Со цел да ја зголеми мотивираноста кај младите и талентирани спортисти - средношколци, Град Скопје за првпат воведува стипендирање на спортисти - средношколци кои се жители на Скопје и учат во средните училишта на подрачјето на град Скопје. Јавниот повик за доделување стипендии на спортисти – средношколци, ученици во средните училишта на подрачјето на градот Скопје за 2018 година е објавен денеска, а ќе трае 10 дена, заклучно со 26.04.2018 година. Врз основа на пропишаните критериуми во овој повик ќе се изберат 100 стипендисти - средношколци, кои во текот на 8 месеци во тековната 2018 година ќе добиваат стипендија од 3.000 денари месечно (плус платен персонален данок), средства обезбедени од буџетот на Град Скопје. Право на добивање стипендија на овој повик имаат државјани на Република Македонија кои имаат статус на редовен или вонреден ученик во средно училиште на подрачјето на град Скопје, со следниве услови: да се жители на Скопје; да се ученици во средните училишта на подрачјето на град Скопје; да се ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје, со цел да ги стимулира жителите на Скопје да користат велосипеди, распиша јавен повик за надоместување на дел од трошоците на граѓаните на подрачјето на градот Скопје за купување велосипед. Со овој јавен повик, Градот Скопје на граѓаните кои ќе купат велосипед од денот на објавувањето на Јавниот повик, заклучно со 31.08.2018 година, ќе им надомести дел од трошоците направени при купување велосипед, односно адаптиран велосипед за лица со телесна инвалидност. Средствата што Градот Скопје ќе ги субвенционира се во износ од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход, како и 50% од вредноста на адаптираниот велосипед за лица со телесна инвалидност, но не повеќе од 90.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход. Јавниот повик ќе биде реализиран по принципот „прв дојден, прв услужен“. Барателот треба да ги исполни следниве услови: - да е жител на Град Скопје (во општините: Аеродром, Бутел, Гази Баба, Ѓорче Петров, ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Општина Центар Скопје од денеска започнува со спроведување на акцијата “Цел Центар на точак”. Општината ќе субвенционира 30 отсто од цената за купување на нов велосипед, но најмногу до 3.000 денари.Секој полнолетен жител на Општина Центар што ќе купи велосипед започнувајки од втори мај, потребно е да ги достави следниве документи: копија од лична карта, копија од трансакциска сметка и фискална сметка со сметкопотврда или фактура за купен велосипед. Барањата со комплетна документација се доставуваат во архивата на Општина Центар-Скопје.Правото на субвенција е еднократно, а акцијата ќе трае се до исцрпување на предвидените средства во Буџетот на Општина Центар-Скопје.
| | веќе видена | слични

Општина Центар денеска ја почна акцијата „Цел Центар на точак” односно субвенционирање на купувањето велосипеди. Општината ќе субвенционира 30 проценти од цената на купување на нов велосипед, а најмногу до 3.000 денари. Секој полнолетен жител на Општина Центар што ќе купи велосипед започнувајки од втори мај, потребно е да ги достави: копија од лична карта, копија од трансакциска сметка, фискална сметка со сметкопотврда или фактура за купен велосипед. Барањата со комплетна документација се доставуваат во архивата на општина Центар, барака број 6. По доставувањето на документите, подносителите ќе бидат известени за редниот број на поднесокот и субвенционирањето. Правото на субвенција е еднократно. Акцијата ќе трае до исцрпување на предвидените средства што за таа намена се издвоени од буџетот на општина Центар. За сите дополнителни информации, граѓаните можат да се обратат на телефоните за контакт: 3203-631 и 076-353-620.
| | веќе видена | слични

Општина Центар Скопје од денеска започнува со спроведување на акцијата „Цел Центар на точак”. Со ова ја покажуваме грижата за поздрава животна средина и помал сообраќаен метеж.Општината ќе субвенционира 30% од цената на купување на нов велосипед, но најмногу до 3.000 денари.Секој полнолетен жител на Општина Центар што ќе купи велосипед започнувајки од втори мај, потребно е да ги достави следниве документи: – Копија од лична карта – Копија од трансакциска сметка – Фискална сметка со сметкопотврда или фактура за купен велосипед.Барањата со комплетна документација се доставуваат во архивата на Општина Центар-Скопје, барака број 6, почнувајќи од втори мај. По доставувањето на документите, подносителите ќе бидат известени за редниот број на поднесокот и субвенционирањето.Правото на субвенција е еднократно.Акцијата ќе трае се до исцрпување на предвидените средства во Буџетот на Општина Центар-Скопје.За сите дополнителни информации, граѓаните можат да се обратат кај координаторот на проектот, Емил Николовски, ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје интензивно работи на креирање јавен транспорт којшто е економски ефикасен и не го загадува воздухот. Градоначалникот Шилегов денеска најави три значајни проекти коишто ќе бидат од корист за граѓаните и ќе придонесат за одржлива урбана мобилност во Скопје. - Утре, Градот Скопје го распишува јавниот повик за доделување субвенции за велосипеди. Воведовме измени во Правилникот, со цел да овозможиме поголем број граѓани да добијат субвенции, а за првпат им овозможуваме и на лицата со телесен инвалидитет да добијат можност да аплицираат на јавниот повик. На овој начин, со мало намалување на максималната висината на субвенцијата обезбедуваме субвенции за велосипеди за околу 1000 граѓани повеќе во однос на минатата година. Со тоа, почнувајќи од утре, секој граѓанин на Скопје кој ќе купи велосипед согласно со условите во јавниот повик ќе има можност да добие субвенција по принципот прв дојден- прв услужен – рече денеска градоначалникот Шилегов. Заложба на Град Скопје е да се креира јавен транспорт кој е ...
| | веќе видена | слични

Останато

Од Синдикатот на културата велат дека го чекаат владиното образложение за нејзиното разрешување. Одлуката според нив е изненадувачка, како и тоа дека таа доаѓа ...
сите 89 | | | веќе видена

Градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиевски е уверен дека до следната сесија во февруари Охридскиот регион ќе ја надмине опасноста да биде ставен ...
сите 218 | | | веќе видена

Турските научници предупредуваат за опасноста од нови силни земјотреси што го загрозуваат Истанбул и реонот на Мраморно море, пишува денеска турскиот весник ...
сите 156 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

26.04.2018

Од:
До кого (е-маил):
Порака: