А1 пред стечај – должи 30 милиони евра

Скопје - Телевизијата „А1“ има долг од околу 30 милиони евра од кои само околу 9,5 милиони евра кон УЈП и е неспособна за плаќање. Токму затоа се бара отворање стечајна постапка. Ова го утврди привремениот стечаен управник Ацо Петров на денешното рочиште во Основниот суд Скопје 2 каде ќе се одлучува дали оваа телевизија ќе падне во стечај. Според Петров, на сметките на А1 има само околу 900.000 евра кои не се доволни да се наплатат долговите од околу 1.8 милјадри денари што ги има телевизијата. Голем дел од тој долг е кон фирми поврзани со телевизијата кои се дадени во форма на позајмици, но сепак според Петров, малку е веројатно дека тие ќе се вратат.
| | веќе видена | слични

Во Советот за радиодифузија денеска во тек се правни консултации во врска со можното одземање на дозволата за работа на телевизијата А1. Советот вчера не донесе одлука поради поделеност на членовите околу ова прашање. Во Советот за радиодифузија за ДВ изјавија дека правните консултации, кои се во тек, се со цел да се надминат разијдувањата на членовите на Советот во толкувањето на одредбите во Законот за радиодифузија. Официјална одлука за тоа дали ќе и биде одземена дозволата на А1, откако Основниот суд Скопје 2 отвори стечајна постапка за телевизијата, треба да биде донесена на редовна седница на СРД која треба да биде закажана два дена однапред. Со оглед дека во Советот нема консензус за ова прашање нема изгледи одлуката да биде донесена до крајот на неделава. Претседателот на советот Зоран Стефаноски по вчерашните неколкучасовни разговори, побара од јавноста разбирање, бидејќи станувало збор за исклучително чувствително, комплицирано прашање. За својата одлука, Советот треба да ја извести Агенцијата ...
| | веќе видена | слични

Целодневниот состанок во Советот за радиодифузија заврши без конкретно решение - што по отворањето на стечајот за А1. Членовите се координираа зад затворени врати. Се дискутирале спротивставени мислења, се прелистувале законите, се анализирале членовите збор по збор. Дилемата настана околу Членот 62 од Законот за радиодифузија, според кој дозволата на телевизијата престанува да важи со настапување на стечај или ликвидација. На консултации беше повикан и стечајниот управник на А1, Ацо Петров, кој речиси два часа остана во просториите на СРД. Но од Советот велат дека ќе им треба уште време за да одучат. Не сакале да избрзуваат и да бидат тие што ќе ја запечатат судбината на А1 ТВ, вели претседателот Зоран Стефановски. Покрај експертите кои планираат да ги консултираат, членовите на Советот утре ќе бараат правна помош и од судијката која вчера ја отвори стечајната постапка. Одлука ќе се носи на официјална седница на Советот. Кога ќе биде закажана не се знае се уште, рече Стефановски. Нема ...
| | веќе видена | слични

По вчерашните консултации со стечајниот управник на А1 телевизија, Ацо Петров за стечајната процедура и начинот на одземањето на фреквенцијата, членовите на советот денеска ќе бараат и правна помош од судијката која ја отвори стечајната постапка. Членовите на Советот за радиодифузија и по неколкучасовната расправа не успеаја да решат дали по отворањето стечајна постапка ќе ја одземат дозволата за работа на А1 телевизија или ќе и дозволат да продолжи со емитување програма. Главната дилема е - дали стечај на медиум може да се спроведе на ист начин како на која било фирма и што потоа со концесијата доколку се врати економската моќ на медиумот. Претседателот на советот најави дека одлука ќе се носи на официјална седница, но се уште не се знае кога ќе биде закажана. Адвокатот на А1, Дончо Наков, денеска ќе го подигне решението од судот по што ќе поднесе жалба на одлуката за отворање стечај на А1 телевизија.
| | веќе видена | слични
2 копии

Доколу Советот за радиодифузија (СРД) констатира одемање на дозволата за работа на А1 телевизија тогаш стечајната постапка ќе биде беспредметна, истакна претседателот на СРД, Зоран Стефановски по долгочасовниот состанок со членовите на Советот, што се одржа вчера. Стечајната постапка може да оди во два правца. Првиот правец е реорганизација на субјектот, а вториот е ликвидирањем односно впаричување на субјектот. „Логиката велеше дека треба да се заврши постапката и врз основа на тоа да видиме дали субјектот ќе продолжи да работи, односно ќе се реорганизира и врз основа на тоа со веќе дозволата којашто ја поседува, а е платена до мај 2012 година. Може ќе биде и купена од некого или, пак, стечајниот управник ќе се одлучи да не прави план за ревитализација, туку едноставно да го впаричи имотот. Во тој случај дозволата по дифолт престанува да важи“, појаснува Стефановски. Завчера Основниот суд Скопје 2 донесе решение за отворање стечајна постапка за А1 телевизија. Со ова на повеќе од 230 вработени во ...
| | веќе видена | слични

Советот на радиодифузија одлучи не и' ја одзема лиценцата на А1 телевизија, за која се води стечајна постапка. Спорниот член 62 од Законот за радиодифузија, според кој, „ако настапи стечај или ликвидација, дозволата за работа престанува да важи“, и вчера беше тема на маратонската расправа во Советот за радиодифузија (СРД). Дали со самото отворање на стечајната постапка на А1 треба по автоматизам да и' биде одземена лиценцата или, пак, да се чека исходот од постапката, повторно ги скара членовите на Советот. Стечајниот управник Ацо Петров вчераутро го подигнал решението на судот за отворање на стечајната постапка, дојде на средба во СРД, по што се упати кон „Перо Наков“. И по неговото заминување, членовите на Советот со часови расправаа за натамошните чекори. Од СРД велат дека одлука ќе донеле по консултација со експерти. Од Здружението на новинари, како и од Македонскиот институт за медиуми, апелираа да не и' биде одземена лиценцата за работа на А1, барајќи од надлежните да најдат начин за реорганизација на ...
| | веќе видена | слични

А1 не престана да зрачи, зашто по повеќе од шест часа консултирање членовите на Советот не можеа да се договорат дали стечајот значи автоматско згаснување на дозволата за работа, или нејзината важност престанува ако телевизијата оди во ликвидација Советот за радиодифузија вчера не донесе одлука дали А1 телевизија ќе продолжи да зрачи или треба да ја прекине програмата по завчерашното отворање на стечајната постапка. Петмина од вкупно девет члена на Советот повеќе од шест часа на работен состанок се консултираа околу значењето на членот 62 од Законот за радиодифузија според кој дозволата за работа згаснува со заминување на радиодифузерот во стечај. Дел од членовите на Советот, меѓу кои и претседателот Зоран Стефановски, веќе ги изнесоа своите толкувања на овој член и сметаат дека дозволата треба да згасне дури кога ќе се донесе одлука за ликвидација на фирмата. Други пак, ја застапуваат тезата дека Законот е јасен и треба дословно да се толкува, што значи дека по завчерашното отворање на стечајот А1 ...
| | веќе видена | слични

Од протестот на новинарите на А1 пред владата По неколку часовниот состанок Советот за радиодифузија не донесе одлука како ќе постапува за состојбата со А1 телевизија. Претседателот на Советот за радиодифузија Зоран Стефановски изјави дека поради деликатноста на ситуацијата, ќе им бидат потреби дополнителни консултации деновиве.Стефановски вели дека постои поделеност кај ставовите на одредени членови во советот. „Не е едноставно да се донесе ваква одлука, односно да се констатира престанок на важење на дозвола. Констатиравме дека самата стечајна постапка може да оди во два правци. Првиот беше реорганизација на субјектот, вториот правец беше ликвидирање, однсно впаричување на субјектот. Ако ние донесеме одлука со која констатираме престанок на Не е едноставно да се донесе ваква одлука, односно да се констатира престанок на важење на дозвола. Констатиравме дека самата стечајна постапка може да оди во два правци. Првиот беше реорганизација на субјектот, вториот правец беше ликвидирање, однсно ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија и по неколку часа не донесе одлука дали на А1 ќе и престане дозволата за работа. Советот, рече претседателот Стефаноски, за лиценцата на телевизијата ќе одлучува на седница идната недела. Иако членовите биле поделени во ставовите околу А1, сепак Советот ќе бара правно решение телевизијата да продолжи со својата радиодифузна дејност,рече Стефаноски. Ако донесеме одлука за престанок ќе влијаеме врз стечајната постапка и таа ќе биде беспредметна бидејќи ако телевизијата нема дозвола нема да постои радиодифузно друштво.-вели СтеФаноски Пред да замине во телевизијата и на вработените да им соопшти дека повеќе не работат во А1, на состанокот во Советот дојде и стечајниот управник Ацо Петров. Стечајниот во исто време, создава услови А1 да емитува програма додека Советот одлучува за дозволата. За иднината на А1 телевизија, според информации на Алфа, доверителите ќе одлучуваат на Собрание закажано за 4 Август.
| | веќе видена | слични
2 копии

Стечајниот управник на А1 денеска се сретна со членовите на Советот за радиодифузија. Детали не се познати, меѓутоа извори од СРД велат дека постојат разидувања во толкувањето на член од Законот за радиодифузија. Стечајниот управник на А1 телевизијата, Ацо Петров, по средбата со членовите на Советот за радиодифузија не прецизираше што точно решиле околу дозволата за работа на А1, по отворањето на стечајната постапка за телевизијата. Тој само кратко изјави дека се’ уште е рано да се зборува за тоа и дека тоа е надлежност на други органи. Петров изјави дека на состанокот со СРД се разговарало за Законот за стечај и за Законот за радиодифузија. Совет за радиодифузија Совет за радиодифузија. Решението за отворање за стечајна постапка тој го примил денеска и ќе оди да се види со вработените од А1 ТВ, на кои веќе им било соопштено дека решенијата за прекин за работниот однос се изготвени. Од 230 вработени, 90 биле на определно време. Никој од Советот за радиодифузија не излезе со изјава, но извори од таму велат ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Правилната форма на државјанството напишано на личните документи на албански јазик треба да биде државјанство „на Македонија“ („E Maqedonisë”), а не како што ...
сите 188 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 90 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

А1 пред стечај – должи 30 милиони евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: