Подзабораваме што е штрајк и вистински првомајски протест


Љупчо Шатевски Штип - Бројот на штрајковите во Македонија во последните 10-15 години рапидно опадна, слично е и со работничките протести, а одамна не се памети ни поголем првомајски протест или собир. Приватизацијата каква што ја имавме, скратените работнички права, неединството и партиско-политичките влијанија во синдикатите, како и немањето синдикални организации во многу фирми, си го направија своето. Професорот по трудово право на Правниот факултет на штипскиот универзитет, д-р Андон Мајхошев, вели дека во Македонија во последните години има само по десетина штрајкови годишно и по приближно толку работнички протести. Пред 1 Мај 2006 година, кога беше претседател на Регионалниот совет на Сојузот на синдикатите на Македонија во Штип, тој објави книга за штрајковите во источниот регион на земјата од 1980 до 2005 година, кога регистрирал околу 350 штрајкови во повеќе од 200 претпријатија и установи. Само во 2002 и во 2003 година имало по четириесетина штрајкови во регионот, во 2004 само 12, а во 2005 едвај ...
| | веќе видена | слични

Ќе добие ли синдикалната битка конечно разрешница? Врховниот суд донесе одлука со која се наложува Дарко Димовски да биде запишан како новиот претседател на ССМ на местото на Живко Митревски. Со месеци наназад се води битка меѓу синдикалното лидерство а последната одлука на Врховен значи прифаќање на жалбата против одлуката на Управниот суд која ги одби претставници на 6 грански синдикати кои претходно беа исклучени од членството во ССМ. „Управниот суд не одби, за жал судството е такво не ги применува законите, но Врховниот суд постапи законито ги укина одлуките на управниот суд и му наложи мериторно да реши. Ова за Сондикатите значи дека треба да се спроведе решението на министерот за труд и социјална политика и Дарко Димовски да се впише како претседател на Сојузот на синдикати“, изјави адвокатот Звонко Давидовиќ. Сега на потег е Управниот суд кој треба донесе такво решение и Димовски да биде запише како челник на ССМ во Централниот регистар. За Живко Митревски одлуката на Врховниот суд е нелегитимна, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Дарко Димовски, актуелниот претседател на синдикатот на СУТКОЗ, треба да биде новиот претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ). Според одлуката на Врховниот суд, Димовски треба да се впише како нов претседател на ССМ, на местото на Живко Митревски. Ова значи дека сега Управниот суд треба да постапи според барањата и одлуките на четирите синдикати (СИЕР, УПОЗ, АРГО и СУТКОЗ), кои со одлука на сегашниот претседател Митревски, беа исклучени од ССМ. Овие синдикати одлучија Митревски да не биде на челната позиција на најбројниот синдикат во Македонија. Сега се чека Управниот суд да донесе такво решение и Димовски да биде впишан како челник на ССМ во Централниот регистар. Митревски смета дека решението на Врховниот суд е донесено врз основа на нелегитимни документи и фалсификувани печати и лажно претставување како полномошник на ССМ.
| | веќе видена | слични
2 копии

Врховен суд ја уважи жалбата на синдикатите кои се исклучени од ССМ и со тоа го потврди изборот на Дарко Димовски за в.д претседател на ССМ. Му наложува на Управниот суд да го врати решението од Ременски и да го упише Димовски за нов претедател на ССМ. Претседателот на ССМ Митревски пак тврди дека ваквата одлука на Врховниот суд е донесена врз основа на нелегитимна документација и фалсификувани печати. Вели дека некој преставувајќи се лажно како ополномошен претстваник на синдикатот доставил жалба до Врховен со која се бара бришење од Централен регистрар на претседателот на ССМ. – Со ова се направени дополнителни кривични дела за кои сторителите дополнително се пријавени со проширување на кривичните пријави и со поднесување на мерки за обезбедување и притвор поради повеќекратното повторување на кривичните дела, истакна Митревски. Превирањата во ССМ околу изборот на претседател почнаа уште минатата година кога дел од сидникатите соопштија дека на седница на советот Митревски бил отповикан . Од друга страна ...
| | веќе видена | слични

Дарко Димовски е легитимен претседател на ССМ. Вака одлучи Врховниот суд по барањето на синдикатите кои беа исклучени од Сојузот на синдикати на Македонија. Со одлуката на Врховен, се бара од Управниот суд да му наложи на Централниот регистар да го впише името на новиот в.д. претседател. Димовски информацијата ја потврди лично за Макфакс. Претходно на прес-конфренција адвокатот Звонко Давидовиќ образложи дека ваквата одлука на Врховниот суд значи дека треба да се спроведе решението на Министерството за труд и социјална политика со кое Дарко Димовски треба да се впише како претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија. Управниот суд, како што појасни Давидовиќ, нема рок во којшто треба да донесе одлука, но се надева дека судот ќе постапи по решението на Врховниот суд. Според Давидовиќ, во процесот за избор на претседател на ССМ и негово впишување во Централниот регистар се направени неколку отстапки. Централниот регистар, како што појасни, постапил надвор од овластувањата, а министерот за труд и ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија Живко Митревски тврди дека решението на Врховниот суд е донесена врз основа на нелегитимни документи и фалсификувани печати. На прес-конференција Митревски рече дека со употреба на фалсификувани печати некој претставувајќи се лажно како ополномошен претставник на ССМ доставил жалба до Врховниот суд со која се бара бришење од Централниот регистар на претседателот на ССМ. - Со ова се направени дополнителни кривични дела за кои сторителите дополнително се пријавени со проширување на кривичните пријави и со поднесување на мерки за обезбедување и притвор поради повеќекратното повторување на кривичните дела, истакна Митрески на попладневната прес-конференција. Тој напомена дека веднаш по добиените сознанија до Основното јавно обвинителство, Републичкиот судски совет и до Врховниот суд презеле повеќе правни дејствија со цел да се утврдат фактите. - Бараме, како впрочем што бараат и сите во оваа држава, да се утврди ваквата вистина, да се утврди легитимитетот и ...
| | веќе видена | слични

Дарко Димовски е легитимен претседател на ССМ – одлучи Врховен суд. Со одлуката се бара од Управниот суд да му наложи на Централниот регистар да го впише името на новиот в.д. претседател. „Врховниот суд постапи законито, ги укина одлуките на Управниот суд и му наложи мониторно да реши. Треба да се спроведе решението на министерот за труд и социјална политика и Димовски да се впише како претседател на ССМ. Во последнот време, ССм се распаѓа.“ - вели адвокатот Ѕвонко Давидовиќ. Живко Митревски пак, останува на ставот дека тој е легитимен претседател. „Не случајно целокупната документација сеуште е во Јавното обвинителство, кое по наредба на Централниот регистар, тој постапувајќи врз основа на ваквите сознанија, не дозволи менување на легитимниот претседател Митревски.“ вели Митревски. Адвокатот на Димовски вели дека доаѓа крајот на судските двојни аршини и дека институциите мора да си ја завршат работата. Давидовиќ истакна дека со институционалната блокада е направена огромна штета на Сојузот, додека ...
| | веќе видена | слични

Нова пресвртница во синдикалното движење во Македонија. Врховниот суд одлучи дека Дарко Димовски е нов синдикален лидер во Македонија. Врховен донел решение да се уважи жалбата на исклучените синдикати од ССМ , и му наложи на Управниот суд да постапи во прилог на овие синдикати. Ова го соопшти aдвокатот Звонко Давидовиќ кој изјави дека сега треба да се спроведе решението на Министерството за труд и социјална политика со кое Дарко Димовски треба да се впише како претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија. „Ова за синдикатите значи дека треба да се спроведе решението на Mинистерот за труд и социјална политика и Дарко Димовски да се впише како претседател на Сојуз на синдикати. Зошто е ова битно, во последно време ССМ буквално се распаѓа“, вели Давидивиќ. Експресна реакција на Живко Митрески. Одлуката на Врховен суд е сплет на кривични дела кои се во тек на обвинителството, вели претседателот на ССМ. Според Митрески со фалсификувани документи и со лажно претставување била поднесена жалба до ...
| | веќе видена | слични

Врховниот суд, одлучувајќи во корист на синдикатите кои беа исклучени од Сојузот на синдикати, од страна на Живко Митревски, му наложил на Управниот суд да го врати решението на Фросина Ременски со кое треба да се впише Дарко Димовски како нов претседател на Сојузот на синдикати. Според решението, Управниот суд треба да постапи во прилог на “исклучените“, а адвокатот Звонко Давидовиќ денеска на прес-конференција образложи дека ваквата одлука на Врховен значи дека треба да се спроведе решението на Министерството за труд и социјална политика со кое Дарко Димовски треба да се впише како претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија. Давидовиќ истакна дека нема рок во којшто Управниот суд треба да донесе одлука, но се надева дека судот ќе постапи по решението на Врховниот суд. Според него, во целиот процес на избор на претседател на ССМ и негово впишување во Централниот регистар направени се неколку отстапки. Централниот регистар, како што појасни, постапил надвор од овластувањата, а министерот за труд и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Врховниот суд ја прифатил жалбата против одлуката на Управниот суд и донел решение, според кое во Централниот регистар за претседател на Сојузот на синдикатите треба да биде запишан Дарко Димовски, соопштија претставници на 6 грански синдикати кои претходно беа исклучени од членството во ССМ, што тие правно го оспоруваат. „Управниот суд не одби, за жал судството е такво не ги применува законите, но Врховниот суд постапи законито ги укина одлуките на управниот суд и му наложи мериторно да реши. Ова за Сондикатите значи дека треба да се спроведе решението на министерот за труд и социјална политика и Дарко Димовски да се впише како претседател на Сојузот на синдикати“, изјави адвокатот Звонко Давидовиќ. „Врховниот суд рекол дека претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија е Дарко Димовски, сметано од 13. 11. 2016 и точка. Знали нема коментари, затоа што Врховен суд такво решение има донесено. Сето друго, што се спроведува или не се спроведува е против законито“, вели Драги Јовановски, Мултиетнички ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 357 | | | веќе видена

Циклонска активност со центар во јужните делови на Европа ќе услови од утре и во текот на неделава да има повремени врнежи од дожд и снег на пониските места и ...
сите 192 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ ќе ја оспорува и содржината и процедурата во која е донесен законот за употреба на јазиците. Партијата на Христијан Мицкоски денеска ...
сите 152 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Подзабораваме што е штрајк и вистински првомајски протест

Од:
До кого (е-маил):
Порака: