Астаксантинот помага во третирање на Алцхајмеровата болест

Антиоксидансите ги стимулираат Т-лимфоцитите, го подобруваат отфрлањето на непознати ткива и клетки и го зголемуваат дејството на т.н. клетки убијци Изложувањето на јонизирачки зрачења, долгото сончање, тешката физичка работа како и подолгото задржување во простории со чад од цигари можат да бидат главни причинители за создавање на слободни радикали. Слободните радикали всушност се хемиски видови: атоми, јони или молекули одговорни за токсичниот ефект на кислородот во организамот. Тие имаат слободен електрон во својата надворешна обвивка што е нестабилен и кој настојува да ги дестабилизира хемиските соединенија на тој начин што создава многу нови хемиски врзувања, што можат некогаш да бидат и разурнувачи на клеточната мембрана. Во настојувањето да се врати во стабилна состојба, слободниот радикал е многу реактивен. Слободните радикали се продуцираат во организмот за време на биохемиски оксидо-редуктивни реакции во кои учествува кислородот. Тие стапуваат во реакција со несатурираните липиди од клеточната ...
| | веќе видена | слични

Ви го претставуваме магичниот еликсир за долговечност! Состојки • 4 моркови • 3 јаболки • Сок од половина лимон • Мало парче излупен ѓумбир (околу 2cm) Подготовка Ставете ги сите состојки во соковник и добиениот сок веднаш испијте го. Морков Морковот го подобрува видот, штити од рак, кожата ја прави млада и здрава, а исто така добар е и за срцето, забите, го прочистува организмот и штити од срцев удар. Јаболка Јаболката го јакне имунитетот, помага при слабеење, ја подобрува работата на бубрезите и црниот дроб, штити од болести во усната празнина, го подобрува варењето на храната, го штити срцето и крвните садови, го ублажува стресот, уморот и несоницата, штити од бактериии вируси и спречува неколку видови рак. Лимон Лимонот го чисти црниот дроб и ја подобрува неговата работа. Тој е природен антисептик и антиоксиданс, го спречува грипот, настинката и многу други инфекции, помага при желудочни тегоби, помага при варењето на храната, ја подобрува работата на цревата и го олеснува нивното празнење. Исто така, го ...
| | веќе видена | слични

Уште во античка Грција крушите се сметале за овошје кое што ги прави луѓето да изгледаат помлади и поубави, а освен тоа лечеле и разни болести. Па затоа и ги нарекувале овошје кое што е Дар од боговите . Покрај тоа што од крушите се прават одлични компоти, џемови па дури и ракија. Крушите може да послужат и за многу други работи меѓу кои: Доколку имате вртоглавици или сте премногу уморни, наместо да пиете неколку кафиња вие можете кафето да го замените со круша. Фолната киселина која што ја има во крушата ќе ве развесели и ќе го нормализира крвниот притисок. Крушата е богата со антиоксиданси, го забавува стареењето и ги регенерира ќелиите кои шо предизвикуваат прерано стареење. Освен тоа крушата во организмот се бори и против слободните радикали кои што се причинители за рак. Круша Влакната кои што се наоѓаат во крушите го нормализираат варењето и го забрзуваат метаболизмот, а тоа позитивно влијае на вашето тело т.е на вашата фигура. Воедно може да се каже и дека крушата не содржи многу калории. Крушите ги ...
| | веќе видена | слични

Бидејќи навистина е полезна изреката: “Подобро да се спречи отклку да се лечи”, ви нудиме четири едноставни совети како да ги победите настинката и грипот. Антиоксидансите се клуч за здрави клетки и здрав имун систем Брусницата, шипките, боровинските и капините помагаат во борба против слободните радикали кои се токсични за нашиот имун систем. Слободните радикали може да ги победите со помош на брокула, карфиол, моркови и спанаќ. Избегнувајте премногу шеќер во исхраната – го нарушува имуниот систем Бактериите и вирусите се хранат со шеќери па затоа е подобро да се држите до природните шеќери од овошјето и зеленчукот отколку да конзумирате преработен шеќер вклучително и кафен шеќер. Намалете го нивото на стрес Стресот го спречува оптималното функционирање на имуниот систем. Важно е да се соочите со стресот на прав начин. Некои од начините кои ќе ви помогнат се медитацијата или вежбањето јога. Честа детоксификација Најважно е да го прочистите црниот дроб, бубрезите и дигестивниот систем, белите дробови и ...
| | веќе видена | слични

Есенските плодови претставуваат богата ризница на витамини и антиоксиданси кои му се потребни на организмот, токму затоа е потребно да се одберат разновидни и разнобојни плодови кои делуваат корисно за нашиот организам. 1. Киви Кивито потекнува од Нов Зеланд, а денес се одгледува на Медитеранот, во Јужна Америка и Русија. Богато е со витамин Ц, а само еден плод содржи 120% од препорачаната дневна количина на тој витамин. Се препорачува на лица со намален имунитет и зголемен крвен притисок. 2. Мандарина Ова овошје не случајно зрее во сезона на грипови и вирози, токму затоа е препорачливо неговата консумација со цел да се заштитите од евентуалните настинки и вируси. Богати се со витамините А и Ц, витамини најзаслужни за зголемување на имунитетот. 3. Костени На почетокот се одгледувале во Кина, Јапонија, Италија и Шпанија, а денес се познати стотици различни видови на костени. Тие имаат посебен состав и сладок вкус, а се одличен извор на минерали. Костенот е единствениот плод од овој вид кој содржи витамин Ц, а ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Освен што е вредна суровина за вино, грозјето е вкусна намирница во текот на летните и есенски месеци. Грозјето се сметало за "храна на боговите" и се поврзувало со Дионис – грчкиот бог на виното, вегетацијата и плодноста. Се појавува и во грчката и во римската митологија, со нагласок на опојните својства на виното. Освен што е вредна суровина за вино, грозјето е вкусна намирница во текот на летните и есенски месеци. Грозјето содржи изобилство од флавоноиди кои се носители на бојата на ова овошје, а се заслужни за цела низа поволни влијанија врз здравјето на човекот, посебно за чување на здравјето на кардиоваскуларниот систем. Еден од поважните минерали кои грозјето ги содржи е бор, кој е важен за здрави коски. Исто така, грозјето е одличен извор на витамин Ц, а една шолја од овој плод задоволува 27 отсто од дневните потреби на овој моќен антиоксиданс. Грозјето е исто така одличен извор на манган, минерал кој го олеснува метаболизмот на протеините и јаглехидратите и ги активира ензимите кои се заслужни за ...
| | веќе видена | слични

Бубрезите се задолжени за тоа да ги елиминираат од нашето тело токсините. Секој ден низ нив поминуваат околу 200 л крв. Исто така, тие произведуваат важни хормони: erythropoietin (кој го стимулира производството на црвени крвни клетки), ренин (кој го регулира крвниот притисок) и calcitriol (активна форма на витамин D). Во нашето тело постои природен механизам на чистење на бубрезите. Ако консумирате доволно течности во облик на вода, чај, итн, бубрезите се чистат сами. Често под чистење на бубрезите се подразбираат некои алтернативни производи што помагаат за детоксикација на бубрезите, ја подобруваат нивната функција и го спречуваат создавањето на камчиња. Освен што ја подобрува нивната работа и го спречува создавањето на камчиња, чистењето на бубрезите може да помогне да се елиминираат токсините од организмот, да се подобри имунитетот, да се подобри крвниот притисок и да се подобри функцијата на мочниот меур. Билки што ја подобруваат функцијата на бубрезите и го помагаат нивното чистење: ѓумбир глуварче ...
| | веќе видена | слични

Сувото грозје е веројатно најчесто користено суво овошје во светот. Не само што е слатко, вкусно и одлично за приготвување на колачи и торти, тоа е многу здраво. Ви откриваме 7 придобивки од консумацијата на суво грозје. Оваа намирница е особено погодна за зимска исхрана, а е добра за лицата кои се соочуваат со различни здравствени проблеми како запек, температура, анемија и ацидоза. Може да ви помогне за здраво зголемување на телесната маса, добро е за очите, забите и здравјето на коските. Но, тоа не е сѐ! Во продолжение на текстот прочитајте ги главните причини кои ќе ве поттикнат да јадете суво грозје. Ја зголемува енергијата за кратко време Сувото грозје е богато со природни шеќери, фруктоза и гликоза, па како резултат на тоа многу брзо дава енергија. Помага за подобра апсорпција на витамините, протеините и другите хранливи материи во телото. Често го користат спортистите и боди билдерите за брзо подигнување на енергијата. Ја подобрува цревната перисталтика Откако ќе се внесе во организмот, сувото грозје ...
| | веќе видена | слични

Многумина сауната ја сметаат како уживање, а не како дел од нормалната рутина при вежбањето. Напротив, многу студии покажуваат дека сауната има бројни здравствени придобивки, па не би било лошо што повеќе да ја користите доколку вашата теретана ја има. 1) Чистење на кожата Сауната го стимулира производството на колаген кој ја подобрува кожата со тоа што ги елиминира тенките линии и брчки. Потењето, пак, ги исфрла бактериите од кожата и помага за чистење на порите и отфрлање на нејзините мртви клетки. Кога циркулацијата на крв се зголемува, кожата омекнува. 2) Зајакнување на срцето Кога температурата на телото се зголемува, телото почнува да ги реплицира резултатите од пасивните кардио вежби. Тоа значи дека додека се релаксирате, инфрацрвената терапија од сауната го подобрува крвотокот, предизвикувајќи го срцето побрзо да ја пумпа крвта и да се намали крвниот притисок. Со посета на сауна 2-3 пати неделно, се „тренираат“ мускулите околу срцето кои го подобруваат притисокот. Ова не само што ќе ви овозможи ...
| | веќе видена | слични

Јадете ли зеленчук со портокалова боја? Треба да знаете дека се препорачува да јадете барем една порција портокалов зеленчук (морков, сладок компири или тиква) на ден, а еве зошто. Ретиноинска киселина против рак на дојката Ретиноинската киселина е облик на витаминот А, а најзастапена е во морковите и слаткиот компир. Едно истражување во Филаделфија, откри дека ретиноинската киселина делува против рак на дојката во двете најрани фази на оваа болест. Бета каротин за имунитет и вид Бета каротинот помага за подобрување на имунитетот и одржување на добриот вид. Станува збор за состојка која е растворлива во масти, а истражувањата покажале дека нејзината искористливост се зголемува со термичка обработка. Имено со кратко запржување на малку масло или печење во рерна, количината на бета каротин која организмот може да ја искористи се зголемува за 63% кај морковот и 53% кај тиквата. Алфа и бета каротин за здравје на срцето Додајте свеж морков во салата и уживајте во користа од алфа и бета каротинот кои овој зеленчук ...
| | веќе видена | слични

Останато

Времето денеска ќе биде сончево и свежо со мала до умерена локална облачност. Ќе дува умерен до засилен североисточен ветер. Во Маврово утринската температура ...
сите 264 | | | веќе видена

Со опозицијата досега имаме убав дијалог и консензус по многу важни прашања, а тоа се потврдува затоа што пратениците заедно гласаа и за двотретински и за ...
сите 36 | | | веќе видена

Познато е колкаво е ривалството помеѓу Интер и Јувентус, а по натпреварот на Интер за викендот Хрватот Марсело Брозовиќ одлучи да испрати провокација до членот ...
сите 149 | | | веќе видена

Зоолошка градина Скопје за првпат после 26 години станува дом на слонови. Прва слоница жителка на Скопје Зоо, била слоницата Цица која во Скопје живеела од ...
сите 33 | | | веќе видена

Зоран Велјовиќ, експерт за геометрија, истакнува дека никогаш не присуствал на фудбалски натпревар, но и тој даде свој удел во дебатата дали голот на Боакје е ...
сите 71 | | | веќе видена

Единаесет возила што емитувале штетни издувни гасови повеќе од дозволената граница биле исклучени од сообраќај од страна на полицијата при контролите во ...
сите 118 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Астаксантинот помага во третирање на Алцхајмеровата болест

Од:
До кого (е-маил):
Порака: