Груевски: Повисоки пензии за 10,25 проценти и други проекти за пензионерите


10 копии

Зголемување на пензиите за најмалку 10,25 отсто во наредните четири години, продолжување на проектите за бесплатна бањско-климатска рекреација, бесплатен викенд и бесплатен воз, најави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и носител на листата во четвртата Изборна единица на коалицијата „За подобра Македонија“ Никола Груевски на денешната средба со пензионерите од Прилеп. За прилепските пензионери рече дека во новата Програма е предвидено изградба на дневен центар за повозрасни лица што треба да почне да се гради во периодот од јули до септември 2017 година, во 2019 година е предвидено отворање на Дневен центар за возрасни лица со најтешки проблеми, како и реконструкција на Домот за стари лица во Прилеп „Киро Крстески Платник“. – Во новата Програма е предвидено и бесплатна вакцинација за грип на лицата со помали пензии, како и за лицата над 65-годишна возраст кои не се корисници на пензија. Предвидени се и денови за попусти за пензионери во одделни маркети, како и продажба на стоки и услуги на рати и тоа стоки за широка ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Во рамки на тековните директни средби со граѓаните, Спиро Ристовски од ВМРО-ДПМНЕ денеска го посети Сојузот на пензионери во Кочани, каде со пензионерите разговараше за многубројните реализирани проекти во интерес на оваа категорија граѓани. Ристовски истакна дека со новата програма „Реално“ повторно се предвидени мерки со кои се унапредува животниот стандард на пензионерите. - За сите категории пензионери е предвидено зголемување на пензијата од најмалку 10,25 отсто во текот на следните 4 години. Исто така предвидено е продолжување на проектот за бањско-климатска рекреација, како и многу други проекти кои ќе се реализираат за потребите на пензионерите, истакна Ристовски. Тој додаде дека ВМРО-ДПМНЕ ќе продолжи со големата поддршка на пензионерите, за разлика од, како што рече, другите политички партии кои во неколку наврати ги намалиле пензиите и нанеле голема финансиска штета на македонските семејства. Исто така, Ристовски информираше дека е изготвен и проект за изградба на пензионерски дом во Кочани и ...
| | веќе видена | слични

Ристовски истакна дека со новата програма „Реално“ повторно се предвидени мерки со кои се унапредува животниот стандард на пензионерите. – За сите категории пензионери е предвидено зголемување на пензијата од најмалку 10,25 отсто во текот на следните 4 години. Исто така предвидено е продолжување на проектот за бањско-климатска рекреација, како и многу други проекти кои ќе се реализираат за потребите на пензионерите, истакна Ристовски. Тој додаде дека ВМРО-ДПМНЕ ќе продолжи со големата поддршка на пензионерите, за разлика од, како што рече, другите политички партии кои во неколку наврати ги намалиле пензиите и нанеле голема финансиска штета на македонските семејства. Исто така, Ристовски информираше дека е изготвен и проект за изградба на пензионерски дом во Кочани и извршена е промена на Урбанистичкиот план, додавајќи дека преостанува да се изготви финансиската конструкција и потоа да се започне со градежните активности.
| | веќе видена | слични
6 копии

Диме Спасов од ВМРО-ДПМНЕ денес оствари средба со здружението на пензионери од Тетово со цел презентација на проектите од програмата “Реално” на партијата која ја претставува а се наменети за пензионерите. Додека владите на СДСМ, како што истакна Спасов во минатото ги понижуваа пензионерите и ги намалуваа и доцнеа со исплата на пензиите во последните 10 години направен е сериозен исчекор во унапредување на нивниот статус и животен стандард. Како потврда на заложбите на ВМРО-ДПМНЕ за оваа категорија на граѓани Спасов го зголемувањето на пензии па така ако најниската пензија во 2006 година изнесувала 4330 денари денес изнесува 8895 денари. Просечната пензија изнесувала 7688 денари 2006 а во декември годинава таа изнесува 13750 денари. Во контекст на зголемувањата тој ја спомена исплатата на пензии овој месец зголемени за 5 % и кажа дека во новата програма предвидено е дополнително зголемување за 10,25% до 2020 година. Здравјето и рекреацијата на пензионерите се од значење и за државата, токму затоа се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Додека владите на СДСМ, како што истакна Спасов во минатото ги понижуваа пензионерите и ги намалуваа и доцнеа со исплата на пензиите во последните 10 години направен е сериозен исчекор во унапредување на нивниот статус и животен стандард. Диме Спасов од ВМРО-ДПМНЕ денес оствари средба со здружението на пензионери од Тетово со цел презентација на проектите од програмата „Реално” на партијата која ја претставува а се наменети за пензионерите. Додека владите на СДСМ, како што истакна Спасов во минатото ги понижуваа пензионерите и ги намалуваа и доцнеа со исплата на пензиите во последните 10 години направен е сериозен исчекор во унапредување на нивниот статус и животен стандард. Како потврда на заложбите на ВМРО-ДПМНЕ за оваа категорија на граѓани Спасов го истакна зголемувањето на пензиите, односно ако најниската пензија во 2006 година изнесувала 4.330 денари, денес изнесува 8.895 денари. Просечната пензија изнесувала 7.688 денари 2006 а во декември годинава таа изнесува 13.750 денари. Во контекст на ...
| | веќе видена | слични

Група охридски пензионери не се задоволни од начинот на кој што се води Сојузот на пензионерите на Македонија. Тие денес своето незадоволство и јавно го изразија. Веле Митаноски кажа дека се повеќе манифестации се приватизираат од централното раководство и оти видлива била и отворена партизација во име и интерес на одредена политичка партија. „Тоа оди дури до таму што се предлага и нова форма на организирање на некоаков алтернативен Сојуз на пензионери што и не мора да дојде до тоа, но во секој случај се неопходни промени во сојузот на пензионерите во Скопје, во раководството кои што Сојузот ќе го вратат да кажам условно, на старата оска, лежиште, а тоа е и според Статутот и според сите граѓански нормативи да биде независен Сојуз, неоптоварен со политички убедувања итн, да не се става на страна на одредени политички партии со цел да не ја изгуби независноста и самостојноста“ . Митаноски рече дека незадоволство кај пензионерите има и во поглед на тоа како се користат средствата што се собираат, ...
| | веќе видена | слични

Група пензионери од Охрид денеска одржа собир на кој беше изразено незадоволство од работата на раководството на Сојузот на прнзионери на Македонија. Охридските пензионери побараa оставка од претседателот на Сојузот на пензионерите Драги Аргироски, кого го обвинуваат за приватизација и партизација на организацијата, бидејќи не го консултирал членството за склучениот предизборен договор со владејачката политичка партија. Според нив таквиот договор може да го разедини сојузот - Во сојузот членуваат пензионери од различни етникуми, пензионери кои самоволно се симпатизери на најразлични политички партии и затоа сметаме дека Сојузот на пензионери не заслужува да се прават било какви поделби во неговиот состав . - рече Никола Стефаноски - пензионер од Охрид. Охридските пензионери изразија незадоволство и од начинот на управување со финансиските средства и имотот на Сојузот на пензионерите. Беше истакнато дека се неопходни реформи во сојузот на пензионерите, во спротивно не се исклучува можноста да се поддржи ...
| | веќе видена | слични

Охридските пензионери, кои не се задоволни од начинот на кој се води и одлуките кои ги носи раководството на Сојузот на пензионери на Македонија, утре, на јавна трибина, ќе дебатираат за актуелните состојби во Сојузот и ќе усвојат соодветни заклучоци. - Меѓу широкото членство на пензионери присутно е огромно незадоволство и чувство на диспропорција помеѓу нивните очекувања и постапките и одлуките на централното раководство во Скопје - велат организаторите. Раководството, посебно претседателот, одлуките ги носат не во име на членството, туку во дослух со воспоставената клиентилистичка мрежа од поддржувачи во раководствата на општинските организации. На тој начин, Сојузот, со сегашното раководство, се повидливо ги напушта основните принципи и статутарната поставеност, со што ја загуби независноста и самостојноста, а особено непартијноста и за жал, навлезе во водите на партиската пристрасност, истакнуваат иницијаторите за промени во пензионерската организација. Оттаму објаснуваат дека незадоволството е ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и носител на листа во ИЕ 4, Никола Груевски вчера во Прилеп потсети дека за 10 години најниската пензија се зголемила за точно 90,32%. Додаде дека просечната пензија во времето на СДСМ беше 7.683 денари а во 2015 година, просечната пензија изнесуваше 13.085 денари, над 70% повеќе. -Предвидуваме зголемување на пензиите и во наредните 4 години за најмалку 10,25%. Ќе го продолжиме за бесплатнана бањска климатска рекреација за корисниците на пензија, за нови 22.000 пензионери. По 2006 година за прв пат почна да се намалуваат лековите, се намалија цените на 4800 лекови и таа политика ќе продолжи и во иднина, рече Груевски, пред пензионерите во Прилеп.
| | веќе видена | слични
3 копии

Предвидуваме зголемување на пензиите и во наредните 4 години за најмалку 10,25%. Ќе го продолжиме за бесплатнана бањска климатска рекреација за корисниците на пензија, за нови 22.000 пензионери, истакна Груевски. Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и носител на листа во ИЕ 4, Никола Груевски вчера во Прилеп потсети дека за 10 години најниската пензија се зголемила за точно 90,32%.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Тамара ја сподели фото-приказната за создавањето на фантастичниот, смарагдно зелен фустан кој го носеше на евровизиската сцена. Дело на Александар Ношпал, за ...
сите 417 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп му се заканил на Иран со уништување ако ги нападне американските интереси. Ако Иран сака да се бори, тоа и официјално ќе ...
сите 186 | | | веќе видена

Сите политички субјекти, и од власта, и од опозицијата, да го насочат своето делување во интерес на остварувањето на стратешките цели на Република Северна ...
сите 246 | | | веќе видена

Нешнл интерест Реализмот значи разбирање за различните интереси и црвени линии на државите. Неможноста ова да се оствари може да доведе до повторување на ...
сите 75 | | | веќе видена

Ќе беше многу „без везе“ да се откажевме од одење на Евровизија и со тие пари да купевме амбулантни возила, „пошто“ никој немаше да знае за нас, изјави ...
сите 55 | | | веќе видена

По оваа смена на Кикл , сите министри од коалициската партија си поднесоа оставки. ,,Во договор со претседателот на државата , му предложив на претседателот да ...
сите 154 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Груевски: Повисоки пензии за 10,25 проценти и други проекти за пензионерите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: