УЈП побара стечај за А1 Tелевизија

2 копии

A1 Телевизија е пред стечај - Oсновниот суд Скопје 2 денеска отвори предстечајна постапка за медиумот. За наводен даночен долг тежок речиси девет и пол милиони евра Управата за јавни приходи побара од судот парите да ги наплати низ стечајната постапка. До конечното рочиште закажано за 26-ти овој месец кога судот треба и официјално да ja отвори стечајната постпка, процесот ќе го води привремениот стечаен управник Ацо Петров. Тој од денеска е во А1 - на увид ја има сета документација на медиумот, треба да состави целосен извештај за финансиската кондиција на фирмата. Додека трае предстeчајната постапка медиумот ќе функционира како досега, но А1 нема право да располага со имотот, ниту да врши какви било исплати. На денот на отворањето на стечајот пак, на сите вработени ќе им престане работниот однос а сите одлуки ќе ги носи назначениот стечаен управник. Допрва ќе се утврдува дали тоа ќе значи и крај за медиумот, прв приватен со национална концесија.
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија утре во 13 часот ќе одржи седница на која се очекува да стане збор и за евентуалниот стечај на А1 ТВ, односно толкување на Членот 62 од Законот за радиодифузија во кој стои - ако настапи стечај или ликвидација дозволата за работа престанува да важи. Според информациите на Канал 5 за утрешната седница специјално од Кина доаѓа претседателот на СРД, Зоран Стефановски. Изворите на Канал 5 велат дека го прекинал неговиот престој таму откако разбрал за новонастанатата состојба и се враќа за да може утре да ја предводи седницата. Некои членови на Советот вчера ја отворија дилемата што доколку стечајната постапка заврши со реорганизација наместо ликвидација. Иако на дневниот ред за утре не е наведена ваква точка, заменикот претседател на Советот Фетаи најави дека ќе се бара толкување од службите. Во меѓувреме привремениот стечаен управник на А1, Ацо Петров, продолжува со увидот и подготовките за рочиштето во вторник. До тогаш вели нема да излегувал со информации затоа што ...
| | веќе видена | слични

Никола Крстиќ Дали ќе тактизира Советот за радиодифузија? Законски дозволата престанува да важи и при ликвидација и при стечај. Доколку Судот ја отвори стечајната постапка за А1, Советот за радиодифузија треба без гласање само да ја констатира новонастанатата состојба, заклучокот да го достави до Агенцијата за електронски комуникации која би ја одзела фрекфенцијата. Сепак, вчера потпретседателот со поинакво тврдење. “Ние само ќе констатираме, не сме виновни, ќе констатираме дали може да опстојува или да не опстојува, ако можат да се реорганизираат СРД не е цензор, не одземаме лиценци” изјави вчера заменик-претседателот на СРД Миљаим Фетаи. Дали законскиот механизам би профункционирал зависи од претседателот Стефановски кој ќе мора да свика седница, а евентуалното судско решение да го стави како предлог на дневен ред за што би одлучило мнозинството членови коешто е под негова контрола. Досега претставниците од МАНУ, Конференцијата на универзитетите и ЗНМ секогаш застанувале зад него. Неизвесно е кога ...
| | веќе видена | слични

Стечај Дали А1 телевизија ќе ја изгуби дозволата за работа доколку биде прогласен стечај? Оваа дилема ќе биде тема на утрешната седница на Советот за радиодифузија. Со помош на Правната служба, ќе се толкува член 62 од Законот за радиодифузија, во кој е наведено дека „ако настапи стечај или ликвидација, дозволата за работа престанува да важи“. Ќе се чека и на одлуката на судот, кој закажа рочиште за 26 јули, по што ќе биде јасно дали стечајната постапка ќе заврши со реорганизација или со ликвидација. Останува неизвесно и што ќе биде со вработените во телевизијата на Рамковски, бидејќи во случај на стечај, нивниот работен однос престанува да важи. Во меѓувреме, привремениот стечаен управник прави финансиски извештај за сите долгови и побарувања во телевизијата на „Перо Наков“. Неговиот став за стечај или не ќе биде соопштен на рочиштето во вторник. Како што е познато, Управата за јавни приходи бара 9,5 милиони евра што и' ги должи А1 за неплатен данок. Имајќи предвид дека никој не го плаќа долгот, УЈП ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Ситуацијата со предстечајната и евентуалната стечјана постапка на А1 телевизија е нов момент за Советот за радиодифузија и членовите на Советот се уште не можат да прецизираат како ќе се постапуваат,дали телевизијата ќе ја изгуби дозволата од СРД ако се отвори стечајна постапка за телевизијата, пренесува „Макфакс“. Заменик претседателот на СРД, Милаим Фетаи вели дека во петок на седница, советот ќе ја разгледува ситуацијата во врска со А1. „Ние не сме тие што сме виновни за една таква состојба, туку ќе констатираме дали може да опстојува или не. Ако можат економски да се реорганизираат СРД нема причина, нема да се истрчуваме да им ја земеме. Ние не сме цензор, ние не сме тие кои одземаме поради наши желби. Ако реално фактичката состојба на А1 е таква да не е во можност да продолжи така да работи, односно во стечјана постапка не се реорганизираат па настапува процес на ликвидација ние како СРД ќе констатираме таква состојба, тие сами по себе губат дозвола“, изјави Фетаи. Управата за јавни приходи завчера до ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија во петок ќе одлучува дали на телевизијата А1 ќе ѝ ја одземат лиценцата или сепак и покрај тоа што медиумот во моментот е во предстечајна постапка, ќе се остави да работи. Ваков е ставот на заменик претседателот на Советот за радиодифузија Милаим Фетаи. Тој вели дека последните случувања со телевизијата А1 и за Советот биле нов момент. „Медиумот за кој е отворена стечајна постапка има две опции. Во меѓувреме да се реорганизира и да се врати повторно на работа, евентуално потоа да се отвори втората постапка, а тоа е постапка за стечај, всушност постапката за затворање на тој правен субјект. Што ќе се случува понатаму, во економска смисла, ќе видиме, но Советот за радиодифузија ќе постапува според тоа што го утврдува Законот за радиодифузна дејност, што подразбира и одземање на дозвола за дејност“, рече Милаим Фетаи, заменик претседател на Совет за радиодифузија. Ако во вторник судот одлучи А1 да оди во стечај тоа ќе значи дека телевизијата ќе се соочи и со можно одземање на ...
| | веќе видена | слични

Ако настапи стечај или ликвидација дозволата за работа престанува да важи. Вака стои во Член 62 од Законот за радиодифузија. Според него доволно е да се отвори стечајна постапка на А1 телевизија за да и биде одземена лиценцата. За некои овој член е дециден, за други нејасно е што доколку стечајната постапка заврши со реорганизација наместо ликвидација. Затоа што ова е прв ваков случај, за да се расчистат сите дилеми и да се утврди што понатаму Советот за радиодифузија ќе дискутира на седницата в петок вели заменикот Милаим Фетаи. Со помош на правниците од стручната служба ќе се дискутира и ќе се бара толкување дали е доволно на 26 ти да се отвори стечај за А1 за да ја изгуби дозволата. - За оваа работа ова е нов момент, многу чувствителен. Затоа СРД има закажано седница за в петок и ќе ја констатираме оваа состојба. Ако можат економски да се реорганизира СРД нема причина, нема да се истрчуваме да им ја земеме дозволата. Ние не сме цензор, ние не сме тие кои одземаме поради наши желби. Ако ...
| | веќе видена | слични

Никола Крстиќ Евентуланиот стечај не значи и крај за А1. Концесијата односно правото за емитување би било одземено само доколку дојде до ликвидација. Советот за радиодифузија в петок ќе расправа за судбината на телевизијата заглавена во долгови. “Ние само ќе констатираме, не сме виновни, ќе констатираме дали може да опстојува или да не опстојува, ако можат да се реорганизираат СРД не е цензор, не одземаме лиценци, ако А1 е во неможност така да работи во процесот на стечајна постапка ако настапи ликвидација само ќе констатираме таква состојба” изјави Миљаим Фетаи, заменик-претседател на СРД. Во меѓувреме се попишува имотот во зградата на Перо Наков, а привремениот стечаен управник ја чешла документацијата, треба да изготви извештај за финансиската состојба и да го достави до судот којшто в понделеник ќе пресече дали А1 оди под стечај. “Телевизијата функционира додека не се одлучи за отворање стечајна постапка, вработените се уште се во вработен однос. Јас не задирам во делот на уредувачката политика, ...
| | веќе видена | слични

УЈП поднесе предлог за отворање постапка Управата за јавни приходи го направи последниот чекор за наплата на долгот од 9,5 милиони евра кој А1 телевизија го има кон државата по основ на неплатен данок. Преку Државното правобранителство, Управата пред два дена поднела иницијатива за поведување стечајна постапка за ТРД А1 Телевизија ДООЕЛ Скопје. Управата информира дека создадени се сите законски услови кои се пропишани во Законот за стечај врз кои го основаат нивниот предлог за отворање стечајна постапка. “Ова е стандардна процедура за сите фирми кои ги исполнуваат законските услови поради ефектуирање на долговите“, појаснуваат од УЈП. Од Правобранителството за “Капитал“ велат дека се работи за предлог на кој судот треба да одговори дали има услови за отворање на стечај или нема. За привремен стечаен управник е назначен Ацо Петров. Тој за “Капитал“ потврдува дека му е доделен овој случај. “Веќе остварив средба со службите од А1. Имам доста коректен однос и соработка со нив. Сега треба да извршам увид на ...
| | веќе видена | слични

На 26 јули годинава, за кога е закажано првото рочиште во претстечајната постапка, ќе се знае дали телевизијата дефинитивно ќе оди во стечај Јавното правобранителство во името на Управата за јавни приходи побара, а Основниот суд 2 вчера одобри да се отвори претстечајна постапка во А1-телевизија. Главна причина за барањето стечај се неисплатани даночни обврски од околу 9,5 милиони евра. За привремен стечаен управник во телевизијата е назначен Ацо Петров, претседател на комората на стечајни управници. На 26 јули годинава, за кога е закажано првото рочиште во претстечајната постапка, ќе се знае дали А1-телевизија дефинитивно ќе оди во стечај. Во УЈП вчера потврдија дека поднеле предлог-барање за поведување стечај во А1. - Предлогот беше поднесен откако беа исполнети законските услови - велат накратко во УЈП. Во Основниот суд 2 велат дека судот одговорил позитивно на барањето на управата. - Предлог-барањето беше уредно, така што судот назначи стечаен управник што ќе биде ангажиран во претстечајната постапка ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

-Спојувајќи ги религијата и хуманоста, тие денеска инспирираа голем број на кавадарчани да се вклучат во хуманитарната акција за помош на Малкиќ,  на која и е ...
сите 155 | | | веќе видена

И понатаму не стивнуваат реациите и најразлични трачеви и нови информации поврзани со секс скандалот на пејачката Јелена Карлеуша и босанскиот фудбалер Огњен ...
сите 216 | | | веќе видена

Одговорност за шверцескиот начин на кој СДСМ го објави Законот за двојазичност мора да има. Законот за двојазичност е штетен и ќе има несогледливи последици по ...
сите 383 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 78 | | | веќе видена

Македонија е слободна, демократска и напредна држава, на чекор до полноправно членство во НАТО и ЕУ. Мицкоски, Бачев, и нивниот шеф Груевски не успеаја, ...
сите 189 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

УЈП побара стечај за А1 Tелевизија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: