МОН: Екстерното помина успешно и ја исполни целта

2 копии

Целта на екстерното тестирање е постигната. Процентот на отстапки од планираното е релативно мал, што дава за право процесот да биде оквалификуван како успешен, оцени денеска министерот за образование и наука, Спиро Ристовски. Од следната учебна година, Ристовски очекува екстерното оценување да стане рутинско во сите училишта и за сите засегнати страни. Секоја реформа која засега поголема популација наидува на различни реакции. Но, јавно ги уверувам сите оние кои од самиот почеток го поддржуваа екстерното оценување, како и оние коишто ја оспоруваат неговата имплементација, валидност и значење, дека секој проект што го спроведува Владата е за добробит на сите граѓани. Ефектите од некои од нив се видливи на краток рок, но некои ефекти се видливи подолгоорочно. Таков е и исходот од екстерното оценување за кое сум цврсто убеден дека ќе биде стожер и основа за создавањето на европски образовен систем во Република Македонија, истакна Ристовски на денешната прес конференција. Тој подвлече дека во моментов е ...
| | веќе видена | слични

Внесувањето на податоците во е-дневникот станува вистински кошмар за наставниците. Се жалат дека во трка да се стигнат роковите поради екстерните тестирања се потешко се влегува во е-дневникот. Социјалните мрежи преполни со поплаки, забелешки и молби како да се снајдат со новиот електронски систем. Работата за нив не завршува само во училиште.На голем дел од наставниците, поради преоптовареноста на системот внесувањето на податоците во електронска форма им останува како домашна задача. Надлежните велат, проблемот се роковите, но и недоволната ангажираност на наставниците и непознавањето на компјутерската технологија што дополнително им ја усложнува состојбата. Министерот за образование Спиро Ристовски вели дека поради екстерните тестирања се создале проблеми во системот. Но вели, надлежните ќе имаат разбирање за наставниците се додека државниот инспекторат регистрира дека е-дневникот на наставникот е активен. Електронски дневник е проект кој Министерството за Образование и наука го воведе пред две ...
| | веќе видена | слични
2 копии

3,53 е просечниот успех што го постигнале осмооделенците на екстерното тестирање. Министерот Ристовски е задоволен од резулатот бидејќи претставува компатибилност меѓу бодовите на тестот и оценката од наставникот.Нас ни следи анализа на секој предмет посебно... 3,53 е просечниот успех што го постигнале осмооделенците на екстерното тестирање. Министерот Ристовски е задоволен од резулатот бидејќи претставува компатибилност меѓу бодовите на тестот и оценката од наставникот.Нас ни следи анализа на секој предмет посебно со што ќе се утврди каде е најголемото одстапување, а каде најголемото совпаѓање меѓу оценките. Врз основа на тоа потоа ќе се направи и ранг листата на наставниците, рече Спиро Ристовски министер за образованиеЌе им се излезе во пресрет на сите ученици, вели Ристовски, па и на оние кои заради паника само го вклучиле и веднаш го исклучиле комјутерот во првиот испитен термин. Ќе можат да полагаат и во вториот редовен термин кој трае од 17 до 21 јуни, но и на крајот на август. На тој начин, ...
| | веќе видена | слични

Осмоодделенците на екстерното оценување добиле просечна оценка 3,53. Полуматуранти порано, односно денеска ги дознаа оценките, затоа што на 24 јуни треба треба да аплицираат за упис во средните училишта. Останатите ученици од основните и од средните училишта, оценките од екстерното тестирање ќе ги добијат од понеделник. Од 17 до 21 јуни, екстерно ќе бидат тестирани околку 15.000 ученици, кои не беа во можност од 27 мај до 8 јуни да го полагаат тестот. Министерот за образование и наука, Спиро Ристовски, е задоволен од тестирањето во оваа фаза и објаснива дека освен сега, ќе има и трета вонредна сесија во август за оние што поради приватни планови не можат да полагаат екстерно следната недела. - Понудивме секое дете кое смета дека имало извесен проблем во првиот дел во тестот, а тоа ние го евидентираме врз основа на приговорите на училиштата, да може да си преполага во втората редовна сесија. Апелирам да не чувствуваат страв од полагањето. Тоа не е повторување, туку дополнителна шанса никој да не биде ...
| | веќе видена | слични

Многу добар или 3, 53 е средната оценка од екстерното теститрање на 20 илајади осмоодленци. Засега познати се само оценките на полуматурантите, нивните сведетелства треба најбрзо да се изработат затоа што на 24 се уписите во средните училишта.Од понеделник резултати за останатите но и втората сесија од екстерното. Ќе полагаат само оние кои имаа технички проблеми на првиот дел. Не им се отвараа прашања, немаа одговори. Ќе се полага истиот предмет. Но за оние кои си планирале летен одмор ќе има и трета сесија во август. -оваа втора сесија не е и последна, ќе има и трета. Нашата цел е да застанема во ползна на учениците, да не ги оштетиме, секој да си добие шанса да полага и да добие оценка... Проблем има со електорнскиот дневник. Наставниците се жалат дека неможе да внесат оценки бидејќи системот не функционира. Ристовски вели дека тоа се случува затоа што сите истовремено ги внесуваат податоците, на крајот од годината. -се разбира станува збор за електроснки систем, и тој најдобро работио ако во него ...
| | веќе видена | слични

Останатите основци и средношколци оценките ќе ги добијат од понеделник. Министерот за образование и наука Спиро Ристовски е задоволен од тестирањето во оваа фаза. Во втората испитна сесија, од 17-ти до 21 јуни, екстерно ќе бидат тестирани околку 15.000 ученици, кои од оправдани причини не беа на првата сесија (27 мај-8 јуни), но и мал процент деца кои имале проблеми во полагањето поради технички пропусти во системот. Ристовски посочи дека не се работи за повторно полагање, туку за поддршка на децата кои имале технички проблеми на првото полагање. Нагласи дека ученикот ќе биде тестиран по истиот предмет како и на првото тестирање и дека ќе има и трета вонредна сесија во август за оние што поради приватни планови не можат да полагаат следната недела. - Понудивме секое дете кое смета дека имало извесен проблем во првиот дел во тестот, а тоа ние го евидентираме врз основа на приговорите на училиштата, да може да си преполага во втората редовна сесија. Апелирам да не чувствуваат страв од полагањето. Тоа не е ...
| | веќе видена | слични

Забелешките на наставниците и во одделенска и предметна настава околу електронскиот дневник се бројни. Предметните наставници донекаде имаат време да се справат со зададените обврски, но нјаголем проблем е за оние кои имаат поголем фонд на часови, за класните наставници, како и наставниците по одделенска настава, затоа што оценките до 3-то одделение се описни. Синдикатот на СОНК достави барање до сите училишта, да ги приберат сите забелешки кои ги имаат околу електронскиот дневник, кои потоа СОНК ќе ги достави како збир до ресорните министерства. Поголемиот дел од наставниците во основните училишта во Охрид реагираат дека системот на електронскиот дневник не функционира, а често пати многу податоци кои ги поставуваат, по повторно отворање се избришани. Ставот и забелешките од името на наставничкиот колегиум од ОУ „Свети Климент Охридски“ го пренесе психологот на училиштето. - Од нив се бара ретроактивно да го пополнат електронскиот дневник. Тоа од нив се бара сега на крајот на учебната година, а рокот е до ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Осмоодделенците на екстерното оценување имаат просечна оценка 3,53. Тие денеска ги добија резултатите од тестирањето по двата предмета, зашто до 24 јуни треба да ги комплетираат документите за запишување во средните училишта. Останатите основци и средношколци оценките ќе ги добијат од понеделник. Министерот за образование и наука Спиро Ристовски е задоволен од тестирањето во оваа фаза. Во втората испитна сесија, од 17-ти до 21 јуни, екстерно ќе бидат тестирани околку 15.000 ученици, кои од оправдани причини не беа на првата сесија (27 мај-8 јуни), но и мал процент деца кои имале проблеми во полагањето поради технички пропусти во системот. Ристовски посочи дека не се работи за повторно полагање, туку за поддршка на децата кои имале технички проблеми на првото полагање. Нагласи дека ученикот ќе биде тестиран по истиот предмет како и на првото тестирање и дека ќе има и трета вонредна сесија во август за оние што поради приватни планови не можат да полагаат следната недела. - Понудивме секое дете кое смета ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Просечната оценка на осмооделенците е 3,53, покажаа податоците од екстерното тестирање, информираше денеска министерот за образование и наука, Спиро Ристовски. „Врз основа на податоците кои ги добивме, просек на оценката е 3,53 за осмооделенците, за што можам да кажам дека сме многу задоволни од резултатот кој што е постигнат и укажува на една сериозна компатибилност на тестот и она што е предавано по соодветни предмети во текот на целата година“, рече Ристовски. Тој најави дека сега е потребно да се направи сеопфатна анализа во делот на компарација на резултатите од екстерното тестирање со оценките на наставниците, за да се направаат соодветни корекции во системот, наставната програма или за доедукација на наставниците. Во врска со екстерното тестирање на учениците, Ристовски неколку пати потенцираше дека кај оние деца каде имало одредени пропусти, нема да бидат оштетени туку ќе им биде дадена уште една можност за преполагање на спорниот предмет во рамки на втората редовна сесија. „Во рамки ...
| | веќе видена | слични

3,53 е просечниот успех од екстерното тестирање за осмооделенците. Ресорниот министер Спиро Ристовски е задоволен од успехот. Уверува дека и покрај пропустите и техничките проблеми кои се јавија во текот на тестирањето, незадоволните ученици ќе можат на 17 и 19 овој месец да преполагаат некој од предметите кај кои се јавила грешка. Ова, вели министерот не е повторно екстерно тестирање, туку можност никој од учениците да не биде оштетен со оценката од екстерниот предмет. За оправдано отсутните ќе има и трета можност за полагање на екстерните испити во август.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас, денеска изјави дека ќе го тужи својот некогашен колега од владата на Ципрас, ексминистерот ...
сите 388 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 332 | | | веќе видена

Во среда во 10 часот по локално време во грчкиот Парламент ќе почне расправата за ратификација на Договорот од Преспа, додека негова ратификација треба да има ...
сите 109 | | | веќе видена

Скопските општини не ги почитуваат препораките на градската администрација. И покрај екстремното загадување дозволуваат на терен се уште да траат градежните ...
сите 217 | | | веќе видена

Поп дивата Јелена Карлеуша работела со своите кандидати во студиото на Гранд кога дознала дека на Интернет се вртрле фотографиите за кои се тврди дека биле ...
сите 141 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша рано утрово ( понеделник, 21 јануари, 2019) се врати во Белград, со ќерките Атина и Ника. Јелена на аеродромот Никола Тесла пристигнала во ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

МОН: Екстерното помина успешно и ја исполни целта

Од:
До кого (е-маил):
Порака: