Груевски: За 10 години најниската пензија се зголеми за 90,32%


3 копии

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и носител на листа во ИЕ 4, Никола Груевски вчера во Прилеп потсети дека за 10 години најниската пензија се зголемила за точно 90,32%. Додаде дека просечната пензија во времето на СДСМ беше 7.683 денари а во 2015 година, просечната пензија изнесуваше 13.085 денари, над 70% повеќе. -Предвидуваме зголемување на пензиите и во наредните 4 години за најмалку 10,25%. Ќе го продолжиме за бесплатнана бањска климатска рекреација за корисниците на пензија, за нови 22.000 пензионери. По 2006 година за прв пат почна да се намалуваат лековите, се намалија цените на 4800 лекови и таа политика ќе продолжи и во иднина, рече Груевски, пред пензионерите во Прилеп.
| | веќе видена | слични
8 копии

Во рамки на тековните директни средби со граѓаните, Спиро Ристовски од ВМРО-ДПМНЕ денеска го посети Сојузот на пензионери во Кочани, каде со пензионерите разговараше за многубројните реализирани проекти во интерес на оваа категорија граѓани. Ристовски истакна дека со новата програма „Реално“ повторно се предвидени мерки со кои се унапредува животниот стандард на пензионерите. - За сите категории пензионери е предвидено зголемување на пензијата од најмалку 10,25 отсто во текот на следните 4 години. Исто така предвидено е продолжување на проектот за бањско-климатска рекреација, како и многу други проекти кои ќе се реализираат за потребите на пензионерите, истакна Ристовски. Тој додаде дека ВМРО-ДПМНЕ ќе продолжи со големата поддршка на пензионерите, за разлика од, како што рече, другите политички партии кои во неколку наврати ги намалиле пензиите и нанеле голема финансиска штета на македонските семејства. Исто така, Ристовски информираше дека е изготвен и проект за изградба на пензионерски дом во Кочани и ...
| | веќе видена | слични

Една од стратешките приоритети и цели на ВМРО ДПМНЕ и коалицијата за наредниот период е да се продолжи со зголемување на економскиот раст и вработеноста, со постојаното зголемување на животниот стандард на граѓаните и постигнување на подобар и поквалитетен живот. Намалувањето на невработеноста беше, е и ќе биде една од приоритетните цели на ВМРО ДПМНЕ и коалицијата. Во изминатиот период отворањето на нови работни места посебно за младите лица придонесе поголема ангажираност на младите родители на младите мајки, а со тоа и зголемување на потребата за згрижување на повеќе дечиња во детските градинки.- ВМРО ДПМНЕ и коалицијата во својата програмата „Реално“ согледувајќи ги потребите на своите граѓани испланира за реализација голем број на проекти меѓу кои и проектите за изградба на 100 нови детски градинки во повеќе градови на Македонија. Со ова ќе се реши проблемот на згрижување и воспитување на децата од предучилишна возраст, односно со овој проект ќе ги зголемиме капацитетите за околу 18.000 деца. За ова се ...
| | веќе видена | слични

Ристовски истакна дека со новата програма „Реално“ повторно се предвидени мерки со кои се унапредува животниот стандард на пензионерите. – За сите категории пензионери е предвидено зголемување на пензијата од најмалку 10,25 отсто во текот на следните 4 години. Исто така предвидено е продолжување на проектот за бањско-климатска рекреација, како и многу други проекти кои ќе се реализираат за потребите на пензионерите, истакна Ристовски. Тој додаде дека ВМРО-ДПМНЕ ќе продолжи со големата поддршка на пензионерите, за разлика од, како што рече, другите политички партии кои во неколку наврати ги намалиле пензиите и нанеле голема финансиска штета на македонските семејства. Исто така, Ристовски информираше дека е изготвен и проект за изградба на пензионерски дом во Кочани и извршена е промена на Урбанистичкиот план, додавајќи дека преостанува да се изготви финансиската конструкција и потоа да се започне со градежните активности.
| | веќе видена | слични
6 копии

Диме Спасов од ВМРО-ДПМНЕ денес оствари средба со здружението на пензионери од Тетово со цел презентација на проектите од програмата “Реално” на партијата која ја претставува а се наменети за пензионерите. Додека владите на СДСМ, како што истакна Спасов во минатото ги понижуваа пензионерите и ги намалуваа и доцнеа со исплата на пензиите во последните 10 години направен е сериозен исчекор во унапредување на нивниот статус и животен стандард. Како потврда на заложбите на ВМРО-ДПМНЕ за оваа категорија на граѓани Спасов го зголемувањето на пензии па така ако најниската пензија во 2006 година изнесувала 4330 денари денес изнесува 8895 денари. Просечната пензија изнесувала 7688 денари 2006 а во декември годинава таа изнесува 13750 денари. Во контекст на зголемувањата тој ја спомена исплатата на пензии овој месец зголемени за 5 % и кажа дека во новата програма предвидено е дополнително зголемување за 10,25% до 2020 година. Здравјето и рекреацијата на пензионерите се од значење и за државата, токму затоа се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Додека владите на СДСМ, како што истакна Спасов во минатото ги понижуваа пензионерите и ги намалуваа и доцнеа со исплата на пензиите во последните 10 години направен е сериозен исчекор во унапредување на нивниот статус и животен стандард. Диме Спасов од ВМРО-ДПМНЕ денес оствари средба со здружението на пензионери од Тетово со цел презентација на проектите од програмата „Реално” на партијата која ја претставува а се наменети за пензионерите. Додека владите на СДСМ, како што истакна Спасов во минатото ги понижуваа пензионерите и ги намалуваа и доцнеа со исплата на пензиите во последните 10 години направен е сериозен исчекор во унапредување на нивниот статус и животен стандард. Како потврда на заложбите на ВМРО-ДПМНЕ за оваа категорија на граѓани Спасов го истакна зголемувањето на пензиите, односно ако најниската пензија во 2006 година изнесувала 4.330 денари, денес изнесува 8.895 денари. Просечната пензија изнесувала 7.688 денари 2006 а во декември годинава таа изнесува 13.750 денари. Во контекст на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Груевски се потсети и што направија тие кога владееја во нивното време, тој вели дека во тоа време на медицинскиот факултет се запишуваа само елитата од СДСМ и децата на членовите на СДСМ само беа лекари. Да се потсетиме на времето кога на времето тие следеа луѓе кои не беа истомисленици, се следеше 24 часа штабот на ВМРО. Тоа време кога Радмила беше на власт бесрамно го следеа својот противник без дозвола на управата за контра разузнавање и тие луѓе денес ќе ни говорат за слобода и демократија. А поради тоа тие губат 9 пати по ред, а ќе загубат и по 10 пат, вели Груевски. -Пред неколку месеци кога се формираше одборот за акредитација за високото образование, Владата им понуди на јавни членови на СДСМ да влезат во одборот за акредитација во високото образование, но тие се заблагодарија и се уплашија да ја прифатат понудата бидејќи се плашат од Заев, Шекеринска и Фрчковски. Има луѓе кој се доста млади и не се сеќаваат какво беше времето кога владеше СДСМ, но ако ги прашаат своите родители каква беше ...
| | веќе видена | слични

Група охридски пензионери не се задоволни од начинот на кој што се води Сојузот на пензионерите на Македонија. Тие денес своето незадоволство и јавно го изразија. Веле Митаноски кажа дека се повеќе манифестации се приватизираат од централното раководство и оти видлива била и отворена партизација во име и интерес на одредена политичка партија. „Тоа оди дури до таму што се предлага и нова форма на организирање на некоаков алтернативен Сојуз на пензионери што и не мора да дојде до тоа, но во секој случај се неопходни промени во сојузот на пензионерите во Скопје, во раководството кои што Сојузот ќе го вратат да кажам условно, на старата оска, лежиште, а тоа е и според Статутот и според сите граѓански нормативи да биде независен Сојуз, неоптоварен со политички убедувања итн, да не се става на страна на одредени политички партии со цел да не ја изгуби независноста и самостојноста“ . Митаноски рече дека незадоволство кај пензионерите има и во поглед на тоа како се користат средствата што се собираат, ...
| | веќе видена | слични

Група пензионери од Охрид денеска одржа собир на кој беше изразено незадоволство од работата на раководството на Сојузот на прнзионери на Македонија. Охридските пензионери побараa оставка од претседателот на Сојузот на пензионерите Драги Аргироски, кого го обвинуваат за приватизација и партизација на организацијата, бидејќи не го консултирал членството за склучениот предизборен договор со владејачката политичка партија. Според нив таквиот договор може да го разедини сојузот - Во сојузот членуваат пензионери од различни етникуми, пензионери кои самоволно се симпатизери на најразлични политички партии и затоа сметаме дека Сојузот на пензионери не заслужува да се прават било какви поделби во неговиот состав . - рече Никола Стефаноски - пензионер од Охрид. Охридските пензионери изразија незадоволство и од начинот на управување со финансиските средства и имотот на Сојузот на пензионерите. Беше истакнато дека се неопходни реформи во сојузот на пензионерите, во спротивно не се исклучува можноста да се поддржи ...
| | веќе видена | слични

Европа е заразена од вирусот на иселување, пад на популацијата имаат речиси сите земји од Источна Европа, најмногу во Литванија и во Латвија Бројот на населението во повеќе држави од Југоисточна Европа, некаде повеќе некаде помалку, но речиси секаде се намалува како последица на големиот бран на миграции кој започна и се' уште трае во новите членки на Европската Унија. Во најголем број случаи, главната причина за масовното заминување, особено на младите лица, е подобар животен стандард, односно вработување или наоѓање на подобро платено работно место. Од овој тренд не е исклучена и нашата земја. Различни меѓународни статистики и организации покажуваат алармантни податоци за иселувањето од Македонија. Според Меѓународната организација за миграција, ИОМ, во 2015 година 516 илјади македонски граѓани живееле надвор од Македонија, што е повеќе од 20 отсто од вкупното население. Светска банка, пак, има податоци за состојбата со иселувањето од земјава заклучно со 2013 година. Според Банката, до крајот на таа година ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Две недели по распишувањето на претседателските избори, а во исчекување на кандидатот со кој ќе влезе во изборна трка владејачкото мнозинство, „Макфакс“ ...
сите 212 | | | веќе видена

Наглата промена на времето, односно брзиот продор на многу студената воздушна маса која се спушта од Русија од утрешната ноќ како и во сабота ќе услови ...
сите 204 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 197 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Дали сте подготвени да платите повеќе за одмор без пластика? Заслужено да уживате, а притоа да придонесувате против загадувањето на животната средина. Тоа е ...
сите 91 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 104 | | | веќе видена

Сите одговорни за несреќата кај Ласкарци треба да излезат пред судот на правдата, порачаа денеска од Алијанса за Албанците. Пратеникот на оваа партија Сурија ...
сите 168 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Груевски: За 10 години најниската пензија се зголеми за 90,32%

Од:
До кого (е-маил):
Порака: