Природата како учителка - се повеќе „шумски градинки“ се отвораат во богатите земји

Природата како учителка - се повеќе „шумски градинки“ се отвораат во богатите земји Можеби звучи по малку „сурово“ за наши поими за воспитување деца, но во Германија се попопуларен тренд станува отворањето „шумски градинки“. Повеќе од 1.500 такви градинки во Германија се отворени во изминатите две декади, по углед на слични градинки што одамна се тренд во Данска. Во шумските детски градинки без покрив и ѕидови дневната прогама се одвива на отворено, без оглед на дожд, снег, жештина или мраз. Децата добиваат сознанија за светот што ги опкружува во истиот момент, гледајќи ја природата, учејќи од искуствата на воспитачите и другите деца, како и од сопствен пример. Овакви шумски градинки стануваат се попопуларни и во Јужна Кореја како одговор на ригидното образование, строгите норми и стресот во општествата обземени со софистицирана технологија. Замислете го своето тригодишно дете како цел ден трча низ шума на минусни температури, се качува на дрва, нурка во суви лисја, лови полжави и бубаки, се игра со ...
| | веќе видена | слични

Откако пред извесен период Владата го објави проектот со кој сака да поттикнува приватни фирми да градат детски градинки и старечки домови, сега таа нуди и нови поволности. Владата донела две уредби, односно подзаконски акти во таа насока, соопшти на вчерашната прес-конференција владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев. Со првата е предвидено сите локации во деталните урбанистички планови што ги носат општините, а чија намена е изградба на домови или на детски градинки, да се продаваат со почетна цена од 1 евро за квадратен метар. Втората уредба предвидува обврска за сите субјекти кои стопанисуваат со земјиштето, без разлика дали е тоа централната власт или општините, да ги намалат комуналиите за овие два вида објекти за 95 проценти. Според Ѓорѓиев, ќе има и четири поволни кредитни линии преку Македонската банка за поддршка на развојот. Првата е општата кредитна линија од Европската инвестициска банка, со која се обезбедуваат кредити со камата од 5,5 отсто, субвенционирана од државата, а втората е преку ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 5 јануари - Со цел да се комплетираат поволностите за изградба на приватни домови за стари лица и за приватни детски градинки, чија цел е поттикнување на приватната иницијатива во оваа значајна сфера од социјалната политика, Владатадонесе две уредби од областа на комуналните работи со кои се врши и формално правна реализација на овој пакет на поволности. Првата уредба предвидува сите оние земјишта кои со деталните урбанистички планови се предвидени како локации за изградба на домови за стари лица или за градинки, во процесот на нивна јавна продажба задолжително да се продаваат по почетна цена на наддавањето од едно евро за метар квадратен. Втората уредба предвидува комуналиите кои се наплаќаат за изградба на објект за дом за стари лица или за градинка да бидат намалени за 95 отсто односно да изнесуваат само 5 отсто од воспоставената општа висина на комуналиите. Покрај ова, Владата преку Македонската банка за поддршка на развојот обезбеди и четири евтини финансиски инструменти кои можат да им послужат ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Владата на Република Македонија донесе две уредби односно подзаконски акти што значат предвидување определени правила за постапување на веќе објавениот модел за поттикнување за приватната иницијатива од областа на социјалната политика. Станува збор за можноста за реализација на инвестиции во областа на изградбата на домови за стари лица и приватни детски градинки, јави МИА. Со првата уредба, информираше на денешната прес - конференција владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев, е предвидено сите локации во деталните урбанистички планови кои ги носат општините, а чија намена е изградба на домови за стари лица или детски градинки да се продаваат со почетна цена од 1 евро за метар квадратени. Втората уредба предвидува обврска за сите субјекти кои стопанисуваат со земјиштето да ги намалат комуналиите за овие два вида објекти за 95 проценти. - Овие уредби се задолжителни за сите субјекти кои стопанисуваат со земјиштето без разлика дали тоа е централната власт или единиците за локална самоуправа, истакна Ѓорѓиев. Тој ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владата на Република Македонија донесе две уредби за подобрување на социјалната политика, односно за реализација на инвестиции во областа на изградбата на домови за стари лица и приватни детски градинки.Со овие уредби сите локации за градинки и за старечки домови во деталните урбанистички планови на општините ќе се продаваат со почетна цена од 1 евро за квадратен метар. А со втората уредба се предвидува намалување на комуналиите за овие објекти за 95 проценти.„Овие уредби се задолжителни за сите субјекти кои стопанисуваат со земјиштето без разлика дали тоа е централната власт или единица за локална самоуправа“, истакна Александар Ѓорѓиев, портпарол на Владата на Република Македонија.Преку Македонската банка за поддршка на развојот за овие иницијативи предвидени се четири поволни финансиски инструменти - општа кредитна линија од Европската инвестициска банка, со што се обезбедуваат финансиски средства со камата што ја субвенционира државата, а изнесува 5,5 проценти; италијанскиот револвинг фонд што работи во ...
| | веќе видена | слични

Локациите за изградба на старски домови и детски градинки ќе се продаваат со почетна цена од 1 евро за метар квадратен. Комуналиите пак ќе се намалат за 95 проценти. Со нови подзаконски акти владата ги охрабрува приватниците да градат приватни градинки и домови за стари лица. Со овој модел владата се стреми кон решавање на проблемот со недостаток на слободни места пред се во градинките. Во соработка со општините Владата досега таргетирала 23 локации за градинки и 35 локации за изградба на старски домови. Преку 4 кредитни линии пак приватните субјекти ќе можат да дојдат до ефтини средства за реализација на проектите од оваа област. Според Георгиев, Агенцијата за вработување исто така ќе има удел во проектот, на тој начин што веќе има обезбедено парични средства за помош при вработување. Антонио Крстевски
| | веќе видена | слични

Над 100-тина фирми покажале интерес да отворат приватна градинка или старски дом. Локациите за градба ќе се продаваат со почетна цена од 1 евро за квадратен метар, а комуналиите се намалени за 95 проценти. „Предвидени се и четири поволни финансиски инструменти, односно четири кредитни линии кои се реализираат преку Македонската банка за поддршка на развојот“, вели Александар Ѓорѓиев, портпарол на Владата на Р. Македонија. Општините веќе предвиделе 50-тина локации и 64 објекти низ Македонија. Дополнително инвеститорите можат да ја користат и програмата за субвенционирање за вработувања. Проценките се дека проектот треба да овозможи подобри услови за згрижување на најмалите и највозрасните. Наташа Јанчиќ
| | веќе видена | слични
3 копии

Со две нови уредби Владата на Република Македонија ќе ја поттикне изградбата на домови за стари лица и приватни градинки. Портпаролот на македонската Вада, Александар Ѓорѓиев денес информираше дека новите две уредби односно подзаконски акти што значат предвидување определени правила за постапување на веќе објавениот модел за поттикнување за приватната иницијатива од областа на социјалната политика односно можност за реализација на инвестиции во областа на изградбата на домови за стари лица и приватни детски градинки.Со првата уредба, како што посочи Ѓорѓиев, е предвидено сите локации во деталните урбанистички планови кои ги носат општините, а чија намена е изградба на домови за стари лица или детски градинки да се продаваат со почетна цена од 1 евро за метар квадратени. Втората уредба предвидува обврска за сите субјекти кои стопанисуваат со земјиштето да ги намалат комуналиите за овие два вида објекти за 95 отсто.„Овие уредби се задолжителни за сите субјекти кои стопанисуваат со земјиштето без разлика ...
| | веќе видена | слични

Едно евро за купување на површина за изградба на градинка или старечки дом, пет отсто комунална такса, евтини кредити и субвенции за вработувањата се поволностите кои владата им ги нуди на инвеститорите кои ќе градат приватни домови за стари лица и за приватни детски градинки - најави владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев. За таа цел владата донесе две уредби од областа на комуналните работи со кои и правно ги поткрепува поволностите. -Ова значи дека со донесувањето на овие две уредби обврската за почетна цена на наддавањето од едно евро за метар квадратен за локации за изградба на домови за стари лица или за градинки, и обврската за намалување на комуналиите за изградба на домови за стари лица или за градинки за 95 отсто, стануваат задолжителни за секој субјект и на централната и на локалната власт – рече портпаролот на владата Александар Ѓорѓиев на денешната пресконференција. Дополнително Владата преку Македонската банка за поддршка на развојот обезбеди и четири евтини финансиски инструменти кои можат ...
| | веќе видена | слични

Владата ги усвои уредбите со кои очекува да се поттикнат инвестициите во овој сектор. И покрај значителната помош што ја нуди, државата нема да се меша во формирањето на цените, но строго ќе ги контролира условите. До нови приватни детски градинки и старски домови преку пакет поволности – градежно земјиште со почетна цена од евро по квадрат, 95% попуст на комуналиите, евтини кредити, субвенции за вработените. Владата ги усвои уредбите со кои очекува да се поттикнат инвестициите во овој сектор. И покрај значителната помош што ја нуди, државата нема да се меша во формирањето на цените, но строго ќе ги контролира условите. „Со реализација на што повеќе инвестиции во оваа облст и зголемување на обемот на услугите кои се нудат по пат на конкурентност ќе се нивелираат цените... Оние кои веќе имаат инвестиција во детски градинки или старски домови обезбедуваат добар профит “ вели Александар Ѓеоргиев, портпарол на Владата. Урбанистичките планови веќе имаат зацртано 23 локации за градинки и 35 за домови, а ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 160 | | | веќе видена

Ова тесто е готово за десет минути излегува меко, не се лепи за раце, добро се меси и што е најважно – не се распаѓа. 4 шолји од 2 дл брашно 2 лажици шеќер ...
сите 84 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Природата како учителка - се повеќе „шумски градинки“ се отвораат во богатите земји

Од:
До кого (е-маил):
Порака: