Хелсиншки комитет: Човековите права во Македонија се влошуваат во медиумите, судството и делот на дискриминација

Хелсиншки комитет: Човековите права во Македонија се влошуваат во медиумите, судството и делот на дискриминација Хелсиншкиот комитет на Македонија, огласувајќи се по повод одбележувањето на 65- годишнината од усвојување на Универзалната декларација за човекови права, смета дека човековите права и нивната заштита во земјата се нарушени и дополнително се влошиле во сферите на правото на изразување и слобода на медимите, судството и делот на дискриминацијата. „Во Република Македонија, и покрај воспоставените норми и тела за овозможување на целосно уживање на човековите права, сè уште опстојува проблемот со нивно нецелосно исполнување односно неефективна заштита. Денес потсетуваме на три области во кои проблемите со човековите права опстојуваат или е забележано нивно дополнително влошување“, се наведува во соопштението на Хелсинчкиот комитет. Комитетот истакнува дека „наместо промоција и заштита на правото на изразување и слобода на медиумите, државата преку политички и финансиски притисок продолжува да се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нема противречност меѓу мерките за обезбедување економски раст и стабилност и заштита и грижа на најранливите. Мерките за штедење, кои ја зголемија нееднаквоста кај луѓето, само ќе ги одложат проблемите и во некои области ќе ги направат дури и „поскапи“ за решавање во подоцнежна фаза. Треба да се воспостават канали за социјален дијалог и за учество на граѓаните во донесувањето одлуки за мерките за штедење. Ова во интервју за „Дневник“ го вели комесарот за човекови права на Советот на Европа, Нилс Мужниекс, во врска со извештајот за кршење на човековите права со мерките за штедење. Според него, владите треба да обезбедат клучни информации за буџетот, даноците и за финансиските политики за да им овозможат на граѓанското општество, на парламентарните комисии, националните структури за човекови права и на судовите да вршат надзор на справувањето со кризата. Тие, вели Мужниекс, треба да бараат независни совети од омбудсманите, комисиите за човекови права и од други тела за влијанието на мерките за штедење врз ...
| | веќе видена | слични

Македонија годинава го дочекува Светскиот ден на човековите права како членка на Советот на Обединетите нации, кој го набљудува нивното остварување. Но, и покрај тоа, оцените на домашните аналитичари и борци за човекови права се дека земјава ги почитува само на хартија. Во практиката стигнуваат сериозни забелешки и од меѓународните институции, најмногу поврзани со владеењето на правото и слободата на изразување ВО МАКЕДОНИЈА СЀ УШТЕ НЕМА ПРАВДА Велика Британија е посветен и ефикасен бранител на човековите права, објави на својата интернет-страница британската влада. Во текстот по повод Светскиот ден на човековите права, Владата во Лондон ветува дека ќе работи на промовирање на тие права дома и секаде низ светот, а дека нејзини приоритети се демократијата и владеењето на правото, заштитата од тортура, укинувањето на смртната казна, поддршката на слободата на говорот, еднаквоста и недискриминацијата во бизнисот и човековите права. Интернет-страницата на македонската влада, пак, вчера известуваше за посетите ...
| | веќе видена | слични

Сите луѓе се раѓаат слободни и еднакви и затоа почитувањето на човековите права е императив за сите без разлика на која вера или раса и припаѓаат, каде живеат и што работат, смета народниот правобранител на РМ, Иџет Мемети. - Почитувањето на човековите права е императив за сите нас без разлика каде сме, што работиме, на која раса или вера и припаѓаме. Тоа е темел на современото заедничко живеење. На ова не учи историјата која многупати досега покажала дека развојот и просперитетот одат заедно со меѓусебното почитување. Човековите права се однесуваат на секој поединец и му припаѓаат на секој поединец, изјави Мемети Тој додаде дека бранителите на човековите права треба да ги потсетат сите чинители на општеството дека човековите права и слободи се составен дел на моралната свест на луѓето со што јасно е дефинирано како треба луѓето да се однесуваат едни кон други и дека истото го очекуваат од државата. - Тоа значи дека државата е таа која треба да ги овозможи сите предуслови граѓаните да се чувствуваат ...
| | веќе видена | слични

Состојбата со човековите права во Република Македонија се влошува, оценува невладината организација „Цивил“. „Десетици политички затвореници, вклучително и двајца новинари се притворени, им се суди или се на издржување затворски казни.Дискриминација по политичка припадност, етничка и верска припадност, род, социјален статус и сексуална ориентација се секојдневна рутина и се длабоко вкоренети во институциите на државата и локалните власти, во нивните политики и практики.Слободата на говорот и медиумите се блиску до непостоечки, имајќи ги предвид различните форми на државна цензура или автоцензура од страна на новинарите со години наназад. Извештаите за кршење на човековите права се натрупуваат. Граѓаните на Република Македонија се соочуваат со дискриминација и кршење на основните права и слободи практично насекаде – на работа или од политиките на вработување, судството и полицијата, образованието, здравството и дистрибуцијата на социјалната помош. Припадноста кон политичка партија го определува поголемиот ...
| | веќе видена | слични

По повод Меѓународниот ден за човекови права, 65 години од донесувањето на Универзалната декларација за човекови права на Обединетите Нации, Светскиот Македонски Конгрес (СМК) од Владата бара итен и безусловен
| | веќе видена | слични

Во Македонија има проблеми со почитувањето на човековите права. Сведоци сме на нивно секојдневно кршење , молк на инситуциите, насилства, инциденти, мешање на извршната во судската власт, вели Уранија Пировска, извршен директор на Хелсиншкиот комитет за човекови права. Невладината „Цивил“ констатирала зголемено присуство на политиката при вработувањето, заплашување на новинарите и притворање на партиските неистомисленици. Македонија одбележа и катастрофална година во однос на заштита на слободите и правата во однос на секусланите права. Невладината органзиација ХЕРА побара од владата да ги стопира кампањите со кои се стигматизаираат жените кои направиле абортус.. И народниот правобрнаител го оцени за далеку од заодовлително почитувањето на човековите права. Претставките кои граѓаните секојденвно ги упатуваат до оваа институција укажуваат на фактот дека најмногу прекрпувања има во областа на судството и потршувачките права, особено кон компаниите кои испорачуваат електрична и топлинска енергија.
| | веќе видена | слични

Мерките за штедење со кои европските влади одговорија на економската криза донесоа намалување на јавните расходи, зголемување на даноците, послаба заштита на работниците, пензиски реформи, но и рекордна невработеност. Мерките истовремено загрозија цела низа човекови права, од правото на пристојна работа, соодветен животен стандард и социјална заштита, до правото на пристап до правда и слобода на изразување, предупреди комесарот за човекови права на Советот на Европа, Нилс Мужниекс. Според него, најтешко се погодени чувствителните и маргинализирани групи, а ефектите од с` поголемата сиромаштија ќе се чувствуваат на долг рок. - Европските влади, воведувајќи мерки за штедење поради кризата, заборавија на обврските во областа на човековите права, особено на социјалните и економските права на најчувствителните групи во општеството и потребата да им се обезбеди пристап до правда и еднаков третман. За жал, и меѓународните кредитори пропуштија во своите програми за помош да го вметнат и прашањето за човековите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Правото на изразување и слобода на медиумите, судската заштита и дискриминацијата по повеќе основи, се трите области во кои е забележано влошување на човековите права од страна на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Македонија. По повод 65 години од усвојување на универзалната Декларација за човекови права донесена во 1948 година и 20 години од воспоставувањето на телото Висок комесар за човекови права при Обединетите Нации, Хелсишки потсетува дека и покрај воспоставените норми и тела за овозможување на целосно уживање на човековите права, се уште опстојува проблемот со нивно нецелосно исполнување односно неефективна заштита во земјава. Во однос на правото на изразување и слобода на медиумите, се наведува дека државата преку политички и финансиски притисок продолжува да се вмешува во уредувачката политика на голем број медиуми. покрај со уредувачката цензура, новинарите се соочени и со самоцензура поради зголемениот страв од тужби за навреда и клевета од страна на политички функционери. Што се ...
| | веќе видена | слични

Соопштение од Обединети за Македонија: Човековите права се основа за градење на слобода, мир и правда. Секој поединец е бранител на своите човекови права и тие не смеат да бидат прекршени, него заштитени од било какви повреди и почитувани според универзалниот принцип на еднаквост. По повод меѓународниот ден на човековите права, Обединети за Македонија им го честита празнувањето на овој голем ден за човештвото на ВМРО, како партија која најмногу оствари во својот мандат во сферата на човековите права. Партија која во својот мандат успеа не да има еден политички затвореник туку неколку политички затвореници, партија која го подели народот на партиски војници и партиски непријатели, партија која гледа на човекот како гласачко ливче а не како свој граѓанин од прв ред. Обединети за Македонија нема никаков повод за славење на Денот за човековите права во Република Македонија, бидејќи Македонија има сериозен проблем со почитување на човековите права. Во Македонија статистиката за оваа измината година покажа дека ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас, денеска изјави дека ќе го тужи својот некогашен колега од владата на Ципрас, ексминистерот ...
сите 399 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 332 | | | веќе видена

Поп дивата Јелена Карлеуша работела со своите кандидати во студиото на Гранд кога дознала дека на Интернет се вртрле фотографиите за кои се тврди дека биле ...
сите 234 | | | веќе видена

Зоран Заев на сметка на уставниот поредок, на сметка на државните и национални интереси се самопромовира во лидер со најголем рејтинг меѓу етничките Албанци. ...
сите 42 | | | веќе видена

Интервентни мерки против загадувањето на воздухот генерално се почитуваат на целата територија на општина Аеродром, покажува вонредниот надзор градилиштата, ...
сите 200 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Хелсиншки комитет: Човековите права во Македонија се влошуваат во медиумите, судството и делот на дискриминација

Од:
До кого (е-маил):
Порака: