Осумдесет и втора седница на Комисијата за транспорт, врски и екологија

Понеделник, 24 февруари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 82. седница, одржана на 21 февруари 2014 година, како матично работно тело, по скратена постапка ги разгледа: 1. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на природата; 2. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за животната средина; 3. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за поштенските услуги; 4. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за сигурност во железничкиот систем; 5. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за воздухопловство; 6. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за просторно и урбанистичко планирање; 7. Предлог-закон за изменување на Законот за јавните патишта; 8. Предлог-закон за изменување на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија; 9. Предлог-закон за дополнување на Законот за комуналните дејности; 10. Предлог-закон ...
| | веќе видена | слични

Фотелјите на опозициските пратеници во Собранието повторно празни и тоа повторно кога на дневен ред на собраниската седница се предлог закони кои се од суштинска важност за граѓаните. Пратеницте на СДСМ незаинтересирани за присуство на седниците на кои се дискутира за предлог-закони од кои добробит ќе имаат сите граѓани. Откако пред извесно време пратениците на СДСМ покажаа негрижа кога се глсаше за зголемувањето на минималната плата, кога присуствуваа само четворица пратеници, ист е случајот и денеска. Опозициските пратеници не се одзваа на повикот на претседателот на Собранието Трајко Вељаноски да влезат во салата, па нивните места останаа празни. На дневен ред се предлог-законите за дополнување на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност и за пензиското и инвалидското осигурување, и двата по скратена постапка. Пратениците ќе дискутираат и за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување, по скратена постапка. По завршувањето на 86. седница, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Празни останаа фотелјите на опозициските пратеници во македонското Собрание.Со денешното отсуство, пратениците на СДСМ уште еднаш покажаа дека немаат намера да присуствуваат на седниците на чии дневен ред се предлог-закони од кои добробит ќе имаат сите граѓани.Според Курир, опозициските пратеници не се одзвале на повикот на собранискиот спикер Трајко Вељаноски да влезат во салата, па нивните фотелји останаа празни.На дневен ред на денешната седница на Собранието се предлог-законите за дополнување на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност и за пензиското и инвалидското осигурување, и двата по скратена постапка.ФОТО: Курир
| | веќе видена | слични

На дневен ред на 86-та седница се Предлог на закон за дополнување на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност, Предлог на закон за дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување, Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување, сите во скратена постапка. По завршувањето на 86-та седница, која е закажана за 11 часот, Собранието ќе продолжи со работа на петтото продолжение на 85-та седница. Меѓу другото, на дневен ред се Законот за акцизите и Законот за субвенционирање на станбен кредит.
| | веќе видена | слични
5 копии

Во Собранието денеска ќе се одржи 86-тата седница, на чиј дневен ред се предлог-законите за дополнување на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност и за пензиското и инвалидското осигурување, и двата по скратена постапка. Пратениците ќе дискутираат и за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување, по скратена постапка. По завршувањето на 86-тата седница, Собранието ќе одржи и ново продолжение на 85-тата седница. На дневен ред се повеќе закони по скратена постапка, како Законот за акцизите, Законот за субвенционирање на станбен кредит.
| | веќе видена | слични
6 копии

Собранието на Република Македонија попладнево ја заврши општата расправа по измените на Законот за субвенционирање на станбен кредит и на Законот за акцизи што треба да се донесат по скратена постапка. За овие законски измени пратениците ќе гласаат на утрешното продолжение на 85. седница. Во општата расправа по измените на Законот за субвенционирање на станбен кредит, заменик-министерот за финансии, Ардијан Џеладини, образложи дека се прават три измени со кои се подобруваат условите за добивање кредит. - Целта на предлог-законот е преуредување на условите и критериумите за субвенциониран станбен кредит во насока на зголемување на опфатот на граѓаните и решавање на нивното станбено прашање - нагласи Џеладини. Со измените се предлага при аплицирањето да бидат земени предвид само остварените приходи на барателите по основа на плата, наместо вкупните приходи како досега. - Досега за проектот можеа да аплицираат брачни парови и поединци чии вкупни месечни примања достигнуваа најмногу до 900 евра без оглед дали ...
| | веќе видена | слични

За овие законски измени пратениците ќе гласаат на утрешното продолжение на 85. седница. Во општата расправа по измените на Законот за субвенционирање на станбен кредит, заменик-министерот за финансии Ардиан Џеладини образложи дека се прават три измени со кои се подобруваат условите за добивање кредит. - Целта на Предлог- законот е преуредување на условите и критериумите за субвенциониран станбен кредит во насока на зголемување на опфатот на граѓаните и решавање на нивното станбено прашање, нагласи Џеладини. Со измените се предлага при аплицирањето да бидат земени предвид само остварените приходи на барателите по основ на плата, наместо вкупните приходи како досега. - Досега за проектот можеа да аплицираат брачни парови и поединци чии вкупни месечни примања достигнуваа најмногу до 900 евра без оглед дали лицата се во брачна заедница или пак се  работеше за поединец. Со предложените измени границата за брачни парови ќе се зголеми на 1.300 евра, а за поединци ќе остане лимитот од 900 евра, појасни ...
| | веќе видена | слични
4 копии

На продолжението на 85. седница Собранието денеска донесе повеќе законски измени по скратена постапка. Со работа ќе продолжи по редовната пауза од еден час. Пратениците ги усвоија измените и дополнувањата на законите за унапредување и заштита на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20 отсто од населението во Република Македонија, за вештачење, за матичната евиденција, за заштита на личните податоци, за управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени предмети во кривична и прекршочна постапка, за извршување на санкциите, за застапување на Република Македонија пред Европскиот суд за човекови права,… Собранието го донесе и Законот за судска служба, изменувањето на законите за спорт, за семенски и саден материјал за земјоделски растенија, за шумарска и ловна инспекција, за шумите, за основање Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, по скратена постапка, дополнувањето на Законот за основање Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството и на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

СДСМ повторно се обидува да го блокира Парламентот. Како што може да се забележи од фотографиите, ниту еден пратеник на СДСМ не присуствува на денешното продолжение на 85. собраниска седница. Фотелјите на пратениците на опозицијата се празни. Ако на претходните седници имаше само тројца или четворица пратеници на опозицијата, во еден момент денеска ниту еден пратеник на СДСМ не присуствуваше на седницата. На денешното продолжение на 85. собраниска седница пратениците донесоа 13 законски измени по скратена постапка. Собранието ги донесе измените и дополнувањата на законите за воздухопловство, за домување, за просторно и урбанистичко планирање, за поштенските услуги, за сигурност во железничкиот систем, за градење, за превоз во патниот сообраќај, за внатрешната пловидба и катастар на недвижности, како и измените на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија, на Законот за јавните патишта, за слободен пристап до информации од јавен карактер. ...
| | веќе видена | слични

Собранието ги донесе измените и дополнувањата на законите за воздухопловство, за домување, за просторно и урбанистичко планирање, за поштенските услуги, за сигурност во железничкиот систем, за градење, за превоз во патниот сообраќај, за внатрешната пловидба и  катастар на недвижности, како и измените на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија, на Законот за јавните патишта, за слободен пристап до информации од јавен карактер. Пратениците го изгласаа и дополнувањето на Законот за комуналните дејности, по скратена постапка. Општиот претрес по овие законски измени заврши вчера. /Извор: МИА/
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Уште на 2 јули 2017 Специјалното јавно обвинистелство (СЈО) констатирало дека има опасност од бегство на обвинетите Миле Јанакиески и Кирил Божиновски во ...
сите 269 | | | веќе видена

Претседателот на Франција, Емануел Макрон изјави синоќа дека Франција и САД би требало меѓусебно да се почитуваат, како што им доликува на едни долгогодишни ...
сите 244 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски вечерва во Гостивар, коментирајќи ги последните случувања во државата, оцени дека Владата не ја води државата ...
сите 281 | | | веќе видена

Она што се случуваше вчера околу седиштето на ВМРО-ДПМНЕ беше класична политичка хајка организирана од Зоран Заев и Оливер Спасовски, ова денеска на ...
сите 127 | | | веќе видена

Постои ли белоруска врска во бегството на Груевски, повеќе унгарски медиуми пренесуваат изјава на добро информиран дипломат кој тврди дека според дипломатските ...
сите 238 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Осумдесет и втора седница на Комисијата за транспорт, врски и екологија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: