Привремените работници не може да земаат надоместок поради листата за стаж што ја кочи ПИОМ

Фондот за пензиско осигурување не сака да го реши проблемот со стажот на привремено вработените лица поради што десетици таканаречени „изнајмени“ работници во земјава не можат да користат права што им следуваат и ним како на редовно вработените. Ова го тврдат Агенциите за привремени вработувања, кои со месеци мака мачат да го решат проблемот кој ги засега нивните изнајмени работници, но, како што велат од Фондот, добиваат одговор дека не можат да го решат. Поради тоа, ангажираните не можат автоматски да користат права. Kако на пример, надоместок за невработеност доколку имаат 9 месеци непрекинат стаж, бидејќи не можат да достават листа со стаж што им ја бара Агенцијата за вработување. Агенциите за привремено вработување за проблемот одамна ги алармираа надлежните но иако проблемот со здравственото осигурување се реши, оној со стажот сеуште не можат. Практично Фондот за пензиско осигурување не им го вметнува стажот на привремено вработените лица во земјава, иако тој е платен, се додека Агенцијата преку која ...
| | веќе видена | слични

Македонскиот пазар на труд во моментов се соочува со недостиг од 7.071 работници. Толкав број на слободни работни места бележи Агенцијата за вработување . Најмногу кадри се потребни во преработувачката индустрија, трговијата и градежништвото а од занимањата најбарани се продавачите, работници во погон и општи работници. Истражувањата на Агенцијата за вработување покажуваат дека земјава се соочува со хроничен недостиг од квалификуван кадар во одредени дејности. Компаниите кои бараат високо квалификувани кадри имаат потреба од програмери, информатичари, градежни инженери, архитекти, машински инженери, електроинженери, технолози, фармацевти, графички дизајнери додека со средно или вишо образование се бараат комерцијалисти, техничари, медицински сестри, администратори, леари и слично. Се бараат и бравари, столари, шивачки, армирачи, лимари, повеќе профили на градежни работници, металостругари, монтери, автомеханичари, електроинсталатери, преработувачи на овошје и на зеленчук за потребите на преработувачката ...
| | веќе видена | слични

На јавниот портал на Агенцијата зса вработување во моментов стојат отворени огласи преку кои македонските компани бараат работници за ангажирање на над 7.800 моментално слободни работни места. Се бараат разни видови на профили на работници, со различен степен на образование, стручност, искуство и во разни стопански и нестопански дејности, од страна на компании кои се лоцирани во различни региони и општини во државата. Финансиски службеници, комерцијалисти, наставници, сметководители, но и возачи, келнери, шивачи, работници во производство, обезбедувачи се само дел од профилите на кадар за кој се објавени огласи од страна на македонските деловни и неделовни субјекти. Сите овие огласи се јавни и видливи и секое заинтересирано лице може да ги види на веб страната на АВРМ – аврм.гов.мк што претставува исклучително корисна платформа преку која значително се овозможува доближување на понудата и побарувачката на работа. На оваа веб страна постојано се ажурираат податоците и граѓаните преку неа може да се запознаат ...
| | веќе видена | слични

Во овој период од годината можеме да налетаме на многу огласи за работа, каде се бараат сезонци за берба на одредени производи, но надвор на границите на Македонија. Последниве две години граѓаните на Ресен и Преспа кои поседуваат овоштарници со јаболка, мака мачат да најдат добри работници за берба на јаболка. Интересот е слаб, и затоа се мобилизираат преку познаници, пријатели, преку работници кои веќе ги ангажирале да најдат доволно луѓе за работа. Додава дека бербата е во септември, а недела дена пред да почнат со бербата се ангажираат за пронаоѓање на работници. Ова е шанса за работа за сите граѓани кои сакаат да се вклучат во бербата на јаболка и солидно да заработат. Извор: фактор.мк
| | веќе видена | слични

Последниве две години граѓаните на Ресен и Преспа кои поседуваат овоштарници со јаболка, мака мачат да најдат добри работници за берба на јаболка. Интересот е слаб, и затоа се мобилизираат преку познаници, пријатели, преку работници кои веќе ги ангажирале да најдат доволно луѓе за работа. Ова го потврдува и Фросина Ѓоргиевска која во преспанско на повеќе локации има 3 хектари со јаболка. „Потребни се млади луѓе, но може и сите оние кои се на возраст од 35 до 55, па и 60 години ако се работоспособни, затоа што освен што јаболката се берат, потребно е и да се товараат. Не е важно дали се мажи или жени, важно е да работат. Интересот е слаб, работници доволно нема, а оние кои се од Преспа имаат свои овоштарници и самите мора да работат. Порано доаѓаа работници од Мала Преспа од Албанија, но сега ги нема“ – објаснува таа. Додава дека бербата е во септември, а недела дена пред да почнат со бербата се ангажираат за пронаоѓање на работници. Оваа година Ѓоргиевска очекува дека до 10 јули ќе знаат каков ќе биде ...
| | веќе видена | слични

Скопјанката Татјана има 48 години и бара каква било работа за да може нормално да продолжи да живее. Таа пред три месеци останала без работа и оттогаш вели дека на секоја врата каде што затропала, на директен или на индиректен начин, ѝ било кажано дека е премногу стара за да работи?! Вчера, таа ја пробуваше својата среќа на последниот ден од Саемот за вработување што се одржуваше во Скопје, а кој во повеќе градови низ Македонија траеше еден месец. На Скопскиот саем вчера беа присутни триесетина компании со свои штандови, на кои невработените можеа да оставаат свои биографии и да се информираат за потребите на компаниите. Ова е трета година по ред како се одржува ваков саем, а според презентираните информации, во претходните две години своја биографија до фирмите доставиле дури 70.000 невработени граѓани, а работа нашле околу 2.500 работници. Невработените велат дека нема атрактивни работни места, а компаниите се жалат дека не можат да најдат квалификувана работна сила, каква што ним им е потребна. Татјана ...
| | веќе видена | слични

Стапка на невработеност од 22.9%, а компаниите се жалат дека не можат да најдат кадар. Има над 7.000 слободни позиции огласени само преку Агенцијата за вработување. ДЗС: 7.871 слободни работни места Во Македонија има 7.871 слободни работни места според последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) кои се однесуваат на првиот квартал од годинава. Најмногу работници се бараат во преработувачката индустрија (2.662), потоа во трговијата (1.432), градежништво (679). Гледано по региони најмногу отворени позиции има во Скопски (3.914) и Пелагониски (1.125), а најмалку во Североисточен (113). Според ДЗС во Македонија има вкупно 218.601 невработени и 734.043 вработени односно стапка на невработеност од 22.9%. АВРМ: најбарани продавачи и работници Според Агенцијата за вработување (АВРМ) во моментов на пазарот на труд има 7.071 слободни работни места. Овие податоци покажуваат дека најмногу работници се бараат во преработувачката индустрија, трговијата и градежништвото. Најбарани занимања се продавач, ...
| | веќе видена | слични

Како што дигиталниот сектор се зголемува, некои работни места, кои сѐ уште се потпираат на постара технологија, како што се новинарство во пишани медиуми, разнесувањето пошта или, пак, работењето како стјуардеса и друго брзо стануваат застарени. Една нова студија спроведена од страна на „Кариер каст“ посочува неколку врвни професии за кои се предвидени најголеми загуби на работни места до 2022 година, во согласност со „Бизнис инсајдер“. Во продолжение ќе наброиме некои од нив. Поштар ќе гледаме сѐ поретко по нашите улици, а се проценува дека до 2022 година ќе ги има 28 отсто помалку. Зголемената употреба на мејл и плаќање сметки онлајн води до намалување на потребата за луѓе што лично доставуваат пошта во поштенски сандачиња. Ни фармери веќе нема да има толку, бидејќи модерната технологија и земјоделските машини, им овозможуваат на сопствениците на земјоделско земјиште и во шталите да се вработуваат сѐ помалку работници за рачна работа. Бидејќи во сѐ повеќе и повеќе компании се инсталираат електронски читачи ...
| | веќе видена | слични

Скопје и скопскиот регион годинава ќе добијат само тројца нови водоводџии. Во средното училиште „8-ми Септември“ само тројца матуранти завршиле на насоката водоинсталатер. Состојбата не е ништо подбра и со браварите, заварувачите, машинските техничари. Ако ништо не се смени во догледно време и интересот за упис на младите на овие насоки не се зголеми, во земјава ќе нема кој да ги работи овие професии. Кога ќе ви затреба професионален плочкар, заварувач, водоводџија, ѕидар или столар ќе мора сами да си ја завршите работата. Да биде иронијата уште поголема, токму за овие професии има работа и таа станува сè поплатена. Професорката по македонски јазик во СУГС „8-ми Септември“, Јадранка Ангеловска-Дута вели дека многу компании се јавуваат во училиштето да побараат кадар за вработување. - Многу познати компании нудат работа за сите насоки, од бравари, заварувачи, машински техничари, до водоводџии. Ние им даваме податоци од матурираните, но за жал тие се бројат на прсти. Неодамна еден матурант се вработи за плата ...
| | веќе видена | слични

Здружението на малинари од Ариље од соседна Србија, „Виламет спас“ бара сезонски работници. Нив им требаат 5000 сезонци, но велат дека секоја година има сѐ помал интерес за оваа работа. „Во текот на сезоната вработуваме околу 15.000 сезонски работници од различни краеви на Србија, но од година во година е сѐ потешко да се дојде до добри работници за оваа работа. Заработката и условите се многу добри“ - вели претседателот на здружението, Драган Богдановиќ. Нудат по три оброци дневно и дневница од 2000 до 2200 динари. Во Пожега плаќаат и по 3.300 динари, но работници недостигаат. Бербата во Ариље ќе почне за недела дена затоа што веќе има зрели плодови.
| | веќе видена | слични

Останато

Можноста катедралата Нотр Дам да добие нов модерен изглед, предизвика бес ширум Франција и светот, пренесе „РТ“.„Да го сопреме ова лудло. Мораме да покажеме ...
сите 748 | | | веќе видена

Заедничкиот кандидат за претседател, Стево Пендаровски, на средба со жителите на Дебарца, порача дека отворените перспективи кон ЕУ и НАТО, носат економски ...
сите 181 | | | веќе видена

Изборната кампања денеска завршува. Точно на полноќ стапува изборниот молк а во недела граѓаните излегуваат на шесттите претседателски избори. Во релативно ...
сите 73 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 115 | | | веќе видена

Гордана Силјановска Давкова во поседната ТВ-дебата на претседателските кандидати на ТВ21 пред самиот финиш на кампањата, односно изборниот молк, рече дека само ...
сите 192 | | | веќе видена

Сите гласачки места во 13 казнено поправни установи утрината беа отворени навреме. Затворениците и притворениците во Идризово и во Шутка уште рано изутрината ...
сите 210 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Привремените работници не може да земаат надоместок поради листата за стаж што ја кочи ПИОМ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: