Пратениците ќе гласаат за Законот за знамињата

4 копии

Скопје – Пратениците денес треба да гласаат за Измените на Законот за употреба на знамињата. Во петокот поради немање кворум претседателот на Собранието Трајко Вељаноски ја одложи седницата и ја презакажа за денес. Измените предвидуваат локалните самоуправи, во кои над 50 отсто од населението се припадници на заедницата, да може да го истакнуваат нивното знаме, заедно со државното македонско знаме, кое мора да е за една третина поголемо.
| | веќе видена | слични

Угостителите се во паника. Алармираат дека измените на Законот за заштита од пушењето со кои се предвидува затварање на кафеаните, кафетериите, баровите, кабареата, диско-клубовите или пивниците, во кои инспекторите ќе фатат лица што пушат, ќе ја уништат оваа гранка. Дополнувањата на Законот за заштита од пушењето усвоени експресно во Собранието, за локалите предвидува освен парична казна, и затворање до 7 дена за трговец поединец и до 15 дена за правно лице. Кафанџиите велат дека овие измени беа одамна најавени, но тие не веруваа дека истите ќе се усвојат и ќе почнат да се применуваат во практика, бидејќи, според нив, тоа за нив ќе значи смрт на рати. „Затварањето објекти ќе предизвика негативен домино-ефект во туристичко-угостителската дејност преку пад на прометот, што, пак, со себе ќе повлече намалување плати, отпуштање вработени. Наместо условите за работа да се подобруваат, тие се влошуваат“, велат угостителите, кои се плашат да зборуваат јавно. Тие сметаат дека и вака спакуваните ригорозни дополнувања ...
| | веќе видена | слични

Собранието на РМ го донесе Законот за дополнување на Законот за заштита од пушењето по скратена постапка. Законот ги овластува инспекторите од Државниот пазарен инспекторат да затворат одреден објект, кафеана, кафетерија, ноќен бар, кафе бар, кабаре, диско клуб или пивница доколку при вршење надзор утврдат дека во него се пуши. Затворањето е до 7 дена за трговец-поединец и до 15 дена за правното лице. Инспекторите се воедно обврзани да изготвуваат квартални извештаи за утврдените неправилности кај физичките и правните лица и да ги објавуваат на веб-страницата на Инспекторатот. Реплицирајќи им на пратениците од опозицијата според кои законското решение е строго и неостварливо во пракса, заменик-министерот за здравство, Владимир Поповски, констатира дека тие ги извртуваат фактите, дефокусирајќи ја дискусијата. - Во Македонија се пушат околу 11.000 тони цигари, што е 5,5 килограми цигари по поединец. Над 40 отсто од популацијата пуши, 20 проценти од средношколците, а старосната граница е спуштена под 14 години. ...
| | веќе видена | слични

Измените на Законот за употреба на знамињата на заедниците, донесени на вчерашната седница на Собранието, предвидуваат локалните самоуправи во кои над 50 отсто од населението се припадници на заедницата да може го истакнуваат нивното знаме заедно со државното на објектите од јавен и локален карактер За измените, донесени по скратена постапка, гласаа 63 пратеници, 40 беа против, а воздржани немаше. Од присутните 22 припадници на помалите етнички заедници во согласност со Бадентеровиот принцип на гласање, „за“ гласаа 17, а 5 беа „против“. Со измените локалната самоуправа треба да одлучува кога ќе се употребува знамето на заедницата. Се предвидува државното знаме да биде една третина поголемо од другите знамиња. Знаме на заедницата ќе се истакнува при официјална посета на висок претставник на меѓународната заедница и во денови на одржување манифестации од локален и меѓународен карактер. Пратениците од опозициската СДСМ во текот на расправата во петокот истакнаа дека и за овој предлог, како и претходно за ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Албанското знаме не е државен идентитет на Република Албанија, туку е етнички идентитет на сите Албанци во светот, изјави пратеничката Ермира Мехмети-Деваја од ДУИ, прашана за евентуални реакции од западниот сосед откако вчера пратениците ги изгласаа измените на законот за знамињата на заедниците Со измените албанското знаме, кое треба да биде една третина помало од државното, може да се вее пред јавни објекти во општините со мнозинско албанско население. - Тоа знаме не е државен идентитет на Република Албанија, туку е етнички, национален идентитет на сите Албанци во светот. Така како што нашето државно знаме е знаме на државата, а не знаме на нацијата. Со тоа знаме се идентификуваат Албанците како народ, или како етничка заедница според уставната терминологија во Република Македонија - изјави Мехмети–Деваја.
| | веќе видена | слични

До 27. јули ВМРО–ДПМНЕ и ДУИ ќе договорат До следната среда премиерот Никола Груевски и неговиот коалициски партнер, Али Ахмети, ќе мора да ги договорат кадровските решенија за сите директорски позиции и да одлучат кои ќе бидат идните заменици-министри. За тогаш е закажана собраниската седница на која ќе се избира новата влада. Според договорот кој паднал, од вкупно 75 раководни функции во државата 43 ќе преземе ВМРО-ДПМНЕ, а во останатите 32 ќе седнат луѓе на Ахмети. Исто како кога се договараше првиот ешалон и сега двете партии се затворени за јавноста и не сакаат да откријат имиња. Тоа што единствено се појави како информација е дека пратеникот Сафет Незири ќе стане заменик–министер за образование, а неговиот колега Тахир Хани за транспорт и врски. Тие и двајцата се оградија од коментар, велејќи дека засега нема никаква конечна одлука.Во меѓувреме, Собранието тешко обезбедува кворум, но работи со полна пареа. Вчера по скратена постапка ги донесе измените на Законот за употреба на знамињата на заедниците ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Законот ги овластува инспекторите од Државниот пазарен инспекторат да затворат одреден објект, кафеана, кафетерија, ноќен бар, кафе бар, кабаре, диско клуб или пивница, доколку при вршење надзор утврдат дека во него се пуши. Затворањето е до 7 дена за трговец поединец и до 15 дена за правното лице. Инспекторите се воедно обврзани да изготвуваат квартални извештаи за утврдените неправилности кај физичките и правните лица и да ги објавуваат на веб страницата на Инспекторатот. Реплицирајќи им на пратениците од опозицијата според кои законското решение е строго и неостварливо во пракса, заменик министерот за здравство Владимир Поповски констатира дека тие ги извртуваат фактите, дефокусирајќи ја дискусијата. - Во Македонија се пушат околу 11.000 тони цигари што е 5,5 килограми цигари по поединец. Над 40 отсто од популацијата пуши, 20 проценти од средношколците, а старосната граница е спуштена под 14 години. Со оглед на овие фрапантни податоци, беспредметно е да расправаме дали треба да се усвојат построги мерки ...
| | веќе видена | слични

Инспекторите од Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) ќе затвораат на 7 или 15 дена одреден објект - кафеана, кафетерија, ноќен бар, кафе бар, кабаре, диско клуб или пивница, доколку утврдат дека во него се пуши. Ова право на припадниците на ДПИ им го овозможуваат најновите измени на Законот за пушење, кои доцна синоќа ги изгласаа пратениците во Собранието. - Во Македонија се пушат околу 11.000 тони цигари, што е 5,5 килограми цигари по поединец. Над 40 отсто од популацијата пуши, 20 отсто од средношколците, а старосната граница е спуштена под 14 години. Со оглед на овие фрапантни податоци, беспредметно е да расправаме дали треба да се усвојат построги мерки за примена и почтиување на Законот - рече заменик-министерот за здравство, Владимир Поповски. Тој во името на владечкото мнозинство им реплицираше на опозициционерите, кои без исклучок овие законски измени ги оценија како строги, но и неостварливи во пракса. Тие велат и претходната верзија на овој закон довела до опасност многу мали и средби бизниси, ...
| | веќе видена | слични

Пратениците вчера ги донесоа измените на Законите за заштита од пушењето, за Судски совет и за јавните обвинители. Законот ги овластува инспекторите од Државниот пазарен инспекторат да затворат одреден објект, кафеана, кафетерија, ноќен бар, кафе бар, кабаре, диско клуб или пивница, доколку при вршење надзор утврдат дека во него се пуши. Затворањето е до 7 дена за трговец поединец и до 15 дена за правното лице. Инспекторите се воедно обврзани да изготвуваат квартални извештаи за утврдените неправилности кај физичките и правните лица и да ги објавуваат на веб страницата на Инспекторатот. Реплицирајќи им на пратениците од опозицијата според кои законското решение е строго и неостварливо во пракса, заменик министерот за здравство Владимир Поповски констатира дека тие ги извртуваат фактите, дефокусирајќи ја дискусијата. - Во Македонија се пушат околу 11.000 тони цигари што е 5,5 килограми цигари по поединец. Над 40 отсто од популацијата пуши, 20 проценти од средношколците, а старосната граница е спуштена под 14 ...
| | веќе видена | слични

Затворање на угостителски објект до 7 дена за трговец поединец и до 15 дена за правното лице, доколку Државниот пазарен инспектор утврди дека во него се пуши. Ова се дел од измените во Законот за заштита од пушењето, што Собранието вчера ги усвои по скратена постапка. Новина е и тоа што извештаите за утврдените неправилности кај физичките и правните лица инспекторите сега се должни да ги објавуваат јавно секои 4 месеци на веб страницата на Инспекторатот. На седницата беше укажано дека во Македонија годишно се пушат околу 11.000 тони цигари што е 5,5 килограми цигари по поединец. Над 40 отсто од популацијата пуши, од тоа 20 проценти се средношколци, а старосната граница на пушачи е спуштена под 14 години. OhridNews
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во изминатите неколку недели, парада високи западни официјални лица поминаа низ Скопје, скромниот главен град на малата Република Македонија, која е помала од ...
сите 227 | | | веќе видена

Граѓаните сами да ги читаат и слушаат изјавите од лидерите, за да не бидат под влијание на разни пропаганди, вели долгогодишниот аналитичар за Балканот од ...
сите 123 | | | веќе видена

Повторно тензично на судскиот процес. Обвинетиот Игор Југ вербално ги нападна судијката Добрила Кацарска и сведокот Агим Нухиу и потоа стана од столчето ...
сите 167 | | | веќе видена

ДА Кристина, можат да живеат поубаво. Затоа ајде на 30 септември да избереме ЗА европска Македонија. За нашите деца, за идните генерации! #ИзлезиЗА
сите 67 | | | веќе видена

Михаил Рот, државниот министер задолжен за Европа во рамките на министерството за надворешни работи на Сојузна Република Германија, придружуван од германскиот ...
сите 69 | | | веќе видена

Секторот за внатрешни работи Штип поднесе кривична пријава против Н.А.(31) од Штип поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „предизвикување ...
сите 125 | | | веќе видена

Скандал во Маврово. Нападнат новинарот Љупчо Златев кој денеска на лице место токму од Маврово сакаше да ја информира јавноста за случајот поврзан со викенд ...
сите 25 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Пратениците ќе гласаат за Законот за знамињата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: