Полска потенцијално голем економски партнер на Македонија


Унапредување на трговската размена и воспоставување цврста, долгорочна економска соработка преку директни контакти меѓу компаниите, е целта на новоформираниот Македонско-полски бизнис клуб што беше промовиран денеска во Стопанската комора на Македонија. Како што беше речено, Полска може да биде одличен партнер на Македонија. Моментно е една од најбрзорастечките економии во Централна Европа и претставува голем пазар со 40 милиони жители. Во нејзината структура доминираат малите и средните претпријатија, а нуди производи кои кај нас ги нема. Голем е потенцијалот за соработка во земјоделството, транспортната опрема, репроматеријалите, електро-машинската и хемиската индустрија. „Иницијативата за формирање бизнис клуб доаѓа во одлично време, кога односите меѓу двете земји во сите сфери се на високо, завидно ниво. Но, има уште многу да се сработи во делот на економијата на уште укажува и податокот дека Полска е 22-ри трговски партнер на Македонија. Добриот момент треба да се искористи за да се подобри ваквата ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Кинеските медиуми информираа за посетата на македонската делегација предводена од премиерот Никола Груевски на Кина и за средбата со премиерот на земјата Ли Кечијанг. Кинеските медиуми информираа за посетата на македонската делегација предводена од премиерот Никола Груевски на Кина и за средбата со премиерот на земјата Ли Кечијанг. Кинескиот премиер вчера се сретна со Груевски во Пекинг, каде постигнаа договор за соработка во инфраструктурата и индустријализацијата, пишува China Daily. Истакнувајќи дека Македонија е доверлив пријател и партнер на Кина, Ли потенцираше дека Кина сака да соработува со Македонија на надградба на железницата, експресните патишта и електраните и да ја прошират трговијата на земјоделски производи. Компаниите од Сојузот на стопански комори на Македонија ќе имаат можност за директен пристап до кинескиот пазар кој брои преку милијарда потрошувачи. Ова е предвидено со Меморандумот за соработка што на средбата во Пекинг го потпишаа претседателот на ССК Данела Арсовска и ...
| | веќе видена | слични
17 копии

Компаниите од Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), ќе имаат можност за директен пристап до кинескиот пазар, а со тоа и до над милијарда потрошувачи. Претседателот на ССК, Данела Арсовска, во рамки на официјалната посета на Кина, оствари средба со Qiyi An, потпретседател на All-China Federation of Industry and Commerce (ACFIC), најмоќната комора во оваа земја, која има над 4 милиони членови. На средбата потпишаа Меморандум за соработка, со кој се официјализира договор за конкретен проект и директен пристап на најголемиот азиски пазар за македонските компании. „Со овој договор ќе овозможиме зголемување на извозот и промоција на извозно ориентираните компании во Кина. Исто така, тоа ќе значи и полесен пристап на кинеските коорпорации кои гледаат потенцијал во Република Македонија како дестинација за инвестирање поради добрите услови кои се нудат и нашата стратешка поставеност како центар со лесен пристап до европскиот пазар. Сите компании кои размислуваат како да ги пласираат своите производи во Кина ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Ова е предвидено со Меморандумот за соработка што на средбата во Пекинг го потпишаа претседателот на ССК Данела Арсовска и потпретседателот на All-China Federation of Industry and Commerce (ACFIC) Кији Ан. ACFIC има над четири милиони членови и се смета за најмоќната комора во Кина. - Со овој договор ќе овозможиме зголемување на извозот и промоција на извозно ориентираните компании во Кина. Исто така, тоа ќе значи и полесен пристап на кинеските коорпорации кои гледаат потенцијал во Македонија како дестинација за инвестирање поради добрите услови кои се нудат и нашата стратешка поставеност како центар со лесен пристап до европскиот пазар, изјави Арсовска. Според неа, сите компании кои размислуваат како да ги пласираат своите производи во Кина или им е потребна поддршка при увоз, ќе имаат можност да го искористат бенефитот од добрите релации воспоставени со најмоќната кинеска бизнис организација. Делегацијата на Сојузот на комори во рамки на официјалната посета на Пекинг, учествуваше и на бизнис форум на кој ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Средбата на премиерот Груевски со кинескиот премиер Ли беше прoследена и од кинеските медиуми. Кинескиот премиер Ли Кечијанг оствари средба со македонскиот премиер Никола Груевски во Пекинг во четвртокот, ветувајќи поголема соработка во изградба на инфраструктурата и индустријализацијата, пишува угледниот кинески весник „Пипл Дејли“. „Пипл дејли“ е дневен весник во Кина, кој почнал да се објавува во 1948 годна. Тој се објавува на светско ниво во тираж од 13 до 14 милиони примероци. Покрај на кинески јазик, весникот се објавува и во англиска, јапонска, француска, шпанска, руска, арапска и други верзии. Нарекувајќи ја Македонија доверлив пријател и партнер на Кина, Ли изјави дека Кина има намера да соработува со Македонија во надградба на железничките пруги, експресни патишта, енергетски централи, како и да се зголеми стоковната размена во земјоделски производи, пишува весникот. Тој вети дека ќе ги охрабри кинеските компании да учествуваат во изградбата на македонската фабрика за цимент и индустриски парк. ...
| | веќе видена | слични

Директорот наАгенцијата за храна и ветеринарство Зоран Поповски вчера потпиша протокол со соодветните служби на кинеската држава за извоз на смрзнато јагнешко месо од Република Македонија, со што се зголемуваат можностите за продлабочување на соработката Македонија може да има големи придобивки од отворањето на кинескиот пазар БИЗНИС-ФОРУМ ВО ПЕКИНГ Протокол за извоз на смрзнато јагнешко месо од Македонија на кинескиот пазар потпишаа вчера во Пекинг официјални претставници на двете земји. Делегација на македонската влада, придружувана од домашни стопанственици, вчера учествуваше на бизнис-форум, на кој пред претставници од 150 кинески компании беа претставени поволностите и можностите за инвестирање во државава. На бизнис-форумот, организиран во соработка со Фондацијата за инвестиции на НР Кина, учествуваа компании од градежништвото, технологијата, металската и прехранбената индустрија и енергетскиот сектор. Со петнаесетина компании, пак, на одвоени средби се анализирани можностите за соработка. Деталите ...
| | веќе видена | слични

ФОТО: China Daily Истакнувајќи дека Македонија е доверлив пријател и партнер на Кина, Ли потенцираше дека Кина сака да соработува со Македонија на надградба на железницата, експресните патишта и електраните и да ја прошират трговијата на земјоделски производи. Кинескиот премиер вети дека ќе ги поттикне кинеските компании да учествуваат во изградба на фабрика за цемент и конструкција на индустриски парк. Груевски, кој е во Кина на четвртиот самит помеѓу Кина и 16 земји од централна и источна Европа, истакна дека овој 16+1 механизам значително ја зајакна соработката меѓу Кина и земјите од централна и источна Европа. „Македонија ја поздравува одлуката на кинеските компании заинтересирани за инвестиција во полето на хидроелектриката, гасот, транспортот, индустрискиот парк, храната, цементот и обработката на метали, изјави премиерот Груевски, пренесува China Daily .
| | веќе видена | слични
2 копии

Кинескиот премиер вети дека ќе ги поттикне кинеските компании да учествуваат во изградба на фабрика за цемент и конструкција на индустриски парк Кинескиот премиер Ли Кечијанг вчера се сретна со премиерот на Република Македонија Никола Груевски во Пекинг, каде постигнаа договор за соработка во инфраструктурата и индустријализацијата, пишува China Daily. Истакнувајќи дека Македонија е доверлив пријател и партнер на Кина, Ли потенцираше дека Кина сака да соработува со Македонија на надградба на железницата, експресните патишта и електраните и да ја прошират трговијата на земјоделски производи. Груевски, кој е во Кина на четвртиот самит помеѓу Кина и 16 земји од централна и источна Европа, истакна дека овој 16+1 механизам значително ја зајакна соработката меѓу Кина и земјите од централна и источна Европа. -Македонија ја поздравува одлуката на кинеските компании заинтересирани за инвестиција во полето на хидроелектриката, гасот, транспортот, индустрискиот парк, храната, цементот и обработката на метали, изјави ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Кинескиот премиер Ли Кечијанг вчера се сретна со премиерот на Република Македонија Никола Груевски во Пекинг, каде постигнаа договор за соработка во инфраструктурата и индустријализацијата, пишува China Daily.   Истакнувајќи дека Македонија е доверлив пријател и партнер на Кина, Ли потенцираше дека Кина сака да соработува со Македонија на надградба на железницата, експресните патишта и електраните и да ја прошират трговијата на земјоделски производи. Кинескиот премиер вети дека ќе ги поттикне кинеските компании да учествуваат во изградба на фабрика за цемент и конструкција на индустриски парк. Груевски, кој е во Кина на четвртиот самит помеѓу Кина и 16 земји од централна и источна Европа, истакна дека овој 16+1 механизам значително ја зајакна соработката меѓу Кина и земјите од централна и источна Европа. -Македонија ја поздравува одлуката на кинеските компании заинтересирани за инвестиција во полето на хидроелектриката, гасот, транспортот, индустрискиот парк, храната, цементот и обработката на метали, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Водечкиот кинески весник China Daily ја нарече Македонија доверлив пријател и партнер. Кинескиот Пермиер Ли Кечијанг оствари средба со Пермиерот Никола Груевски во Пекинг во четвртокот, каде разговараа за инфраструктурни и индустиски проекти, пишува China Daily. Нарекувајќи ја Македонија доверлив партнер на Кина, Ли изјави дека Кина сака да инвестира во Македонија во железници, автопати, елктрани, како и да помогне за проширување на земјоделските производи. Пермиерот вети дека ќе ги охрабри кинеските компании да вложат во цементарници и во изградбата на индустриски зони. Груевски кој е во Кина на четвртиот самит меѓу Кина и 16 централи и источни европски држави (CEE), изјави дека маханизмот „16+1" во голема мера ја зајакнува соработката меѓу Кина и земјите на CEE. Според China Daily Македонија е заинтересирана, кинеските компании да инвестираат во хидроелектрани, гас, транспорт, индустриски зони, цемент и други проекти. Водечкиот кинески весник China Daily ја нарече Македонија ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Еквадорски судија наложи поранешниот министер за надворешни работи, Рикардо Патино, познат поддржувач на основачот на „Викиликс“, Џулијан Асанж, да биде уапсен ...
сите 131 | | | веќе видена

Заедничкиот кандидат за претседател, Стево Пендаровски, на средба со жителите на Дебарца, порача дека отворените перспективи кон ЕУ и НАТО, носат економски ...
сите 262 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 144 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата на мали сипаници во Скопје на 2 јануари, по повеќе од четири месеци прогласена е и епидемија на територијата на целата држава. ...
сите 314 | | | веќе видена

Изборната кампања денеска завршува. Точно на полноќ стапува изборниот молк а во недела граѓаните излегуваат на шесттите претседателски избори. Во релативно ...
сите 72 | | | веќе видена

На полноќ заврши изборната кампања за претседателските избори и за предвремените локални што ќе се одржат во општините Охрид, Дебар и Ново Село и започна ...
сите 160 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Полска потенцијално голем економски партнер на Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: