Aлфа ексклузивно: Црвенковски не сака да зборува за промена на името, Милошоски вели некои прашања не залужуваат одговор, Попоски недостапен...


Каде е поранешниот претседател на Македонија Бранко, Црвенковски? Зошто молчи во овие клучни моменти за државата? Каде е поранешниот претседател на Македонија Бранко, Црвенковски? Зошто молчи во овие клучни моменти за државата? Вака ни одговори неговото обезбедување изутрината, пред вратата на претседателската канцеларија, откако го чекавме Црвенковски да пристигне без малку два часа со намера да добиеме одговори: Зошто не зборува? Дали ги оправдува промената на името, манипулацијата со референдумот, и претходно контроверзниот преспански договор? Ќе го бојкотира ли референдумот? Пред вратата на влезот ги забрза чекорите и не ги слушна нашите прашања. По неколку минутното убедување со обезбедувањето, ни беше речено дека има протокол: писмено поставување прашања. Истите прашања ги поставивме електронски: не чувствува ли Црвенковски одговорност и должност како 13 години поддржуван од граѓаните, во период на транзицијата, како премиер и претседател, да им каже што ...
| | веќе видена | слични

Во интервју за ТВ Алфа, еден од најголемите уставни експерти во Македонија, професорката Гордана Силјановска зборуваше за можниот предлог што го најави Владата, како и за сите кршења на уставот и законите досега. Универзитетската професорка Гордана Силјановска смета дека дека референдумско прашање во стилот „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот меѓу Република Македонија и Република Грција“?е непрецизно, конфузно и не ја таргетира суштината. „Ова прашање е непрецизно, конфузно, сугестибилно. На рефрендумот има можност да се постават повеќе прашања одвоени. Комбинациите доволно говорат дека не е така“ вели Силјановска. Дали сте за членство во ЕУ е едно прашање. Дали сте за членство во НАТО е друго прашање. Објаснете ми сега што е предмет на консултација со името. Објект на референдумското прашање треба да биде името. Референдумстото прашање треба да ја таргетира суштината. „Рефернумското прашање треба да биде: ‘Дали сте за промена на името’“ рече професорката. Во врска со можниот бојкот, ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Универзитетската професорка и експерт по уставно право, Гордана Силјановска- Давкова во нејзиното гостување во отвореното студио на Алфа телевизија, кажа дека во законот за референдум јасно е дека на прашањето може да се одговори со да или со не, но исто така јасно е дека неизлегувањето на избори и негласањето е изразување на личен став. Силјановска ги посочи примерите во 1991 и 2004 година каде имало бојкот. Посебно таа се наврати на бојкотот од 2004 година, каде посочи дека нема прашања што не заслужуваат одговор во однос на европската повелба која гласи дека не може да се изврши територијалната поделба, ако не се прашаат претходно граѓаните. -Ние секој ден имаме кампања на медиумите, се појавуваат министри велат дека сите треба да гласаат „За“, дека не треба да има против. Не знам зошто организираме референдум кога сите треба да гласаат позитивно. Во врска со тоа ако референдумот е неуспешен, не може во период во 2 години да се постави истото референдумско прашање. Собранието е должно во рок од 60 дена да ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Универзитетската професорка Гордана Силјановска смета дека дека референдумско прашање во стилот „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот меѓу Република Македонија и Република Грција“?е непрецизно, конфузно и не ја таргетира суштината. „Ова прашање е непрецизно, конфузно, сугестибилно. На рефрендумот има можност да се постават повеќе прашања одвоени. Комбинациите доволно говорат дека не е така“ вели Силјановска. Дали сте за членство во ЕУ е едно прашање. Дали сте за членство во НАТО е друго прашање. Објаснете ми сега што е предмет на консултација со името. Објект на референдумското прашање треба да биде името. Референдумстото прашање треба да ја таргетира суштината. „Рефернумското прашање треба да биде: ‘Дали сте за промена на името’“ рече професорката Гордана Силјановска во вчерашното гостување на ТВ Алфа.
| | веќе видена | слични

Универтитеската професорка Гордана Силјановска во нејзиното гостување во отвореното студио на Алфа Телевизија вели дека во секое мислење на Венецијанската комисија се потенцира дека покрај стандардните избори треба да се овозможи еден инклузивен процес на одлучување што значи дека не може без опозиција. Според неа не треба да не се посега по промени во изборната регулатива непосредно пред одржување на референдумот. „Венецијанската комисија вели дека однапред треба да се овозможат механизми да се избегнат блокади но никогаш не рекла дека треба да се намали мнозинството за избор на ДИК. Венецијанската комисија секогаш се држи за владеењето на правото и мислењето се однесуваше за ДИК на Црна Гора дека може да дојде до блокада и дека треба да има механизми за да се избегне таа блокада. Венецијанската комисја во воведните одреби потенцира дека е потребно да се избере широк консензус“ – рече Силјановска Во врска со прашањето за референдумското прашање Силјановска додава дека прашањето е непрецизно, конфузно и не ...
| | веќе видена | слични

Универзитеската професорка Гордана Силјановска во нејзиното гостување во отвореното студио на Алфа Телевизија вели дека во законот за референдум јасно е дека на прашањето може да се одговори со да или со не, но исто така јасно е дека неизлегувањето на избори и негласањето е изразуваање на личен став. Силјановска ги посочи примерите во 1991 и 2004 година каде имало бојкот. Посебно таа се наврати на бојкотот од 2004 година каде посочи дека нема прашања што не заслужуват одговор во однос на европската повелба која гласи дека не може да се изврши територијалната поделба ако не се прашаат претходно граѓаните. „Ние секој ден имаме кампања на медиумите, се појавуваат министри велат дека сите треба да гласаат За дека не треба да има против. Не знам зошто организираме референдум кога сите треба да гласаат позитивно. Во врска ако референдумот е неуспешен не може во период во 2 години да се постави истото рефрендумско прашање. Собранието е должно во рок од 60 дена да го уреди прашањето во согласност со резулатите од ...
| | веќе видена | слични

Универтитеската професорка и експерт по уставно право Гордана Силјановска во „Отворено студио“ на Алфа телевизија изјави дека во секое мислење на Венецијанската комисија се потенцира дека покрај стандардните избори треба да се овозможи еден инклузивен процес на одлучување што значи дека не може без опозиција. Според неа, не треба да не се посегне по промени во изборната регулатива непосредно пред одржување на референдумот. -Венецијанската комисија вели дека однапред треба да се овозможат механизми да се избегнат блокади, но никогаш не рекла дека треба да се намали мнозинството за избор на ДИК. Венецијанската комисија секогаш се држи за владеењето на правото и мислењето се однесуваше за ДИК на Црна Гора дека може да дојде до блокада и дека треба да има механизми за да се избегне таа блокада. Венецијанската комисја во воведните одреби потенцира дека е потребно да се избере широк консензус, рече Силјановска. Вели дека референдумското прашање е непрецизно, конфузно и не ја таргетира суштината. -Ова прашање е ...
| | веќе видена | слични

Обелоденувањето во јавноста на можното референдумско прашање во однос на спогодбата со Грција за промена на нашето уставно име, како и идното членство во ЕУ и во НАТО, ја бранува јавноста и отвора многу дилеми од политичка, но и уставноправна природа. Што велат експертите? По двете лидерски средби, одржани во Клубот на пратениците во Скопје, на 18 и 19 јули (првата во проширен лидерски состав, која ја напушти лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски), и втората во скратен состав, сепак останаа нерешени сите прашања во врска со спроведувањето на референдумот, кој би требало да се одржи за граѓанско изјаснување за (не)прифаќање на спогодбата од Мала Преспа. Сепак, по првата средба премиерот Зоран Заев изнесе некој поконкретен предлог за формулацијата на референдумското прашање, како и одлуката тој сепак да биде консултативен. – Ги информирав лидерите за можната формулација на референдумското прашање, кое би се движело во следната насока: дали сте за членство во Европската Унија и во НАТО со прифаќање на ...
| | веќе видена | слични

Референдумско прашање треба да е јасно, прецизно и недвосмислено, за да може човек да го одговори со Да или НЕ. Во она прашање што сега циркулира, има 3 прашања и 8 можни одговори. Башка што договорот не е меѓу Грција и Македонија туку меѓу Грција и втората страна.
| | веќе видена | слични

Уставот на Република Македонија не предвидува консултативен референдум за прашања од надлежност на Собранието, реагира професорката Билјана Ванковска по вчерашната изјава на премиерот Зоран Заев дека референдумот за промена на името и членството во ЕУ и НАТО ќе биде консултативен. Во изјава за ТВ Алфа, Ванковска вели дека ако во референдумското прашање се споменува НАТО и ЕУ, тогаш автоматски станува збор за задолжителен (по сила на Устав) и дополнителен, а не претходен референдум (како што тие велат, пред промена на Уставот!). Заев вчера изјави дека референдумското прашање би можело да гласи и вака: „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот меѓу Република Македонија и Република Грција? – Цензусот е ист и за консултативен и за задолжителен референдум, и изнесува 50%+1 од бирачкото тело. Во контекст на референдум за влез во НАТО и ЕУ се менува потребното мнозинство за да биде успешен референдумот: од релативно, станува апсолутно, односно потребно е 900.000 гласови да бидат „ЗА” (одлуката за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Лидерот на најголемата опозициска партија, Христијан Мицкоски во интервју за порталот Република вели дека Заев практично го прифатил предлогот на ВМРО-ДПМНЕ ...
сите 181 | | | веќе видена

Јавното обвинителство за организиран криминал во куса изјава за „Република“ демантира дека за специјалната јавна обвинителка Катица Јанева е издадена наредба ...
сите 225 | | | веќе видена

Откако го освои Вимблдон, најдобриот светски тенисер, Новак Ѓоковиќ, со семејството дојде на летување во Хрватска. Тој пред неколку дена стигна на Корчула, па ...
сите 245 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Aлфа ексклузивно: Црвенковски не сака да зборува за промена на името, Милошоски вели некои прашања не залужуваат одговор, Попоски недостапен...

Од:
До кого (е-маил):
Порака: