Водата во Скопје ќе поефтини, но сметките ќе бидат повисоки


Водата во Скопје ќе поефтини, но сметките ќе бидат повисоки за скопјани. Јавното претпријатие Водовод и Канализација – Скопје информира дека цената за метар кубен вода од 29,39 ќе се намали на 28,68 денари. Сепак, скопјани ќе добијат дополнителен трошок од 2,04 денари по метар кубен за пречистителни станици за отпадни води на реките Лепенец и Треска, кои ќе бидат во надлежност на ова јавно претпријатие. Тоа би значело дека сметките на крајот на месецот ќе бидат повисоки од досега. – ЈП Водовод и канализација – Скопје го презема во своја надлежност одржувањето на две пречистителни станици за отпадни води на реките Лепенц и Треска, чие одржување на годишно ниво чини околу 100.000.000 денари. За оваа ставка ЈП Водовод и канализација – Скопје до УО на Претпријатието исто така предложи да го прифати најнискиот предлог од изнесува 2.04 ден. за м3 , се вели во соопштението од Водовод и Канализација. Оттаму сепак посочуваат дека и покрај наследената превработеност на претпријатието со неквалификуван кадар и ...
| | веќе видена | слични

Реакциите на локалната и централната власт за новите тарифи на водните услуги не се издржани, велат од Регулаторната комисија за енергетика. Поголемиот дел од општините па и градот Скопје иако имаат законска обврска сепак јавно се изјаснија дека нема да ја корегираат цената на водата. Локалните власти од Велес и Куманово поднесоа тужби, а Владата побара регулаторна уште еднаш да ја преиспита тарифата за ЈП Студенчица. „Овие реформи се започнати уште пред донесувањето на Законот за утврдување на цените на водните услуги во јануари 2016 година, кој Регулаторната комисија за енергетика има обврска да го спроведува.“ Во однос на некои квалификации дека решенијата на Регулаторната комисија за енергетика се политички мотивирани, укажуваме дека таквите изјави се штетни за целиот реформски процес и базирани на недоволна упатеност во законските обврски и работата на комисијата. Најгласен против промената на цената на водата беше градоначалникот на Скопје Петре Шилегов. Шилегов од дневен ред на Советот ја повлече ...
| | веќе видена | слични

Изјавите дека воведувањето на новите тарифи за водата се политички мотивирани се базирани на недоволна упатеност во законските обврски и се штетни за целиот реформски процес, велат од Регулаторната комисија за енергетика откако дел од градоначалниците не ги прифатија новите цени. „Потенцираме дека сите пресметки на тарифите се во согласност со законската и подзаконската регулатива која и понатаму професионално и доследно ќе биде применувана од наша страна. Професионалноста во донесувањето на решенијата од страна на Регулаторната комисија за енергетика може лесно да се провери доколку за тоа се има желба и интерес“, велат од Регулаторна комисија. Скопскиот градоначалник Петре Шилегов во средата ја повлече точката од дневен ред со која требаше да се воведе нова давачка за одржување на пречистителни станици и рече дека оваа одлука на Регулаторната комисија е политичка од партизирана институција од минатата власт и додека е тој градоначалник нема да дозволи граѓаните да плаќаат поскапа вода а средствата за ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Република Македонија првпат со Законот за утврдување на цените на водните услуги во јануари 2016 година, тарифите за водни услуги се формираат на транспарентен начин, по методологија која се користи во многу земји во регионот и во рамки на Европската Унија. Ова го посочува Регулаторната комисија за енергетика во соопштение во кое ги демантира наводите дека е започната „војна“ околу тарифите за водни услуги. Во соопштението додаваат дека главната цел на методологијата е утврдените тарифи да овозможат финансиски самоодржлив систем на водни услуги. – Во однос на некои квалификации дека решенијата на Регулаторната комисија за енергетика се политички мотивирани, укажуваме дека таквите изјави се штетни за целиот реформски процес и базирани на недоволна упатеност во законските обврски и работата на комисијата, наведуваат од Регулаторната комисија за енергетика. Потенцираат дека сите пресметки на тарифите се во согласност со законската и подзаконската регулатива која и понатаму професионално и доследно ќе биде ...
| | веќе видена | слични
2 копии

„Во однос на некои наслови во медиумите деновиве дека е започната „војна“ околу тарифите за водни услуги, Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија категорично ги демантира и негира дека воопшто станува збор за било каков вид на „војна“ околу ова прашање.Реакциите од страна на раководствата во локалната самоуправа на спроведувањето на реформите во секторот води на централно ниво не се издржани. Овие реформи се започнати уште пред донесувањето на Законот за утврдување на цените на водните услуги во јануари 2016 година, кој Регулаторната комисија за енергетика има обврска да го спроведува.Со донесувањето на овој закон, во Република Македонија за прв пат тарифите за водни услуги се формираат на транспарентен начин, по методологија која се користи во многу земји во регионот и во рамки на Европската Унија. Главната цел на методологијата е утврдените тарифи да овозможат финансиски самоодржлив систем на водни услуги.Во однос на некои квалификации дека решенијата на Регулаторната комисија за ...
| | веќе видена | слични

Како ќе заврши сагата со определувањето на ценатана водата во општините кои се пожалија на ценовниците кои ги предложи Регулаторнатакомисија за енергетика е прашање кое ги засега граѓаните во тие општини. Одговорот ќе се знае брзо, иако и покрај тоа што препукувањата изгледаат како дневно политичка агенда, сепак законски процедурите се доста јасни. Имено според Законот за утврдување на цените на водните услуги, во случај каков што е сега во градот Скопје, сепак во одреден рок, комисијата ќе мора да донесе нова регулаторна цена. Ако ЈП Водовод и канализација и достави нови пресметки, со пониска цена и регулаторите ќе одредат пониски цени, но ова значи дека самото јавно претпријатие ќе го намали својот приход и најверојатно ќе има загуби во работењето. Ако одбие да достави податоци, регулаторите сами ќе бараат извештаи, а во таков случај ангажманот на независните ревизори ќе бидена трошок на Јавното претпријатие.Роковите веќе течат. Политика и закон Градоначалникот на град Скопје одби да ги стави на дневен ред ...
| | веќе видена | слични

Сметките за вода нема потреба да трпат зголемување, тврди Градоначалникот Шилегов. ЈП Водовод  е во финансиска можност да ги покрива трошоците за пречистителните станици. Иако претходно Шилегов велеше дека Водовод не може да ги покрие трошоците од  100 милиони денари колку чини одржувањето на пречистителните станици,  па со воведувањето на новата тарифа на сметките ќе се олесни нивното одржување, а за возврат граѓаните ќе добијат почиста животна околина. Сега вината ја префрла на претходното раководство на Водовод, дека нивните пресметки биле нереални. -Менаџерскиот тим на Водовод, именуван од мојот претходник е носител на тоа барање. Мојот менаџерски тим по анализата, доаѓа до заклучок дека ЈП Водовод со кратење на непродуктивните трошоци, може да ги покрие трошоците. Во тек е анализа за финансиската состојба на ЈП Водовод.  Со ребаланс на буџетот ќе се прават напори да се покриваат трошоците за пречистителните станици. -Можам да тврдам дека Водовод може да работи финансиски позитивно со добра ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје нема да го почитува тарифникот на регулаторот по кој Скопјани треба да добиваат повисоки сметки за вода. Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов денеска уште еднаш го повтори ставот дека на градот реално не му се потребни повисоки сметки за вода. Според него одлуката на Регулаторна комисија за енергетика е политикантска, а барањето за корекција на цената е поднесено од неговиот претходник. „Менаџерскиот тим на ЈП„Водовод и канализација“ кој беше именуван од мојот претходник е подносител на тоа барање. Менаѓерскиот тим кој јас го именував кога стапив како градоначалник по извршената анализа, доаѓа до заклучок дека ЈП„Водовод и канализација“ со кратење на непродуктивните трошоци може до моментов да ги покрие трошоците кои што произлегуваат од превземање на менаџирањето со отпадните води. Одлуката на Регулаторна е непринципиелна и мотивирана од други, а не од реални потреби и како таква додека го водам градот нема даја применувам“ -изјави Петре Шилегов, градоначалник на Скопје. Шилегов без ...
| | веќе видена | слични

На петтата седница на Советот на градот Скопје беа повлечени од дневен ред предлог-одлуките со кои се предвидуваше промена на цената на водата. Поточно, станува збор за три точки: предлог-одлуката за давање согласност на одлуката на утврдување тарифа за снабдување со вода за пиење или водоснабдување на ЈП „Водовод и канализација“ - Скопје за регулиран период од 2018 до 2020 година, предлог-одлуката за давање согласност на одлуката за утврдување тарифа за собирање и одведување урбани отпадни води на ЈП „Водовод и канализација“ - Скопје за регулиран период 2018-2020 година; како и предлог-одлуката за давање согласност на одлуката за утврдување тарифа за прочистување отпадни води на ЈП „Водовод и канализација“ - Скопје за регулиран период 2018-2020 година. Градоначалникот на градот Скопје, Петре Шилегов, на оваа седница предложил од дневен ред да се симнат точките 25, 26 и 27 и изјави дека по извршената длабинска анализа за финансиската состојба и работењето на ЈП „Водовод и канализација“, а имајќи ги предвид ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов останува на ставот дека додека е на функцијата нема да дозволи од политикантски причини водата во Скопје да поскапи, како и оти одлуката на Регулаторната комисија е непринципиелна и мотивирана од други причини, а не од реални потреби. Вели дека додека го води Градот нема да ја применува. Барањето за поскапување на водата до Регулаторна, го понело претходното раководство на ЈП „Водовод“.Рече дека анализите што ги направиле покажале оти со кратење на непродуктивните трошоци и без поскапување на водата можат да се одржуваат системите, особено колекторските.- Реално во Скопје нема потреба од покачување на цената, иако има најевтина вода, рече Шилегов одговарајќи на новинарско прашање по потпишување Меморандум за изградба на колектори покрај Вардар во централното градско подрачје. Вели дека барањето до Регулаторна комисија за поголеми поскапувања од тоа што таа го донела како одлука, го поднел менаџерскиот тим на претходното раководство, а не новото.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 229 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 78 | | | веќе видена

Кандидатка за нова министерка за финансии ќе биде Нина Ангеловска, додека за функцијата нови замени-министри за економија, за образование и за политички систем ...
сите 134 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Водата во Скопје ќе поефтини, но сметките ќе бидат повисоки

Од:
До кого (е-маил):
Порака: