Изгласан Законот за радиодифузија

2 копии

ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ без гласовите од опозицијата ги изгласаа измените на законот за радиодифузна дејност, со кои е предвидено зголемување на членовите на Советот за радиодифузија од девет на 15 члена. За опозицијата - обид на власта за ставање на контрола на ова регулаторно тело, за позицијата - зголемување на квалитетот на неговата работа. Во неколкучасовната собраниска дебата, опозициските пратеници се спротивставија на овие измени, со образложение дека со нив власта се обидува да ја стави под контрола работата на ова регулаторно тело. „Паднати се маските, јасна е намерата. Се бира џелатот на македонското новинарство, џелатот на македонското слободно новинарство и медиуми. - Влегувате во последната битка за превземање на едно регулаторно тело, иако во препораките на Европската Комисија пишува точно дека секоја влада на земјите-членки и на земјите-кандидати треба да обезбеди независност, никакво политичко влијание и да ги ослободи од економско влијание“, изјави Јани Макрадули од СДСМ. Претставниците на ...
| | веќе видена | слични

Истиот ден кога Собранието по скратена постапка ги изгласа измените во Законот за радиодифузија, претседателот Георге Иванов ги потпишал. Обидите на ЗНМ и другите релевантни институции кои се занимаваат со новинарски стандарди да реагираат, со ова автоматски стануваат неуспешни, иако и претходно не биле консултирани. Тие најавија дека аргументирано ќе разговараат со претседателот по однос на измените во Законот за радиодифузија, а ако не успеат, ќе се повлечат од ЗНМ. -Ако претседателот на државата не ги прифати нашите аргументи ние ќе ја разгледаме можноста нашите членови предложени од ЗНМ да се повлечат. Ние сметаме дека на ваков начин се деградира позицијата на здружението и новинарите во Советот. Тогаш ние не сакаме да бидеме кукла, декор во работата на Советот“, изјави Насер Селмани претседател на ЗНМ. Измените на Законот за радиодифузија ги предложија пратеници на ВМРО - ДПМНЕ и со нив бројот на членови на Советот за радиодифузија се зголеми од 9 на 15. Новите шест членови ќе ги предлагаат ...
| | веќе видена | слични

ОБСЕ бара Претседателот на Собранието Велјановски да иницира ревизија на донесените измени во Законот за радиодифузна дејност. Реакцијата до првиот Парламентарец доаѓа директно од централата на Организацијата во Виена, од канцеларијата на претставникот за слобода на медиумите Дуња Мијатовиќ. Во писмото се изразува загриженост дека измените можат сериозно да ја поткопаат политичката независност на Советот за Радиодифузија. - „Ви пишувам за да ја изразам мојата загриженост за амандманите на законот за Радиодифузна дејност......Ве охрабрувам да иницирате ревизија на амандманите, особено во светло на комплетниот ремонт на Законот кој е планиран во следните месеци. Треба да биде овозможена јавна и сеопфатна дебата по ова прашање“. - пишува во дел од писмото. Во писмото се забележува и дека измените не биле разгледувани пред работната група која пред повеќе месеци ја направи Министерството за транспорт. Токму таму, со широки консултации, се правеа амандмани на Законот за Радиодифузија усогласени со Европските ...
| | веќе видена | слични

Претседателот Ѓорге Иванов ги потпиша измените на Законот за радиодифузија и се објави во Службен весник истиот ден кога Собранието ги усвои измените, соопштија од кабинетот на претседателот на државата. На овој начин паднаа во вода обидите на Здружението на новинари да го убедат со аргументи Претседателот да не ги потпишува измените. Вчера претседателот на ЗНМ Насер Селмани рече дека ако претседателот негативно одговори на нивното барање, тогаш ќе ги повлечат членовите во Советот за радиодифузија кои се именувани од ова здружение. Исто така од ЗНМ рекоа дека ќе ја анализираат содржината на Законот за да ги увидат можните процедурални пропусти, со цел да го оспорат законот пред Уставен суд. „Ако претседателот на државата не ги прифати нашите аргументи ние ќе ја разгледаме можноста нашите членови предложени од ЗНМ да се повлечат. Ние сметаме дека на ваков начин се деградира позицијата на здружението и новинарите во Советот. Тогаш ние не сакаме да бидеме кукла, декор во работата на Советот“, изјави ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Хелсиншкиот Комитет за човекови права остро ги осудува постапките на власта за задушување на слободата на говор и критичките медиуми и ја повикува истата да се придружува кон меѓународно превземените обврски и домашните норми за почитување на човековите права без што не може да стане збор за демократско општество. “За жал, се поочигледно е дека власта нема слух за демократските потреби и придобивки што се докажува и со изгласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија од 9 на 15 членови“, велат од Хелсиншки. Тие истакнуваат дека законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на ЗНМ, МИМ и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници ССНМР, со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија а со тоа и врз работата на медиумите. “Силните притисоци кон медиумите, обидот за дисквалификација на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Власта нема слух за демократските потреби и придобивки што се докажува и со изгласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија (СРД) од 9 на 15 членови, реагираат од Хелсиншкиот комитет за човекови права. „Законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМР), со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија, а со тоа и врз работата на медиумите“, велат оттаму и додаваат дека ваквите случувања го помрачуваат медиумскиот простор во државата, а со тоа и демократијата во истата. Во месечниот извештај за состојбата со човековите права на Хелсиншкиот комитет, тие остро ги осудуваат постапките на власта за како што велат „задушување на слободата на говор и ...
| | веќе видена | слични

Скопје 20.07.2011 (Макфакс) - Со игласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија (СРД) од 9 на 15 членови, според Хелсиншки комитет за човекови права, власта покажува дека нема слух за демократските потреби и придобивки. „Законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМР), со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија, а со тоа и врз работата на медиумите“, велат од Хелсиншки. Во месечниот извештај за состојбата со човековите права на Хелсиншкиот комитет, остро се осудуваат постапките на власта за „задушување на слободата на говор и критичките медиуми и ја повикува истата да се придружува кон меѓународно преземените обврски и домашните норми за ...
| | веќе видена | слични

Хелсиншкиот Комитет за човекови права во најновиот месечен извештај за состојбите со кршењето на човековите права остро ги осудува постапките на власта за задушување на слободата на говор и критичките медиуми. Хелсиншкиот ја повикува власта да се придржува кон меѓународно превземените обврски и домашните норми за почитување на човековите права, без што, велат, не може да стане збор за демократско општество. - За жал, сé поочигледно е дека власта нема слух за демократските потреби и придобивки, што се докажува и со изгласувањето на измените во Законот за радиодифузна дејност, со кои се менува структурата и бројот на членовите на Советот за радиодифузија од 9 на 15 членови - велат од Хелсиншки. Тие истакнуваат дека законот е донесен и покрај противењето и изразената загриженост од страна на ЗНМ, МИМ и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМР), со што се отвори нова врата за влијание на власта преку членовите кои ќе ги номинира, директно врз работата на Советот за радиодифузија а со ...
| | веќе видена | слични

Во земја каде што има проблеми со слободата на медиумите набрзина да се менува постоен закон без да се консултираат засегнатите страни е недозволиво, вели Насер Селмани, претседател на Здружението на новинари (ЗНМ), по донесувањето на измените во Законот за советот на радиодифузија Овој закон, донесен завчера по скратена постапка, по иницијатива на пратеници од владејачката коалиција, за опозицијата е обид на власта за ставање на ова регулаторно тело под контрола, а за позицијата начин да се зголеми квалитетот на неговата работа. Со измените се предвидува членови на Советот за радиодифузија да може да предлагаат и претседателот на Република Македонија, ЗЕЛС, комисијата за заштита на конкуренцијата и државната комисија за спречување на корупцијата. Власта не го прифати барањето на ЗНМ, Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и на Самостојниот синдикат на новинари за повлекување на предлогот за измена на Законот за радиодифузија. - За нас е веќе неспорно дека намерата на предлагачите на законот е да остварат ...
| | веќе видена | слични

Здружението на новинари нема да ги повлече двата члена од Советот за радиодифузија се' додека не го дознае исходот од средбата со претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов. Од таткото на нацијата се бара да не ги парафира измените на Законот за радиодифузна дејност, кои новото парламентарно мнозинство пред два дена ги изгласа во експресна постапка. „Во име на Здружението, побаравме средба со претседателот Иванов за да му ги пренесеме нашите забелешки околу намерата на власта без јавна расправа и стручно мислење да го прошири составот на Советот за радиодифузија. Тоа го сметаме за упад во независноста на регулаторното тело и затоа бараме од претседателот да не го потпише овој акт“, вели Насер Селмани, претседател на Здружението на новинари на Македонија. Од ЗНМ не сакаат да ги коментираат изјавите што доаѓаат од владејачката ВМРО-ДПМНЕ, која во нивната јавна реакција препозна скриени мотиви и координираност со опозицијата. „Нема да ги коментираме нивните тврдења, затоа што повеќе од јасно е кои се мотивите за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Иако професорката може да се кандидара и со поддршка од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, таа уште на Конвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ во Струга рече дека ќе ги собира овие ...
сите 217 | | | веќе видена

Шабан Шаулиќ, кралот на народната музика почина непосредно по сообраќајната несреќа во неделата наутро на автопат во Германија. Од автомобилот кој го удри ...
сите 261 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 163 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 116 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 76 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Изгласан Законот за радиодифузија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: