Штрајкува машинскиот персонал во „МЖ – Транспорт“


Машинскиот персонал во „Македонски железници – Транспорт“ АД Скопје вчера стапи во штрајк во знак на протест од доцнењето на исплатата на платата и нејзино селективно зголемување на дел од вработените. Железничарите бараат исплата на вториот дел од априлската плата и плата за мај и изготвување правилник за вреднување на работните места. Според Душко Чакаровски, претставник на машинскиот персонал, вчера се пропуштаа само возовите за Битола во 14:00 часот и за Гевгелија во 16:55 часот, како и меѓународните Белград - Скопје- Солун, како и Солун- Скопје- Белград. - Доколку во меѓувреме не се постигне договор со раководството на компанијата и ресорното Министерство за транспорт и врски, од денеска ќе се пропушта само експресниот воз Белград – Скопје – Солун - изјави Чакаровски. Горан Сугарески, министер за транспорт и врски, вчера оствари работна средба со Синдикатот на машинскиот персонал при „МЖ – Транспорт“ АД Скопје како и со генералниот директор на „МЖ – Транспорт“ АД Скопје и разговараше за настанатата ...
| | веќе видена | слични

По неколкудневниот прекин на железничкиот превоз поради протест на машиновозачите од „МЖ-транспорт“, од ноќеска на полноќ се нормализира состојбата и возовите почнаа да возат по вообичаениот возен ред. Протестот на машиновозачите беше ставен во мирување по нивната средба со вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. - Ги ислушавме нивните барања и морам да кажам дека дел од нив се легитимни. Ќе отвориме поширока дискусија за решавање на сите проблеми, без разлика на кој оддел во работничкиот сектор се и ќе се обидеме истите да бидат решени на соодветен начин во рамките на можностите на државата - изјави Анѓушев. Во однос на состојбата во железницата, тој изјави дека е битно да се обезбеди колку што може повеќе работа за нив. - Потребно е македонските компании колку што можат повеќе да ги користат „Македонски железници“, а секако и железницата треба да се приспособи и да биде конкурентна во своите цени во однос на преостанатите видови транспорт. ...
| | веќе видена | слични

Возовите ноќеска тргнаа, платите на машиновозачите ќе растат. Владата и синдикалците од железница синоќа постигнаа договор. Дел од додатоците кои железничарите ги примаа пред кризата ќе им бидат вратени, платата во наредниот период наместо во два дела ќе ја примаат одеднаш, а се зголемува и коефициентот за пресметка на платата. „Постигнавме одредено зголемување на тој коефициент така да за сите наредни барања, односно шест барања што беа од нивна страна кажавме дека ќе разговаравме и дека во делот на тие барања нема да има никаков проблем. Генералната стратегија ја објасни Вицепремиерот и мислам дека во следните интеврвјуа ќе биде објаснето опширно зa целата ситуација. Така да коефицинтот останува 2, 85”, изјави министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески. Во наредниот период ќе се бара долгорочно решение за железницата. Целта е да се обезбеди повеќе работа за компанијата што ќе значи и поголема стабилност за работниците. Владата размислува и за либерализација на железничкиот превоз. „Инфраструктурата ...
| | веќе видена | слични

Зголемување на додатоците на плата и повисок коефициент на сложеност при работа е договорот што железничартие го прифатија и се вратија на своите работни места. А од полноќ го стабилизираа и железничкиот сообраќај. Ова беше постигнато на средбата што вработените од Македонски железници ја имаа со вицепрмиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. За сите наредни барања кои ги имаат, вклучувајќи ги и шесте со кои излегоа ќе се разговара. За дел од тие барања нема да биде никаков проблем.“ – изјави Горан Сугарески – министер за транспорт и врски Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев вели дека веќе се рзагледуваат и барањата за подобри услови за работа. Тој вчера го добил и барањето на Македонски железници инфраструктура за либерализација на пазарот во железничкиот сообраќај. „Инфраструктурата би останала државна, пругата, шините, целата сообраќајна инфраструктура останува како што е денеска, но може да се случи да има повеќе оператори за транспорт кои ќе имаат свои возила, односно изнајмени возови и ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Синдикалните организации на вработените на подружница Влеча на возови, на МЖ Транспорт ад Скопје и на Независниот синдикат на ад Транспорт МЖ Скопје бараат средба со министерот за транспрт и врски Горан Сугарески на која, како што соопштуваат, ќе се разгледа состојбата во МЖ Транспорт ад Скопје по исполнувањето на барањата на машинскиот персонал.Средбата бараат да се одржи најдоцна до петок. Сметаат дека со исполнувањето на барањата на синдикатот на машинскиот персонал во МЖ Транспорт ад – Скопје, е создадена атмосфера на поделба на работниците во МЖ Транспорт ад – Скопје. Поради тоа, стои во соопштението, членовите на останатите синдикати во МЖ Транспорт ад – Скопје кои се и вработени во МЖ Транспорт, се крајно револтирани за селективното зголемување на коефициентот на сложеност на поединечни работни места. - Доколку на ова барање не добиеме позитиен одговор, истата информација ќе биде споделена со членството на останатите синдикати, за чии последици нема да чувствуваме одговорност како синдикални ...
| | веќе видена | слични

Машиновозачите ќе добијат додатоци на плата за прекувремена работа, ноќна работа и за работа во викенд во износ како пред стапувањето на антикризните мерки, а сигурноста на работните места ќе се обезбеди со поголем обем на работа што од „Македонски железници“ ќе направи профитабилно претпријатие. Ова е суштината на договорот што го постигна Синдикатот на машинскиот персонал на „Македонски железници-Транспорт“ со вицепремиерот за економски прашања Kочо Анѓушев и министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и со тоа вчера се прекина блокадата на железничкиот сообраќај во Македонија. Според договореното со Синдикатот на машинскиот персонал, коефициентот на сложеност на работно место ќе изнесува 2,85, информира министерот Сугарески. Kако дел од мерките за посеопфатно решавање на проблемите во овој сектор се разгледува и идејата за либерализација на железничкиот транспорт, најави вицепремиерот Анѓушев. Според него, барањата поради кои машиновозачите во изминатите два дена го блокираа домашниот патнички и ...
| | веќе видена | слични

Прекината е блокадата на железничкиот сообраќај. Синдикатот на машинскиот персонал и Министерството за транспорт и врски договориле зголемување на коефицинетот на сложеност на работното место од 2,7 на 2,85. Повторно ќе се исплаќа и додатоците на плата за прекувремена, ноќна и работа за викенд. Тоа беа и барањата поради кои машиновозачите во изминатите два дена го блокираа домашниот патнички и товарен сообраќај. „Станува збор за додатоци кои требало одамна да бидат укинати, но тоа не било сторено од претходната власт. Во делот на коефициентот постигнавме одредено зголемување, а за сите останати барања кои ги имаат кажавме дека ќе разговараме и мислам дека за сите нив нема да има никаков пробел“, изјави министерот за транспорт и врски, Горан Сугаревски. Од ресорното министерство најавија дека во наредниот период ќе продолжат разговорите за барањата за условите за работа, ХТЗ опремата и специфичноста на работното место. Вицепремиерот за економски прашања Анѓушев истакна дека Владата ќе се заложи за ...
| | веќе видена | слични

Тој заедно со министерот за транспорт Сугаревски денеска информираа дека е постигнат договор за прекин на блокадата на железничкиот сообраќај. За министрите барањата на машиновозачите биле легитимни. -Синдикатот на машинскиот персонал, коефициентот на сложеност на работно место ќе изнесува 2,85, а висината на додатоците на плата за прекувремена работа, ноќна работа, работа за викенд ќе се исплаќа повторно, како на износот од пред стапувањето во сила на антикризните мерки, вели Сугаревски. - Нема магионичарско стапче со кое ќе може преку ноќ да се направат рентабилни претпријатијата кои работат со загуби, но таквите состојби во наредниот период ќе бидат предмет на анализа. За некои веќе имаме сознанија и идеи што треба да се направи, вклучително и за железницата. Можам да гарантирам, посочи, дека ќе имаме исклучително позитивен пристап кон сите претпријатија во државна сопственост и ќе се обидеме од нив да направиме профитабилни фирми, изјави Анѓушев. Експропријацијата е причина за проблемите во изградбата на ...
| | веќе видена | слични

Железничкиот сообраќај од ноќеска на полноќ е нормализиран Железничкиот сообраќај од ноќеска на полноќ е нормализиран откако претставниците на машинскиот персонал на МЖ транспорт постигнаа договор за поставените барања за зголемување на додатоците на плата и на коефициентите за сложеност на работни места.
| | веќе видена | слични

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев соопштија дека е постигнат договор со машинскиот персонал на Македонски железници и дека нивните барања ќе се разгледаат детално бидејќи се легитимно барање кое може да биде исполнето. „Ги разбравме нивните проблеми, имавме подлабоки разговори со нив и ги разбравме малку пошироко проблемите со кои се среќаваат во работата. Мислам дека постигнавме солиден договор, не само сега туку и во иднина да имаме отворен разговор со сите синдикати вклучително и со Синдикатот на машиновозачите, да ги решаваме и разбираме проблемите кои ги имаат“, изјави Анѓушев. Министерот Сугарески пак посочи дека коефициентот на сложеност на работно место ќе изнесува 2,85, а висината на додатоците на плата за прекувремена работа, ноќна работа, работа за викенд ќе се исплаќа повторно, како на износот од пред стапувањето во сила на антикризните мерки. Сугарески и Анѓушев рекоа дека детално се анализира и состојбата во „Македонски железници“ ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, соопштил дека пратениците ќе гласаат за ратификување на Преспанскиот договор со Македонија до крајот на ...
сите 604 | | | веќе видена

Залудни се обидите на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ преку неосновани кривични пријави да го блокираат напредокот на државата, се наведува во реакцијата на СДСМ на прес ...
сите 247 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 61 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата, досега, се вакцинирани 2.925 деца. Денеска до 13 часот вакцинирани се 181 дете, соопшти Министерството за здравство. За време ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Штрајкува машинскиот персонал во „МЖ – Транспорт“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: