Ристова-Астеруд за законот за јазиците: Овој закон не е по рамковен, ниту пак е за со „европско знаменце“


„Стрпете се, сѐ само ќе ви се покаже, најмал проблем (освен во финансиска смисла) се именувањето на двојазични улици, мостови, згради, улици, пари, поштенски марки, униформи, па и на цела територија на државата да се, а не само во средините со 20%!“Каролина Ристова-Астеруд, некогашна пратеничка и советничка во град Скопје на СДСМ го анализира и критикува донесениот Закон за употреба на јазиците, со кој албанскиот станува втор службен јазик на целата територија на државата.Таа за себе вели дека била „поддржувачка на Рамковниот договор, која во својот мандат се ‘претепувала’ на говорница и на терен за неговото спроведување“. Во постот објавен на нејзиниот фејсбук-профил, професорката Ристова-Астеруд во обемна експликација овој нов закон за јазиците го нарекува „рамковна и уставна тиранија на малцинството“.Нејзината реакција на неодамна донесениот Закон за употреба на јазиците јапренесуваме во целост:„(1) ЗА РАЗВИВАЊЕТО ПРОГРАМА НА ЈАВНА СВЕСТ (?!). Навистина, ама баш навистина си го донесоа! Ноторниот Закон за ...
| | веќе видена | слични

Професорката Каролина Ристова -Астеруд од Правниот факултет на социјалните мрежи објави анализа на донесениот Закон за употреба на јазиците за кој смета дека не е дел од Рамковниот договор и дека немало никаква потреба да се носи со европско знаменце. ЗА РАЗВИВАЊЕТО ПРОГРАМА НА ЈАВНА СВЕСТ (?!). Навистина, ама баш навистина си го донесоа! Ноторниот Закон за употреба на јазиците (ЗУЈ). И, замислете, во членот 23 (3) пишува дека „Владата на Република Македонија веднаш по влегувањето во сила на овој закон ќе развие програма за покренување на јавната свест за примена на овој закон„ Аха, програма, колку кулисимо! Види ти тоа! Да, да, развивање јавна свест! Сето тоа откога си го донесоа со брутално политичко уценување и силување, крајно недемократски, со крајна безобзирност, како и со најбесрамно лажење и манипулирање. Нити е ЗУЈ по Рамковен, нити е ЗУЈ за со „европско знаменце“ - во конститутивните договори и секундарното право на ЕУ се регулира употребата на официјалните јазици на државите - членки, како и ...
| | веќе видена | слични

Носењето на законот за јазици кој предизвика бурни реакции во јавноста, мета на критика на поранешни високи функционери на СДСМ. Поранешниот потпретседателот на СДСМ Ана Павловска Данева од претходното раководство на Заев, смета дека таков закон не треба да се носи без присуство на опозицијата во Собранието. „Јас не знам дали се одредени членови неуставни, за тоа може да се произнесат експертите по Уставно право. Можам да кажам само дека закон од такво општествено и политичко значење не треба да се носи без присуство на опозицијата во Собранието, ниту пак во скратена постапка. А, европското знаменце, се чини, никому не му е јасно зошто му беше прикачено“, смета Ана Павловска Данеца за порталот Фактор. Според професор Каролина Ристова Астеруд поранешна пратеничка на СДСМ, законот за употреба на јазици е тиранија на малцинството. На истиот став како Данева е и Астеруд, дека таков закон не смее да се носи без опозицијата ниту пак е оправдана примената на европско знаменце под кое се носеше законот. Астеруд ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ вчера донесе неуставен закон за двојазичност, со кој се деградира употребата на македонскиот јазик и тој се сведува на ниво на еден од јазиците што се говорат во Република Македонија. Ова е ставот на најголемата опозициска партија, ВМРО-ДПМНЕ. Според Дарко Костовски, овој закон е во спротивност со амандманот 5 од Уставот на Република Македонија, а со албанскиот јазик се врши фаворизирање само на една етничка заедница – албанската, а од друга страна, сите други се маргинализираат. „Можноста судските, управните, извршните, предистражните, истражните, кривичните, прекршочните, парничните, вонпарничните, за извршување санкции и другите постапки да се водат на еден од двата јазика, ја релативизира официјалноста на македонскиот јазик. Дополнително, невозможно е закон што се носи со апсолутно мнозинство да се усогласува со одредби во закони што се носат со двотретинско мнозинство. Двојазичноста на униформите на полицијата, здравствените работници и пожарникарите ја ...
| | веќе видена | слични

Не може со закон за форсирање на еден малцински јазик - албанскиот, да се чува унитарноста на државата во која живеат многу малцинства. Првиот министер за правда во владата на Никола Кљусев, Ѓорги Наумов, ги оценува како нелегитимни сите оправдувања на носењето на законот за јазици. Не може со закон за форсирање на еден малцински јазик - албанскиот, да се чува унитарноста на државата во која живеат многу малцинства. Партиите од албанската заедница не го претставуваат албанскиот народ оти во Македонија таков нема, има само албанско малцинство, анализира Наумов за Алфа. -Ќе настане хаос во сите општествени сфери. Ние немаме ни економска моќ за имплементација на законот на терен. Тоа ќе повлече многу трошоци, вели Наумов. Според првиот министер за правда во самостојна Македонија, честите пораки на ДУИ и другите партии од албанскиот блок дека законот е заокружување на Охридскиот рамковен договор, се целосно неосновани. -Рамковниот договор веќе не постои оти тој е ...
| | веќе видена | слични

По информацијата дека македонските законодавци усвоија закон со кој албанскиот јазик ќе стане втор официјален јазик во земјата, бугарски медиум потсетува дека „на почетокот на минатата деценија во Македонија беше донесен закон со кој се гарантира правото на користење на албанскиот јазик како официјален само во одредени области каде што малцинството е повеќе од 20 отсто од населението.“ Односно дека „Законот беше дел од мировниот договор од 2001 година за ставање крај на вооружениот конфликт помеѓу бунтовниците на етничките Албанци и владата“. Под наслов „Македонија се движи кон својот крај…“ следат технички детали дека за законот гласале 69 од 120 пратеници, додека отсуствувале пратениците на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ според која, законот нема да доведе до вистинско подобрување на правата на албанското малцинство, туку ќе ги продлабочи разликите. „Двојазичноста ќе создаде правен хаос. Тоа ќе создаде неефикасни институции кои ќе бидат изгубени во преводот, наместо да бидат од вистинска корист за ...
| | веќе видена | слични

Осврнувајќи се на донесувањето на Законот за употреба на јазиците во Македонија, со кој албанскиот станува втор службен на целата територија на државата, српски „Спутник“ коментира дека „ова е само почеток“. „Законот за двојазичност, со кој албанскиот и македонскиот јазик се изедначуваат, не може да го спречи претседателот на Македонија, иако ова е увод во т.н. тврда фаза на федерализација на Македонија. Ново име за државата веќе можеби во февруари, а повик во НАТО налето“, стои во поднасловот. „Спутник“ констатира дека со Законот за јазиците „е исполнето првото и главно барање на Албанците изнесено во т.н. Тиранска платформа, која беше услов за формирање на Владата што ја води Зоран Заев, лидер на СДСМ“. Напомнувајќи дека Законот го донеле 69 пратеници од вкупно 120 и оти опозицискиот ВМРО-ДПМНЕ не гласал бидејќи го бојкотира Собранието, „Спутник“ очекува новото законско решение да ‘заживее’ во јуни годинава, а неговата примена граѓаните на Македонија ќе ги чини нешто повеќе од два милиона евра. „Спутник“ е ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Проф. д-р Каролина Ристова Астеруд , поранешна пратеничка од СДСМ во Собранието на Република Македонија (2002-2006), поддржувачка на Рамковниот договор, која во својот мандат се „претепувала" на говорница и на терен за неговото спроведување (1) ЗА РАЗВИВАЊЕТО ПРОГРАМА НА ЈАВНА СВЕСТ (?!). Навистина, ама баш навистина си го донесоа! Ноторниот Закон за употреба на јазиците (ЗУЈ). И, замислете, во членот 23 (3) пишува дека „Владата на Република Македонија веднаш по влегувањето во сила на овој закон ќе развие програма за покренување на јавната свест за примена на овој закон „ Аха, програма, колку кулисимо! Види ти тоа! Да, да, развивање јавна свест! Сето тоа откога си го донесоа со брутално политичко уценување и силување, крајно недемократски, со крајна безобзирност, како и со најбесрамно лажење и манипулирање. Нити е ЗУЈ по Рамковен, нити е ЗУЈ за со „европско знаменце" – во конститутивните договори и секундарното право на ЕУ се регулира употребата на официјалните јазици на државите-членки, како и ...
| | веќе видена | слични

Опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ вчера излезе со соопштение по повод усвојувањето на Законот за употреба на јазиците, за кој вели дека со него „се деградира употребата на македонскиот јазик и се сведува на ниво на еден од јазиците што се говорат во Република Македонија. Овој закон е во спротивност со амандманот 5 од Уставот на Република Македонија. Со овој јазик се врши фаворизирање на само една етничка заедница - албанската, додека од друга страна сите други се маргинализираат. Можноста судските, управните, извршните, предистражните, истражните, кривичните, прекршочните, парничните, вонпарничните, за извршување на санкции и другите постапки да се водат на еден од двата јазика ја релативизира официјалноста на македонскиот јазик. Дополнително невозможно е закон што се носи со апсолутно мнозинство да се усогласува одредби во закони што се носат со двотретинско мнозинство.Двојазичност на униформите на полицијата, здравствените работници и пожарникарите ја надминува уставната рамка. Според Уставот двојазичноста ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Албанскиот премиер Еди Рама на Фејсбук напиша дека усвојувањето на Законот за употреба на јазиците во македонскиот парламент претставува историско постигнување за Албанците, кое ја демократизира и ја зајакнува самата земја.Албанскиот претседател Илир Мета, кој е во посета на Љубљана, го поздрави донесувањето на законот оценувајќи го како, значаен акт не само за Албанците, туку и за европската иднина на Македонија.Веста за усвојувањето на Законот за употреба на јазиците во македонскиот парламент завчера ја пренесоа поголемиот број регионални медиуми со назнака „ударна вест“ или „најнова вест“, а вчера ја објавија и други светски гласила. Така, американскиот весник „Вашингтон пост“ пишува дека од сега албанскиот е втор официјален јазик во Македонија.„Македонските пратеници го усвоија законот со што албански јазик е втор официјален јазик на земјата, а гласањето го бојкотираше главната опозициска партија. Законот се усвои со поддршка на 69 пратеници во 120-члениот парламент. Се бара одобрение од претседателот на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 180 | | | веќе видена

Во продолжение ја гледаме атмосферата во дел од нив, но и од Мелбурн Австралија каде Македонците се организираа за одбележување на овој  верскиот празник.
сите 259 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

Секс-скандалот со експлицитни фотографии и преписките помеѓу Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш, уште е главна тема во медиумите од соседството. ...
сите 189 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ристова-Астеруд за законот за јазиците: Овој закон не е по рамковен, ниту пак е за со „европско знаменце“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: