Италијаните шокирани од однесувањето на македонски средношколци, им вршеле нужда на подот од хотелот


Хотелите не сакаат веќе да работат со македонски групи за екскурзии, заради отсуство на елементарна култура! Снежана Стојановиќ, тур оператор за Италија и Европа од A&A Group DMC, која што соработувала со туристичката агенција ,,Балкан турист’’, која се најде во центарот на вниманието со средношколците од Неготино, оставени во Италија, по писмен пат ја прекинала соработката со групи од Македонија. Како што е наведено во писмото, причината за тоа е големо невоспитување на средношколците. Тони Ристовски, сопственикот на агенцијата ,,Балкан турист’’ го објави писмото од Стојановиќ. -,,Здраво Тони Ти праќам фотографија од купатилото на собата 55 каде некој извршил нужда на подот. Од хотелот ме повикаа утринава и имавме еден долг разговор на тема образование односно необразование и невоспитување на личноста која го сторила тоа. Жената која ги чисти собите не сакала тоа да го избрише, бидејќи никој не е должен да избрише такво нешто освен личноста која го направила. Навистина сите се запрепастени од таквото ...
| | веќе видена | слични

Дали има некои малверзации околу тендерот за екскуризјата на средношколците од Неготино прашува неготинската фејсбук страна Неготино-Информации-Случувања СОУ СВ Кирил и Методиј (екскурзија ) 1.Директорката со сопственикот по која линија е блиска (школски )? 2.Тендерот како е добиен ? 3.Испитување колку имаат уплатено за екскурзија ? 4.Кој ги собираше парите и како се уплаќани на сметката на фирмата? 5.Кој е спонзорот за пола екскурзија ? 6.Претседателката на управниот одбор што е со газдата на фирмата ? 7.Одговорност за настанот кој ќе одговара? 8.Како е пола екскурзија покриена (демек газдата ги части) ?
| | веќе видена | слични

Инспекцискиот надзор во неготинската гимназија Свети Кирил и МЕтодиј покажал низа нерегуларности во подготовката и реализирањето на екскурзијата во Италија. Мерки ќе бидат превземени против директорката, водичот на екскурзијата и класниот раководител. Констатирано е дека не превзеле мерки за безбедност за двајцата средношколци кои поради тоа што доцнеле половина час биле оставени во хотелот во Италија додека групата ја продолжила екскурзијата во Франција, и се вратила вечерта. ТЕЛОП Томе Спировски директор на ДПИ Државниот просветен инспекторат ќе поднесе предлог до градоначалникот да превземе мерки против директорката меѓу кои најстрогата е нејзино разрешување. Против наставниците ќе бидат поднесени дисциплински мерки согласно законот за работни односи. Неправилности биле утврдени и во начинот на составување и работа на стручниот тим која ја подготвувал екскурзијата . И покрај правилото според кој членови можат да бидат само класни раководители, во него имало и наставници кои тоа не се. Надзорот на ...
| | веќе видена | слични

Расправијата меѓу возачот на автобусот со наставничката која ги оставила двајца од своите средношколци од Неготино, се појави во јавноста. Засега не е познато кој ќе ја сноси одговорноста за наводниот скандал кој се случил во Италија, откако двајцата ученици не заминале за Франција поради доцнењето. Повеќе за тоа можете да прочиате на следниот линк : „Прв пат по четири дена ти се обраќам. Четири дена ви се обраќам, никој не станавте да ги смирите вашите деца. Нека ти служи за чест. Не дојдоа две деца, кој е одговорен сега. Кој одговорен? Мене не тишина, не сум ти ученик. Две од твоите деца сабајле каснеа и не дојдоа, нема што да чекам. Тони вчера пола саат. Ете твоите не дојдоа, е добро е те не ете ти. Се бунев ли, ете ги оставувме и готово. Не ме задевај ме прекипе веќе. И таму немапе и така место за тие деца, требаше да останат и сега што е проблемот. Реагирав дека во другите автобуси има место, не сме овци овде“. Тројца инспектори од просветниот инспекторат во неготинската гимназија го испитувале ...
| | веќе видена | слични

Скандалот со екскурзијата на средношколците од неготинската гимназија отвори серија прашања и дилеми кој треба да понесе одговорност за оставените ученици, организацијата, реализацијата и однесувањето. Долгогодишниот туристички работник, Ангел Иванов кој повеќе од триесет години поминал во секторот туризам вели дека бил дел од многу патувања, училишни екскурзии, аранжмани во многу европски градови. Но искуството како познавач на туризмот вели го научило дека децата не се и не може да бидат виновни за лошо организирана тура, пропуст или однесување, туку едноставно ваквите патувања како маршута не се дораснати за оваа структура на патници и туристи. “Јас сум и зачуден и згрозен. Работев и работам во туризмот во 20 и во 21 век. Порано училишните екскурзии се правеа само во републиката, од прво до четвртто само во републиката, само тука. Од петто до осмо одделеление низ Југославија со заглавјето “Запознај на татковината повеќе да ја засакаш”. Тогашните основци немаа свои пасоши туку беа на пасошите на ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Канал 5 дојде дојде до екслузивна аудио снимка од расправијата меѓу наставничката и возачот на автобусот, околу тоа дали треба да ја продолжат екскурзијата без двајцата ученици кои доцнеле. "Не ме задевај ме прекипе веќе. И таму немаше и така место за тие деца требаше да останат и сега што е проблемот сега... Погледнете: „Прв пат по четири дена ти се обраќам. Четири дена ви се обраќам, никој не станавте да ги смирите вашите деца. Нека ти служи на чест. Не дојдоа две деца, кој е одговорен сега. Кој одговорен? Мене не тишина не, сум ти ученик. Две од твоите деца сабајле каснеа и не дојдоа, нема што да чекам. Тони вчера пола саат. Ете твоите не дојдоа, е добро е те не ете ги. Се бунев ли, ете ги оставивме и готово. Не ме задевај ме прекипе веќе. И таму немаше и така место за тие деца, требаше да останат и сега што е проблемот сега. Реагирав дека во другите автобуси има место, не сме овци овде".
| | веќе видена | слични

Се уште не се знае дали и кој ќе понесе одговорност за наводниот скандал со екскурзијата на средношколците од Неготино. Двајца од нив не заминаа за Франција, бидејќи задоцниле за пат. Тројца инспектори од просветниот инспекторат денеска во неготинската гимназија го испитувале случајот. Министерството за образование сос тав дека во ниту еден случај директорот на училиштето и професорите не смееле да ги остават учениците и да заминат сами без нив.  Канал 5 ексклузивно го доби снимениот разговор од присутен во автобусот, кој сакаше да остане анонимен.  Во разговорот се слуша кавгата помеѓу професорка и вработен во агенцијата,  која била причината за одлуката децата да останат во хотелот во Италија. „Прв пат по четири дена ти се обраќам. Четири дена ви се обраќам, никој не станавте да ги смирите вашите деца. Нека ти служи на чест. Не дојдоа две деца, кој е одговорен сега. Кој одговорен? Мене не тишина не, сум ти ученик. Две од твоите деца сабајле каснеа и не дојдоа, нема што да чекам. Тони вчера пола саат. Ете ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Тројца просветни инспектори утринава вршеа увид во неготинската гимназија Св Кирил и Мeтодиј, којa треба да покаже што навистина се случило за време на екскурзијата во Италија. Одговорност ќе се бара од наставниците и директорката кои ја продолжиле екскурзијата во Франција, оставајќи двајца средношколци во Италија, а педагошки мерки можат да бидат превземени и против учениците кои дивееле за време на екскурзијата. објави Однесувањето на децата било причина поради која тур операторот за Италија и Европа ја прекинал соработката со Балкан Турист, агенцијата која го организирала патувањето. Сопстеникот Тони Ристовски го достави писмото од претставничката на тур операторот кое содржи образложение, но и фотографија од една од собите каде некој извршил нужда на подот. „Навистина сите сме запрепастени од таквото некултурно и срамно однесување. Не ми е јасно какво вашите професори немаат никаков авторитет во однос на нивното воспитување. Сите хотели се жалеа поради дивеењето на учениците по хотелите до раните ...
| | веќе видена | слични

По обвинувањата од родителите, дека двајца ученици биле оставени во Италија сами на себе, а останатите продолжиле за Франција, приказната доби поинаков расплет кога Тони Ристовски, сопственик на ТА Балкан Турист од Кавадарци и возач на гимназијалците кои патуваа на училишна екскурзија низ неколку земји во Европа, за Канал 77 ги обелодени деталите околу непримерното однесување на учениците во еден италијански хотел. Според него, веднаш по заминувањето го контактирал неговиот партнер кој му ја пренел реакцијата од хотел во кој престојувале учениците. Се жалеле на некултурниот и срамен однос, кој бил под секое ниво на елементарна култура. Се дивеело по собите до рано наутро, а италијанскиот туроператор испратил и фотографии кои го докажуваат срамниот однос на дел од гимназијалците. По ова, партнерскиот туроператор му посочил на Ристовски дека веќе нема да работи со македонски групи. Ристовски објави фотографија и од автобусот со кој се превезувале учениците. Во препукувањето со учениците и родителите, Ристовски ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Одговорност во случајот со екскурзијата на неготински средношколци во Италија мора да има, наставниците и директорот на училиштето во ниту еден случај не смееле да ги остават учениците сами и да заминат без нив. Потсетуваме дека станува збор за малолетни лица кои им биле доверени ним. Државниот просветен инспекторат ќе изврши увид во гимназијата и ќе ги даде своите препораки. „Ваквото нивно однесување спрема учениците е основ за поднесување на одговорност. Секако и на родителите им останува можноста за покренување постапка за одговорност на наставниците за нивната негрижа спрема учениците“, додаваат од МОН.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Прашања околу можните причини за пожарот во Нотр Дам се множат, откако неделниците Маријан и Канар аншене, открија дека на покривот на катедралата на главната ...
сите 178 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 336 | | | веќе видена

– Владата ниту се мешала, ниту има намера, ниту ќе се меша, во ниту една заедница, па и во ИВЗ. За нас поглавар на ИВЗ е оној кој со Уставот и законите на ИВЗ ...
сите 338 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 229 | | | веќе видена

Заедничкиот кандидат за претседател Стево Пендаровски на трибина со младите истакна дека верува во нив и е убеден дека на 5 мај ќе знаат да го направат ...
сите 159 | | | веќе видена

Оливер Дерковски, претседателот на Државната изборна комисија, изјави дека не верува дека ќе се распишат нови претседателски избори доколку во вториот круг на ...
сите 151 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Италијаните шокирани од однесувањето на македонски средношколци, им вршеле нужда на подот од хотелот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: