ПССЕ: Изборите слободни и демократски - СДСМ да се врати во Собранието

6 копии

Аспирациите на Македонија за евроатлантска интеграција се можни само со одговорно однесување на сите актери во политичкиот живот. Ова се наведува во заедничката декларација по седницата на Мониторинг комитетот на Парламентарното собрание на Советот на Европа во Стразбур беше усвоена за земјата откако беше разгледан извештајот за претседателските и парламентарните избори во Македонија. Во заедничката декларација, воедно, се искажа загриженост за постапката на СДСМ да не ги прифатат пратеничките мандати и да не го признаат легитимитетот на претседателот Иванов и се осуди бојкотот на ДУИ на претседателските избори. Беше потенцирано дека на изборите беа испочитувани фундаменталните слободи и кандидатите можеа слободно да водат кампања без опструкции, а граѓаните слободно да ја изразат својата волја. Исто така, се повика доколку има забелешки тие да се разгледаат со соодветните институции. Се потенцира дека Мониторинг комитетот изразува надеж дека и опозицијата, како и власта ќе се однесува одговорно кон ...
| | веќе видена | слични

Стразбур вчера формира постизборна тричлена комисија која во наредните два месецa треба да дојде во Македонија за да се обиде да го врати опозицискиот СДСМ во Собранието. Александар Николоски од ВМРО-ДПМНЕ, кој е член на Мониторинг-комитетот на Парламентарното собрание на Советот на Европа, вчера соопшти дека на седницата во Париз Kомитетот го разгледал и извештајот за претседателските и за парламентарните избори. Во дебатата во која учествуваа известителот за Македонија Роберт Валтер, претседателот на Мониторинг-комитетот Стефан Шенах, шефот на АЛДЕ-групата Жорди Kсукла, шефот на групата на социјалистите Андреас Грос, како и шефот на македонската делегација Александар Николоски, беше заеднички заклучено дека изборите беа слободни и демократски и слободно ја изразија волјата на граѓаните во Македонија. По расправата се усвои заедничка декларација, во која се искажа загриженост за постапката на СДСМ да не ги прифатат пратеничките мандати и да не го признаат легитимитетот на претседателот Иванов. Исто така, ...
| | веќе видена | слични

Социјалдемократите тврдат дека испратиле допис до ДИК, пред усвојувањето на извештајот за парламентарните избори, во кој ги доставиле 34-те нотарски заверени изјави за неприфаќање на мандатите. „Изјавите за неприфаќање на пратеничките мандати ги достави и до ДИК и до Собранието истовремено- мислам дека беше еден ден пред верификацијата на мандатите“, вели портпаролот на СДСМ, Петре Шилегов. Изјавата на Шилегов е контрадикторна со она што, заменик претседателот на ДИК го изјави на 7 јуни- денот на доделувањето на уверенијата. „Ние досега не сме биле изсвестени дека нема да ги прифатат мандатите“, изјави заменик претседателот на ДИК, Субхи Јакупи на 7-ми мај. Дописот од СДСМ, вели за МТВ Јакупи е доставен на 8 јуни во 11.50 минути или ден по доделувањата на уверенијата. Разговаравме и со претседателот на ДИК, Рилкоски. Тој вели за датумот треба да провери во архивата. Што се однесува до ставот на Комисијата, вели на работната седница на ДИК одлучивме дека ДИК не е надлежна да расправа по дописот од ...
| | веќе видена | слични

Ова се наведува во заедничката декларација што на денешната седница на Мониторинг комитетот на Парламентарното собрание на Советот на Европа во Стразбур беше усвоена за земјата откако беше разгледан извештајот за претседателските и парламентарните избори во Македонија. Како што соопшти собраниската прес-служба, во дебатата, во која учествуваа известителот за Македонија Роберт Валтер, претседателот на Мониторинг комитетот Штефан Шенах, шефот на АЛДЕ групата Жорди Ксукла, шефот на групата на Социјалистите Андреас Грос, како и шефот на македонската делегација Александар Николоски, беше заеднички заклучено дека изборите беа слободни и демократски и слободно ја изразија волјата на граѓаните во Македонија. Во заедничката декларација воедно се искажа загриженост за постапката на СДСМ да не ги прифатат пратеничките мандати и да не го признаат легитимитетот на претседателот Иванов и се осуди бојкотот на ДУИ на претседателските избори. Беше потенцирано дека на изборите беа испочитувани фундаменталните слободи и ...
| | веќе видена | слични

На заседанието беше формирана Постизборна комисија составена од тројката Боб Валтер, известител за Македонија, Штефан Шенах, претседател на Мониторинг комитетот и Андреас Грос, шеф на социјалистичката група, чија цел е да ја посетат Македонија во следните два месеца и да укажат на опозицијата на ставовите на ПС на Советот на Европа и да ги повикаат да се вратат во Собранието и одговорно да се однесуваат. Во декларацијата е истакната загриженост за однесувањето на СДСМ и нивното неприфаќање на пратеничките мандати и не признавањето на легитимитетот на претседателот Иванов и да се осуди бојкотот на ДУИ на претседателските избори. Беше потенцирано дека на изборите беа испочитувани основните слободи и кандидатите можеа слободно да водат кампања без опструкции, а граѓаните слободно да ја изразат својата волја. Исто така, се повика доколку има забелешки, тие да се разгледаат во рамки на соодветните институции. Мониторинг комитетот изразува надеж дека и опозицијата, како и власта, ќе се однесува одговорно кон ...
| | веќе видена | слични
3 копии

На денешната седница на Мониторинг комитетот на ПС на Совет на Европа се разгледа извештајот за претседателските и парламентарни избори во Македонија. Во дебатата во која учествуваа известителот за Македонија Роберт Валтер, Претседателот на Мониторинг комитетот Стефан Шенах, шефот на АЛДЕ групата Жорди Ксукла, шефот на групата на Социјалистите Андреас Грос, како и шефот на македонската делегација Александар Николоски беше заеднички заклучено дека изборите беа слободни и демократски и слободно ја изразија волјата на граѓаните во Македонија. По расправата се усвои заедничка декларација во која се искажа загриженост за постапката на СДСМ да не ги прифатат пратеничките мандати и да не го признаат легитимитетот на Претседателот Иванов. Исто така се осуди бојкотот на ДУИ на претседателските избори. Во декларацијата уште се вели дека аспирациите на Македонија за евроатлантска интеграција се можни само низ одговорно однесување на сите актери во политичкиот живот. Беше потенцирано дека на изборите беа испочитувани ...
| | веќе видена | слични

Во дебатата, во која учествуваа известителот за Македонија Роберт Валтер, претседателот на Мониторинг комитетот Стефан Шенах, шефот на АЛДЕ групата Жорди Ксукла, шефот на групата на Социјалистите Андреас Грос, како и шефот на македонската делегација Александар Николоски, беше заеднички заклучено дека изборите беа слободни и демократски и слободно ја изразија волјата на граѓаните во Македонија. По расправата се усвои заедничка декларација во која се искажа загриженост за постапката на СДСМ да не ги прифатат пратеничките мандати и да не го признаат легитимитетот на претседателот Иванов. Исто така се осуди бојкотот на ДУИ на претседателските избори. Во декларацијата уште се вели дека аспирациите на Македонија за евроатлантска интеграција се можни само со одговорно однесување на сите актери во политичкиот живот. Беше потенцирано дека на изборите беа испочитувани фундаменталните слободи и кандидатите можеа слободно да водат кампања без опструкции, а граѓаните слободно да ја изразат својата волја. Исто ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Сите земји имаат прашања и предизвици кои заслужуваат подетално разгледување и надзор и затоа треба да бидат одредени теми во сите земји-членки кои би биле мониторирани, а не само во некои од нив, рече во четвртокот македонскиот парламентарец Александар Николоски кој е потпретседател на Мониторинг комитетот на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), тело кое е составено од 16 еминентни членови на ПС на Советот на Европа. На седницата во четвртокот наа Ад хок комисијата за реформа на мониторинг – постапката на Парламентарното собрание на Совет на Европа беше разговарано за финалниот документ за реформа на постапката кој треба да биде усвоен најдоцна во октомври 2014 год., и да почне да се применува од јануари 2015. Во текот на расправата пратеникот Александар Николоски потенцираше дека во времето кога постапката за мониторинг била воспоставена, некаде на почетокот на деведесеттите години на XX век, имала цел надгледување на состојбата кај новите членки на Советот на Европа каде што претходно не ...
| | веќе видена | слични

На седницата во четвртокот наа Ад хок комисијата за реформа на мониторинг - постапката на Парламентарното собрание на Совет на Европа беше разговарано за финалниот документ за реформа на постапката кој треба да биде усвоен најдоцна во октомври 2014 год., и да почне да се применува од јануари 2015. Во текот на расправата пратеникот Александар Николоски потенцираше дека во времето кога постапката за мониторинг била воспоставена, некаде на почетокот на деведесеттите години на XX век, имала цел надгледување на состојбата кај новите членки на Советот на Европа каде што претходно не постоеле демократски стандарди, што е сосема различно од денешната состојба по 23 години од падот на комунизмот, кога сите земји ги имаат достигнато генерално демократските стандарди. „Дополнително, денес има земји-членки на Советот, кои не се под мониторинг а сѐ уште ги немаат ратификувано основните документи, ниту ги почитуваат основните човекови и малцински права, како што е случајот со Грција", истакна Николовски. Според ...
| | веќе видена | слични

Останато

Најмалку 217 лица загинаа, а десетици се водат за исчезнати во катастрофалниот земјотрес што го погоди Мексико. Првично беше соопштено дека во земјотресот, кој ...
сите 233 | | | веќе видена

Владите што сакаат да им служат на своите граѓани се отворени. Тие не се кријат. Тие откриваат, размислуваат и создаваат со граѓаните. Треба да ги искористиме ...
сите 220 | | | веќе видена

Британската полиција вечерва соопшти дека ослободила еден од шестемина приведени под сомнеж за поврзаност со нападот во лондонското метро во петокот, без да ...
сите 209 | | | веќе видена

Центарот на ураганот Марија поминува на копно и тоа северно од Доминиканската Република а се очекува да ги зафати и островите Туркс, Саикос и Бахамите, рано во ...
сите 206 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ПССЕ: Изборите слободни и демократски - СДСМ да се врати во Собранието

Од:
До кого (е-маил):
Порака: