Поплавите во Бугарија им нанесоа штети на туризмот и земјоделството


Властите велат дека поплавите оштетиле важни делови од инфраструктурата кои ќе треба да се поправат. Во другите бизнис-вести: Истражувачка група предупредува за корупција во бизнис секторот. Најмалку 12 лица се загинати во поплавите во Бугарија. [АФП] Поројните дождови што го погодија бугарскиот главен црноморски град, Варна, негативно влијаеја врз земјоделството и врз туризмот, рекоа властите, додавајќи дека погодената инфраструктура ќе треба да се поправи. Најмалку 12 лица се убиени и се` уште се утврдуваат штетите. Белград беше домаќин на 14. српски економски самит фокусиран на анализирање на последиците од неодамнешните поплави и можните начини како да ѝ се помогне на земјата. Оваа година настанот собра повеќе од 400 учесници. Кина и Грција потпишаа 19 деловни спогодби вредни 6,5 милијарди долари во текот на посетата на премиерот Ли Кеџијанг на Атина. Зделките се главно од областа на извозот и бродоградбата, но Кина исто така изрази интерес за купување железници и за изградба на аеродром во Крит. Светска ...
| | веќе видена | слични
16 копии

Изградбата на експресен пат од Ранковце до Крива Паланка, железничката пруга, како и енергетското поврзување од Штип до Црвена Могила и отварањето на новите гранични премини, се заедничките приорите на Македонија и Бугарија. Тоа го истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по денешната средба со бугарската вицепремиерка за економски развој Даниела Бобева на Македонско бугарските бизнис експо денови, кои се одржуваат во Штип и Кочани. - Подобрувањето на патната инфраструктура е приоритет број еден, патот од Скопје до Софија сега баш не е најдобар, односно потребно е повеќе време да се дојде од едниот до другиот главен град и нашиот фокус ќе биде подобрување на сета патна инфраструктура што ја поврзува Македонија со Бугарија, како во делот на патиштата, така и во делот на железницата, рече Ставрески. Првиот проект што ќе го реализираме и што веќе е во тек, додаде, е изградбата на пругата од Куманово кон бугарската граница. – Тоа е проект кој што во прва фаза е започнат, до 2016 ќе се заврши, ...
| | веќе видена | слични

Штип – Претставници на владите и на стопанските комори на Македонија и на Бугарија, градоначалници на општини од источниот плански регион, бизнисмени од двете држави, на форумот „Бизнис без граници“, кој вчера се одржа во Штип, ги детектираа главните прашања од чие решавање, во иднина ќе зависи квалитетот на економската соработка меѓу двете држави, но и меѓу нив и трети земји. Според Зоран Ставрески, вицепремиер во Владата и министер за финансии, квалитетната инфраструктура е темелот и условот број еден за поголем обем на економска соработка меѓу двете држави, кое мислење го дели и Даниела Бонева, вицепремиер во Владата на Бугарија. Таа својот настап пред новинарите го заврши изразувајќи надеж дека наскоро ќе ја снема границата меѓу двете држави! „Само преку дијалог можеме да создадеме услови за поголема стопанска соработка меѓу двете држави. Ние не сме задоволни од обемот на трговската соработка меѓу Македонија и Бугарија од само 520 милиони евра, и на нас е да видиме каде можат да помогнат владите, ...
| | веќе видена | слични

Покрај подобрување на инфраструктурата, отворањето нови гранични премини ќе ја развива трговијата меѓу двете земји Изградбата на експресен пат од Ранковце до Крива Паланка, железничката пруга, како и енергетското поврзување од Штип до Црвена Могила и отворањето на новите гранични премини, се заедничките приоритети на Македонија и Бугарија. - Подобрувањето на патната инфраструктура е приоритет број еден, патот од Скопје до Софија сега баш не е најдобар, односно потребно е повеќе време да се дојде од едниот до другиот главен град и нашиот фокус ќе биде подобрување на целата патна инфраструктура што ја поврзува Македонија со Бугарија, како во делот на патиштата, така и во делот на железницата - изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по средбата со бугарската вицепремиерка за економски развој Даниела Бобева на Македонско-бугарските бизнис експо денови, кои се одржуваат во Штип и Кочани. Прв од низата проекти е изградбата на пругата од Куманово кон бугарската граница. - Тоа е проект кој е ...
| | веќе видена | слични

Повеќе бизнис зделки, нови договори за заеднички настап на трети пазари, поголемо искористување на ЕУ фондовите. Македонските и Бугарските стопанственици сакаат потесна соработка. „Бугарскиот капитал се уште не е доволно присутен во македонското стопанство и во слободните економски зони, иако тие даваат многу поволности за бизнисот“ – изјави Зоре Темелковски, претседател на македонско – бугарска стопанска комора. „Имаме огромен потенцијал за позасилена соработка, но за жал, тој потенцијал се уште е неискористен. Банките се тука, подготвени се да не поддржат, финансии има и сега полесно можеме да ги реализираме бизнис – проектите“ - изјави Цветан Симеонов, претседател на бугарска трговска комора. Дел од домашните компании веќе подолг период работат со Бугарија, но има и такви, за кои овој наш сосед е се уште непознат пазар. „90 проценти од нашето производство оди за извоз, меѓутоа ние извезуваме во Германија, Србија и Косово. За жал, досега со Бугарија сме немале никаква соработка“ – вели Илјо Јанев од ...
| | веќе видена | слични

Зголемување на економската размена и интензивирање на меѓуграничната соработка се главни теми на Македонско-бугарскиот експо - саем што се одржува денеска и утре во Штип и Кочани. Пред дваесетина градоначалници од двете земји и претставници на 50 компании беа презентирани финансиските потенцијали и условите за кредитирање од страна на двете државни банки за развој. -Македонија и Бугарија имаат многу поголем потенцијал од досегашната трговска соработка. 520 милиони евра е премалку за можностите на двете земји и затоа треба да разговараме почесто и да најдеме решенија каде Владите, бизнисмените и банкарите можат да направат повеќе- изјави Зоран Ставрески вицепремиер и министер за финансии. За подобра меѓусебната комуникација двете Влади ќе инвестираат во подобрување на инфраструктурата, како изградбата на пругата кон Бугарија, експресниот нов пат од Ранковце до Крива Паланка, еергетската конкеција од Штип до Червена могила, гасните коридори и нови гранични премини. -Еден ислкучителен потенцијал ние гледаме во ...
| | веќе видена | слични

Двајцата вицепремиери на македонската и бугарска влада, Зоран Ставрески и Даниела Бобева, заедно со бизнисмените, банкарите и сопствениците на повеќето компании учеснички ги утврдија деталите за натамошно заедничко делување на трети пазари. - Првиот проект што ќе го реализираме и што веќе е во тек е изградба на пругата од Куманово кон бугарската граница. Тоа е проект чија прва фаза е почната и ќе заврши до 2016 година. Втората фаза, делницата од Бељаковце до Крива Паланка и третата фаза до бугарската граница отвора нови перспективи за транспорт на стоки и патници, како и овозможување на користење на пристаништето во Варна, како своевидна замена за пристаништето во Солун, објасни Зоран Ставрески -вицепремиер во Влада на РМ. - На прво место е подобрување на инфраструктурата, потоа продлабочување на сегашните бизнис релации помеѓу бугарските и македонски компании во делот на прехранбената индустрија, енергетиката, но и заложбата за отворање на нови гранични премини се со единствена цел за побрз и поквалитетен и ...
| | веќе видена | слични

Подобрување на патната инфраструктура помегу Македонија и БУгарија, како и зголемување на економската размена се главните теми на Македонско-Бугарските експо денови кои денес и утре се одржуваат во Штип и Кочани Подобрување на патната инфраструктура помегу Македонија и БУгарија, како и зголемување на економската размена се главните теми на Македонско-Бугарските експо денови кои денес и утре се одржуваат во Штип и Кочани. Во моментот трговската размена помегу овие две земји е околу 520милиони евра. За дополнително зголемување на трговската размена е потребно и подобрување на патната инфраструктура. Кон крајот на 2015година или почетокот на 2016 ке стартува изградбата на нов експресен пат од Ранковце до Крива Паланка. се планира изградба на железничка пруига, енергетско поврзување од Штип до Црвена Могила, како и изградба на нови гранични премини. Според вицепремиерката на Бугарија Даниела Бобева тие како држава гледат голема перспектива во заедничкото презентирање на ...
| | веќе видена | слични

СРЕДБА НА ВИЦЕПРЕМИЕРИТЕ НА БУГАРИЈА И НА МАКЕДОНИЈА ВО ШТИП Изградба на нов пат со четири ленти од Ранковце до бугарската граници кај Крива Паланка и од Ќустендил до Софија, нов проширен пат од Штип до Кочани, брзо отворање на граничниот премин Клепало кај Берово, отворање директна авионска линија Скопје - Софија и продолжување на работите на железничката пруга со Бугарија, најавија вчера вицепремиерите на Бугарија и на Македонија, Даниела Бобева и Зоран Ставрески. На меѓународната манифестација "Бизнис без граници", отворена вчера во Штип, беше речено дека лани трговската размена меѓу двете земји изнесувала 520 милиони евра, а интенција е годинава да се заокружи на една милијарда. Бугарија е шести трговски партнер на Македонија. Од Бугарија, главно, увезуваме нафта, гас и електрична енергија, а 2/3 од извозот припаѓа на рудното богатство. "Бугарија, како членка на ЕУ, во Македонија има 140 милиони евра инвестиции, што претставуваат само 4 насто од вкупните инвестиции што ги има Македонија, и во тие рамки ...
| | веќе видена | слични

Инфраструктурата и туризмот се секторите во кои се отвроа можност за соработка меѓу Македонија и Бугарија, изјавија денеска вицепремиерите на двете земји Зоран Ставрески и Даниела Бобева на отворањето на „Македонско-бугарските експо денови“ во Штип. - Изградбата на пругата кон Бугарија, изградбата на експресниот пат од Ранковце до Крива Паланка, како и енергетското поврзување од Штип до Червена Могила, се приоритетите на Владата-рече Ставрески. Можност за соработка, според министрите,има и во туризмот и месната индустрија. - Голема можност за соработка има во туризмот, размената на туристи меѓу двете држави постојано се зголемува , но ние би можеле како регион да бидеме уште попривлечни за туристите доколку направиме заеднички туристички пакети за туристи од Европа и пошироко- вицепремиерката на Бугарија Даниела Бобева. Бизнисмените од двете земји кои присуствуваа на „Македонско-бугарските експо денови“ изразија надеж дека стоковата размена на двете земји до крајот на годинава ќе достигне една милијарда ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 163 | | | веќе видена

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека Зоран Заев продолжува со целосно редефинирање на Македонија. Велат дека откако ја избришал македонската историја, се откажа од ...
сите 223 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 97 | | | веќе видена

Народниот театар од Битола за претставата „Бакхи – краток преглед на распадот“ во режија на Игор Вук Торбица ги доби наградите за најдобра претстава и режија ...
сите 75 | | | веќе видена

Не сум херој. Тоа ми беше работа. Да не го направев тоа, ќе ми дадеа отказ. Како ќе најдев работа после тоа, рекол Олексиј Ананенко, еден од тројцата инженери ...
сите 77 | | | веќе видена

Американската војска објавила видео снимка на која, како што се тврди, се гледа како иранската Револуционерна гарда отстранува мина која не експлодирала на ...
сите 93 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Поплавите во Бугарија им нанесоа штети на туризмот и земјоделството

Од:
До кого (е-маил):
Порака: