Претераната грижа создава несигурност кај детето

Квалитетот на емоционалната врска помеѓу мајката и детето го одредува односот што подоцнежно ќе го развие детето како кон самото себе така и кон околината. Начелно е точно, иако не во потполност, дека постои поврзаност помеѓу начинот на кој што ние сме воспитани и начинот на кој што ние ги воспитуваме нашите деца.Таа релација се огледува во начинот на емоционално прифаќање, во отфрлувањето, потребата за преголема заштита на децата и недоследностите. Мајката која во својот стил на воспитување вклучува топлина, разбирање и милост била воспитувана од нејзината мајка во стил на емоционално прифаќање. Во денешницата, многу се чести примерите каде во беспрекорно средени домови акцентот во воспитувањето е ставен на дисциплината , хигиената и работните обврски. Тие мајки отсликуваат ладна личност и во околината делуваат како дистанцирани мајки. Тие понекогаш делуваат нервозно и несигурно и се постојано вклучени во случувањата на децата. Претераното внимание кон детето ја нарушува можноста за стекнување и јакнење на ...
| | веќе видена | слични

Деновиве што изминаа, целата македонска јавност беше вознемирена од случувањата со малолетничката злоупотреба во еден од домовите за згрижување деца без соодветна родителска грижа.Она што дојде до јавноста воопшто не е ново ниту сензационално: вакви и многу потешки злоупотреби опишани се во текот на децении и столетија во минатото. Само да се потсетиме на „Оливер Твист“, „Клетници“ и слични творби од големи писатели во кои безмилосно се откриваат случувањата во институциите каде што престојуваат деца лишени од родителска грижа. Во едно од моите скорешни написи, зборував за битната улога на емоционалната врска помеѓу мајката и детето, како основа за невропсихолошки развиток на битни мозочни структури. Многупати сум апелирала на свесна посветеност за обезбедување квалитетно емоционално јадро помеѓу мајката (хранителката) и малото дете. Уште повеќе што ваквата дијада се учи според модел!Всушност, во животот ништо не се случува случајно - сѐ има зошто, како и каде!Во денешниот напис ќе се осврнам на некои научни ...
| | веќе видена | слични

Децата кои имаат симптоми на импулсивност во основа покажуваат нетрпеливо однесување, кажуваат несоодветни зборови, ги покажуваат своите емоции без да се воздржат и без разлика на последиците што можат да ги предизвикаат. Имаат проблем да чекаат во ред и честопати се случува да го прекинат говорот на другите лица од нивната околина. Најважните принципи на работа со хиперактивните деца се состојат во наградувањето. Поттикнувањето на хиперактивните и импулсивни деца да се дружат со децата кои што пројавуваат општо прифатливо однесување кое детето ќе го имитира е исто така од клучна важност во третманот на овие деца. Прикажувањето на предностите на ненасилното решавање на проблемите, канализирање на енергијата со спортски и креативни активности е една од приоритетните задачи пред се на бихејвиоралниот терапевт а потоа и на родителите. Многу е важно импулсивните деца да не се наоѓаат во друштво на агресивни, нервозни и нетрпеливи луѓе кои би можеле да го поттикнат нивното импулсивно однесување. The post ...
| | веќе видена | слични

Разводот е стресен, како за родителите така и за децата, кои низ целиот тој процес се соочуваат со голем број емоционални варијации и проблеми. На малиот детски мозок му е многу потешко да разбере зошто е разводот неизбежен дел од нивната семејна приказна, што создава огромен стрес и притисок врз неговата кревка психа. Во својата книга „Family First: Your Step-by-Step Plan for Creating a Phenomenal Family“, докторот Флај Макгроу, објаснува дека потребите на децата не значи дека ги снемува во оние моменти кога родителите се префокусирани на разводот, туку напротив дека тие драстично се зголемуваат што наложува кон тоа дека децата имаат потреба од дополнително внимание во текот на тој стресен период. Тој напоменува дека ниту еден родител кој поминува низ процесот на развод не смее, ниту во еден момент, да ги заборави основните потреби на децата во тој период. – Детето има потреба да биде прифатено ( ова е неговата најголема потреба, со однос на тоа што детето сеуште нема создадено цврст концепт за самото себе ...
| | веќе видена | слични

Останато

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски вечерва беше на роденденот на организацијата во Прилеп. Вечерва бев на роденденот на Општинскиот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ ...
сите 114 | | | веќе видена

По вчерашната пресконференција на јавните обвинители Јовески и Рускоска на која беше објаснето дека во милионскиот скандал „Рекет“ Катица Јанева била приведена ...
сите 157 | | | веќе видена

Aмериканската амбасада во Скопје целосно ја поддржува одлуката на обвинителството да ги испита сите наводи за корупција и да ги гони како оправдани, засновани ...
сите 263 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Претераната грижа создава несигурност кај детето

Од:
До кого (е-маил):
Порака: