Градежништвото немало проблем со случувањата од 2016 година

И покрај тоа што Македонија се наоѓаше во тешка криза, градежниот сектор во текот на 2016 година покажа дека не се соочува со позначајни проблеми. Податоците на Државниот завод за статистика во извештајот „2016 низ бројки“ покажуваат серија од позитивни показатели за раст во делот на градежништвото. Вредноста на извршените градежни работи во првите 10 месеци од годинава изнесувала 27 милијарди денари, што претставува зголемување од 8,7% во споредба со идентичниот период лани. За реализација на нови градителски проекти годинава биле издадени 7,7% повеќе одобренија за градење во споредба со периодот јануари-октомври 2015 година. Ваквите податоци на раст кај македонското градежништво се продолжение на напредокот од 2015 година, кога беа регистрирани рекордни бројки во делот на извршените градежни работи на проекти во земјава. Бројките не треба да изненадуваат, ако се земе во предвид фактот дека се подигнаа големи кредити за изградба на три автопати, а во исто време се одвиваше и проектот за изведба на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 241 950 630 илјади денари и бележи пораст од 5.4% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 339 520 438 илјади денари што е за 5.2% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 97 569 807 илјади денари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-ноември 2016, изнесува 71.3%. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија во периодот јануари-ноември 2016 година изнесува 4,3 милијарди долари и бележи пораст од 5,4 отсто во однос на истиот период од 2015 година, објави Државниот завод за статистика.Вредноста на увезената стока, пак, во периодот јануари-ноември лани изнесувала 6,1 милијарди долари, што е за 5,2 отсто повеќе во споредба со истиот период од 2015 година.Трговскиот дефицит, во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 97,5 милијарди денари, а покриеноста на увозот со извоз 71,3 отсто.Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникел и облека.Во увозот, пак, најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или ...
| | веќе видена | слични

Ќе го намалиме бројот на предмети со коишто се сега непотребно преоптоварени учениците. Ќе го намалиме и бројот на ученици во паралелка, најмногу на 25-мина, со цел квалитена настава. http://bit.ly/2idZw7m
| | веќе видена | слични

Во периодот јануари - ноември 2016 година размената со странство изнесува 9,4 милијарди евра; речиси една третина од извозот се реализира во технолошко-индустриските зони За единаесет месеци од минатата година вкупната размена со странство изнесувала 9,4 милијарди евра, а трговскиот дефицит достигнал 1,6 милијарди евра, објави денеска Државниот завод за статистика, ДЗС. Во периодот јануари - ноември, вкупната вредност на извозот на стоки изнесувала 3,9 милијарди евра, за 5,4 отсто повеќе во однос на истиот период од 2015 година. Додека вредноста на увезената стока била 5,5 милијарди евра, за 5,2 отсто повеќе споредено со истиот период од една година претходно. Во извозот, како што е веќе подолго време, најголемо било учеството на катализатори на носачи со благородни метали или нивни соединенија, потоа на сетови на проводници за палење за возила, авиони или бродови, како и фероникел и облека. Во увозот, пак, најмногу биле застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и ...
| | веќе видена | слични

Во ноември, вредноста на државните резерви изнесувала 2,5 милијарди евра, што е за 177 милиони евра помалку во однос на октомври. Oд Народната банка информираат дека намалувањето е како резултат на отплата на дел од државните долгови кон странство. Според податоците, во ноември, пад има кај девизните резреви во странски валути, па така тие од 2,4 милијарди евра се намалени на 2,2 милијарди евра. Се намалила и вредноста на резервите во злато, која во ноември изнесувала 248 милиони евра.
| | веќе видена | слични
3 копии

Вредноста на увезената стока, пак, во периодот јануари-ноември лани изнесувала 339.520.438.000 денари (6.130.290.000 долари) што е за 5,2 процента повеќе во споредба со истиот период од 2015 година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 97.569.807.000 денари, а покриеноста на увозот со извоз 71,3 проценти. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облека. Во увозот, пак, најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната енергија. Според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, во периодот јануари-ноември минатата година, Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Трговскиот дефицит, во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 97.569.807.000 денари, а покриеноста на увозот со извоз 71,3 проценти. Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 241.950.630.000 денари (4.364.227.000 долари) и бележи пораст од 5,4 проценти во однос на истиот период од 2015 година, објави денеска Државниот завод за статистика. Вредноста на увезената стока, пак, во периодот јануари-ноември лани изнесувала 339.520.438.000 денари (6.130.290.000 долари) што е за 5,2 процента повеќе во споредба со истиот период од 2015 година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-ноември 2016 година, изнесува 97.569.807.000 денари, а покриеноста на увозот со извоз 71,3 проценти. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облека. Во увозот, пак, најмногу се ...
| | веќе видена | слични

Трговскиот дефицит, во период од јануари до ноември минатата година, достигна 1.583.744.000 евра, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – ноември 2016 година, изнесува 3.927.536.000 евра и бележи пораст од 5,4% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во истиот период, изнесува 5.511.280.000 евра што е за 5,2% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – ноември 2016, изнесува 71,3%. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали ...
| | веќе видена | слични

Уште во првата година од мандатот ќе ја зголемиме државната помош за домашните фирми на 20 милиони евра. Вкупната државна помош што ја планираме за домашните фирми за целиот мандат изнесува 140 милиони евра. http://bit.ly/2hQpW2V
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Пораката за нас е јасна, вели генералнот секретар на ГРОМ, Виктор Цветковски, кој во синоќешното гостување на „Отворено“ на Алфа го коментираше апсењето и ...
сите 192 | | | веќе видена

Лидерот на Двери и еден од основачите на Сојузот за Србија (СзС), Бошко Обрадовиќ изјави дека е само еден од многумината на протестите „Еден од пет милиони“ ...
сите 233 | | | веќе видена

Оваа 2019 година ќе биде година на метеоролошкиот феномен ЕЛ НИЊО кој условува повисоки температури на воздухот но и почести временски непогоди. Во најголем ...
сите 162 | | | веќе видена

На денешната седница ДИК ги разгледала листите за Претседател на Република Северна Македонија од кандидатите Пендаровски, Силјановска – Давкова и Река, ...
сите 154 | | | веќе видена

Идентификувани се сите 50 жртви од терористичкиот напад на двете џамии во градот Крајстчерч во Нов Зеланд, соопшти полицијата. Од пописот на жртвите може да се ...
сите 199 | | | веќе видена

Австралиецот Брентон Тарант, кој е осомничен за напад врз две џамии во Нов Зеланд и за убиство на 50 лица, во април 2016 година престојувал во Словенија. Ова ...
сите 80 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека казнени мерки наметнати врз царинските давачки на Кина можат да останат на сила подолг период, не ...
сите 117 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Градежништвото немало проблем со случувањата од 2016 година

Од:
До кого (е-маил):
Порака: