Продолжува судењето за „Таргет-Тврдина“

Во Кривичниот суд во Скопје за денеска е закажано ново рочиште за предметот „Таргет-Тврдина“ на Специјалното јавно обвинителство, кој се однесува на незаконско следење на комуникациите во периодот од 2008 до 2015 година. На минатото рочиште беше вкрстено испрашуван сведокот Ѓорѓи Лазаревски, од МВР од страна на одбраната. Во предметот „Таргет-Тврдина“ на Специјалното јавно обвинителство обвинети се поранешниот началник на Петтата управа во МВР Горан Грујевски, Никола Бошкоски, поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, поранешниот директорот на УБК Сашо Мијалков, Тони Јакимовски, Владимир Варелов од УБК и уште пет други лица од Управата. Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби. Комуникацијата била следена пред да бидат издадени и по завршување на траењето на важноста на судските наредби на 1.541 број или вкупно 5.827 ...
| | веќе видена | слични
3 копии

„Сите македонски“, „сите албански“ и „важно“. Под овие 3 групи биле поделени улогите на групите корисници што имале пристап до системот за следење на комуникациите наречен „Најс“. Во првата група биле ставани сите говорители на македонски јазик, во втората група сите броеви на кои се говорело на албански јазик, а во третата група „важно“ биле Сашо Мијалков, Горан Грујевски и Надица Николиќ. Биле креирани неколку разни профили: маркирачи на броеви, репродуцери на материјалите, читачи, началници. Сите тие имале одреден пристап до системот. Корисничките сметки биле со имиња admin 1, admin 2 итн…. По наредба на Горан Грујевски, од Нова година до 15 јануари следната година се бришеле корисничките сметки и се креирале нови. „Се бришеше буквално сè“, рече Костовски пред судот. Објаснувањето на Грујевски беше дека тоа било за да се освежи системот и да се заборави кои биле псевдонимите и таргетите. „Кога маркирачот маркира, можеше да додаде пристап на корисници на група“, објасни Костовски. По наредба на Горан ...
| | веќе видена | слични

Во продолжение на денешното сведочење на Ѕвонко Костовски, клучен сведок во „Тврдина – Таргет“ за масовното нелегално прислушување на граѓани во УБК без судски наредби, од 2008 до 2015 година, тој кажа како доаѓале наредбите за следење. „Началникот Горан Грујевски, односно началничката Надица Николиќ, на маркирачот му дава ливче со псевдоним на лицето, телефонски број и групата која има пристап да го слуша. Дали таа ’сите македонски‘, дали ’сите албански‘, или групата ’важно‘, во која беа директорот на УБК Сашо Мијалков, началникот Горан Грујевски и началничката Надица Николиќ. Во случај кога не беа на работа, попладне или навечер, се случуваше Николиќ на маркирачите да им ги издиктира по телефон броевите што треба да бидат прислушувани. Она што беше значи на ливче, без судска наредба, се правеше и по телефон“, рече Ѕвонко Костовски, единствениот досега осуден за масовното прислушување, под обвинение на Марко Зврлевски и Златко Биковски во случајот „Пуч“ со странски служби и жолти комбиња, кој одамна не ...
| | веќе видена | слични

Пристап да слушаат имале повеќе лица или групи, а една од нив била група со назив „Важно”, во која биле Сашо Мијалков, Горан Грујевски и Надица Николиќ. Ова, на денешното рочиште во Кривичен суд за предметот „Таргет-Тврдина“ на СЈО, го истакна сведокот Звонко Костовски, вработен во МВР како началник на сектор до 2006 година. Откако на местото директор на УБК бил назначен Сашо Мијалков, Костовски бил деградиран за две нивоа подолу. Во 2008 година бил унапреден едно скалило, а во 2012 година во началник во Единицата за оперативно техничка поддршка на операција и таму бил се до неговото притворање во 2015 година. Маркирачот нарачки за прислушување добивал и по телефон, појасни сведокот, а тоа се случувало по работното време, кога Грујевски или Николич биле дома. -Едно време Грујевски забрани да се даваат броеви за маркирање по телефон, зошто може некој да прислушува, рече сведокот. Тој појасни дека откако стигнал новиот систем за прислушување „Најс“, Грујевски барал од него да ги исклучи камерите, да ги извади ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Системот за следење на комуникациите Верин функционирал со таргети маркирани на барање на соодветни оддели во УБК, како на пример таргет СДСМ, албански партии, оперативни потреби. Групите на таргетите по случаи биле правени по наредба на началникот Горан Грујевски, а на маркирачот му се давало ливче на кое го пишувало бројот кој ќе се слуша, под кој псевдоним и во која таргет група да влезе. Ова, на денешното рочиште во Кривичен суд за предметот „Таргет-Тврдина“ на СЈО, го истакна сведокот Звонко Костовски, вработен во МВР како началник на сектор до 2006 година. Откако на местото директор на УБК бил назначен Сашо Мијалков, Костовски бил деградиран за две нивоа подолу. Во 2008 година бил унапреден едно скалило, а во 2012 година во началник во Единицата за оперативно техничка поддршка на операција и таму бил се до неговото притворање во 2015 година. Системот Верин, рече вториот „свиркач“ во случајот „Таргет-Тврдина“, имаше два апликативни софтвера, едниот за маркирање на броеви за следење, а другиот за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На денешното судење за предметот на СЈО – „Таргет-Тврдина“ сведочеше вториот сведок на Обвинителството, Звонко Костовски, инженерот во УБК, кој ги извади прислушуваните материјали од МВР. Тој рече дека надвор од судските наредби биле ставани за следење броеви групирани во таргетие по професии: новинари, политичари, бизнимсмени… Костовски рече: „На маркирачот на телефонските броеви му се дава ливче со број, псведоним и име на таргетот за следење“. Сведокот рече дека по барање на ексначалникот на Петтата управа, Горан Грујевски, наместо во корисничките имиња да стојат дел од иницијалите на репродуцирачите на материјалите, во системот „Најс“, кој го наследил стариот систем „Вернит“, стоеле имиња што никако не се поврзани со лицата што ги обработувале материјалите. Кога бил преминот од стариот на новиот систем за следење на комуникациите, Горан Грујевски му наредил на Костовски да ги извади старите дискови од системот за следење на комуникациите и да ги уништи. „Извади ги дисковите и донеси ми ги да ги уништиме. ...
| | веќе видена | слични

Прислушувањето во УБК било поделено во групи на случаи: новинари, политички партии и бизнис заедница. Секој случај си имал свој псевнодим освен оние таргети кои се следат со судски наредби кои биде водени под имиња, како на пример, „судски наредби 2013″. Ова е дел од раскажувањето на Ѕвонко Костовски, еден од двајцата свиркачи од МВР кои ги открија бомбите. Тој беше обвинет и притворен во случајот „Пуч” кој обвинителството го отвори кога почнаа да се објавуваат бомбите, а денеска е сведок во случајот „Таргет-Тврдина“ на СЈО. Внесувањето на одреден телефонски број, односно таргет кој треба да се прислушува со системот го правеле т.н. маркирачи кои имале корисничко име и лозинка за влез во системот. – На маркирачот му се дава ливче со телефонски број, псевдоним и во кој случај да го смести и кој е репродуцер, односно кој ќе може да го слуша т.е. обработува следењето – објасни Костовски. Тоа најчесто го правела началничката Надица Николиќ или обвинетиот тогашен началник Горан Грујевски. – Имаше ситуации кога ...
| | веќе видена | слични

Во УБК прислушувањето било поделено по професии. На судење за предметот на СЈО – „Таргет-Тврдина“ денеска сведочеше вториот сведок на Обвинителството, Звонко Костовски, инженерот во УБК, кој ги извади прислушуваните материјали од МВР. Тој вели дека надвор од судските наредби се ставани за следење броеви групирани по професии: новинари, политичари, бизнисмени. Костовски објасни дека „на маркирачот на телефонските броеви му се дава ливче со број, псведоним и име на таргетот за следење“. Сведокот кажа дека по барање на поранешниот началник на Петтата управа, Горан Грујевски, наместо во корисничките имиња да стојат дел од иницијалите на репродуцирачите на материјалите, во системот „Најс“, кој го наследил стариот систем „Вернит“, стоеле имиња што никако не се поврзани со лицата кои ги обработувале материјалите. Според обвинението на СЈО, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски се следени 4.286 телефонски броеви. Комуникацијата е следена пред да бидат ...
| | веќе видена | слични

Еден од укажувачите кои ја открија аферата со нелегално прислушуваните разговори, Ѕвонко Костовски денеска се соочи со обвинетите во предметот ,,Таргет-Тврдина” на СЈО. Откако на минатото рочиште сведочеше укажувачот Ѓорѓи Лазаревски, судењето денеска продолжи со сведоштвото на Костовски, кој кажа дека во МВР бил вработен во 1993 година, со тоа што повеќе пати бил деградиран, но и унапредуван.Во текот на своето работење тој видел повеќе системи за следење на комуникациите, кои биле сместени во посебна просторија или таканаречена систем сала. Тоа, објасни Костовски, е истата просторија каде пред дигитализацијата комуникациите се следеле со ленти, по што старата опрема била исфрлена.Телефонските разговори можеле да ги слушаат директорот на УБК, Сашо Мијалков и началниците на оддели, за што биле инсталирани компјутери во нивните канцеларии.Од 1999 година, комуникациите биле следени преку системот Конверс набавен од Израел, кој имал дел за маркирање, односно дел каде се наведува бројот што треба да се следи, ...
| | веќе видена | слични

Големиот случај „Тврдина-Таргет“ на СЈО за масовното прислушување, чие судење почна покасно од сите други на ова обвинителство, денеска во Основниот суд Скопје 1 продолжи со сведочење на Ѕвонко Костовски, кој беше осуден во „Пуч“ со спогодба за вина со обвинителството на Марко Зврлевски и Златко Биковски. Тој кажа дека во просториите со системите за прислушување во УБК, сега избеганиот началник на Петтата управа Горан Грујевски одредувал кој ќе има пристап со идентификациона картичка до системите, но и за останатите простории во сопственост на тајната служба. На прашање дали некој друг имал пристап до системите за следење „веринт“ и „најс“, освен инженерите како што е сведокот Костовски и маркирачите, кои одредувале кој и кого ќе прислушува, тој одговори дека оперативците што слушале, немале пристап до системите за следење, но додаде: „За слушање на телефонските броеви, имаше инсталирано компјутери кај сите началници на оддели во УБК. За ’најс‘ системот кој е понов од ’веринт‘ системот, мислам дека компјутер ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Обвинителката Русковска од Антонио Милошоски барала и доколку може да посочи сведоци за објавените аудио-материјали од негова страна за да се забрза предметот ...
сите 286 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ објавува факти на денот:Венко Филипче штанцаше милионски тендери, но не знае да ги заштити граѓаните од Корона вирусот.ЈО молчи и не отвора постапка ...
сите 211 | | | веќе видена

Судењето за изборни нерегуларности „Титаник“ продолжува на 5 март поради отсуство на обвинетиот Кирил Божиновски. На денешното рочиште требаше да бидат ...
сите 97 | | | веќе видена

Преговорите за евентуалната голема предизборна македонско албанска коалиција се пред самиот финиш и се водат интензивно и со БЕСА но и со останатите коалициски ...
сите 156 | | | веќе видена

Околу 10.000 демонстранти маршираа во германскиот град Ханау за да оддадат почит на деветмината кои пред четири дена беа убиени од антиисламски екстремист. ...
сите 108 | | | веќе видена

Вчера во 21.30 часот во СВР Скопје било пријавено дека во продавница на булeвар „Борис Трајковски” едно лице со закана со нож од вработениот одзело пари од ...
сите 262 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Продолжува судењето за „Таргет-Тврдина“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: