На увид црвениот „опел” со кој според обвинителството бегале убијците од смилковскиот масакр


Црвената „опел омега” со која бегале убијците на децата кај Смилковското езеро денеска е на увид на судот, обвинителите и јавноста во склад во близина на Миладиновци. Возилото беше клучен доказ на обвинителството, со кој се тврдеше дека во возилото е најдено влакно со иста ДНК како и на првообвинетиот Алил Демири. На гумите од возилото била пронајдена кал, која според хемискиот состав соодветствува на составот на земјата од Смилковското езеро. Врховниот суд во напатствијата посочи дека се направени низа пропусти и неправилно е утврдена фактичката состојба.
| | веќе видена | слични

Министерката за правда, Рената Дескоска, испратила писмо до косовски надлежни органи да ги предадат Алил Демири и Африм Исмаиловиќ како првообвинети за случајот „Монструм“ со гаранција дека ќе добијат фер-судење. Ова е второ вакво гарантно писмо, откако првото беше пратено пред пет години кога во Македонија владееше друга гарнитура и истото не беше земено во предвид. Во писмото се бара обвинетите, кои се товарат дека ги убиле четирите момчиња и рибарот пред шест години кај Смилковското езеро, да бидат вратени во Македонија. Во писмото, министерката Рената Дескоска гарантира дека двајцата бегалци, Алил Демири и Африм Исмаиловиќ ќе имаат фер судење независно на која заедница припаѓаат, односно независно што по националност се Албанци. „Кривичното дело за кое се обвинети Алил Демири и Африм Исмаиловиќ не е политичко, воено или фискално дело. Слободното изразување на националната припадност, владеењето на право, почитување на општо прифатените норми на меѓународното право се темелни вредности на уставниот ...
| | веќе видена | слични

По пет години од првото барање, македонското министерството за правда повторно испрати писмо до своите колеги од Косово во кое бара првообвинетите во случајот „Монструм“ кои се товарат дека ги убиле четирите момчиња и рибарот пред шест години кај Смилковското езеро, да бидат вратени во Македонија. Во писмото, министерката Рената Дескоска гарантира дека двајцата бегалци, Алил Демири и Африм Исмаиловиќ ќе имаат фер судење независно на која заедница припаѓаат, односно независно што по националност се Албанци, пишува Лидер.мк „Кривичното дело за кое се обвинети Алил Демири и Африм Исмаиловиќ не е политичко, воено или фискално дело. Слободното изразување на националната припадност, владеењето на право, почитување на општо прифатените норми на меѓународното право се темелни вредности на уставниот поредок на Република Македонија. Сите граѓани пред уставот и законите се еднакви и им е гарантирана заштита на етничкиот, културниот, јазичниот и верскиот идентитет“, се вели во писмото. Како аргументи за Министерството ...
| | веќе видена | слични

Ново барање за екстрадиција на двајцата обвинети во случајот Монструм е испратено од Скопје до Приштина. Министерството за правда на РМ, по втор пат бара од косовските власти да ги предаде Алил Демири и Африм Исмаиловиќ, обвинети за петкратното убиство кај Смилковско езеро, двајцата осомничени за сторено дело “тероризам“. Во новото барање, потпишано од министерката Рената Дескоска, се вели дека на двајцата обвинети според законот им се гарантира правично судење. „Министерството за правда на Република Македонија моли според член 16 од Договорот, државјаните Алил Демири и Африм Исмаиловиќ да се лишат од слобода, според член 1 и 2 од Договорот, да се екстрадираат и според член 18 да им бидат предадени на надлежните органи на Република Македонија, заради водење постапка во Основен суд Скопје 1 Скопје.“, соопшрија од Министерство за правда на Р. Македонија Во првата пресуда од Кривичен суд, во случајот Монструм вкупно шест лица, а Демири и Исмаиловиќ во отсуство, се осудени на доживотен затвор. Врховен суд ја ...
| | веќе видена | слични

Обраснат во трева, без регистраски таблици, заклучен. Во ваква состојба е автомобилот Опел Омега кој е клучен доказ во случајот Монструм, сместен е во депо близу Миладиновци. Судот, обвинителството и обвинетите денеска сите заедно прв пат правеа увид на возилото со кое според обвинението побегнале сторителите на петкратното убиство кај Смилковското езеро. За целосен увид мораше да интервенира и тим на крим техника на МВР кој ги отвори заклучените врати на опелот. По што судијата Огнен Ставрев констатираше дека во автомобилот се наоѓаат регистрациите, две монети и црвен ранец. Според одбраната на обвинетите, ова возило е различно од опелот врз кој е правено вештачењето. Адвокатот на семејствата на убиените кај Смилковското езеро пак тврди дека има совпаѓање на возилата. Според обвинението пронајдените докази во автомобилот покажуваат дека тој на 12 април 2012 година се наоѓал кај Смилковското езеро. Еден ден подоцна е пронајден во близина на косовската граница. Во случајот Монструм обвинети се шестмина. ...
| | веќе видена | слични

По цели шест години и обновена постапка, конечно пред јавноста е направен увид на „опел омегата“, возилото коешто е клучен доказ за петкратното убиство во Смилковци. Судии од Кривичниот суд, обвинители на СЈО и адвокати утринава „опелот“ го набљудуваа во депото на Агенција за управување на одземен имот во Миладиновци. Крим – техничар од МВР ја отвори вратата од возилото, за да се констатира што има во него. Откако заврши увидот, адвокатката на оштетените семејства Дафина Ивановска изјави дека се расчистени спорни прашања и дилеми. „Го видовме возилото. Тоа е тоа возило. „Опел“ вишна боја, темно црвена, се видоа дека се тие регистерските таблички – СК 449 – МТ. Бројот на шасијата исто се виде, се спореди, се утврди дека она што е во записникот, што е во пресудата – исто е на самата шасија на моторот. Спортното прашање коешто се однесуваше на калниците, се гледа дека има калници. Другото спорно прашање по однос на задните седишта дали има, дали има наслоначи исто така на задните седишта, се утврди дека има“, ...
| | веќе видена | слични

Судиите, специјалните обвинители, адвокатите на двете страни и обвинетите во случајот Монструм, денеска отидоа во Депото за конфискувани предмети. Ова личеше на судско рочиште кое се одржува на терен. Сите дојдоа да го видат возилото Опел Омега, со кое според првичната пресуда во случајот, избегале Алил Демири и Африм Исмаиловиќ. Судот и СЈО за прв пат го видоа автомобилот, бидејќи во претходниот судски процес овој материјален доказ беше недостапен. По проверката на надворешните детали, надлежните побараа да се потврди и бројот на шасијата. Автомобилот беше покриен, а клучот го немаше ниту Управата за менаџирање со конфискувани предмети, ниту полицијата. По неколку часа чекање, инспекторите од крим – техника при МВР ја отворија вратата, во “уличен стил“. Според надлежните, со табличките, бројот на шасијата и сите други описи, утврдено е дека тоа е истото возило кое беше пронајдено 10км од местото на настанот, на 12 април 2012 година. Но, адвокатот на обвинетите, Насер Рауфи, рече дека некои детали од ...
| | веќе видена | слични

Инспектори од кримтехника во МВР денеска во депото на Управата за одземени предмети го отворија возилото „опел омега“ со кое, како што се тврдеше во првата судска постапка, обвинетиот Алил Демири избегал по петкратното убиство кај Смиљковското Езеро пред шест години. Според бројот на шасијата и регистарските таблички се утврди дека тоа е возилото од фотографиите на МВР, а кое во првата судска постапка не им било покажано ниту на судот, ниту на обвинителите и одбраната. Поради тврдење на одбраната на обвинетите дека не постои такво возило и дека тоа е подметнато од полицијата со цел да се конструира случај против: Алил Демири, Африм Исмаиловиќ, Агим Исмаиловиќ, Фејзи Азири, Хаки Азири и Сами Љута, денеска во повторената постапка јавноста присуствуваше на увидот. СУДОТ И ОБВИНИТЕЛСТВОТО ПРВПАТ ГО ВИДОА АВТОМОБИЛОТ КОЈ Е ЕДЕН ОД КЛУЧНИТЕ ДОКАЗИ ВО „МОНСТРУМ“ Сепак, одбраната имаше забелешка дека доказите од вештачењето не се совпаѓале со изгледот на омегата која и судот за првпат ја виде денеска. Врховниот суд ...
| | веќе видена | слични

Петчлениот судски совет, двајца обвинители од СЈО, двајца бранители на обвинетите во предметот наречен „Монструм“, правната застапничка на сега убиените момчиња, петтемина обвинети и десетици новински екипи го се појавија во депото на Агенцијата за управување со одземен имот, во близина на скопско Миладиновци, само заради увид во возилото „опел омега“ со кое, како што се тврдеше, Алил Демири побегнал, по извршено петкратно убиство кај Смилковското езеро. Увидот, со кој раководеше судијата Огнен Ставрев, беше инициран по се позачестените тврдења дека возилото, кое што беше пронајдено само неколку дена по петкратното убиство, не било вештачено и дека треба дополнително да се проверат броевите на моторот и на шасијата. Обраснато во трева, фрлено помеѓу десетиците возила, автомобилот „опел омега“ беше пронајдено. Со првичниот увид судијата Ставрев потврди дека во внатрешноста на автомобилот би забележал регистарските таблички, една торба во која што имало две парички и нешто што наликувало на продупчен жетон, но ...
| | веќе видена | слични

Фокус: „Опел омегата“ од „Монструм“, била лоцирана преку сателитска снимка од Израел На 15 километри од Скопје, на плацот на Агенцијата за управување со одземен имот, во Миладиновци, веќе шест години се наоѓала црвената „опел омега“, клучниот доказ во случајот „Монструм“. Возилото кое досега беше видено само на фотографии, денеска беше ставено пред очите на јавноста. Судиите Огнен Ставрев и Осман Шабани, обвинителите Фатиме Фетаи и Гаврил Бубевски, адвокатите Насер Рауфи и Асмир Алиспагиќ, обвинетите, но и новинарите, сите заеднички направија увид и конечно ја разрешија дилемата дали овој автомобил постои. На прв поглед автомобилот беше речиси идентичен со оној од фотографиите, кои три дена по петкратното убиство ги објави МВР во јавноста, со објаснување дека во него се возеле извршителите на велигденскиот масакар. Сепак времето си го направило своето, па видливи беа и помали оштетувања, како избледување на бојата од сонцето. Автомобилот беше пронајден во близина на местото викано Вражји вир, на десетина ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Екс министерката Гордана Јанкуловска и поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков се само дел од поранешните функционери кои пред судот во Стразбур се ...
сите 549 | | | веќе видена

Полицијата уапсила десет лица утринава на повеќе локации во Ѓорче Петров, Арачиново, Грчец, Чаир, Визбегово, Бардовци, Студеничани и Центар, а дел од уапсените ...
сите 175 | | | веќе видена

Многу сериозно ќе го анализираме мислењето на Венецијанската комисија, ќе земеме предвид различни забелешки и ќе се трудиме да најдеме решение кое ќе биде ...
сите 141 | | | веќе видена

 Во животот постојано учиме. Низ годините ќе доживеете и успеси и неуспеси, а од секое искуство ќе научите и некоја лекција. Но, постојат некои лекции кои би ...
сите 126 | | | веќе видена

По состанокот на лидерите на земјите – членки на НАТО во Лондон, може со гордост, со крената глава, да кажеме успеавме! Горди сме на успехот на државата и ...
сите 225 | | | веќе видена

Дали има врска со рекет во самата ВМРО ДПМНЕ? И покрај молкот во ВМРО-ДПМНЕ, овие одговори треба да ги даде истрагата. Фактите се јасни, ВМРО-ДПМНЕ должи ...
сите 59 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На увид црвениот „опел” со кој според обвинителството бегале убијците од смилковскиот масакр

Од:
До кого (е-маил):
Порака: