Годишната инфлација во Турција за декември изнесувала 11,9 проценти


2 копии

Потрошувачките цени во Турција во декември се зголемиле за 11,9 отсто во споредба со истиот месец минатата година, покажуваат податоци што денеска ги објави турскиот институт за статистика. Инфлацијата во декември била пониска од 12,98 проценти колку што изнесуваше претходниот месец, што беше највисоко ниво на стапката на инфлација во последните 14 години. Трошоците за превоз во декември пораснале за 18,24 проценти на годишно ниво, а цените на храната и безалкохолните пијалоци се зголемиле за 13,79 проценти. Цените на здравствената заштита и стоките за домаќинство, исто така, забележале двоцифрено зголемување. Турција соопшти дека во третиот лански квартал остварила економски раст од 11 отсто, но инфлацијата останува висока и лирата се уште е слаба во однос на странските валути. Лирата падна и по денешната објава за податоците за инфлацијата, па така во моментов едно евро чини 4,5 лири, а за еден долар се добиваат 3,77 лири.
| | веќе видена | слични

Во 2017 година, во однос на 2016 година, индексот на трошоците на живот бележи пораст од 1.4%, а индексот на цените на мало бележи пораст од 3.2%. Овие информации ги објави Државниот завод за статистика. Движењето на индексот на трошоците на живот во 2017 година е различно по одделни групи на потрошувачка. Зголемување има кај комуникациите од 8,5%, кај цигарите и алкохолот од 6,3%, кај транспортот од 5,5%, кај ресторанските и хотелските услуги од 3.8%, и кај гардеробата од 1,0%. Статистиката бележи минимално намалување само во три категории и тоа кај трошоците за здравје од 0,6%, кај образованието од 0.3% и кај комуналиите од само 0,2%. Според податоците на Државниот завод за статистика стапката на сиромаштија е највисока кај најмладите, односно кај лицата до 17 години, и таа изнесува 28,6%. Најниска е кај најстарите, односно кај оние со над 65 години, и кај нив изнесува 14,5%. Related
| | веќе видена | слични
2 копии

Поскапува секојдневната живеачка. Трошоците на живот за само една година се зголемиле за 1,4%, а малопродажните цени пораснале за 3,2%, покажуваат најновите податоци на Државната статистика. Нотираат зголемување кај комуникациите од 8,5%, кај цигарите и алкохолот од 6,3%, кај транспортот од 5,5%, кај ресторанските и хотелските услуги од 3.8%, и кај гардеробата од 1,0%. Статистиката бележи минимално намалување само во три категории и тоа кај трошоците за здравје од 0,6%, кај образованието од 0.3% и кај комуналиите од само 0,2%. Граѓаните бесни на низата поскапувања. Велат дека и онака не можат да закрпат крај со крај, а со овие зголемувања на цените на производите, велат би останале на питачки стап. Колку за потсетување, стапката на сиромаштија се зголемила 0,4 процентни поени за само една година и истата достигнала 21,9% на крајот од минатата година. Секој петти Македонец, или 453.000 граѓани се сиромашни. Според податоците на Државниот завод за статистика стапката на сиромаштија е највисока кај најмладите, ...
| | веќе видена | слични

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на живот во декември 2017 година, во однос на претходниот месец, бележи незначитечно покачување. Во 2017 година, во однос на 2016 година, индексот на трошоците на живот бележи пораст од 1.4%, а индексот на цените на мало бележи пораст од 3.2%. Движењето на индексот на трошоците на живот во 2017 година беше различно по одделни групи на потрошувачка. Пораст на индексите е забележан во групите: Комуникации за 8.5%, Алкохолни пијалаци, тутун и наркотици за 6.3%, Транспорт за 5.5%, Ресторани и хотели за 3.8%, Облека и обувки, Рекреација и култура за 1.0%, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнината за 0.5%, Храна и безалкохолни пијалаци за 0.3%. Намалување на индексот е забележано во групите: Здравје и Останати стоки и услуги за 0.6%, Образование за 0.3%, Домување, вода, електрика, гас и други горива за 0.2%. Движењето на индексот на цените на мало во 2017 година, исто така, е различно по одделни групи на производи. Пораст на индексите е ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Трошоците на живот во 2017 година пораснале 1,4 отсто, а цените на мало 3,2 отсто во споредба со 2016 година, покажаа Индексот на трошоците за живот на Државниот завод за статистика. Трошоците за живот лани во декември се зголемиле 0,1 отсто во однос на претходниот месец, а цените на мало пораснале 0,4 отсто. Пораст на трошоците на живот во 2017 година е забележан во групите: комуникации, алкохолни пијалаци, тутун и наркотици, транспорт, ресторани и хотели, за облека и обувки, рекреација и култура, мебел, покуќнина и одржување на покуќнината, храна и безалкохолни пијалаци. Намалување има во групите: здравје и други стоки и услуги – 0,6 отсто, образование – 0,3, домување, вода, електрика, гас и други горива – 0,2 отсто. Пораст, пак, на цените на мало е забележан во групите: услуги – 5,5 отсто, индустриско-непрехранбени производи – 2,3, земјоделски производи – 0,9 и индустриско-прехранбени производи – 0,8 отсто. Групата пијалаци е на ниво од претходната година. Трошоците на живот лани во декември во споредба ...
| | веќе видена | слични

Индексот на трошоците на живот во декември 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.1, а индексот на цените на мало 100.4. Во 2017 година, во однос на 2016 година, индексот на трошоците на живот бележи пораст од 1.4%, а индексот на цените на мало бележи пораст од 3.2%. Овие информации ги објави Државниот завод за статистика. Движењето на индексот на трошоците на живот во 2017 година беше различно по одделни групи на потрошувачка. Пораст на индексите е забележан во групите: Комуникации за 8.5%, Алкохолни пијалаци, тутун и наркотици за 6.3%, Транспорт за 5.5%, Ресторани и хотели за 3.8%, Облека и обувки, Рекреација и култура за 1.0%, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнината за 0.5%, Храна и безалкохолни пијалаци за 0.3%. Намалување на индексот е забележано во групите: Здравје и Останати стоки и услуги за 0.6%, Образование за 0.3%, Домување, вода, електрика, гас и други горива за 0.2%. Движењето на индексот на цените на мало во 2017 година, исто така, беше различно по одделни групи на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Бранот поскапувања тргнал уште во декември, пред да стапи на сила зголемената акциза. Според податоците кои денеска ги објави ДЗС, во декември 2017 во однос на истиот месец во 2016 тршоците на живот се зголемиле за 2,4%, а цените на мало за близу 5%. Цела 2017 донела повисоки трошоци за живот од 1,4% споредено со 2016, а цените на мало вкупно се зголемиле за 3,2%. Според статистичарите, минатиот месец поскапеле компирите, јајцата, сирењето, маслото, оризот, зеленчукот. Повисоки цени пред Нова година имале и транспортот, болничките услуги, течните горива, авионскиот превоз, туристичките аранжмани, гасот за домаќинствата. На годишно вино рекорд според зголемувањето на цената држи овошјето. Во 2017 било за 14% поскапо од 2016, цигарите пак за истиот период поскапеле за близу 9 и пол проценти. Пред покачувањето на акцизата за 3,5 денари, транспортот поскапел. Во декември 2017 транспортните услуги поскапеле за 21% споредено со декември 2016, а комуникациите за 9,5%. Дали бранот поскапувања во декември ќе ја ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на живот во декември 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.1, а индексот на цените на мало 100.4. Во 2017 година, во однос на 2016 година, индексот на трошоците на живот бележи пораст од 1.4%, а индексот на цените на мало бележи пораст од 3.2%.Движењето на индексот на трошоците на живот во 2017 година беше различно по одделни групи на потрошувачка. Пораст на индексите е забележан во групите: Комуникации за 8.5%, Алкохолни пијалаци, тутун и наркотици за 6.3%, Транспорт за 5.5%, Ресторани и хотели за 3.8%, Облека и обувки, Рекреација и култура за 1.0%, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнината за 0.5%, Храна и безалкохолни пијалаци за 0.3%.Намалување на индексот е забележано во групите: Здравје и Останати стоки и услуги за 0.6%, Образование за 0.3%, Домување, вода, електрика, гас и други горива за 0.2%.Движењето на индексот на цените на мало во 2017 година, исто така, беше различно по одделни групи на производи. ...
| | веќе видена | слични

Во 2017-та цените на мало пораснале за 3.2%, инфлацијата достигнала 1.4%. 2018-та почна со „посолени“ горива и најави за повисоки сметки за парно и вода. Надлежните уверуваат – ситуацијата е под контрола, нема да има бран поскапувања. Лани раст на цените од 3.2%, годинава почна со поскапувања Трошоците на живот пораснале за 1.4% а цените на мало за 3.2% за една година. Според најновите податоци на Државниот завод зголемување од 8.5% има кај комуникациите, од 6.3% кај цигарите и алкохолот, од 5.5% кај транспортот, од 3.8% кај ресторанските и хотелските услуги, од 1.0% кај облеката. Намалување има само во три категории;од 0.6% кај трошоците за здравје, од 0.3% кај образование и од 0.2% кај комуналии. Ваквиот тренд дефинитивно ќе продолжи и оваа година. Од 1 јануари стапи во сила зголемената акциза за дизел горивата, тие веќе поскапеа за 3.5 денари. Во 2018-та жителите на некои општини ќе добијат и повисоки сметки за вода. Регулаторната комисија за енергетика ова го најави кога ги соопшти новите тарифници. ...
| | веќе видена | слични

Фото: Pixabay Трошоците на живот во декември лани, во однос на претходниот месец, се зголемени за 0,1%, додека кај цените на мало има пораст од 0,4%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во 2017 година, во однос на 2016 година, трошоците на живот бележат пораст од 1,4%, а кај цените на мало има зголемување од 3,2%. Движењето на трошоците на живот во 2017 година беше различно по одделни групи на потрошувачка. Пораст е забележан во групите: Комуникации за 8,5%, Алкохолни пијалаци, тутун и наркотици за 6,3%, Транспорт за 5,5%, Ресторани и хотели за 3,8%, Облека и обувки, Рекреација и култура за 1%, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнината за 0,5%, Храна и безалкохолни пијалаци за 0,3%. Намалување на цените е забележано во групите: Здравје и Останати стоки и услуги за 0,6%, Образование за 0,3%, Домување, вода, електрика, гас и други горива за 0,2%. Движењето на цените на мало во 2017 година, исто така, беше различно по одделни групи на производи. Пораст е забележан во групите: Услуги за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Памела Андерсон беше гостинка на синоќешната вечера на фудбалскиот клуб Олимпик од Марсеј , каде се собирала помош за сиромашните деца од градот. наеднаш , во ...
сите 166 | | | веќе видена

Продолжуваат превирањата во Исламската верска заедница. Новиот поглавар Скендер Бузаку е назначен на функцијата од судот, но Реис ул улема хаџи Сулејман ефенди ...
сите 374 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 334 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 173 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Годишната инфлација во Турција за декември изнесувала 11,9 проценти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: