Иванов прифати да учествува во трката за втор претседателски мандат

Иванов прифати да учествува во трката за втор претседателски мандат Претседателот Ѓорге Иванов соопшти денеска дека ја прифаќа иницијативата за учество во трката за втор претседателски мандат. Оваа иницијатива ја покренаа група интелектуалци, кои со свои потписи дада поддршка на кандидатурата на Иванов за претседател. „Со чест и задоволство сакам да изјава дека донесов одлука да ја прифатам иницијативата за мое кандидирање за претседател на РМ и дека ќе ја поднесам мојата кандидатура на конвенцијата на ВМРО - ДПМНЕ за избор на кандидат за претседател на Македонија“, рече Иванов, соопштувајќи ја одлуката во својата резиденција Во своето обраќање тој напомена дека „во својот мандат секогаш бил близок со народот и покрај тоа што некои гледале со иронија и потсмев на таа блискост“. Иницијативата за негово повторно кандидирање ја потпиша повеќе од 50 политичари, доктори, акладемици, свештени лица и спортисти. Потписниците на иницијативата ја повикаа владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ да го поддржи Иванов на ...
| | веќе видена | слични

Во својот досегашен мандат и на начинот на кој се однесуваше Ѓорге Иванов се покажа како претседател на една партија – ВМРО-ДПМНЕ, а не на целиот народ на Република Македонија. Со својата партиска послушност и загубен идентитет Иванов се однесуваше повеќе како претседател-сеирџија, отколку како државник и прв човек на државата, смета професорот Нано Ружин, кој беше претседателски кандидат на Либерално-демократската партија (ЛДП) во 2009 година. - Го паметиме по разните ракијади, пифтијади, пастрмајлијади, калинкијади, но не и како државник што направи или изговори барем една значајна мисла, потег или иницијатива. На внатрешен план ниту еднаш во овие пет години не се осмели да го употреби правото на вето кон бројните закони кои ги потпишуваше, однесувајќи се како ревносен член на ДПМНЕ независно од бројните контраверзи на усвоените закони, неуставности, политички неправедности и кршења на политичката етика и деонотологија. Не реагираше ниту за црниот понеделник 24 декември 2012 година, ниту за насилното ...
| | веќе видена | слични

Претседателот Ѓорге Иванов е на чекор до нова кандидатура, додека за нов мандат ќе му треба многу повеќе од широката поддршка што му ја искажуваат деновиве разни структури oд ВМРО-ДПМНЕ или блиски до партијата. Овојпат, Иванов треба да обезбеди минимум 358 илјади гласови во вториот круг и голема мобилизација на гласачкото тело, во ситуација кога владејачката партија на Албанците се заканува сериозно со изборен бојкот, а праговите за успешност на изборите се високи. Во изминатите пет години, Иванов, кој стана претседателски кандидат директно од професорската катедра на Правниот факултет, ја оправда довербата на ВМРО-ДПМНЕ. Но, не успеа да изгради имиџ на претседател кој е загрижен за развојот на меѓуетничките односи во државата, бидејќи ретко кога реагираше во ситуации кога беше загрозен соживотот. Иако се обиде, не успеаа да ја тргне и „етикетата“ на критичар на Рамковниот договор, што му се враќа сега како бумеранг, односно како еден од аргументите на ДУИ во „потрагата“ по т.н. консензуален претседател. ...
| | веќе видена | слични

Божидар Ночев, кој завчера се номинира за кандидат од ВМРО-ДПМНЕ за претседател на државата на претстојните избори, покрај актуелниот шеф на државата Ѓорге Иванов и професор Јове Kекеновски, веројатно ќе остане енигма до самата Kонвенција на 1 март. Тој вчера не сакаше да ни открие дел од својата понуда со која ќе ги убедува 1.300 делегати на ВМРО-ДПМНЕ во чии раце е изборот на партискиот кандидат за претседател, ниту да сподели дел од својата лична и професионална биографија. Ночев, како што ни рече, има подготвена програма, но „исправно е“ со неа прво да се запознаат делегатите на денот на Kонвенцијата, а потоа пошироката јавност. Веќе подготвена програма - Ви благодарам за интересот, сметам дека е исправно сите тие податоци прво да ги презентирам пред делегатите на Kонвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ, т.е. мојата претседателска програма, која ја подготвив и во која се наведени моите мотиви за аплицирање, моите ставови и моите планирани активности кои би ги реализирал ако бидам избран за претседател на ...
| | веќе видена | слични

Уште само неколку часа до завршувањето на конкурсот кој го објави ВМРО-ДПМНЕ за канидат за претседател. Рокот за пријавување истекува вечерва во 20 часот. Уште само неколку часа до завршувањето на конкурсот кој го објави ВМРО-ДПМНЕ за канидат за претседател. Рокот за пријавување истекува вечерва во 20 часот. Сите пријавени влегуваат во трка на партиската Конвенција да ја обезбедат поддршката од делгатите за претседателски кандидат. Засега до владејачката партија се пристигнати три кандидатури. Од актуелниот претседател Иванов, кој вчера обелодени дека ја прифатил иницијативата од група интелектуалци за негов реизбор, од професорот Кекеновски и магистерот Божидар Ночев. Конвенцијата на која 1300 делегати ќе решаваат кој од овие луѓе ќе учествува на претседателските избори, ќе се одржи на 1 март. Канидатите преднив ќе треба да ги претстават своите програми. Според Деловникот гласањето ќе биде тајно. Претседателски канидат ќе биде оној кој во првиот круг на гласањето ...
| | веќе видена | слични

Вечерва истекува рокот на кандидатите за претседател од ВМРО-ДПМНЕ да ја достават својата кандидатура. Досега до партијата се пристигнати кандидатурата од професорот Јове Кекеновски и од Божидар Ночев, како и од актуелниот шеф на државата Ѓорге Иванов . Според партискиот деловник, конвенцијата ќе се спроведе со тајно, демократско и непосредно гласање на делегатите. Избран кандидат ќе биде оној што во првиот круг на гласање добил најмногу гласови, но не помалку од 1/3 од вкупниот број делегати. Доколку ниту еден од кандидатите не го добие потребниот број на гласови во првиот круг на гласањето, ќе се спроведе и втор круг меѓу двајцата кандидати што добиле најголем број гласови во првиот круг од гласањето.
| | веќе видена | слични
2 копии

Соопштение од професорот Јове Кекеновски – претендент за кандидат за претседател од ВМРО-ДПМНЕ: На интернет страниците кружат линкови кои доколку ги отворите го покажуваат веќе изработен плакат за претседателски избори на веќе избран кандидат за претседател на државата на ВМРО ДПМНЕ, иако до одржување на Конвенцијата на ВМРО ДПМНЕ претстојат уште три дена. Го повикуваме Претседателот на ВМРО ДПМНЕ г-дин Никола Груевски или генералниот секретар на партијата јавно да и се обратат на јавоста и да кажат кој од партијата стои зад ова или пак доколку се работи за обид за подметнување најенегричнио да се оградат од него. Во спротивно доколку победникот за кандидат за претседател на ВМРО ДПМНЕ е однапред познато тогаш одржувањето на Конвенцијата ја губи својата смисла.
| | веќе видена | слични
2 копии

Вечерва истекува рокот за пријавување кандидати до конвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ за избор на кандидат за претседател на Република Македонија. Досега до партијата се пристигнати кандидатурата од професорот Јове Кекеновски и Божидар Ночев, а претседателот Ѓорге Иванов вчера потврди дека решил да ја прифати иницијативата што ја покренаа група интелектуалци за негов реизбор. Според предложениот деловник, конвенцијата ќе се спроведе со тајно, демократско и непосредно гласање на делегатите. Избран кандидат ќе биде оној кој во првиот круг на гласање добил најмногу гласови, но не помалку од 1/3 од вкупниот број на делегати. Доколку ниту еден од кандидатите не го добие потребниот број на гласови во првиот круг на гласање, ќе се спроведе и втор круг меѓу двајцата кандидати кои добиле најголем број гласови во првиот круг од гласањето.
| | веќе видена | слични

Актуелниот претседател Ѓорге Иванов дефинитивно ќе се трка на изборната партиска конвенција со професорот Кекеновски и магистерот Ночев во обид да добие втор мандат. Откако јавно соопшти дека ја прифаќа иницијативата работите за кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ се разјаснуваат, за разлика од СДСМ, од каде што најавија дека деновиве ќе ги утврделе термините и ќе ги разгледале предлозите Претседателот истакна дека водел политика на отвореност кон сите ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ОДГОВОРИ НА ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА НЕГОВО КАНДИДИРАЊЕ Претседателот Ѓорге Иванов вчера на официјална прес-конференција соопшти дека ја прифаќа иницијативата поведена од докторката Аспазија Софијанова за негов втор мандат за претседател, иако ваквиот исход беше очекуван од претходно. - Со чест и задоволство, имајќи ги предвид сите предизвици и перспективи со кои се соочуваме, со посветеност и одговорен пристап, со желба за постигнување натамошни успеси за нашата татковина што ќе бидат од интерес за сите граѓани, сакам да изјавам дека донесов одлука да ја ...
| | веќе видена | слични
3 копии

На интернет страниците кружат линкови кои доколку се отворат покажуваат изработен плакат за претседателски избори на веќе избран кандидат за претседател на државата од ВМРО-ДПМНЕ, иако до одржување на Конвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ на која официјално треба да се избере кандидатот од оваа партија, има уште три дена, предупреди Јове Кекеновски. - Го повикуваме претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски или генералниот секретар на партијата да и се обратат на јавоста и да кажат кој од партијата стои зад ова или пак доколку се работи за обид за подметнување најенегричнио да се оградат од него. Во спротивно, доколку победникот за кандидат за претседател на ВМРО-ДПМНЕ е однапред познат тогаш одржувањето на Конвенцијата ја губи својата смисла - вели Кекеновски, кој прв се пријави за кандидат на Конвенцијата на која в сабота ВМРО-ДПМНЕ треба да избере со кого ќе трча на претстојните претседателски избори. Вчера, ВМРО-ДПМНЕ соопшти дека во внатрешната трка е влезен и трет кандидат Божидар Ночев. Рокот за поднесување ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Алексис Ципрас ќе одговори во Парламентот зошто има намера да го ратификува штетниот Договор од Преспа и главно, зошто на Скопјаните им отстапи наводна ...
сите 445 | | | веќе видена

Потребна е дискусија за повторно отворање на предлог договорот за Брегзит, но тоа ќе биде можно единствено ако нови преговори поддржат сите земји членки на ЕУ, ...
сите 410 | | | веќе видена

Движењето Река на вчерашниот состанок на политичкиот совет одлучи дека останува во опозиција, но паралелно не ја менува одлуката донесена на Конгресот дека ...
сите 312 | | | веќе видена

Со своја рака го потпиша законот на употреба на албанскиот јазик, но денешната седница ја водеше на македонски. И од СДСМ велат дека Законот за употреба на ...
сите 238 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Иванов прифати да учествува во трката за втор претседателски мандат

Од:
До кого (е-маил):
Порака: