Rosetta е вештачка интелигенција за мемиња од Facebook

Rosetta е нова технологија на Facebook која може да препознае и да анализира слика и текст. Технологијата постојано прегледува милијарди слики, а целта е на корисниците да им помогне со релевантни слики при пребарувањата. Но, Rosetta не е достапна исклучивo на Facebook, технологијата анализира и слики од Instagram, а не застанува само на ова, туку анализира и видео, вели Facebook . Со оглед на обемот на слики кои ги анализира платформата, секако дека мора да постои некаква оптимизација. Најпрво се детектираат квадратни региони во кои потенцијално постои текст. Потоа се анализираат регионите и прави транскрипција на текстот. За детекција на текстот се користи „Faster R-CNN“ технологија. Технологијата е корисна и за препознавање и отстранување на несоодветна содржина, нешто со што Facebook има проблеми.
| | веќе видена | слични

Кинескиот гигант во онлајн трговијата, Alibaba планира да создаде сестринска фирма, која ќе се специјализира во развој на чипови, особено за вештачката интелигенција (AI), објави Ројтерс. Уште во втората половина на 2019 година новото претпријатие треба да го претстави својот прв AI процесор. Се претпоставува дека чипот ќе најде примена во системите за самоуправање на автомобилите и во паметните градови, како и при решавање на логистички задачи. Покрај тоа, преку својата ќерка компанија, Alibaba планира да лансира и AI процесори за вградени системи. Така, компанијата се надева дека ќе влезе во ветувачкиот пазар за облачни услуги и „Интернет на нештата“ побрзо. Стремежот на Alibaba да развие сопствен хардвер, вкл. за вештачка интелигенција, се вклопува во владиниот курс на Кина, насочен кон намалување на зависноста од увоз на електронски компоненти. Текстот Alibaba развива процесор со вештачка интелигенција е превземен од USB.mk .
| | веќе видена | слични

Желбата за комуникација со животните одамна постои, поточно откако д-р Дулитл се појави за прв пат пред 50 години во Холивуд.Експертите сега веруваат дека тоа конечно би можело да стане реалност. Тоа би можело да биде постигнато со помош на вештачката интелигенција која би креирала системи за преведување со кои луѓето би разбирале што животните "зборуваат" и што мислат за нас.Системот анализирал 70 човечки јазици со цел да утврди модел по кој компјутерот би можел да го преведува она за кое се зборува, а да не го познава јазикот кој го толкува.Аза Раскин, креатор на софтвери кои се користат ширум светот, и Брит Селвител, еден од основачите на Твитер, сега пробуваат да го применат истиот таков модел на толкување на јазикот на животните.Помеѓу првите кои ќе бидат "подложени" на таков модел ќе бидат китовите, мајмуните и слоновите,а со тоа во системот би требало да бидат додадени над 50 илјади часа аудио запис од комуникацијата која се одвива помеѓу грбавите китови.Со тоа системот ќе може да ја спореди ...
| | веќе видена | слични

Фантазиите за комуницирање со животните постојат одамна, а експертите веруваат дека тоа сега конечно би можело да се претвори во реалност. Ова би можело да се постигне преку вештачката интелигенција, која би креирала системи за преведување. Тие системи ќе бидат способни да разберат што животните „зборуваат“ и што мислат за нас. Системот анализираше 70 човечки јазици, за да се утврди модел по кој компјутерот би можел да го преведува она за што се зборува, а да не го познава јазикот кој го толкува. Аза Раскин, креатор на опции и софтвери кои се користат ширум светот, како и Брит Селвител, еден од основачите на Twitter, сега се обидуваат ист таков модел да искористат за толкување на јазикот на животните. Помеѓу првите животни кои ќе учествуваат во овие тестирања на тој модел ќе бидат китовите, мајмуните и слоновите. Така во системот треба да бидат додадени повеќе од 50.000 часа аудио записи од комуникација која се одвива помеѓу китови, како и звучни записи од едно од најпопуларните живеалишта за слонови во ...
| | веќе видена | слични

За да се избегне катастрофален судир меѓу луѓето и паметните машини, за секој долар и минута посветени на развој на вештачката интелигенција треба да се инвестира долар и минута во разбирање на човековата свест. Иако демократијата се чини сеприсутна и вечна, таа е само мал дел од историјата: монархии, олигархии и други форми на авторитарно уредување биле многу почести начини на владеење со луѓето. А технологијата може да ги направи демократијата и либерализмот одвишни, смета израелскиот професор Јувал Ное Харари. Во втората деценија од 21 век либерализмот почнува да губи на значење а брзиот технолошки развој ги прави луѓето да се чувствуваат безначајни. Обичен човек сè почесто ги слуша мистериозните термини глобализација, блокчеин, генетски инженеринг, вештачка интелигенција, машинско учење и сфаќа дека за нив суштински не знае ништо. Пред еден век работниците се бореа против експлоатацијата, денес против сопствената безначајност. „Полесно е да се бориш против експлоатација отколку против безначајноста,“ ...
| | веќе видена | слични

Желбата за зборување со животните тлее во многумина откако легендарниот филмски лик доктор Дулитл пред 50 години стана светски холивудски хит. Познавачите и футуристите сега веруваат дека тоа конечно може да се оствари, со помош на вештачка интелигенција и системи за превод кои ќе може „да разберат“ што животите мислат и „говорат” за нас. Со помош на систем анализирани се 70 човечки јазици, со што би се утврдил модел по кој компјутерот би можел да го преведе она за што се говори, а да не го препознава јазикот што го толкува. Аза Раскин, стручно лице за таков софтвер, и Брит Селвител, еден од основачите на Твитер, со здружени сили, сега работат на тоа да го дешифрираат јазикот на животните. Меѓу првите кои ќе бидат следени се китовите, мајмуните и слоновите. Во ситемот ќе бидат внесени 50.000 часа аудио-запис од комуникацијата што се одвива меѓу нив самите. Потоа ќе следи споредба на нивниот со нашиот разговор, што, заедно и со лингвистички методи, ќе помогне да го разбереме и научиме јазикот на животните. ...
| | веќе видена | слични

Покрај петте објекти во Кореја, САД, Велика Британија., Канада и Русија, Научниот центар на Самсунг за истражување и развој воспостави уште еден Центар за вештачка интелигенција во Њујорксо фокус на роботика. Со цел зајакнување на своите способности за вештачката интелигенција,Компанијата Самсунг Електроникс ( Samsung Electronics Co., Ltd. ) отвори нов истражувачки центар за вештачка интелигенција ( АИ ) во Њујорк, САД,, лоциран во областа Челзи ( 123 West 18th St ). Соновоотворениот Центар за вештачка интелигенција во Њујорк предводи Даниел Д. Ли ( Daniel D. Lee ), Извршен Потпретседател на Дивизијата на Самсунг за истражување и развој и глобален еминентен стручњакза роботиката со вештачка интелигенција. Во соработка со водечкиотстручњакза технологија за вештачка интелигенција базирана на невронски мрежи - Х. Себастијан Сеунг ( H. Sebastian Seung ), Извршен Потпретседател на Научниот центар на Самсунг за истражување и развој, Центарот за вештачка интелигенција во Њујорк ќе работи на напредно истражување за ...
| | веќе видена | слични

Google организира луд конкурс . Компанијата ќе ги награди сите кои ќе успеат да ја измамат вештачката интелигенција со слики од велосипеди и птици. Единствен услов е на сликата да нема птици кои возат велосипед. Причината за ова е да се тестира алгоритмот на Google. Препознавањето на птици и велосипеди е лесно за луѓето, но кога компјутерите се во прашање е предизвик. Конкурсот е прилично едноставен, учесникот треба да пронајде слика од птица која ќе го измами компјутерот и ќе ја идентификува како велосипед. Единствено ограничување е да нема птица и велосипед. Сликите може да се илустрации, 3д објект, фотографии. Секако ова е половина од натпреварот. Втората половина е нешто попроблематична и бара познавање од вештачка интелигенција. Учесниците може да се пријават и на другата страна, односно да креираат алгоритам кој ќе ги распознава сликите. Ако алгоритмот ги препознае сите слики во период од 90 дена ќе ја добие наградата. Испаѓањето е далеку полесно, штом некоја слика го измами алгоритмот, алгоритмот ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Европскиот парламент побара забрана за развој , производство и користење на автономно вооружување, односно оружје со кое би управувала вештачката интелигенција. Вештачката интелигенција и роботи во иднина би требало да заменат голем број работни места на кои моментално работат луѓето, со што ќе им се препушти управувањето со автомобили, машини и слично. За некои држави, како САД, Велика Британија, Русија, Израел и други, интересна е можноста за препуштање на воените задачи и одлуките каде станува збор за живот или смрт на вештачката интелигенција. Многу научници и експерти од оваа област, повеќе пати предупредуваа на опасноста од ваквото автономно оружје и потпишуваа петиции против неговиот развој, а минатата недела недела, за таканаречените роботи – убијци, се огласија и од Европскиот парламент. ЕП, во четвртокот донесе резолуција во која се бара забрана за развој, производство и користење на автономно вооружување со кое би управувала вештачката интелигенција и би донесувала одлуки за убиства без никакво ...
| | веќе видена | слични

Ставовите кон вештачката интелигенција се разновидни, а додека некои луѓе сметаат дека таквата технологија ќе му донесе на човештвото напредок, многумина сметаат дека би можела и да го уништи. Најновата дебата се води во Велика Британија каде што некои експерти во вештачката интелигенција гледаат поголема опасност од глобалното затоплување, терористичките напади или отпорноста на антибиотиците. Имено, брзиот технолошки напредок не остава многу време за носење на закони со кои што би биле ограничени, или би се вовел некаков ред на можностите кои што вештачката интелигенција ги има. Експертите предупредуваат дека ова поле не е доволно добро истражено, па дебатата за експанзијата на вештачката интелигенција станува една од најважните теми кога се зборува за иднината. Наместо да се расправа за глобалното затоплување или за порастот на глобалната сиромаштија, експерите од различни области се повеќе се насочуваат кон вештачката интелигенција, со оглед на тоа што веруваат дека оваа технологија ќе влијае и на сите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во комбинатот ОХИС во Скопје има „хемиска бомба“ од околу осум тони жива, која десетина години е оставена да тече по погонот за електролиза, да испарува во ...
сите 269 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, заедно со секретарот за меѓународна соработка Тимчо Муцунски, денеска оствари средба со Aмбасадорката на ...
сите 112 | | | веќе видена

Пратеникот на американскиот претседател Доналд Трамп, за разговорите меѓу Белград и Приштина, Ричард Гренел, вели дека само со присуство на сите регионални ...
сите 424 | | | веќе видена

Денеска во Охрид Меѓувладината комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка помеѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација одржа ...
сите 84 | | | веќе видена

Оние кои размислуваа/т во Македонија да озаконат диктатура и да ги погазат Уставните права на граѓаните, за разлика од законот - не се повлечени. Но, ќе се ...
сите 18 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ и Христијан Мицкоски до толку не можат да се помират со растот на платите па почнаа да измислуваат лажни формули околу растат на платите во ...
сите 87 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Rosetta е вештачка интелигенција за мемиња од Facebook

Од:
До кого (е-маил):
Порака: