Ќе имаме пократки денови: Европската унија на чекор од укинување на летното сметање на времето


7 копии

Европскиот парламент денеска го одобри предлогот за укинување на летното и зимското сметање на времето, но конечната одлука за тоа треба да ја донесе Европската комисија. Европратениците бараат Европската комисија да го поддржи ваквиот предлог, која досега се залагаше за задржување на сезонското сметање на времето. – Многу сум задоволен што по неколку години дискусии на ниво на Комитетот во Европскиот парламент, од кои јас сум единствениот член од Ирска, предлогот беше дебатиран и изгласан денеска во Парламентот, изјави европратеникот Шон Кели. Тој побара од Европската Комисијата да излезе со препорака да се стави крај на менувањето на времето двапати во текот на една година. с
| | веќе видена | слични
7 копии

Доколку Европската Комисија одлучи да се укине летното и зимското сметање на времето логично би било таа да се примени и во државава, со оглед дека ЕУ е нашиот најголем надворешно трговски партнер и над 80 проценти од нашиот извоз е насочен на европскиот пазар, смета Стопанската комора на Македонија „За да не постојат разлики во соработката со компаниите од тие пазари сметаме дека ваквото решение би било логично да се примени и кај нас.“, изјави Билјана Пеева Ѓуровска од Стопанската комора на Македонија. Пеева Ѓуровска потсети дека законското решение што се применува кај нас од 1996 година за утврдување на зимското и летното сметање на времето е направено за поголеми заштеди на електрична енергија и повеќе користење на дневната светлина. Оценето е дека подобри резултати би дало првенствено во земјоделскиот сектор, но, како што посочи, има и други засегнати сектори од тоа решение. „Доколку Унијата одлучи ваквото сметање на времето да се усогласи тогаш за очекување е дека би требало да се размислува во тој ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Доколку Европската комисија одлучи да го укине летното и зимското сметање на времето, се очекува и Македонија да се прилагоди на овие промени. Поради фактот дека земјите од ЕУ се најголемиот трговски партнер на Македонија, македонската бизнис заедница будно ги следи овие случувања бидејќи тоа може да доведе до сериозно пореметување на соработката. Како што објасни Билјана Пеева-Ѓуриќ од Стопанската комора на Македонија логично ЕУ е нашиот најголем надворешно-трговски партнер и над 80 проценти од нашиот извоз е насочен на европскиот пазар. -За да не постојат разлики во соработката со компаниите од тие пазари сметаме дека ваквото решение би било логично да се примени и кај нас – смета Пеева-Ѓуриќ и дополни дека ова законско решение се применува кај нас од 1996 година за да се овозможат поголеми заштеди на електрична енергија и повеќе користење на дневната светлина, што е особено потребно за земјоделскиот сектор и за транспортот. Во меѓувреме, крајната одлука за укинување на зимското и летното сметање на ...
| | веќе видена | слични

На дневниот ред на Европскиот парламент ќе дојде резолуцијата за летното пресметување на времето. Повеќето пратеници изразија потреба да разговараат за оваа тема, а неформален став е дека нема потреба да се менува часовникот во ова модерно време и дека треба да се укине. Во резолуцијата, од Европската комисија се бара да ги испитаат трошоците и ефектите од поместувањето на часовникот, и ако Европската унија сака да ја укине пресметката за летото потребна е согласност од повеќето членови на ЕУ и од парламентот. Скоро 70.000 луѓе во Финска потпишаа петиција за укинување на летното сметање на времето. Факт е дека во денешно време, поместувањето на стрелките на часовникот не го прави општеството побезбедно, ниту пак штеди струја. Во минатото, домашно осветлување трошело најмногу електрична енергија, и со поместување на часовникот и присуството на сонцето до доцните вечерни часови заштедите биле навистина значајни. Денес, климатизерите и електрониката сè уште се значаен потрошувач на електрична енергија, но ...
| | веќе видена | слични

По најавите дека Европската Комисија ќе одлучи да го укине летното и зимското сметање на времето се повеќе на оваа тема размислуваат и домашните бизнисмени. Ставот на стопанската комора е дека – за да не постојат разлики во соработката со компаниите од тие пазари би било логично да се примени тоа правило и кај нас. Како образложение за оваа одлука од Европската Комисија ги наведуваат се поголемото негативното влијание врз човековиот биоритам, зголемување на сообраќајни несреќи и пад на продуктивноста на работното место. „Доколку Европската Комисија одлучи да се укине летното и зимското сметање на времето логично би било таа да се примени и во државава, со оглед дека ЕУ е нашиот најголем надворешно трговски партнер и над 80 проценти од нашиот извоз е насочен на европскиот пазар“, вели Билјана Пеева Ѓуровска од Стопанската комора.
| | веќе видена | слични
2 копии

Европската Унија е нашиот најголем трговски партнер и над 80 проценти од извозот е насочен на европскиот пазар. И граѓаните кои ги запрашавме - позитивно гледаат во укинувањето на промената на времето. Сега се чека на Европската комисија. Парламентарците  кои се „ЗА“  - велат дека истражувањата покажале оти една петтина од популацијата страда од здравствени проблеми поради зимското и летното сметање. Бизнисмените побараа и итна интервенција во Законот за прекршоци. Почеста примена на опомената и намалување на глобите. Измените во законот треба да бидат опфатени со стратегијата за реформа на правосудниот систем.
| | веќе видена | слични
2 копии

Широки анализи и согледувања треба да покажат каков ефект би имала врз македонското стопанство одлуката за укинување на зимското и летното сметање на времето. Ова е ставот на Дирекцијата на здруженија и регионални комори при Стопанската комора на Македонија, чија директорка Билјана Пеева Ѓуриќ смета дека земјоделскиот би бил еден од оние сектори би биле најпогодени доколку Европската комисија ја прифати одлуката на Парламентот.„Доколку од ЕК биде одлучено да се укине летното и зимското сметање на времето, тогаш како резултат на тоа што ЕУ е нашиот најголем надворешно трговски партнер и имајќи предвид дека над 80 проценти од нашиот извоз е насочен кон овие пазари, за да нема разлика во соработката со компаниите од тие пазари сметаме дека ваквото решение би било логично да се примени и кај нас. Целта на ваквото воведување и разлики од 1 час е направено пред се' од аспект на поголеми заштеди на електрична енергија и повеќе користење на дневната светлина", вели Пеева Ѓуриќ.Од Дирекцијата на здруженија и ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Усвоениот предлог за укинување на летното и зимското сметање на времето од страна на мнозинството пратениците во Европскиот Парламент, допрва треба да чека на одлуката на Европската Комисија која треба да ги согледа предностите и последиците од ваквата евентуална промена. Различните размислувања меѓу членките на Унијата кои се за или против оваа можност, може да предизвика сериозни поместувања на единствениот европски пазар, но доколку се одлучи да се примени ваква одлука, логично би се наметнала потребата да се размислува и за покренување на ваква иницијатива кај нас. - Првичното размислување во однос на подршката за укинување на летното и зимското сметање на времето и во Македонија, доколку истото се случи и во ЕУ, гледано од аспект на стопанството, ја темелиме на податокот дека земјите членки на Европската Унија се наши најголеми надворешно – трговски партнери, со учество од 81 отсто од нашиот извоз во ЕУ и за редовно, навремено одржување на бизнис релациите, покорисно би било да не постои временско ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Европската комисија е подготвена да се осврне на прашањето за промената помеѓу летното и зимското сметање на времето, изјави нејзиниот портпарол, Мина Андреева, во Брисел. „Ќе ги разгледаме предностите и недостатоците од евентуалната промена, врз основа на факти и консултации со Европскиот парламент. Националните парламенти исто така се обврзани да го изразат своето мислење“, рече Андреева. Со 384 гласа „за“ вчера пратениците во Европскиот парламент изгласаа укинувње на летното сметање на времето. Против укинување гласаа 154 европски пратеници. Сепак, нивната одлука не може да стапи во сила без согласност од Европската комисија, која ќе треба да го даде последниот збор. Од 1996 година граѓаните на земјите од ЕУ ги поместуваат часовниците за еден час нанапред во последната недела на март и еден час наназад во последната недела од октомври. Барањето за укинување на поместувањето на стрелките на часовниците беше поведено од страна на Европската комисија во Унијата поради повеќе докази за негативното влијание од ...
| | веќе видена | слични

Со 384 гласа „за“ пратениците во Европскиот парламент изгласаа укинувње на летното и зимско сметање на времето, додека против укинување гласаа 154 европски пратеници. Ова, сепак, не значи дека одлуката ќе стапи на сила бидејќи ќе се чека Европската комисија да ги преиспита предностите и недостатоците од евентуалната промена и да го даде последниот збор. Од 1996 година граѓаните на земјите од ЕУ ги поместуваат часовниците за еден час нанапред во последната недела на март, и еден час наназад во последната недела од октомври. Барањето за укинување на поместувањето на стрелките на часовниците беше покренато од страна на Европската комисија во Унијата поради повеќе докази за негативно влијание од праксата. Парламентарците кои се согласуваат со укинувањето, наведуваат дека истражувањата покажале дека една петтина од популацијата страда од здравствени проблеми поради зимското и летното сметање. Освен негативно влијание врз човековиот биоритам, ваквата пракса доведува и до зголемен број сообраќајни несреќи, но и пад ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Во телефонски разговор за Канал 5. Усеини, ја потврди оваа информација, иако вели претходната година учестувал и го добил истиот тендер. Од Антикорупциска ...
сите 202 | | | веќе видена

-Европската Унија ја прима на знаење најавата на Катица Јанева дека има намера да поднесе оставка, се вели во писмената реакција на Европската Комисија. ...
сите 281 | | | веќе видена

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 148 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 103 | | | веќе видена

Прекрасен рецепт кој многу едноставно се подготвува. Сопругата на шампионот на Вимблон пропагира здрава исхрана, а со целиот свет го сподели рецептот за ова ...
сите 148 | | | веќе видена

Руските пранкери кои го имитираат поранешниот украински претседател, Петро Порошенко, и кои им се јавуваат по телефон и ги лажат политичарите и светските ...
сите 182 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќе имаме пократки денови: Европската унија на чекор од укинување на летното сметање на времето

Од:
До кого (е-маил):
Порака: