Правниот факултет се враќа во Штип

Правниот факултет при штипскиот универзитет „Гоце Делчев“ кој беше сместен во Кочани се враќа во Штип. Новина е и тоа што Машинсккиот факултет во Виница, Електротехничкиот во Радовиш, какко и Технолошко-техничкиот факултет во Пробиштип од оваа година ке добијат дисперзираи студии во Штип. Се очекува годинава на штипскиот универзитет да се запишат околу 4.000 студенти а уписите започнуват од утре.
| | веќе видена | слични

Околу 2000 средношколци за само два дена изразиле желба да студираат на штипскиот универзитет Гоце Делчев. Ректорот се надева дека интересот на идните студенти за едуцирање на 13-те факултети ке биде уште поголем во вториот уписен рок. Од оваа академска година стартува и факултетот за класично сликарство, а од универзитетот најавуваат дека за догодина се планира со работа да стартува факултетот за актерство и режија. На штипскиот универзитет годинава има 7.200 слободни места. Како најатрактивни факултети годинава се медицинскиот и факултетот за туризам.
| | веќе видена | слични

Рано изутринава факултетите во земјава подготвено ги дочекаа идните студенти. Во очекување на турканици, редици и кавги, повеќето студенти си тргнаа наоружани со вода, по некое чоколадо во случај да не падне притисокот од пеколните горештини и долгите редови. Но, гледај чудо. Оваа година факултетите многу добро го осмислиле целиот процес на поднесување документи. На филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје уписот се вршеше во повеќе простории во зависност од студиската група на која студентите сакаат да се запишат, така во старт гужвата беше редуцирана. На овогодишнешните уписи новост беше и електронското пријавување на матурантите. Но секогаш има некој кој не слушнал добро, не обрнал внимание, заборавил, ама и за тоа нашле решение. Во просториите на факултетите имаше посебна просторија каде сите оние кои спаѓаа во оваа група можеа во последен момент електронски да се пријават и да го добијат својот број на пријава. На правниот факултет „Јустинијан Први“, пак имаа друг систем на работа, кој ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Денеска и утре е првиот уписен рок на државните универзитети во Скопје, Битола и Охрид за академската 2012/2013. На штипскиот универзитет уписот почна вчера, а на државниот универзитет во Тетово ќе почне на 21-ви и ќе трае до 24 август. Според Министерството за образование и наука, на петте јавни универзитети има вкупно 28.988 слободни места, од кои за редовни студенти во државната квота се обезбедени 17.371 место, 7.805 се за квотата редовни студенти со кофинансирање на студиите и 3.812 слободни места има за вонредни студенти. На универзитетите во Скопје, Битола, Штип и Охрид вториот уписен рок е на 3-ти и 4 септември, а на ДУТ во Тетово од 5-ти до 7 септември. Третиот рок е на 17-ти идниот месец во Скопје и Битола, и од 17-ти до 21 септември во Тетово, на 14-ти во Штип и на 15 септември во Охрид. /www.kanal5.com.mk
| | веќе видена | слични

На државните универзитети во Македонија денедка започнаа упистите во прва студиска година во академската 2012/2013. За редовни студенти во државната квота се обезбедни 17.371 место, 7.805 се за квотата редовни студенти со кофинансирање на студиите и 3.812 слободни места има за вонредни студенти. На Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ во Охрид има 300 слободни места, од кои 220 за редовните студенти во државна квота и 80 слободни места за квотата редовни студенти со кофинансирање на студиите. Првиот уписен рок на овој универзитет е на 16-ти 17 август, вториот е на 3-ти и 4 септември и третиот на 15-ти идниот месец. На Факултетот за туризам и угостителство од Охрид, годинава во прва година ќе запише 320 студенти. Според објавениот конкурс најмногу места – 80, се предвидени на насоката Туризам во Охрид, на истата насока на дисперзираните студии во Крушево се предвидени 70 места. На насоката Осигурување во Охрид ќе можат да запишат 50 студенти, на насоката ...
| | веќе видена | слични

Денеска започнуваат уписите за академската 2012/2013 година на дел од приватните универзитети и Универзитетот Кирил и Методиј во Скопје и Универзитетот Климент Охридски во Битола. Вчера почнаа уписите на Универзитетот Гоце делчев во Штип, и на првиот уписен ден се пријавиле речиси 1500 идни студенти. На располагање има 28.988 слободни места од кои 17.371 се предвидени за редовните студенти во државна квота, 7.805 слободни места се за квотата редовни студенти со кофинансирање на студиите и 3.812 слободни места за вонредни студенти . На сите идни студенти им посакуваме многу среќа и успех, да го изберат она што навистина го сакаат, да учат и да се развиваат во академска личност која ќе допринесе во градењето на еден поубав свет за живеење.
| | веќе видена | слични

Повеќе од 1.500 пријавени кандидати во првиот ден од првиотуписен рок на Универзитетот „Гоце Делчев“. - Одлична е заинтересираноста на потенцијалните студенти, задоволни сме од она што досега успеавме да го обработиме како податок, пријавувањето тече според нашите очекувања - изјави проректорот за развој, инвестиции и одржување на УГД, доц. д-р Кирил Барбареев. Најмногу заинтересирани кандидати има за Факултетот за туризам и бизнис логистика, па потоа следува Факултетот за медицински науки. Од официјално обработените податоци на Факултетот за туризам и бизнис логистика се пријавиле 386 кандидати, на Факултетот за медицински науки - 335 кандидати, Економски факултет - 162, Факултет за природни и технички науки - 138 кандидати, Филолошки факултет - 114, Правен факултет - 96, Факултет за информатика - 81, Земјоделски факултет - 63, Факултет за образовни науки - 41, Машински факултет - 35 кандидати, Факултет за музичка уметност - 30, Електротехнички факултет - 28 и Технолошко-технички факултет со 24 ...
| | веќе видена | слични

Првиот уписен рок за пријавување на кандидати во прва година додипломски студии е закажан на утре и задутре (16-ти и 17-ти август). Според Конкурсот на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ – Скопје на 24-те факултети слободни се вкупно 12.251 места од кои 6.904 за редовни студенти во државна квота, 3.931 слободни места во квотата редовни студенти со кофинансирање и 1.416 слободни места за вонредни студенти. Студиите во државна квота изнесуваат 200 евра, за некои дисперзирани насоки 100 евра, а партиципацијата во квотата со кофинансирање е унифицирана и на сите факултети изнесува 400 евра. Основен критериум за селекција на кандидатите за запишување на прв циклус, додипломски студии е успехот постигнат во средно образование, според кој може да освојат најмногу 100 поени – општиот успех по сите предмети учествува со 60 отсто, а успехот постигнат на државната матура со максимум 40 проценти. Начинот на бодирање и пресметувањето на поените е појаснет во условите на Конкурсот, објавен на веб-страницата на Универзитет ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Ректорската управа на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ на денешната седница донесе одлука да го ослободи од партиципација или кофинансирање за првата година на студии кандидатот кој остварил најголем број поени од сите три уписни рокови. Ослободувањето од плаќање партиципација важи за секоја единица на Битолскиот универзитет и од сите студиски програми согласно со Конкурсот за запишување во 2012/2013 година. - Доколку има повеќе кандидати што се рангирани со ист најголем број бодови, единиците на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола ќе определат дополнителни критериуми за определување на кандидатот кој ќе го добие правото од оваа одлука, соопшти Битолскиот универзитет. Износот на париципацијата или кофинансирањето за овие кандидати ќе биде на товар на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола. Првиот рок за запишување во прва година во 2012/2013 е утре и задутре.
| | веќе видена | слични

Ослободувањето од плаќање партиципација важи за секоја единица на Битолскиот универзитет и од сите студиски програми согласно со Конкурсот за запишување во 2012/2013 година. - Доколку има повеќе кандидати што се рангирани со ист најголем број бодови, единиците на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола ќе определат дополнителни критериуми за определување на кандидатот кој ќе го добие правото од оваа одлука, соопшти Битолскиот универзитет. Износот на париципацијата или кофинансирањето за овие кандидати ќе биде на товар на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола. Првиот рок за запишување во прва година во 2012/2013 е утре и задутре. ________________________________________________ Други актуелни содржини
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Полицијата 24 часа на ден ги чува таблите со новото име Северна Македонија, за да не бидат уништени и ишкртани како оние за автопатот Пријателство, пишува ...
сите 336 | | | веќе видена

Претседателот на партијата„ Алтернатива“ која настана по расколот во „Беса“, Африм Гаши по средбата со премиерот Заев изјави дека за партијата е повеќе ...
сите 209 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Република Македонија од ВМРО-ДПМНЕ, професор Гордана Силјановска Давкова во нејзиното прво интервју дадено за Вестите на Сител ...
сите 159 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 304 | | | веќе видена

Двајца пациенти денеска беа пуштени на домашно лекување од болницата „8-ми Септември“. Пациентите ги пречекаа нивните роднини. Тие беа во добра состојба, но не ...
сите 198 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 136 | | | веќе видена

Самопрогласениот времен претседател на Венецуела, Хуан Гуаидо ја повика војската да дозволи влез на хуманитарната помош за Венецуела, која се очекува да ...
сите 123 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Правниот факултет се враќа во Штип

Од:
До кого (е-маил):
Порака: