Промовиран „Лирскиот дом на Ацо Шопов“


3 копии

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, во организација на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности, денеска беше промовиран неколкујазичниот интернетски портал „Лирскиот дом на Ацо Шопов“ – прв интернетски портал од ваков вид кај нас и содржински најобемен интернетски портал зад кој стои издавачката куќа „PHI“ од Луксембург.Филолошкиот факултет во Скопје со оваа свеченост го одбележа големиот јубилеј, 70 години од објавувањето на првата поетска книга во слободна Македонија, „Песни“ од Шопов.Промоцијата започна со инспиративна поздравна реч на деканот на Филолошкиот факултет, проф. д-р Славица Велева, по што слово за Шопов и за интернетскиот портал одржа проф. д-р Весна Мојсова Чепишевска, раководител на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности.„Периодот од 1944 година кога се појавува неговата прва стихозбирка, па сè до 1950 година, критичарите го оценуваат како прв творечки круг на Ацо Шопов. Уште во овој прв период тој се манифестира како изразит ...
| | веќе видена | слични
7 копии

На Филолошкиот факултет Блаже Конески ќе биде промовиран повеќејазичниот интернет портал Лирскиот дом на Ацо Шопов , по повод 70 години од објавувањето на првата поетска книга во слободна Македонија стихозбирката Песни од Ацо Шопов. На порталот голем дел од творештвото на Шопов и критичките осврти за него се достапни и на француски, шпански и германски јазик. Промоцијата ќе ја отвори деканот на Факултетот Славица Велева. За поетот ќе говори раководителот на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности Весна Мојсова-Чепишевска, а содржините на порталот ќе ги претстави носителот на проектот Лирскиот дом на Ацо Шопов , препејувач и ќерка на поетот, Јасмина Шопова. Иницијативата за порталот е на Ролан Кајзер, директор на издавачката куќа PHI од Луксамбург и на ќерката на Шопов. Ова е прв портал посветен на македонски автор и е од големо значење за современата македонска култура, бидејќи овозможува во дигитална форма, на едно место, обемен материјал од и за еден од авторите чиј ...
| | веќе видена | слични

Повеќејазичниот интернетски портал „Лирскиот дом“ на Ацо Шопов, најавен за првпат минатата година во МАНУ, денеска беше промовиран во свечената сала на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Салата беше исполнета со професори, писатели, новинари, и со студенти, средношколци, а промоцијата им беше наменета токму ним, како што нагласи и деканката, проф. Славица Велева, „на младите луѓе кои многу побрзо кликаат на компјутерите отколку што ги вртат страниците на книгите“. Порталот, www.acosopov.com на кој се наоѓа голем дел од творештвото на поетот, критичките осврти за него достапни освен на македонски и на француски, шпански и германски јазик, го промовираше ќерката на Шопов и препејувач, Јасмина Шопова, која нагласи дека иако е на четири јазика, порталот се' уште не е готов. Предвидено е да се надополнува со нови содржини, да се работи и на други јазици, а во моментов се работи и на руски и англиски јазик.На него со фотографии и ...
| | веќе видена | слични

Одбележани 7 децении од објавувањето на првата поетска збирка „ Песни“ од Ацо Шопов, еден од основоположниците на современата македонска литература. Таа претставува прва книга на македонски јазик во слободна Македонија. Според претседателот на Друштвото на писателите, со оваа книга била објавена слободата , додека сеуште се војувало со фашистите. - Првата книга на Ацо Шопов , како прва книга на македонски јазик во слободна Македонија, се појави за да ја објави слободата , во времето кога сеуште на боиштата се слушаше топовски екот. Песната која всушност , се раѓаше на боиштата , ја објави слободата.И не е случајно што во таа мала книга , исполнета со здивот на времето во кое е создавана , се содржи големиот Ацо Шопов. Оти се што Шопов напиша подоцна, потекнува токму од тука, истакна претседателот на ДПМ, Веле Смилевски. Ацо Шопов зад себе остави 13 збирки песни, исто толку избори од поезијата на македонски јазик, како и 15 - тина избори препеани на странски јазици. Остана запаметен како поет на тишината, ...
| | веќе видена | слични

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ денеска ќе биде промовирана книгата „Моите веди“ од Вера Чејковска. Книгата е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата за 2014 година. За наградената книга ќе зборува Наташа Аврамовска, а стихови ќе чита актерот Томе Витанов. Вера Чејковска е македонски поет, есеист, доктор по физика и сеизмолог. Автор е на шест поетски книги и добитник на наградите „Млада струга“, „Кочо Рацин“, „Ацо Шопов“ и „Браќа Миладиновци“. Со посебни избори е преведена на албански и англиски јазик, а нејзините песни се преведувани уште на петнаесет јазици. Застапувана е во антологиски избори на македонската поезија.
| | веќе видена | слични
2 копии

По повод 70 години од објавувањето на првата поетска книга во слободна Македонија – стихозбирката „Песни“ од Ацо Шопов, во среда, 08-ми октомври, Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ ќе го промовира повеќејазичниот интернетски портал „Лирскиот дом на Ацо Шопов“. Промоцијата на интернетскиот портал на кој голем дел од творештвото на Шопов и критичките осврти за него се достапни и на француски, шпански и германски јазик ќе биде отворена со поздравна реч на Славица Велева, декан на Филолошкиот факултет. Слово за поетот и за порталот на кој е објавен и обемен, дигитализиран архивски материјал ќе одржи Весна Мојсова-Чепишевска, раководител на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности, по што содржините на порталот кој со оваа промоција, за првпат ќе биде претставен пред јавноста, поопстојно ќе бидат претставени од Јасмина Шопова, носител на проектот „Лирскиот дом на Ацо Шопов“, препејувач и ќерка на поетот. Иницијативата за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Адресата на интернетскиот портал „Лирскиот дом на Ацо Шопов" е www.acosopov.com и на него се достапни голем дел од творештвото на Шопов и критичките осврти за него „Ацо Шопов е првиот од многубројните светски автори што сме ги објавиле во „ПХИ" на кој му посветуваме толку богат повеќејазичен интернетски портал", истакна Ролан Кајзер директор на издавачката куќа „ПХИ" од Луксембург по повод промоцијата на порталот посветен на големиот македонски поет. Адресата на интернетскиот портал „Лирскиот дом на Ацо Шопов" е www.acosopov.com и на него се достапни голем дел од творештвото на Шопов и критичките осврти за него. "Јас бев импресиониран од интересот што го пробуди изборот од поезијата на Ацо Шопов, што го објавивме на француски и германски јазик, под наслов „Црно сонце", и којшто го промовиравме во МАНУ, во мај 2012 година. За мене претставува огромно задоволство што по две години напорна работа, мојата идеја за еден ваков портал стана реалност и што "Лирскиот дом на Ацо Шопов" денес ѝ станува достапен на ...
| | веќе видена | слични

И на 70-годишнината од појавувањето, стихозбирката „Песни“ од Ацо Шопов се уште ги воодушевува поетите и љубителите на поезијата. Првата поетска книга на македонски јазик во слободна Македонија, се појавила во вистинско време за да ја објави слободата, а песните во неа, освен повик, претставуваат и хроники на воените случувања. Песната „Љубов“ е најава за песната „Очи“ - првата голема македонска љубовна песна. Фототипското издание има 30 страници и девет песни. Стихозбирката во 1944 година ја објавила редакцијата на „Млад борец“ во декември 1944 година. Ацо Шопов, инаку е еден од најзначајните македонски поети, автор на 12 поетски збирки, добитник на најзначајните книжевни награди и амбасадор на Југославија во Сенегал.
| | веќе видена | слични

Промоцијата на порталот, каде голем дел од творештвото на Шопов и критичките осврти за него се достапни и на француски, шпански и германски јазик ќе ја отвори деканот на Факултетот Славица Велева. За поетот ќе говори раководителот на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности Весна Мојсова-Чепишевска, а содржините на порталот ќе ги претстави носителот на проектот „Лирскиот дом на Ацо Шопов“, препејувач и ќерка на поетот, Јасмина Шопова. Иницијативата за порталот е на  Ролан Кајзер, директор на издавачката куќа „PHI“ од Луксамбург и на ќерката на Шопов. Ова е прв портал посветен на македонски автор и е од големо значење за современата македонска култура, бидејќи овозможува во дигитална форма, на едно место, обемен материјал од и за еден од авторите чиј творечки опус е вграден во естетската вертикала на современата македонска поезија да биде подостапен за сите почитувачи, но и за сите сегашни и идни проучувачи, толкувачи и препејувачи на неговото творештво. „Лирскиот дом на Ацо Шопов“ ...
| | веќе видена | слични

Книгата е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата за 2014 година. За наградената книга ќе зборува Наташа Аврамовска, а стихови ќе чита актерот Томе Витанов. Вера Чејковскае македонски поет, есеист, доктор по физика и сеизмолог. Автор е на шест поетски книги и добитник на наградите „Млада струга“, „Кочо Рацин“, „Ацо Шопов“ и „Браќа Миладиновци“. Со посебни избори е преведена на албански и англиски јазик, а нејзините песни се преведувани уште на петнаесет јазици. Застапувана е во антологиски избори на македонската поезија. 
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Јавниот обвинител Љубомир Јовески, вели дека во потрагата по парите од торбата „Луј Витон“, која јавноста ја виде на објавените снимки од криминалната афера ...
сите 345 | | | веќе видена

Никакви понови факти не понудија бомбите за случајот за Мартин Нешковски, Смилковското езеро и смртта на Никола Младенов, трите клучни бомби со кои серијата ...
сите 238 | | | веќе видена

Извори во одбраната на луѓе инволвирани во предметите на СЈО тврдат дека најмалку еден од заштитените сведоци од случаите кои беа водени во сега згаснатата ...
сите 156 | | | веќе видена

За овие хороскопски знаци се тврди дека се досадни и неиновативни во креветот. Без многу фантазија, меување пози… А најлошото од се е што мислат дека се богови ...
сите 160 | | | веќе видена

Распоредувањето дополнителни трупи во заливскиот регион е наменето за „одвраќање и одбрана“, изјави американскиот државен секретар Мајк Помпео, кој додаде дека ...
сите 420 | | | веќе видена

 Долгорочните односи може да бидат погубни за вашата сексуална желба и задоволство. Сексуалните проблеми влијаат на една третина од младите и средовечните ...
сите 23 | | | веќе видена

На својот Твитер профил, премиерот Зоран Заев објави линк до извадок од документарниот филм на Би-Би-Си за креаторите на лажни вести од Велес. Заев пишува: ...
сите 42 | | | веќе видена

Европскиот првак победува и кога не игра најдобро цел натпревар. Порто одолеа едно полувреме, но потоа проработе „црвено-црниот“ тајфун и гостите дознаа како ...
сите 144 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Промовиран „Лирскиот дом на Ацо Шопов“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: