Продолжува сечата на тополи низ Скопје


Скопските тополи ќе продолжат да паѓаат жртва пред ножот на Ј.П „Паркови и зеленило“, а доколку претпријатието одлучи и друг вид на дрва ќе бидат сечени. Според „Паркови и зеленило“ ваквата сеча е поради превентивна причина, а превентивно изминативе неколку дена ваква акција била спроведена во Градскиот парк, кога биле исечени неколку дрвја. Жителите на Скопје се побунија и преку социјалните мрежи – негодуваат поради сечата во екот на најголемото загадување. Од претпријатието и за ова имаат објаснување… Исечените дрвја во Градски парк се исечени согласно Програмата за одржување на јавни зелени површини, поради нивна повеќекратна штетност што ја прават тополите и сувите дрвја и истите не подлежат на издавање на каков било документ за нивно отстранување. Сакам да информирам дека сечата ќе продолжи, останува да се исечат уште седумдесетина тополи низ цело Скопје – објаснува Душан Авировиќ, директор на „Паркови и зеленило. Во викенд „акцијата“ низ Градски парк машински и рачно биле исечени пет тополи и по еден ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Екипите на Одделението за дрвореди на ЈП Паркови и зеленило во понеделник и вторник ќе извршат сечење и кастрење на суви и деградирани дрвја во општина Чаир Како што информираат од ЈП Паркови и зеленило, во понеделник ќе се работи на улиците Благоја Паровиќ, Вуковарска и Крсте Асенов, а во вторник на улиците Лазо Трповски, Македонско Косовска Бригада и Методија Митевски.
| | веќе видена | слични

Јавното претпријатие Паркови и зеленило ја најавија денешната акција за чистење и собирање паднати дрва и гранки низ градот. Оттаму истакнуваат дека денес се планира сечење само на едно дрво и најавуваат сечење и кастрење на суви и деградирани дрвја во општина Чаир.„Ве информираме дека денес, 3 февруари, екипите на ЈП Паркови и зеленило ќе собираат паднати дрва и гранки низ градот, а само на улица „Никола Добровник“ во населбата Кисела Вода ќе се сече едно дрвце за кое имаме Решение за сечење издадено од страна на Град Скопје, стои во денешното соопштение на ЈП Паркови и зеленило Оттаму информираа и дека во понеделник и вторник ,6 и 7 февруари, екипите на Одделението за дрвореди на ЈП Паркови и зеленило ќе извршат сечење и кастрење на суви и деградирани дрвја во општина Чаир. Во понеделник ќе се работи на улиците: Благоја Паровиќ, Вуковарска и Крсте Асенов, а во вторник на улиците: Лазо Трповски, Македонско Косовска Бригада и Методија Митевски.
| | веќе видена | слични

ЈП "ПАРКОВИ И ЗЕЛЕНИЛО": Сечата на тополите и сувите дрвја во Градскиот парк 2 од минатата недела е согласно Програмата за одржување јавни зелени површини и сечење дрвја, информираше директорот на ЈП "Паркови и зеленило" Душан Авировиќ. Според него, сечата е поради повеќекратната штетност што ја прават тополите и сувите дрвја и поради потребата од дрвна маса за загревање на пролетниот расад цвеќиња кое се врши со дрвјата што Јавното претпријатие ги сече во Скопје, а не подлежат на издавање каков било документ за нивно отстранување. "Во текот на оваа недела ќе продолжиме исклучиво со сечење на тополи и суви дрвја за кои не е потребна никаква документација", појасни Авировиќ и додаде дека со Градот се договориле при секоја акција на "Паркови и зеленило" да има претставник од Секторот за комунални работи при Град Скопје. Авировиќ информираше дека во изминатите осум години во Град Скопје се исечени 800 тополи, а во урбаниот дел се останати уште 70, кои пак се вметнати во програмата за отстранување во 2017 ...
| | веќе видена | слични

Како причина за сечењето на дрвата ја наведуваат повеќекратната штетност што тие ја создаваат, се со цел подобрување на еколошката состојба во градот Скопје. Сечењето на тополите и сувите дрва, не подлежат на издавање на било каков документ за нивно отстранување, а сите останати видови на дрва подлежат на соодветна процедура за нивно сечење, велат од јавното претпријатие.
| | веќе видена | слични

Градот Скопје ќе добие уште една вртелешка, покрај веќе постојните две. Потребата да се „врти“ јавноста со ваквите проекти кои се претставуваат како капитални проекти за доброто на скопјани, ќе донесе уште една барокна вртелешка пред црквата „Пресвета Богородица“. Вртелешката ќе го „сврти“ буџетот на Град Скопје за 200 илјади евра, а задачата да ја набави припадна на „Паркови и зеленило“. Ова е последната одлука на Советот на Град Скопје, кој дополнително одлучи да го субвенционира јавното претпријатие со околу 400.000 евра. Втората вртелешка за плоштадот „Филип Втори“ сè уште не е пристигната, а според потпишаниот договор со „Технометал“ компанијата треба да ја испорача вртелешката за најмногу една година. Сега, извесно е дека ќе се направат напори таа да биде донесена и монтирана до лето. Новата, трета вртелешка, ќе врти во истиот стил како онаа на плоштадот, но не е исклучено да има повеќе реквизити и да биде поголема. Претходно, при набавката главни услови беа вртелешката да има минимум 17 фигури и 30 ...
| | веќе видена | слични

Изминатава недела во Градски парк биле исечени осум дрвја. Во Скопје допрва ќе се сечат седумдесетина тополи Сечата на тополи во Скопје ќе продолжи, а под пилите на ЈП „Паркови и зеленило“ по потреба ќе отидат и друг вид дрвја. Надлежните објаснуваат дека станува збор за уништување на дрвјата од превентивни причини. Токму таква акција била спроведена изминативе неколку дена во Градски парк, поради што имаше негодување по социјалните мрежи. Скопјани реагираа дека е неразбирливо уништувањето на децениското зеленило и тоа токму во период кога Скопје се дави од загаден воздух. „Исечените дрвја во Градски парк се исечени согласно Програмата за одржување на јавни зелени површини, поради нивна повеќекратна штетност што ја прават тополите и сувите дрвја и истите не подлежат на издавање на каков било документ за нивно отстранување. Сакам да информирам дека сечата ќе продолжи, останува да се исечат уште седумдесетина тополи низ цело Скопје“, појасни Душан Авировиќ, директор на „Паркови и зеленило“. Во Градски парк ...
| | веќе видена | слични

Советот на Град Скопје одлучи со околу 400.000 евра да го субвенционира ЈП „Паркови“, кое дел од парите ќе ги искористи за нов карусел Грaадските власти одлучија да купат уште една, трета вртелешка по ред. Планирано е да се постави на плоштадот „Пресвета Богородица“ пред истоимената црква. И во овој случај, како и со претходните две вртелешки, обврска да ја спроведе и реализира набавката има „Паркови и зеленило“. Ова е одлука на Советот на Град Скопје, кој на последната седница одлучи да го субвенционира јавното претпријатие со околу 400.000 евра, од кои половина се за набавка на каруселот. Од „Паркови и зеленило“ вчера не сакаа да кажуваат детали околу новата набавка, единствено потврдија дека ќе треба да ја реализираат одлуката на Советот. А, се' уште се чека да стаса втората вртелешка, која треба да биде поставена на плоштадот „Филип Втори“. Пред истекот на минатата година, „Паркови и зеленило“ потпиша договор за нејзина набавка, вреден речиси 200.000 евра. Вртелешката е порачана преку „Технометал“, ...
| | веќе видена | слични

Сечата на тополите и сувите дрвја во урбаните средини во Скопје ќе продолжи. Поради штетите кои ги предизвикуваат но и поради потребата од создавање соодветно ѓубриво за одржување на цвеќињата кои се одгледуваат , паркови и зеленило одлучи да се исечат повеќе стебла. Ваквите дрвја минатата година предизвикале материјални штети за што по судска пресуда, од ЈП се исплатени повеќе од 960 000 денари. Најкритични се стеблата крај булеварот Србија во Аеродром, на бул 8ми септември кај Драмски и долж Илинденска. За тополите и сувите дрвја не пости документ со кој се одобрува нивно отстранување, па затоа за подобрување на еколошката состојба во градот, маркирани се повеќе стебла. - Оваа недела исечени се малку повеќе од вообичаено, тополи и суви дрвја, . за 8 г. 800 тополи, во програмата се уште 70тина тополи во урбаниот дел.оваа недела 5 деградирани, 1платан, 1 сув јасен, 1 сувлипа, - вели Душан Авировиќ директор на ЈП Паркови и зеленило. За секое исечено дрво во градот, паркови и зеленило засадува по три ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Сечата е поради повеќекратната штетност што ја прават тополите и сувите дрвја и поради потребата од дрвна маса за загревање на пролетниот расад цвеќиња кое се врши со дрвјата што Јавното претпријатие ги сече во Скопје, а не подлежат на издавање каков било документ за нивно отстранување, изјави директорот на ЈП "Паркови и зеленило", Душан АвировиќСеча на околу 70 тополи во урбаниот дел на градот годинава планира ЈП "Паркови и зеленило#. Од претпријатието информираа дека токму сечата на тополите и сувите дрвја во Градскиот парк 2 од минатата недела е согласно Програмата за одржување јавни зелени површини и сечење дрвја за 2017 година.- Сечата е поради повеќекратната штетност што ја прават тополите и сувите дрвја и поради потребата од дрвна маса за загревање на пролетниот расад цвеќиња кое се врши со дрвјата што Јавното претпријатие ги сече во Скопје, а не подлежат на издавање каков било документ за нивно отстранување, изјави директорот на ЈП "Паркови и зеленило#, Душан Авировиќ.Во моментов има многу опасни ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Предраг Васиљевиќ Кога Црна Гора влезе во НАТО, неофицијално, стана Монтенегро. Македонија за да влезе во Алијансата беше преименувана во Северна Македонија. ...
сите 95 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 209 | | | веќе видена

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери испрати покани за учество во набљудувањето на изборот за претседател на државата што ...
сите 166 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд трамп го потпиша законот за избегнување нова делумна блокада на државната администрација. Со Законот се обезбедени 333 ...
сите 121 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 113 | | | веќе видена

Досега никој немал храброст да ми даде поголема улога. Мислам дека можеби и поради изгледот, дека не сум слаба и згодна. На Теона ѝ беше важен талентот, ...
сите 96 | | | веќе видена

Во Градската општа болница „8 Септември“ од повредените од тешката сообраќајна несреќа, во моментов се лекуваат 19 пациенти. Од нив, 14 пациенти се стабилни и ...
сите 216 | | | веќе видена

Во трката влегуваат  9 кандидати   меѓу кои фаворити се професорката од правен Гордана Силјановска Давкова, пратеникот Владимир Ѓорчев и членот Филип ...
сите 124 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Продолжува сечата на тополи низ Скопје

Од:
До кого (е-маил):
Порака: