Работилница „Климатските промени-реалност или илузија”


Работилница насловена „Климатските промени-реалност или илузија” ќе се одржи денеска во Музејот на илузии во Скопје во соработка со Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП). На работилницата ќе се обрати заменик-министерот за животна средина просторно планирање Јани Макрадули.Целта на настанот е да се обезбеди учество на јавноста и полесен пристап до информации во врска со донесувањето одлуки поврзани со климатските промени, како клучен фактор за ефективна Kлиматска акција. Фокусот е на соработката на државните институции и граѓанското општество и неговата улога во планирањето и спроведувањето на мерките за ублажување и адаптација со што се придонесува за повисоки национали амбиции и поефикасна имплементација на политиките – информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање.Во рамки на работилницата ќе се споделат и информации од глобалната конференција за климатски промени, што се одржува во полскиот град Катовице.
| | веќе видена | слични
2 копии

Воздухот во Македонија ќе го прочистуваме по примерот на Полска. Планот за чист воздух, кој неодамна го донесе Владата ги следи истите правци и компоненти како Полска, изјави заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули по средбата со помошникот државeн секретар во Министерството за животна средина на Република Полска, Славомир Мазурек на Светската конференција за климатски промени – СОР 24. На средбата е покажано обострано задоволство од добиената поддршка за министерската декларација „Оn forest for the climate”, предложена токму од Република Полска. „На состанокот беше договорено во рамки на ЕУ механизмите за поддршка, учество на експерти од Полска, во обезбедување на дополнителни механизми, со цел поуспешна имплементација на Планот за чист воздух“– вели Макрадулу. Разговарано е и за очекувањата и одлуките поврзани со Светската конференција за климатски промени. Во разговорите најголем акцент е ставен на проблемот со аерозагадувањето. Средствата за реализација на таа ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во рамките на Светската конференција за климатски промени – СОР 24, заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули, оствари средба со помошникот на државниот секретар во Министерството за животна средина на Република Полска, Славомир Мазурек. Како што соопшти прес-службата на Министерството, на средбата било изразено обострано задоволство од добиената поддршка за министерската декларација Оn forest for the climate, предложена од Република Полска, а се разговарало и за очекувањата и одлуките поврзани со Светската конференција за климатски промени. Дополнително, во разговорите најголем акцент бил ставен на проблемот со аерозагадувањето. „На состанокот беше договорено во рамки на ЕУ-механизмите за поддршка, учество на експерти од Полска, во обезбедување дополнителни механизми, со цел поуспешна имплементација на планот за чист воздух“, соопшти Министерството. Полска има 10-годишна програма за чист воздух, промовирана од премиерот на државата, која за цел има справување со ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Загаденоста во градовите достигна и до 328 микрограми на метар кубен, а Заев, Шилегов, Максим, Наташа и Коста не преземаат буквално ништо, велат од ВМРО-ДПМНЕ преку соопштение. „Битолчани, скопјани, струмичани и кумановци синоќа се гушеа во канцероген воздух. Црн воздух, црн живот во Република Македонија. Секојдневно болниците ширум државата се полнат со десетици граѓани со срцеви и белодробни проблеми настанати како последица на аерозагадувањето. Зоран Заев пред повеќе од две години ветуваа чист воздух веднаш откако ќе ја преземат власта, сега, две години подоцна, воздухот не е почист, напротив загадувањето сè повеќе е проблем за граѓаните“, стои во партиското соопштение. Власта, велат од ВМРО-ДПМНЕ, не презема суштински чекори во насока на решавање на загадувањето, од 7 милијарди евра, колку што потрошија изминативе две години, ниту еден денар не одвоија за проекти и мерки што ќе го намалат загадувањето, но затоа, посочуваат од партијата, се одвојуваат 1,6 милиони евра за лубриканти, над 700 илјади евра за ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Битолчани, Скопјани, Струмичани и Кумановчани синоќа се гушеа во канцероген воздух. Загаденоста во градовите достигна и до 328 микрограми на метар кубен, а Заев, Шилегов, Максим, Наташа и Коста не преземаат буквално ништо. Црн воздух, црн живот во Република Македонија. Секојдневно болниците ширум државата се полнат со десетици граѓани со срцеви и белодробни проблеми настанати како последица на аерозагадувањето. Зоран Заев пред повеќе од две години ветуваа чист воздух веднаш откако ќе ја преземат власта, сега две години подоцна, воздухот не е почист, напротив загадувањето се повеќе е проблем за граѓаните. Власта не презема суштински чекори во насока на решавање на загадувањето, од 7 милијарди евра колку што потрошија изминативе две години, ниту еден денар не одвоија за проекти и мерки кои ќе го намалат загадувањето, но затоа одвојуваат 1.6 милиони евра за лубриканти, над 700 илјади евра за цвеќиња и кафе, илјадници евра за морски плодови и се делат милиони во четири очи. Наместо решенија за овој горлив ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Тој ја споделил оваа приказна за да ги повика земјите со повисок придонес кон глобалните емисии, да ги зголемат своите амбиции, да дејствуваат одговорно, да обезбедат алатки и финансии за останатите држави и да ја зголемат соработката кон постигнување на потранспарентно и партиципативно општество. Скопје, 11 декември 2018 (МИА) – Заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули на денешната сесија од Дијалогот Таланоа, што се одржува во рамки на 24-тата конференцијата на ОН за климатски промени (COP 24) од 9-14 декември во Катовице, Полска ја споделил својата приказна за моменталните предизвици со кои Република Македонија се соочува во областа на климатските промени. Како што соопштуваат од Министерството, тој нагласил дека функцијата заменик министер за животна средина на Република Македонија, нуди можност, но и одговорност да креира и имплементира социјални и економски политики за заштита на животната средина, со цел спречување натамошно уништување на животната средина и градење ...
| | веќе видена | слични

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули на денешната сесија од Дијалогот Таланоа, што се одржува во рамки на 24-тата конференцијата на ОН за климатски промени (COP 24) од 9-14 декември во Катовице, Полска ја споделил својата приказна за моменталните предизвици со кои Република Македонија се соочува во областа на климатските промени.Како што соопштуваат од Министерството, тој нагласил дека функцијата заменик министер за животна средина на Република Македонија, нуди можност, но и одговорност да креира и имплементира социјални и економски политики за заштита на животната средина, со цел спречување натамошно уништување на животната средина и градење општество кое емитира ниско ниво на јаглерод.– Република Македонија е една од 16-те најамбициозни држави кои всушност ги исполнуваат своите обврски од Парискиот договор, според анализите на NDC земјите, беше објавено во неодамнешна студија. Точно е дека треба да го сториме тоа за да овозможиме здрава животна средина за сегашните и ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Предизвиците со кои Македонија се соочува во областа на климатските промени и владините мерки за чист воздух, беа темите на кои се осврна заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули за време на глобалниот климатски самит во Полска.Тој нагласи дека функцијата заменик министер за животна средина на Македонија, нуди можност, но и одговорност да креира и имплементира социјални и економски политики за заштита на животната средина, со цел спречување на натамошно уништување на животната средина и градење на општество кое емитира ниско ниво на јаглерод.„Владата на Република Македонија усвои амбициозен план, план за чист воздух за борба против аерозагадувањето. Во однос на технологиите и мерките потребни за нас, предвидовме повеќе од 40 политички мерки, и не само од еколошки, туку и од социјален и економски аспект. Покажавме со бројки дека повеќето од мерките се win-win мерки што дава големо значење на нашата заедничка мисија и мојата лична визија. Ја споделувам оваа приказна за да ги ...
| | веќе видена | слични

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули денеска зема учество и говореше на сесијата од Дијалогот Таланоа кој се одржува во рамки на 24-тата конференцијата на ОН за климатски промени (COP 24) што од 9-14 декември се одржува во Катовице, Полска. Макрадули ја сподели својата приказна за моменталните предизвици со кои Република Македонија се соочува во областа на климатските промени – Република Македонија е една од 16-те најамбициозни држави кои всушност ги исполнуваат своите обврски од Парискиот договор, според анализите на NDC земјите, беше објавено во неодамнешна студија. Точно е дека треба да го сториме тоа за да овозможиме здрава животна средина за сегашните и идните генерации, како и да ги почитуваме барањата за пристапување во ЕУ и глобалната агенда. Дополнително, Владата на Република Македонија усвои амбициозен план, План за чист воздух за борба против аерозагадувањето. Во однос на технологиите и мерките потребни за нас да го сториме претходно споменатото, предвидовме ...
| | веќе видена | слични

Иако сметаат дека е добро што Владата го препознала проблемот со аерозагадувањето како сериозен и усвоила план како да почне да се справува со него, екологистите сепак велат дека владината програма за борба со аерозагадувањето наречена „План за чист воздух“, за чие што финансирање во Собранието беше одржана и донаторска конференција, не дава прецизни одговори кои чекори се приоритетни, со која динамика ќе се реализираат предвидените активности, колку пари ќе се потрошат за која намена и какви ефекти од секоја конкретна мерка се очекуваат. Од „О2 Иницијативата“ на својата Фејсбук-страна објавија глобална анализа на содржината на владината програма за борба против аерозагадувањето. „Премногу често, мерките најавуваат воопштени активности како „зголемено, зајакното, зачестено, воведување, стимулирање, примена, измени”, но нема конкретно наведни активности точно за колку зголемено, за колку зајакнато, колку зачестено, како точно ќе се спроведе, тоа што се планира да се воведе, како точно ќе се стимулира, кои ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на Судскиот совет Киро Здравев вели дека е неспорно дека одредбите од Законот за употреба на јазиците не може да се спроведува во судските ...
сите 365 | | | веќе видена

Петте илјади амандмани на ДУИ за Изборниот законик дојдоа само како шлаг на тортата наречена коалициски недоразбирања меѓу владините партнери. Претходно ...
сите 411 | | | веќе видена

Пронајдени се телата на уште шест жртви од ерупцијата на вулканот на Белиот остров во Нов Зеланд. Специјалните единици на војската поминале четири часа на ...
сите 128 | | | веќе видена

Поднесените 5000 амандмани не се ништо повеќе од 5000 причини за блокирање на парламентарната расправа за измените на изборниот законик. Од друга страна, ...
сите 129 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 125 | | | веќе видена

Деветте нови аудио снимки со разговори поврзани со случајот „Peкет“ отворија нови дилеми, а особено внимение предизвика тврдењето дека во торбата има ГПС. ...
сите 177 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Работилница „Климатските промени-реалност или илузија”

Од:
До кого (е-маил):
Порака: