Недела на енергетска ефикасност во организација на Општина Карпош

Во рамките на четвртиот ден од „Неделата на енергетска ефикасност“ на Општина Карпош, кој денеска се одржа во Дипломатик салата на Скопскиот саем, се дебатираше за имплементација на акцискиот план за одржлив енергетски развој (СЕАП) на Град Скопје. Од аспект на обврските и задолженијата што општините ги имаат во однос на применување на мерките од тој СЕАП, локалната самоуправа од Карпош самата има обврска да донесе акциски план до 2020 година, по принципот на веќе донесениот акциски план на нашиот главен град. Манифестацијата со поздравен говор ја отвори градоначалникот на општина Карпош Стевчо Јакимовски, кој во оваа пригода потсети дека општина Карпош и Градот Скопје се единствените потписници на Конвенцијата на градоначалници на европските градови и општини, попозната како 20/20/20. - Ние ја презедовме обврската за донесување на стратешки акционен план за одржлив енергетски развој до 2020 година. Успешноста на реализацијата на општинските програми за енергетска ефикасност значи и остварување на целите ...
| | веќе видена | слични

Со имплементација на мерките за енергетска ефикасност во 2.444 јавни институции, државата годишно ќе заштедува 13 милиони евра, покажала анализата на Министерството за економија со консултантската куќа Ен-Си. Според министерот за економија, Ваљон Сараќини, вкупната инвестиција во јавните институции е проценета на 96 милиони евра, за што веќе се обезбедени 10% од средствата, а останатиот дел ќе се обезбеди од буџетот, од грантови и евтини кредити. - Инвестицијата се очекува да се врати по шест до седум години, откако ќе бидат имплементирани мерките што се содржани во платформата за енергетска ефикасност - истакна Сараќини на вчерашното обраќање на работилницата за енергетска ефикасност и промени на пазарот, што во организација на ЕВН-Македонија се одржа во Маврово. Покрај институциите во рамките на оваа платформа што ја воспостави Министерството за економија со енергетската компанија ЕВН-Македонија, според Сараќини и компаниите имаат интерес за нејзина имплементација. - Од 200 компании што ги поминаа обуките ...
| | веќе видена | слични

Со инвестиција од 96 милиони евра, кои се најавува дека делумно би биле обезбедени од буџетот, а делумно од грантови и поволни кредити, ќе се спроведуваат мерки за енергетска ефикасност во јавните институции, со кои државата очекува годишна заштеда на енергија во висина од 13 милиони евра. Овие информации беа изнесени од страна на министерот за економија Ваљон Сарачини, на денешното отворање на тридневната работилница „Енергетска ефикасност и промена на енергетскиот пазар“ која се одржува во Маврово. За 2.441 јавни објекти низ државава во моментов се трошат над 40 милиони евра годишно за електрична енергија, мазут и други енергенси. Целта на работилницата во Маврово е да се сублимираат досегашните ефекти од активностите кои се спроведоа, а се зацртани во Платформата за енергетска ефикасност „Размисли и заштеди” која министерството за економија и ЕВН Македонија заеднички започнаа да ја реализираат минатата година, како и идните активности и регулативата со чие носење ќе се стимулира и зголеми рационалното ...
| | веќе видена | слични

Пониски сметки за 13 милиони евра ќе добива државата на годишно ниво само ако јавните институции ги имплементираат мерките за енергетска ефикасност, смета министерот за економија, Ваљон Сарачини. Тоја на работилницата во Маврово, насловена „Преку енергетска ефикасност до развој на економијата“ истакна дека за оваа цел се потрбни 96 милиони евра кои покрај од буџетот, ќе се бараат со грантови и кредити. 10 проценти од парите веќе биле најдени, за останатите се воделе преговори. Во услови на општ раст на цените на електричната енергија, смета тој, енергетската ефикасност не може да биде оставена на случајност. „Таа директно влијае на конкуреноста и иновативноста на економијата и оттука наша цел и понатаму ќе остане нејзината примена и промовирањето на конкретни решенија и техники, како и создавање услови кои ќе бидат што подостапни за компаниите“, истакна Сарачини во Маврово. Компаниите кои се енергетски ефикасни трошат помалку електрична енергија, забележа и претседателот на Управниот одбор на ЕВН Македонија ...
| | веќе видена | слични
4 копии

На денешната работилница министерот за економија, Ваљон Сарачини истакна дека државата ќе заштеди 13 милиони евра, доколку јавните институции се имплементираат мерки за енергетска ефикасност.Министерот на работилницита „Преку енергетска ефикасност до развој на економијата“, истакна дека се работи за инвестција проценета на 96 милиони евра кои треба да се обезбедат од буџетот, преку грантови и евтини кредити.-Во услови на општ раст на цените на електричната енергија, енергетската ефикасност не може да биде оставена на случајност. Таа директно влијае на конкуреноста и иновативноста на економијата и оттука наша цел и понатаму ќе остане нејзината примена и промовирањето на конкретни решенија и техники, како и создавање услови кои ќе бидат што подостапни за компаниите, рече минситерот за економија.
| | веќе видена | слични
2 копии

Тринаесет милиони евра државата ќе штеди годишно доколку во јавните институции се имплементираат мерки за енергетска ефикасност. Анализата што ја спроведе Министерството за економија заедно со норвешката консултантска куќа „Енси“ покажала дека државата годишно за 2.440 институции троши 42 милиони евра за електрична енергија. Ова го истакна министерот за економија Ваљон Сарачини на денешната работилницана тема „Преку енергетска ефикасност до развој на економијата“ во Маврово. Тој додаде дека инвестцијата е проценета на 96 милиони евра кои треба да се обезбедат од буџетот, преку грантови и евтини кредити. Потенцира дека веќе се водат преговори и дека се обезбедени 10 проценти од потребните средства. Инвестицијата се очекува да се врати за 6-7 години. Покрај институциите, интерес за имплементација на мерки за енергетска ефикасност покажуваат и приватните компаниите. Од 200 компании кои ја поминале обуката во рамки на платформата за енергетска ефикасност воспоставена од Минситерството за економија и ЕВН ...
| | веќе видена | слични

Претставничката од Агенцијата за енергетика го презентираше новиот Правилник за енергетска ефикасност кој од 1-ви јануари 2014 година ќе важи на национално ниво. Посебно внимание предизвика излагањето на д-р Ристо Иванов за реализацијата на иницијативата на ЕУ "Билд-ап скилс 1 и 2", во рамки на која и за остварување на националните цели за енергетска ефикаснот (ЕЕ) и обновливи извори на енергија (ОИЕ) во градежниот сектор преку обезбедување на потребниот број на квалификувани градежни работници за примена на мерките за ЕЕ и ОИЕ во обновувањето на постојните и изградбата нови градежни објекти во Република Македонија. Според него до 2020 година со целосна имплементација на овие мерки државата може да заштеди до 138 милиони евра на годишно ниво. Претставникот од ХАБИТАТ Македонија, здружение за хумано домување, Зоран Димитровски во својата презентација стави посебен акцент врз демонстративниот пилот проект, кој го спроведуваат во соработка со УСАИД во три општини, меѓу кои и Карпош. Целта на проектот е преку ...
| | веќе видена | слични

Проектот би се спровел во периодот 2014 - 2020 година и би чинел околу 96 милиони евра што значи дека би се отплатил за околу 6 до 7 години покажуваат пресметките на министерството за економија. За овие 2400 јавни објекти сега на годишно ниво се плаќаат 42 милиони евра за потрошената енергија. И во приватниот сектор постои голема заинтересираност за воведување на мерки за енергетската ефикаснот каде преставници на околу 200 компании веќе поминале првични обуки во оваа насока. Платформата за енергетска ефикасност што минатата година заеднички ја подготвија министерството за економија и ЕВН беше посочена и како позитивен пример и во последниот извештај за Македонија на Европската комисија. Примената на енергетската ефикаснот со унапредување на технологијата со воведување и замена на старите со нови поефикасни машини, изолацијата на објектите, користењето на соларните панели како и промена на навиките се дел од препораките на експертите.
| | веќе видена | слични

Сметките за потршената енергија за околу 2400 јавни објекти во Македонија би се намалиле за 13 милиони евра на годишно ниво доколу се спроведат мерките за нивна енергетска ефикаснот. Проектот би се спровел во периодот 2014 – 2020 година и би чинел околу 96 милиони евра што значи дека би се отплатил за околу 6 до 7 години покажуваат пресметките на министерството за економија. За овие 2400 јавни објекти сега на годишно ниво се плаќаат 42 милиони евра за потрошената енергија. И во приватниот сектор постои голема заинтересираност за воведување на мерки за енергетската ефикаснот каде преставници на околу 200 компании веќе поминале првични обуки во оваа насока. Платформата за енергетска ефикасност што минатата година заеднички ја подготвија министерството за економија и ЕВН беше посочена и како позитивен пример и во последниот извештај за Македонија на Европската комисија. Примената на енергетската ефикаснот со унапредување на технологијата со воведување и замена на старите со нови поефикасни машини, изолацијата ...
| | веќе видена | слични

На работилницата свое обраќање имаа министерот за економија Ваљон Сараќини и Вернер Хенгст, Претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија, a eексперти од министерството за економија, ЕВН Македонија, ЕВН Груп и Регулаторната комисија за енергетика ги презентираа најновите трендови во енергетската ефикасност и регулативите од оваа област, со компаративни анализи во пресрет на промените на пазарот што ќе следат. Целта на работилницата е да се сублимираат досегашните ефекти од активностите кои се спроведоа, а се зацртани во Платформата за енергетска ефикасност „Размисли и заштеди" која министерството за економија и ЕВН Македонија заеднички започнаа да ја реализираат минатата година , како и идните активности и регулативата со чие носење ќе се стимулира и зголеми рационалното користење на електричната енергија. Во рамки на работилницата ќе бидат доделени признанија за најактивните новинари како и за медуимски објави на тема енергетска ефикасност. Платформата за енергетската ефикасност како позитивен пример ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Полицијата 24 часа на ден ги чува таблите со новото име Северна Македонија, за да не бидат уништени и ишкртани како оние за автопатот Пријателство, пишува ...
сите 336 | | | веќе видена

Претседателот на партијата„ Алтернатива“ која настана по расколот во „Беса“, Африм Гаши по средбата со премиерот Заев изјави дека за партијата е повеќе ...
сите 209 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Република Македонија од ВМРО-ДПМНЕ, професор Гордана Силјановска Давкова во нејзиното прво интервју дадено за Вестите на Сител ...
сите 159 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 304 | | | веќе видена

Двајца пациенти денеска беа пуштени на домашно лекување од болницата „8-ми Септември“. Пациентите ги пречекаа нивните роднини. Тие беа во добра состојба, но не ...
сите 198 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 136 | | | веќе видена

Самопрогласениот времен претседател на Венецуела, Хуан Гуаидо ја повика војската да дозволи влез на хуманитарната помош за Венецуела, која се очекува да ...
сите 123 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Недела на енергетска ефикасност во организација на Општина Карпош

Од:
До кого (е-маил):
Порака: