Становите во Скопје поскапи од Анкара, Софија и Тирана – поефтини од Белград и Атина

Државна статистика открива дека квадрат во Главниот Град во тектот на 2016-та година забележал просечна цена од 860 евра или околу 52.916 денари, што е пад за околу 10 евра за разлика од пред две години кога просечната цена била 870 евра по квадрат или 53.878 денари. Овие податоци покажуваат тенденција на пад од 1.5 насто само во второто полугодие на изминатата 2016 година. Анализата на цените од другите соседени метрополи го става Скопје на третото место во листата најефтини станови. Пред Скопје, единствено поефтини се Софија и Тирана и тоа Софија 10 насто поефтина, а главниот град на Албанија за дури 20 насто поефтин квадрат. Поскапи од Скопје се Букурешт, Будимпешта и Подгорица. Северниот сосед, односно Белград е подолу на листата со цена што е за скоро 30% повисока од цената во Скопје. На слична позиција како Белград на оваа листа се наоѓа и Атина, таму цената за метар квадратен изнесува 1140 евра. Најдолу на листата е Лондон кој што во Европа е најскап град за недвижности со цена повисока повеќе од ...
| | веќе видена | слични

Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 1.970.251 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-декември 2016 изнесува 70,9 отсто.Вкупната размена со странство во текот на минатата година изнесувала 11.544.649 илјади долари.Од нив вредноста на извозот изнесува 4.787.199 илјади и бележи раст од 6,6 отсто во однос на претходната година, а вредноста на увезената стока изнесува 6.757.450 илјади американски долари и е за 5,6 отсто повеќе од претходната година, објави Државниот завод за статистика.Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 1.970.251 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-декември 2016 изнесува 70,9 отсто.Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката.Во увозот најмногу се застапени ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Вкупната размена со странство во текот на минатата година изнесувала 11.544.649 илјади долари. Од нив вредноста на извозот изнесува 4.787.199 илјади и бележи раст од 6,6 отсто во однос на претходната година, а вредноста на увезената стока изнесува 6.757.450 илјади американски долари и е за 5,6 отсто повеќе од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 1.970.251 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-декември 2016 изнесува 70,9 отсто. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, ...
| | веќе видена | слични

Трговскиот дефицит од јануари до декември 2016 година изнесува 1.777.461.000 евра, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – декември 2016 година, изнесува 4.329.267.000 евра и бележи пораст од 6,9% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 6.106.727.000 евра што е за 5,7% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – декември 2016, изнесува 70,9%. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од ...
| | веќе видена | слични

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 266 650 320 илјади денари и бележи пораст од 6.8% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 376 130 328 илјади денари што е за 5.7% повеќе во споредба со истиот период лани. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 109 480 008 илјади денари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-декември 2016, изнесува 70.9%. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали ...
| | веќе видена | слични

Индустриското производство во минатата година забележа раст од 3,5 проценти, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци, индустриското производство бележи раст од 3,4 проценти во декември минатата година во споредба со декември претходната година. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење камен во декември 2016 година, во однос на декември 2015 година, бележи опаѓање од 1,3 проценти, во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 2,1 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 13,6 отсто. Зголемувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на поголемото производство во следните оддели: производство на пијалаци, производство на тутунски производи, производство на облека, производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати, производство на други неметални минерали, производство на машини и уреди, неспомнати на друго место и производство на моторни возила, ...
| | веќе видена | слични

За 0,1 отсто е зголемен бројот на работниците во индустријата минатата година, а во декември 2016 во однос на истиот месец 2015 бележи пад од 0,9 проценти. Како што соопшти Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење камен во декември 2016 во однос на декември 2015 бележи пораст од 1,8 проценти, во секторот Преработувачка индустрија има намалување за 1,1 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација е евидентиран пад од 0,5 отсто. Според главните индустриски групи, бројот на работници бележи опаѓање кај Нетрајни производи за широка потрошувачка за 3,7 отсто, додека пораст има кај Енергија за 1 отсто, Интермедијарни производи, освен енергија за 0,5, Капитални производи за 5,4 и Трајни производи за широка потрошувачка за 7 проценти.
| | веќе видена | слични
8 копии

Се топи невработеноста во Македонија. Лидер ги анализира последните трендови и прави споредба со случувањата во Европската унија, како наш најзначаен економски партнер. Откако Евростат ги објави најновите податоци, можат да се направат неколку компарации околу вкупната невработеност, но и невработеноста кај младите, како еден од најсериозните проблеми на пазарот на труд, пишува Лидер. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека стапката на невработеност во Македонија од 2006 година бележи континуирано опаѓање, за на крајот од третиот квартал лани да се спушти на 23,4% (последни достапни податоци). Активното население брои 949 илјади 944 луѓе, од кои 727 илјади 985 се вработени, а 221 илјада 959 се невработени. Стапката на вработеност достигна 43,4%, позитивен тренд што беше нотиран и во публикацијата на ДЗС „25 години независна Македонија“. Во неа стои: „Најниска стапка на вработеност е забележана во 2004 година, по што, почнувајќи од 2005 година, стапката на вработеност е во континуиран ...
| | веќе видена | слични

Невработеноста се намалува, а тоа предизвикува раст на платите, коишто во изминатите години се покачија за над 65%, вели вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски. Се топи невработеноста во Македонија. Лидер ги анализира последните трендови и прави споредба со случувањата во Европската унија, како наш најзначаен економски партнер. Откако Евростат ги објави најновите податоци, можат да се направат неколку компарации околу вкупната невработеност, но и невработеноста кај младите, како еден од најсериозните проблеми на пазарот на труд, пишува Лидер. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека стапката на невработеност во Македонија од 2006 година бележи континуирано опаѓање, за на крајот од третиот квартал лани да се спушти на 23,4% (последни достапни податоци). Активното население брои 949 илјади 944 луѓе, од кои 727 илјади 985 се вработени, а 221 илјада 959 се невработени. Стапката на вработеност достигна 43,4%, позитивен тренд што беше нотиран и во публикацијата на ДЗС „25 години ...
| | веќе видена | слични

Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека стапката на невработеност во Македонија од 2006 година бележи континуирано опаѓање, за на крајот од третиот квартал лани да се спушти на 23,4% (последни достапни податоци). Активното население брои 949 илјади 944 луѓе, од кои 727 илјади 985 се вработени, а 221 илјада 959 се невработени. Стапката на вработеност достигна 43,4%, позитивен тренд што беше нотиран и во публикацијата на ДЗС „25 години независна Македонија“. Во неа стои: „Најниска стапка на вработеност е забележана во 2004 година, по што, почнувајќи од 2005 година, стапката на вработеност е во континуиран пораст“. Буџетот за годинава е креиран со проекција за 11 илјади нови работни места и раст на вработеноста од 1,8 проценти. -Со комбинирање на мерките за унапредување на деловното окружување, со поттикнување на инвестициите и со активните мерки на пазарот на труд се намалува стапката на невработеност, вели министерот за финансии Кирил Миноски. Надлежните се надеваат дека ова ќе придонесе ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Како ќе стигне власта до 2/ 3 мнозинство за законот со кој СЈО останува дел од организиран криминал? Ќе има ли нови пазарање во законодавниот дом или пак ќе ...
сите 162 | | | веќе видена

Штитење на криминалци и сокривање на криминалот е одлика единственo на ВМРО-ДПМНЕ. Единствениот криминален октопод е сместен во Будимпешта и е раководен од ...
сите 179 | | | веќе видена

Британското списание „The Sun“ пишува дека бракот на најдобриот тенисер на светот има проблеми. Англичаните во текот на Вимблдон го покажаа своето вистинско ...
сите 130 | | | веќе видена

Фејсбук статус на пратеникот на СДСМ, Александар Кирацовски: Случајот „Рекет“ е олицетворение на рекет-културата којашто како лоша практика се создаде за време ...
сите 36 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Становите во Скопје поскапи од Анкара, Софија и Тирана – поефтини од Белград и Атина

Од:
До кого (е-маил):
Порака: