Реакција на ЗНМ и МИМ

3 копии

МИМ И ЗНМ остро реагираат на последните предлог-измени во законот за радиодифузна дејност, со кои се предлага менување на составот и бројот на членовите на советот за радиодифузија. Тие бараат од предлагачите на измените на законот итно одговор на што се должи брзањето во донесувањето на овие измени, кога се знае дека е во тек постапка за усогласување на законот со новата директива на ЕУ, зошто овој процес се одвива нетранспарентно. Измените и дополнувањата на законот за радиодифузната дејност, поднесени од пратеници на ВМРО-ДПМНЕ, предвидуваат зголемување на бројот на членовите на советот од девет на 15. Од новите шест членови, по двајца ќе предлагаат претседателот на државата и ЗЕЛС, и по еден комисијата за заштита на конкуренцијата и државната комисија за спречување корупција.
| | веќе видена | слични

Денес Собраниска комисија се дискутираше по предлог - законот со кој пратеници на ВМРО - ДПМНЕ се обидуваат да влијаат во Советот за радиодифузија. Според нивниот предлог, бројот на членови на Советот за радиодифузија, треба да се зголеми од 9 на 15 членови. Сите шест нови членови, ќе бидат бирани од институции блиски до владеачката коалиција, или од тела во кои членуваат доминантно припадници на партиите во владеачката коалиција. Двајца членови треба да предлага претседателот на државата, двајца ЗЕЛС, а по еден Комисијата за заштита на конкуренцијата и Антикорупциска. Предлог - законот се гласа по брза постапка. Според СДСМ, доколку овој предлог - закон биде изгласан, ќе се прекрши уставот, кој не му дава ингеренции на претседателот на државата да бира членови на СРД. Досегашниот Закон за радиодифузија беше изгласан под европско знаменце. МС
| | веќе видена | слични

Остра дебата на релација ВМРО-ДПМНЕ - СДСМ се водеше денеска и на комисиската расправа за законскиот предлог на владејачката партија за проширување на Советот за радиодифузија од 9 на 15 членови. Според СДСМ, јасна е... Остра дебата на релација ВМРО-ДПМНЕ - СДСМ се водеше денеска и на комисиската расправа за законскиот предлог на владејачката партија за проширување на Советот за радиодифузија од 9 на 15 членови. Според СДСМ, јасна е намерата преку зголемен број членови кои ќе дојдат на предлог на институциите од власта, прво да се смени претседателот на Советот Зоран Стефаноски, за кого се смета дека е близок со опозиционата партија, а потоа и да се има решавачкото влијание. Пратеници од ВМРО-ДПМНЕ во расправата не криеја дека за Стефаноски тоа и го мислат, но рекоа дека тоа не е причината, туку - поефикасен Совето за радиодифузија.
| | веќе видена | слични

Најавените измени во Законот за радиодифузија имаат јасна и чиста цел, тврди Роберто Беличенац од Центарот за развој на медиумите. Според него, станува збор за обид за доминација на владините структури и губење на независноста во Советот за радиодифузија. Тој додава и дека усвојувањето на една таква иницијатива буди сомнеж дека на тој начин Владата сака да ги дисциплинира медиумите и преку притисокот да преминат на нејзина страна. Сенѓана Трпевска, професорка по Медиумско право, смета дека не е добро кога се покренуваат делумни иницијативи за измена на Законот за радиодифузна дејност, особено кога станува збор за менување на бројот и составот на членовите во Советот за радиодифузија. Само околу пет дена пратениците на ВМРО-ДПМНЕ покренаа иницијатива за измени на Законот со што бројот на членови во Советот за радиодифузија ќе се зголеми од 9 на 15. Со ваквите измени се предвидува во иднина по два членови да предлагаат претседателот на државата и Заедницата на единицита на локалната самоуправа, како и од ...
| | веќе видена | слични

За опозицијата упад во независноста на медиумите и кршење на уставот, за власта зголемување на капацетот- пратениците на двете најголеми партии се судрија во Собранието откако ВМРО- ДПМНЕ и ДУИ по итна постапка предложија- Советот за радиодифузија да брои 6 члена повеќе, од кои по два ќе предлагат Претседателот на државата и ЗЕЛС, а по еден Комисијата за заштита од конкуренција и Антикорупциска. Од СДСМ аргументираа, измените и дополнувањата му даваат ингеренции на претседателот кој не се предвидени во Уставот. Предлогот на власта го бранеше Косана Мазнева Николиќ. Не правеле упад во телото кое ја регулира работата на електронските медиуми. Го зајакнувале неговиот капацитет. Претходниот закон за радиодифузна дејност беше донесен во 2005-тата, со европско знаменце. Членовите имаат различни мандати, од 2 до најмногу 6 години. Новите бонус шест членови на сегашните 9, ќе седат во советот максимални 6 години. Се очекува предлог измените да ги помине собраниските комисии.
| | веќе видена | слични

Во комисијата за транспорт и врски помина предлогот за измени на законот во радиодифузната дејност. Со него владејачката коалиција предлага зголемување на бројот на членовите на Советот за радиодифузија од деветмина на петнаесет со што советот ќе станел поефикасен. Според предлогот, новите членови во независното тело ќе ги предложат неколку државни институции, а двајца пак ќе дојдат по предлог на претседателот на државата. Според опозицијата ова е упад во слободата на медиумите и немање капацитет за евроинтеграциските процеси. Како што рекоа опозициските пратеници, Советот за радиодифузија е жртва на пазарот меѓу ДПМНЕ и ДУИ и на простувањето на гревовите на оние кои шкртаа по грбовите на македонските работници. Предлог законот за измени во радиодифузна дејност ќе се најде пред пратениците идната недела. „Вистинската цел на овој предлог е конечна пресметка со СРД. Се она што премиерот Груевски го зборуваше на митингот по повод 20. роденден, завршува сега. Тој таму спомна два медиуми, медиумите на „Перо ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 14 јули - Проширувањето на шест члена во Советот за радиодифузија (СРД) со мандат од шест години за опозицијата претставува конечна пресметка на Никола Груевски и како што велат фамилијата со советот, единственото тело каде што ВМРО-ДПМНЕ нема мнозинство. Од СДСМ им порачаа на колегите од власта дека се што вети Груевски на дваесетгодишнината од партијта за пресметка со медиумите испонува. „Медиумите на „Перо Наков“ ги затвори со слободна пресметка на директорот на УЈП додека „Утрински весник“ со нов уредник“, изјави Јани Макрадули од СДСМ. Ова, според него е за да се дозатворат уште некои медиуми. Според, Косана Николиќ - Мазнева еден од предлагачите на Законот и член на ВМРО-ДПМНЕ, измените се пради поголема ефикатсност на Советот за радиодифузија. „Јавна тајна е дека претседателот СРД е член на СДСМ“, обвини Мазнева - Николиќ. Инаку, Законот е донесен во 2005 година како обврска од ЕУ за кандидатски статус досега броеше девет члена, а членовите ги бираше Собранието. /
| | веќе видена | слични

Со измените на законот, власта ја презема контролата и врз Советот за радиодифузија со цел целосна контрола врз медиумите во земјата, велат експертите. Зголемувањето на бројот на членови на Советот за радиодифузија од 9 на 15, за опозицијата и експертите е обид за негова партизација од страна на ВМРО-ДПМНЕ. Предлагачот на законот од владејчката партија, Влатко Ѓорчев изјави дека измените ќе придонесат за негова поголема репрезентативност, ефикасност и квалитет во работењето. Од Новите шест членови, по двајца ќе бидат предложени од претседателот на државата и ЗЕЛС, а по еден од комисијата за заштита на конкуренцијата и антикорупциска. Практично значи ВМРО-изација, тотална ВМРО-изација на македонското општество, а овдека се многу мотивирани особено заради фактот што има некои редови кои не се послушни и ги дисциплинираат. Пратеникот на НСДП, Тито Петковски, вели дека нема дилема оти таквиот чекор на ВМРО-ДПМНЕ е со цел да стави целосна контрола врз медиумите во земјава. Тие сакаат да постават партиски ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ бара зголемување на бројот на членови на Советот за радиодифузија од девет на 15. Предлог-законот за изменување и дополнување, кој вчера го разгледа Собранието на предлог на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, наиде на бурна реакција од страна на опозицијата, која обвини дека владата со овој чекор сака да преземе целосната контрола врз Советот.Согласно измените кои ги предлага ВМРО-ДПМНЕ, од новите шест членови по двајца ќе предлагаат претседателот на државата и ЗЕЛС и по еден Комисијата за заштита на конкуренцијата и Државната комисија за спречување на корупција.На ваквиот предлог реагираат и од Македонскиот институт за медиуми и од Здружението на новинари. Двете организации сметаат дека секоја измена во регулативата која се однесува на медиумите треба секогаш да се разгледува и донесува внимателно, во транспарентни и отворени процеси, каде што преку стручни и јавни расправи ќе бидат земени предвид и согледувањата на медиумските работници, медиумските експерти и професионалните медиумски организации. ...
| | веќе видена | слични

ШТО НОСАТ ПРОМЕНИТЕ ВО РАДИОДИФУЗИЈАТА Пратеници на владејачката ВМРО-ДПМНЕ предлагаат бројот на членовите на Советот за радиодифузија да се зголеми од 9 на 15 Сферата на медиумите е пречувствителна за регулативата да се носи по скратена постапка, без поширока стручна и јавна расправа. Ова се првите реакции на експерти од оваа област откако вчера пред пратениците се најдоа измените на Законот за радиодифузната дејност. Во нив група пратеници на владејачката ВМРО-ДПМНЕ предлагаат бројот на членовите на Советот за радиодифузија да се зголеми од 9 на 15 члена. И девет члена се многу Според измените, шефот на државата и Заедницата на единиците на локалната самоуправа (ЗЕЛС) ќе предлагаат по два члена, а Комисијата за заштита на конкуренцијата и Државната комисија за спречување на корупцијата по еден кандидат за член во Советот. Според образложението, со поголемиот број членови ќе се постигне поголема ефикасност во работата на СРД, а разновидноста на предлагачите на членови ќе обезбеди поголем квалитет во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

ВМРО-ДПМНЕ партијата заштитник на криминалот се уште молчи и не кажува кога нивните пратеници кои се обвинети во судски процеси ќе покажат морална одговорност ...
сите 234 | | | веќе видена

Пратеникот Емил Димитриев даде изјава која ја сметаме за недоследна: Изјава: „Не можам да му одземам нешто што не сум му дал“ [Извор: РСЕ – Виси ...
сите 159 | | | веќе видена

Народна партија на Австрија (ОВП) на канцеларот Себастијан Курц веројатно е јасен победник на денешните избори за Европскиот парламент, покажува прогнозата на ...
сите 141 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Реакција на ЗНМ и МИМ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: