ФЗОМ: Новини во електронски услуги за фирмите

ФЗОМ: Новини во електронски услуги за фирмите Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ) соопшти денеска дека од 1 февруари сите фирми задолжително ќе треба да ги користат електронските услуги - пријава и одјава на здравствено осигурување преку веб порталот на Фондот. Според соопштението на ФЗОМ, 75.000 фирми досега требаше за пријави и одјави на здравствено осигурување за своите вработени и за членовите на нивните семејства да доаѓаат лично секој месец во подрачните служжби на Фондот за здравствено осигурување. Во декември лани, фирмите реализирале 15.000 посети во подрачните служби на Фондот. Од декември минатата година, Фондот пробно започна со електронски услуги за пријава и одјава за здравствено осигурување за сите фирми - обврзници за пресметка и уплата за придонеси. Се овозможи пријава на здравствено осигурување преку веб порталот на Фондот за здравствено осигурување (https://portal.fzo.org.mk). Фондот уверува дека постапката за користење на е-услугите е едноставна. Фирмите треба да ...
| | веќе видена | слични

Невработените лица кои здравствено осигурување остваруваат по тој основ од први наредниот месец ќе треба да извршат пререгистрација . Од подрачната служба на Фондот за здравствено осигурување во Велес апелираат осигурениците навреме да ја извршат оваа обврска. ,,Апелирам и до сите оние осигуреници кои имаат основ на осигурување како невработени лица во периодот од 1-во февруари до 31-ви март да се јават во Фондот за здравствено осигурување за да остварат право на осигурување со поднесување на пријава за приходи во 2013 година“, вели Анде Марковски раководител на ФЗО-Велес. Пререгистацијата е задолжителна за секој невработен кој сака и во 2014 година да има бесплатно здравствено осигурување. За да се избегнат турканиците Фондот најавува ангажирање на повеќе службеници. „Фондот ангажира волонтери и на тој начин го продолжува работното време во втора смена ,затоа мислиме дека нема да имаме никави проблеми“,посочи Бојан Цветковиќ, Сектор за управување со човечки ресурси во ФЗОМ. Во Велес обврска за ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Задолжително користење на интернет-сајтот на Фондот за здравствено осигурување на Македонија од страна на сите фирми за пријавување и одјавување во здравственото осигурување почнува од 1 февруари. Како што истакна вчера на прес-конференција Маја Парнарџиева Змејкова, директорка на ФЗО, со оваа новина, која се однесува на фирмите, а не на осигурениците, фирмите заштедувале бидејќи немало потреба да ангажираат сметководители или други фирми што ќе ги прават ажурирањата на дневна основа по институциите и преку компјутер, тоа ќе може да го прави нивен вработен или друго овластено лице. - Досега фондот со вкупно 75.500 фирми комуницираше преку подрачните служби на дневна основа и лица од тие фирми доаѓаа да ажурираат пријавување или одјавување на нивни вработени и нивни фамилии во здравственото осигурување. Месечно околу 15.000 посети од страна на фирмите имаше во подрачните служби на фондот или вкупно 180.000 годишно, за да ги пријавуваат или одјавуваат вработените и нивните фамилии во здравственото осигурување ...
| | веќе видена | слични

Продолжуваат гужвите во скопската подрачна единица на Фондот за здравствено осигурување, а со тоа расте и револтот на осигурениците кои не можат да си ги подигнат своите електронски здравствени картички(ЕЗК), иако тие се готови. Како што објасни Маја Парнарџиева – Змејкова, директор на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, граѓаните не треба да доаѓаат во подрачните единици пред да проверат далие е готова картичката на бесплатниот телефонски број 0800 33 222 во периодот од 8.30 до 20 часот или на мобилниот телефонски број 076 334 180 во периодот од 12 до 20 часот. -Може да се информираат и преку имејл за нивната картичка, при што ќе им биде одговорено во рок од 24 часа. Третата опција што ја нудиме е проверка на нашата интернет-страница, каде што има прозорче Мое осигурување”. И таму со внесување на сопствените податоци можат да проверат дали картичката е готова – објасни Парнаџиева – Змејкова. Таа додаде дека за да им се олесни на осигурениците, биле истакнати списоци со имиња на осигуреници со ...
| | веќе видена | слични

Според Парнарџиева - Змејкова, директор на ФЗОМ, граѓаните не треба да доаѓаат во подрачните единици пред да проверат дали картичката е готова на бесплатниот телефонски број 0800 33 222 или на мобилниот телефонски број 076 334 180 Продолжуваат гужвите во скопската подрачна единица на Фондот за здравствено осигурување, а со тоа расте и револтот на осигурениците кои не можат да си ги подигнат своите електронски здравствени картички(ЕЗК), иако тие се готови. Од оваа здравствена институција велат дека се запознаени со проблемот и затоа бараат разбирање од страна на граѓаните, бидејќи вработените работат за нив и за да им излезат во пресрет не користат ни пауза. Според нив, нема потреба од притисок, бидејќи здравствениот систем функционира и без картички, здравствено осигурување имаат и со старите здравствени книшки. Тоа право не им е укинато. Како што објасни Маја Парнарџиева - Змејкова, директор на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, граѓаните не треба да доаѓаат во подрачните единици пред да ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 13 јануари - Сите фирми од 01 февруари 2014 година задолжително ќе треба да ги користат електронските услуги - пријава и одјава на здравствено осигурување преку веб порталот на Фондот, најави директорката на Фондот за здравствено осигурување, Маја Парнаџиева-Змејковска. Околу 75.000 фирми досега требаше за пријави и одјави на здравствено осигурување за своите вработени и за членовите на нивните семејства да доаѓаат лично секој месец во подрачните служби на Фондот за здравствено осигурување. Во декември 2013 година фирмите реализирале 15.000 посети во подрачните служби на Фондот. Од декември 2013 година Фондот пробно започна со електронски услуги за пријава и одјава за здравствено осигурување за сите фирми - обврзници за пресметка и уплата за придонеси. Се овозможи пријава на здравствено осигурување преку веб порталот на Фондот за здравствено осигурување (https://portal.fzo.org.mk). Постапката за користење на е-услугите е едноставна. Фирмите треба да овластат лице или сметководител (сметководствена ...
| | веќе видена | слични

Од идниот месец сите фирми во Македонија ќе мора да ги користат електронските услуги за пријава и одјава на здравствено осигурување. Околу 75.000 фирми досега требаше за пријави и одјави на здравствено осигурување за своите вработени и за членовите на нивните семејства да одат лично секој месец во подрачните служби на Фондот за здравствено осигурување. Сега за сите пријавувањето ќе се врши преку веб порталот на Фондот. Електронскиот начин на пријава и одјава за здравствено осигурување започна да се применува во декември. За користење на е-услугите, фирмите треба да овластат лице или сметководител кои ќе ги спроведуваат електронските пријави. Овластеното лице потребно е да има активна електронска здравствена картичка и да има креирано профил на веб порталот на ФЗОМ. „Со ова се заштедува време, пари, хартија, а станува непотребно одењето во подрачните служби на Фондот. Со оваа новина во ФЗОМ ќе се одбегнат 180.000 посети годишно од страна на овластени лица од фирмите во Македонија кои доаѓаа во подрачните ...
| | веќе видена | слични

Пријавување и одјавување работници во Фондот за здравствено осигурување, фирмите од први следниот месец ќе можат да прават само по електронски пат преку интернет страницата на ФЗОМ: www.fzom.org.mk Електронска комуникација со фирмите е воведена од декември лани, но како пробен период, а од први следниот месец таа ќе биде задолжителна за сите 75.500 фирми во земјава. Досега 1.500 фирми се регистрирани на нивната веб страница , а остатокот, треба да овластат службено лице, кое има електронска здравствена картичка, да може предавањето на овие документи да го прави електронски. Фондот за здравствено осигурување "Ги повикува фирмите да го искористат овој период од две недели за да овластат лице од фирмата, кое ќе може електронски да пријавува и одјавува вработени. Услов е овластеното лице да има електронска здравствнена картичка", вели Маја Парнарџиева Змејкова, директор на Фондот. Таа објасни дека околу 3.000 фирми со уште немаат подигнато електронски здравствени картички, и дека станува збор за човек фирми, и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Од први февруари сите фирми задолжително ќе треба електронски да пријавуваат и одјавуваат здравствено осигурување преку веб проталот на Фондот за здравствено осигурување. Околу 75.000 фирми досега требаше за пријави и одјави на здравствено осигурување за своите вработени и за членовите на нивните семејства да доаѓаат лично секој месец во подрачните служжби на Фондот за здравствено осигурување. Во декември 2013 година фирмите реализирале 15.000 посети во подрачните служби на Фондот. Од декември 2013 година Фондот пробно започна со електронски услуги за пријава и одјава за здравствено осигурување за сите фирми – обврзници за пресметка и уплата за придонеси. Се овозможи пријава на здравствено осигурување преку веб порталот на Фондот за здравствено осигурување (https://portal.fzo.org.mk). Постапката за користење на е-услугите е едноставна. Фирмите треба да овластат лице или сметководител (сметководствена компанија) кои ќе ги спроведуваат електронските пријави во здравственото осигурување. Фирмите кои имаат ...
| | веќе видена | слични

Од идниот месец фирмите задолжително електронски ќе пријавуваат и одјавуваат здравствено осигурување на вработените. Потребно е да имаат само електронски здравствени картички. Не мора веќе да доаѓаат на шалтерите во подрачните служби на Фондот за здравство. -Фирмите треба да овластат лице или сметководител (сметководствена компанија) кои ќе ги спроведуваат електронските пријави во здравственото осигурување. Фирмите кои имаат потреба од пријавување и одјавување, наместо да одат во подрачните служби на Фондот за било која промена на нивни вработен сега тоа може да го направат електронски, за 30 секунди, без притоа да ги носат здравствените легитимации на заверка во подрачните служби во Фондот, рече м-р Маја Парнарџиева Змејкова, директор на ФЗОМ. Оваа новина на Фондот пробно стартуваше во декември, но од 75.500 фирми електронски услугата ја користеле само 1500. -Апелираме фирмите побрзо да овластат лице за да можат активно да ги користат електронските услуги, со што се заштедува време, пари, хартија, а ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Лисиците врзани на рацете од медиумите ги сокри со документи. Поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески на судењето за уривањето на „Космос“ со ...
сите 74 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ е првата партија во Европа со почесен претседател – криминалец во бегство, Мицкоски да одговори за средбата со Груевски и посетите на Белград и ...
сите 235 | | | веќе видена

Како последица на бегство, на екс-премиерот Никола Груевски ќе му се суди во отсуство за сите предмети покренати од СЈО. Поради пресудата во случајот „Тенк“ во ...
сите 186 | | | веќе видена

Кривичниот совет на Основен суд Скопје 1 на денешната јавна седница ги одби жалбите на одбраната и ги потврди решенијата на судијата на претходна постапка за ...
сите 297 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп денеска нагласи дека нема никакви разногласија помеѓу вработените во неговата Администрација. – Во Белата куќа работите ...
сите 61 | | | веќе видена

Од иницијативата „Македонија бојкотира“ вечерва се упатија кон домот на поранешната министерка за култура, Елизабета Канчевска Милевска, но полицијата не им ...
сите 75 | | | веќе видена

Намалувањето на загадувањето на воздухот од в година ќе биде стратешки приоритет на Владата. „На седницата што се одржа вчера беше разгледан и усвоен предлог ...
сите 233 | | | веќе видена

Обвинителството за организиран криминал и корупција го истражува бегството на поранешниот премиер Никола Груевски. Обвинител веќе ги прибира доказите, дали ...
сите 42 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ФЗОМ: Новини во електронски услуги за фирмите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: