Скопјани поторно се гушат - воздухот загаден два дена по ред

Воздухот во Скопје и вчера вечер повторно беше алармантно загаден. Мерните станици за квалитет на воздухот покажаа дека измерените концентрации на опасните честички се неколку пати дозволениот минимум. Повторно во Лисиче беше најзагадено каде количината на ПМ 10 честички достигна и до 250 mg/m3. Воздухот во Скопје и вчера вечер повторно беше алармантно загаден. Мерните станици за квалитет на воздухот покажаа дека измерените концентрации на опасните честички се неколку пати дозволениот минимум. Повторно во Лисиче беше најзагадено каде количината на ПМ 10 честички достигна и до 250 mg/m3.Ситуацијата со загадениот воздух повеќе од четири месеци е алармантна. Болниците се полни со пациенти со респираторни проблеми, а особено најпогодени од загадениот воздух се дечињата кои ја наполнија Детската клиника за белодробни заболувања.И ова утро високи концентрации на ПМ10 честичките има во Центар, Карпош, Лисиче, Гази Баба и Ректорат.
| | веќе видена | слични

Главниот град уште во февруари ги надмина годинешните дозволени граници за загадување на воздухот што се поставени од страна на Европската Унија. Овие лимити на ЕУ вчера се надминати на сите поставени мерни станици во Скопје, освен на онаа во општината Илинден. Ова го соопшти Заедницата на еко-активисти „Скопје смог-аларм“. За споредба, во Европската Унија дозволената граница за концентрации на ПМ10-честички во 24 часа просечно се 50 микрограми на кубен метар и дозволениот број на надминувања на лимитите за ПМ10-честички е 35 дена во една календарска година. Во Скопје, најмногу надминувања на овие гранични вредности за ПМ10-честички, по календарски денови, се регистрирани кај Ректорат (УКИМ) - 54, Лисиче со 47, Гази Баба 45, Карпош 42 и Центар 40 микрограми на кубен метар.Во соопштението од „Скопје смог-аларм“ стои дека тие апелираат до локалните и централните власти за итни и одржливи мерки за подобрување на воздухот во Скопје и низ цела Македонија. Оттаму нагласуваат дека воздухот во Скопје не смее да се ...
| | веќе видена | слични
5 копии

– За зајакнување на соработка помеѓу УНИЦЕФ и Министерството за животна средина и просторно планирање и за заедничките активности за подобрување на квалитетот на животот и овозможување здрава животна средина на децата како најранлива група во општеството разговарале денеска министерот Садула Дураки и постојаниот претставник на УНИЦЕФ во Македонија, Бенџамин Перкс. На средбата, која се одржала во МЖСПП, Дураки и Перкс дискутирале за влијанијата од климатските промени и деградацијата на животната средина кои ги поткопуваат правата на децата, а биле усогласени идните препораки и акции кои заеднички ќе се преземат во согласност со националните и глобалните приоритети. – Од голема важност е и подигнување на јавната свест кај децата за правото на достапност до чиста вода, справување со отпадот и уставно загарантираното право на чист воздух за сите деца, наведува МЖСПП. Министерството во соопштение посочува дека според Светска банка, аерозагадувањето во Македонија убива 1350 луѓе годишно. Децата се најосетливата ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Зајакнувањето на соработката помеѓу УНИЦЕФ и Министерството за животна средина и просторно планирање беше во фокусот на средбата што денеска ја остварија министерот за животна средина, Садула Дураку, и постојаниот претставник на УНИЦЕФ во Македонија, Бенџамин Перкс. Од прес-службата на Министесртвото соопштија дека двајцата соговорници дискутирале за заедничките активности за подобрување на квалитетот на животот и овозможување здрава животна средина на децата како најранлива група во општеството. Двете страни зборувале и за влијанијата од климатските промени и деградацијата на животната средина кои ги поткопуваат правата на децата, а воедно биле усогласени идните препораки и акции што заеднички ќе се преземат во согласност со националните и глобалните приоритети. Соговорниците се осврнале и на тоа дека од голема важност е и подигнувањето на јавната свест кај децата за правото на достапност до чиста вода, справување со отпадот и уставно загарантираното право на чист воздух за сите деца. Според Светската ...
| | веќе видена | слични

На средбата, која се одржала во МЖСПП, Дураки и Перкс дискутирале за влијанијата од климатските промени и деградацијата на животната средина кои ги поткопуваат правата на децата, а биле усогласени идните препораки и акции кои заеднички ќе се преземат во согласност со националните и глобалните приоритети. - Од голема важност е и подигнување на јавната свест кај децата за правото на достапност до чиста вода, справување со отпадот и уставно загарантираното право на чист воздух за сите деца, наведува МЖСПП. Министерството во соопштение посочува дека според Светска банка, аерозагадувањето во Македонија убива 1350 луѓе годишно. Децата се најосетливата група, затоа што имаат организам во развој и побрзо дишење, а со тоа и побрзо внесување на загадените материи во телото. - Секое второ болно дете минатата година се лекувало од респираторни болести кои најчесто се директна последица на загадениот воздух. Децата се најпогодени, особено во грејната сезона, кога концентрацијата на цврстите честички е зголемена. Развојот ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Скопје и оваа година ги надмина годишните дозволени ЕУ граници за аерозагадување уште во февруари, што е показател дека еколошката и здравствена голгота на скопјани продолжува и во 2018 година, алармира Заедницата на екоактивисти „Скопје смог аларм“. Во Европската Унија, дозволената граница за концентрации на ПМ10 честички во просек во 24 часа е 50 милиграми на еден кубен метар. Во ЕУ, дозволениот број на надминувања на лимитите за ПМ10 честички е 35 денови во една календарска година. На 21 февруари годинава, велат од „Скопје смог аларм“, овие лимити се надминати на сите мерни станици во Скопје, освен Миладиновци, општина Илинден. „Потсетуваме дека Светска банка (2015) проценува дека во Македонија од загадениот воздух годишно гинат 1,350 граѓани, додека Европската агенција за животна средина (2017) проценува дека годишно има до 3,000 смртни случаи поради аерозагадувањето. Тоа значи дека секоја година ни се случува еколошки геноцид, т.е. екоцид“, велат од Здружението. Од таму апелираат до локалните и ...
| | веќе видена | слични

Европската агенција за животна средина (2017) проценува дека во Република Македонија годишно има до 3,000 смртни случаи заради аерозагадувањето З а жал и оваа година Скопје ги надмина годишните дозволени ЕУ граници за аерозагадување уште во февруари, што е показател дека еколошката и здравствена голгота на Скопјани продолжува и во 2018 година. Во Европската Унија, дозволената граница за концентрации на ПМ10 честички впросечени во 24 часа е 50 µg/m3. Во ЕУ, дозволениот број на надминувања на лимитите за PM10 честички е 35 денови во една календарска година. На 21 февруари 2018, овие ЕУ лимити се надминати на сите мерни станици во Скопје, освен Миладиновци, Општина Илинден. Подолу во табелата се дадени вкупниот број на надминувања на 24 часовните гранични вредности (50 µg/m3) за PM10 честичките (броено во календарски денови), на секое мерно место во Скопје за тековната година, заклучно со 21.02.2018: Станица Вкупен број надминувања во 2018 год. (до 21.02.2018) 1 Дозволен број на надминувања годишно 2 Центар 40 ...
| | веќе видена | слични

Децата најмногу страдаат од загадениот воздух затоа што нивните бели дробови сè уште се развиваат и им е потребен повеќе воздух отколку на возрасен човек. Кога кревкиот детски организам е изложен на ПМ10 честички, кај него почесто се појавуваат детски болести кои често преминуваат во акутни состојби и доведуваат до тоа белите дробови да не се развијат доволно Загадувањето на воздухот, под што се подразбира внесување нови некарактеристични физички, хемиски и биолошки материи во атмосферскиот воздух или промена на одамна веќе присутните концентрации на овие материи во животната средина, е причина за многу болести кај луѓето. Податоците на Светската здравствена организација (СЗО) покажуваат дека во 2015 година дури 6 милиони луѓе во светот умреле од загаден воздух, од кои 600.000 се деца, а дури 9 од 10 луѓе дишат загаден воздух. Проблемите со загадениот воздух се карактеристични за поголемите градови, но ниту помалите места на живеење не се поштедени. Според СЗО, во светски рамки околу 300 милиони деца живеат ...
| | веќе видена | слични
8 копии

„Скопје ги надмина годишните дозволени ЕУ граници за аерозагадување уште во февруари. Овие ЕУ лимити денеска се надминати на сите мерни станици во Скопје, освен во Миладиновци, општина Илинден, соопшти Заедницата на еко-активисти „Скопје Смог Аларм“. Дозволена граница за концентрации на ПМ10 честички во 24 часа во ЕУ, просечно се 50 микрограми на метар кубен. Дозволениот број на надминувања на лимитите за ПМ10 честички е 35 дена во една календарска година. Најмногу надминувања на 24-часовните гранични вредности за ПМ10 честичките, броено во календарски денови, заклучно до денеска се регистрирани кај Ректорат (УКИМ)-54, Лисиче со 47, Гази Баба 45, Карпош 42 и Центар 40 микрограми на метар кубен. „Апелираме до локалните и централните власти за итни и одржливи мерки за подобрување на воздухот во Скопје и низ цела Македонија. Воздухот во Скопје не смее да се користи како канализација на тешката индустрија и градежната индустрија. Мерки како дводневен бесплатен превоз се премали за еден од најзагадените градови ...
| | веќе видена | слични

Во ЕУ дозволената граница за концентрации на ПМ10 честички во 24 часа просечно се 50 микрограми на метар кубен. Во ЕУ дозволениот број на надминувања на лимитите за ПМ10 честички е 35 дена во една календарска година. Најмногу надминувања на 24-часовните гранични вредности за ПМ10 честичките, броено во календарски денови, заклучно до денеска се регистрирани кај Ректорат (УКИМ)-54, Лисиче со 47, Гази Баба 45, Карпош 42 и Центар 40 микрограми на метар кубен. - Апелираме до локалните и централните власти за итни и одржливи мерки за подобрување на воздухот во Скопје и низ цела Македонија. Воздухот во Скопје не смее да се користи како канализација на тешката индустрија и градежната индустрија. Мерки како дводневен бесплатен превоз се премали за еден од најзагадените градови во светот, стои во соопштението од „Скопје Смог Аларм“. Заедницата на еко-активисти „Скопје Смог Аларм“ потсетува дека Германија планира да воведе целосно бесплатен јавен превоз во пет најзагадени градови. Кина ја ангажира армијата за да засади ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Кандидатот за претседател, Стево Пендаровски денеска се повлече од учеството во Комитетот за интеграција на Република Северна Македонија во НАТО Алијансата. ...
сите 159 | | | веќе видена

Пронајдениот дел од стабилизаторот на урнатиот авион на „Етиопиан ерлајнс“ во Етиопија бил во слична чудна положба како и кај авионот на компанијата „Лајон ...
сите 236 | | | веќе видена

Ако победи, упорно ќе работи на промена на Уставот, на почитување на меѓународните стандарди и на воведување меритократија во државната администрација, вели ...
сите 179 | | | веќе видена

Охрид, 15. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен, а повремено засилен ветер од западен ...
сите 209 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев во вечерашното гостување во „Само вистина“ на Канал 5 телевизија рече дека oчекува квалитетно законско решение за Специјалното јавно ...
сите 129 | | | веќе видена

За само неколку дена, лидерот на ВМРО ДПМНЕ, три пати остро ја нападна Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, споменувајќи мафијашко и рекетарско ...
сите 87 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Скопјани поторно се гушат - воздухот загаден два дена по ред

Од:
До кого (е-маил):
Порака: