолетниците, за превенцијата од насилство, дозволете ми да ве потсетам дека само во изминативе две-три години МВР самостојно или во соработка со други институции настапи со низа конкретни ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во бритнаскиот парламент започна дебата, пред гласањето на недоверба во владата на премиерката Тереза ​​Меј.Во првото обраќање на лидерот на опозициската ...
сите 310 | | | веќе видена

Грчкиот весник „То Вима“ информира дека Преспанскиот договор може да биде ратификуван во грчкиот парламент и со помалку од 151 пратеник, кои инаку му се ...
сите 592 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

СДСМ: Редно беше министерката да се фати за работа и да превенира инциденти по автобусите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: