Битолска млекара со нов сопственик!

Откако во 2007 најголемиот производител на млеко и млечни производи во Македонија "отиде" во рацете на "Салфорд" инвестицискиот фонд кој ја вклучи во рамките на српската компанија "Имлек", од Белград пристигнува информација дека Салфорд постигнал договор со компанијата "Ројал Фрисланд" со седиште во Холандија за продажба на "Имлек" и "Млекара Суботица", кои досега беа во мнозинска сопственост на фондот. Двете компании потпишаа меморандум за разбирање со кој " FrieslandCampina " го проширува своето присуство во југоисточна Европа, па после пазарите во Унгарија, Романија и Грција, сега со превземањето на овие две српски компании ќе се најде и на пазарите на речиси сите бивши Југословенски републики. Имено, "Имлек" има 6 производствени погони во Србија, Македонија и Босна и Херцеговина. Цест Харт, генералниот директор на Ројал Фрисланд истакна дека компанијата сака да оствари раст на различни пазари и во различни производни категории. "Оваа аквизиција придонесува кон збогатување на нашето портфолио на ...
| | веќе видена | слични

Холандската корпорација „Ројал Фрисленд Кампина“ ќе ја преземе компанијата „Имлек“ и млекарницата од Суботица, заедно со Битолската млекарница, пишуваат српските медиуми. Инвестицискиот фонд Салфорд, во чија сопственост сега се овие три компании, засега потпишал само Меморандум за разбирање со заинтересираната корпорација, а конечна одлука се очекува за неколку месеци. Претставниците на Салфорд велат дека нивниот производствен програм е во согласност со брендовите на „Фрисленд Кампина“. Преземањето од италијанско – холандската корпорација, според Салфорд ќе значи предност не само за млекарите, туку и за потрошувачите во целиот регион. Инаку Битолска млекара е една од шесте производствени капацитети на „Имлек“, кои освен во Македонија, се наоѓаат и во Србија и Босна и Херцеговина. M.M.
| | веќе видена | слични
2 копии

„Фрисланд Кампина“, италијанско-холандска корпорација ќе биде нов сопственик на „Млекарница Битола“ (ИМБ) Претставници на инвестицискиот фонд „Салфорд“ вчера потпишаа меморандум за разбирање со претставници на корпорацијата, а со цел аквизиција на компаниите „Имлек“, „Млекарница Суботица“ и „Млекарница Битола“, кои се сопственост на „Салфорд“. - Нашата производствена програма е во согласност со сегашните брендови на „Фрисланд Кампина“ и убедени сме дека нашите млекари ќе имаат просперитет и дека од тоа ќе имаат корист и потрошувачите во регионот - велат во „Салфорд“. Во „Млекарница Битола“ со оваа аквизиција очекуваат позитивни промени, зголемување на ефикасноста во работењето, нови можности за развој и унапредување на деловното работење, како и зголемување на производството.
| | веќе видена | слични

Амерсфорт – Компанијата „Ројал Фриесленд“ со седиште во Холандија, објави дека ќе ја преземе компанијата „Имлек“ А.Д. Белград и Млекарата „Суботица“ кои сега се во мнозинска сопственост на фондот „Салфорд“. Компанијата „Фриесленд Кампина“ и „Салфорд Капитал Партнерс“ потпишаа Меморандум за разбирање за аквизација на фирмата „Имлек“ А.Д. Белград и Млекарата А.Д. Суботица, со цел да се утврди деловната позиција на „Фриесленд Кампина“ во југоисточна Европа, регион со 76 милиони потрошувачи. Тирана – Европската унија соопшти дека ќе одобри 82 милиона помош на Албанија во текот на следните две години, наменети за инфраструктурни проекти и реформите. Помошта ќе се искористи за изградба на патишта, ќе се поттикне конкурентноста на земјоделството, за водоснабдувањето, социјалната инклузија на ромската заедница, реформи во правосудството и образованието. Пекинг – Лидерите во Пекинг ја разгледуваат идеја за поголем придонес на привремениот Европски фонд за финансиска стабилност и на новиот постојан Европски ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Холандско-италијанската групација Ројал Фрисланд Кампина ја купува Битолска млекара. Инвестицискиот фонд Салфорд објави дека договорил продажба на своите три млекарници: Имлек, Суботичка и Битолска Холандско-италијанската групација Ројал Фрисланд Кампина ја купува Битолска млекара. Инвестицискиот фонд Салфорд и Кампина вчера потпишаа меморандум за разбирање во Белград, кој предвидува аквизација на Имлек, Млекара Суботица и Битолска млекара. Според договорот, холандско-италијанската компанија презема 79% од акциите на Имлек и 82% од Суботичка млекара, а со оглед на тоа што Битолска млекара е во сопственост на Имлек, Кампина автоматски станува сопственик и на најголемата млекарница во земјата. Се отвора прашањето, што ќе значи влезот на млечниот гигант на македонскиот пазар? Дали Кампина ќе инвестира во зголемување на производството на млеко и млечни производи и во ширење на суровинската база во земјава или, пак, ќе увезува сурово млеко и овде ќе го препакува?...
| | веќе видена | слични

Фрисланд Кампинаа и инвестицискиот фонд "Салфорд" потпишаа меморандум за разбирање со цел аквизиција на компаниите "Имлек" од Белград, Млекара Суботица и Млекара Битола, чиј мнозински сопственик е "Салфорд Кептиал Партнерс". Во Млекара Битола со оваа аквизиција очекуваат позитивни промени Италијанско-холандската корпорација Фрисланд Кампинаа и инвестицискиот фонд "Салфорд" потпишаа меморандум за разбирање со цел аквизиција на компаниите "Имлек" од Белград, Млекара Суботица и Млекара Битола, чиј мнозински сопственик е Салфорд Кептиал Партнерсс. Согласно меморандумот, холандската компанија станува сопственик на 79% од акциите на Имлекк и на 82% од Млекара Суботица. -Нашиот производствен програм е во согласност со сегашните брендови на Фрисланд Кампинаа и убедени сме дека нашите млекари ќе имат просперитет, и дека од тоа ќе имаат корист и потрошувачите во регионот - изјавија претставници на "Салфорд". "Имлек" има шест производствени погони во Србија, Македонија и Босна и Херцеговина. Во Млекара Битола со оваа ...
| | веќе видена | слични

Италијанско холандската корпорација Фрисланд Кампина и инвестицискиот фонд Салфорд потпишаа меморандум за разбирање чија цел е аквизиција на компаниите Имлек, Млекара Суботица и Млекара Битола кои се во сопственост на Салфорд. Нашата производствена програма е во согласност со сегашните брендови на Фрисланд Кампина и убедени сме дека нашите млекарници ќе имаат просперитет и дека од тоа корист ќе имаат и потрошувачите во регионот, изјавија претставниците на Салфорд. Во Млекара Битола со ова преземање очекуваат позитивни промени, зголемување на ефикасноста во работењето, нови можности за развој и унапредување на деловното работење, како и подобри услови за зголемување на производството. Фрисланд Кампина е присутна на пазарите во Унгарија, Романија и Бугарија, а по оваа аквизиција ќе добие пристап до пазар од вкупно 76 милиони потрошувачи.
| | веќе видена | слични

Во Битолската млекарница очекуваат позитивни промени, зголемување на ефикасноста во работењето и нови можности за развој Италијанско-холандската корпорација „Фриесланд кампина“ потпиша меморандум за разбирање со инвестицискиот фонд „Салфорд“ со цел да ги преземе компаниите „Имлек“, „Млекара Суботица“ и „Млекара Битола“, кои се сопственост на „Салфорд“. - Убедени сме дека нашите млекари ќе имаат просперитет и дека од тоа ќе имаат корист и потрошувачите во регионот - изјавија претставниците на „Салфорд“. Во Битолската млекарница со оваа аквизиција очекуваат позитивни промени, зголемување на ефикасноста во работењето, како и подобри услови за зголемување на производството. Со ова во работната мрежа на „Фриесланд кампина“ ќе се придодадат активностите на двете компании на подрачјето на Западен Балкан. Продавачот е мнозински акционер во двете млекарници, со приближно 79 отсто акции во „Имлек“ и 82 отсто акции во „Суботичката млекарница“. Според Сиист Харт, генералниот директор на „Фриесланд кампина“, целта им е ...
| | веќе видена | слични

Италијанско-холандската корпорација „Ројал фрисленд кампина“ вчера објави дека потпишала меморандум за разбирање со инвестицискиот фонд „Салфорд капитал партнерс“ за преземање на компанијата „Имлек“ со седиште во Белград, на Млекарница - Суботица“ и на Млекарница - Битола. Битолската млекарница е една од шесте производствени капацитети на „Имлек,“ кои се наоѓаат во Србија, Босна и во Македонија. „Салфорд“ има удели од 79 отсто во „Имлек“ и 82 отсто во Млекарница Суботица“. „Фрисленд кампина“ веќе е активна во Унгарија, Романија и Грција и со оваа аквизиција компанијата ќе го прошири пристапот до 76 милиони потенцијални потрошувачи на Балканот. „Италијанско-холандската корпорација ’Фрисленд кампина‘ и инвестицискиот фонд ’Салфорд‘ потпишаа меморандум за разбирање, заради аквизација на компаниите ’Имлек‘, Млекарница - Суботица и Млекарница – Битола, кои се сопственост на инвестициониот фонд ’Салфорд‘. Нашата производна програма е во согласност со сегашните брендови на ’Фрисленд кампина‘ и убедени сме дека ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Холандската компанија „Ројал Фрисланд“ ќе биде новиот газда на Битолската млекара. Компанијата денеска објави дека ќе ги купи „Имлек Белград“ и „Млекара Суботица“ кои се во мнозинска сопственост на фондот „Салфорд“. Српската „Имлек“ од 2007 за 27 милиони евра ја купи „Битолската млекара“, најголема во Македонија. Во соопштението до медиумите стои дека италијанско - холандската корпорација „Фрисланд Кампина и Салфорт“ потпишале меморандум за разбирање со цел аквизиција на компаниите „Имлек“, „Млекара Суботица“ и „Млекара Битола“. „Нашата производствена програма е во согласност со сегашните брендови на „Фрисланд Кампина“ и убедени сме дека нашите млекопроизводители ќе имаат просперитет, а од тоа ќе имаат корист и потрошувачите во регионот“ изјавија претставниците на „Салфорд“. Во Битолската млекара очекуваат позитивни промени, зголемување на ефикасноста во работењето, нови можности за развој, унапредување на деловното работење и подобри услови за зголемување на производството. По ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Во Апелацискиот суд каде што судиите имаат одговорност за тоа во кој правец ќе продолжи да се движи македонското судство: Дали ќе се издигне над состојбите и ...
сите 348 | | | веќе видена

Според непотврдена информација, евентуалното бегство на поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков било поврзано со лица од Унгарија, Молдавија и ...
сите 78 | | | веќе видена

Азилот што го доби екс премиерот Никола Груевски му дава право слободно да се движи само на унгарска територија, но не и надвор од неа – објаснува за Нова ...
сите 463 | | | веќе видена

Соопштение до јавноста – реакција на соопштението на СДСМ кое се однесуваше на прес конференцијата на Наум Стоилковски Македонија е единствена држава во Европа ...
сите 110 | | | веќе видена

„Неодговорноста на СДСМ дозволува вистинска еколошка катастрофа во Охридското езеро. Десетици тони плашица веќе неколку дена е заробена во каналот Студенчишта, ...
сите 50 | | | веќе видена

Веднаш штом Судот го донесе решението за меѓународна потерница, МВР ја распиша и го извести Интерпол, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ...
сите 33 | | | веќе видена

„Сашо Мијалков повеќе не е член на ВМРО-ДПМНЕ, не сме запознаени со деталите и причините за неговото приведување. Раководството на партијата подолго време нема ...
сите 70 | | | веќе видена

Ако Унгарија веќе има донесено одлука за азил за осудениот експремиер Никола Груевски, како што утринава објавија унгарски медиуми, тогаш таа е претходно ...
сите 377 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Битолска млекара со нов сопственик!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: