Сите во нашата фамилија обожаваат чизкејк. Во стариот домашен кувар имаме неколку одлични рецепти за сладок чизкејк кои често ги правиме. Но, неодамна на наше големо задоволство најдовме еден супер рецепт за чизкејк направен во солена варијанта кој навистина не инспирираше. А, кога се има инспирација се е полесно нели.Си рековме ајде да се фатиме за работа да го направиме и да го споделиме со вас. Оригиналниот рецепт кој го видовме кај една наша пријателка блогерка- Zorica Lakonic од блогот My pans and pots решивме малку да го измениме и да го направиме по наш вкус, кој знаеме дека и вас ќе ве бендиса.Особено затоа што е направен од комбинација на неколку состојки кои одлично одат заедно. Спојот на рикота и крем сирење е навистина феноменален. За дополнителен вкус ние ставивме и неколку парчиња сланина и декориравме со шери домати и како што можете да видете од фотографиите резултатот е одличен.Неодоливо вкусен чизкејк за чија подготовка и нема да ви треба повеќе од 40 минути. Откако ќе го вкусите првото ...
| | веќе видена | слични

Салсата е генерално прифатено летно јадење, но всушност тоа е вкусно во било кое време. Лесно се подготвува и уште побргу се јаде. Трпи измени и експерименти, а се што ви е потребно е само трпение додека ги исечете сите состојки. Ова е верзијата инспирирана од Џејми Оливер. 1 поголема конзерва или пак 250 грама замрзната пченка 20 грама сецкан магдонос ½ лута пиперка (ситно исечена) 1 главица кромид (исечен на коцки) 4 домати (исечени на коцки) 2 јажици масло за јадење Сол и црн пипер по вкус Подготовка: Бидејќи не е сезона на свежа пченка, ова јадење можете да го направите со замрзната која ќе ја сварите или пак во конзерва. На подлабоко тавче ставете го маслото за јадење и загрејте го на средна топлина. Кромидот пропржете го околу 5 минути во тавчето. Тој треба да биде само малку омекнат. Посолетете и додадете ги исечканите домати, а на крај додадете ја пченката. Исклучете го оганот и оставете ја пченката, доматите и кромидот да се динстаат 1-2 минути во тавчето. Додадете го на крај ...
| | веќе видена | слични

Ако сте љубители на пилешко месо, но веќе ви е здосадено класичното подготвување на ова месо, ви нудиме интересен рецепт кој сигурно ќе ви се допадне. Вкусен, здрав, лесен и брз со еден збор идеален за брз ручек кога ќе се вратите од работа и сакате да го изненадите партнерот со нешто убаво и здраво. Потребни состојки: Масло 50g свеж спанаќ 50g сирење рикота 2 парчиња пилешки гради 20g кашкавал чедар Црвен пипер Сол Бибер Подготовка: Пропржете го спанаќот на малку масло околу 2-3 минути додека целосно не омекне. Додадете ја рикотата и гответе уште 30-60 секунди. Тргнете го настрана и оставете да се олади. Направете засеци на пилешките гради на растојание од околу 1cm. Наполнете ги засеците со смесата од спанаќ и рикота. Зачинете го пилешкото со сол и бибер. Изрендајте го чедарот и ставете го врз пилешките гради. Наросете со црвена пипер за да добие боја и посебен вкус. Печете во претходно загреана рерна околу 25-30 минути на температура од 200 степени. Јадењето е готово кога кашкавалот ќе се стопи, а ...
| | веќе видена | слични

Нема веќе фрлање на потемнети банани. Од нив направете го овој вкусен сладок леб …Потребно е:1/2 чаша (од 200 мл) омекнат путер1 лажиче екстракт од ванила3 чаши брашно6 белки1,5 лажиче прашок за пециво2 чаши испасирани банани1/2 чаша млеко3/4 чаша семки од сончоглед1/2 лажиче изрендана кора од лимон1 чаша кафеав шеќерПодготовка: – Рерната загрејте ја на 200 целзиусови степени.– Во подлабок сад ставете ги кафеавиот шеќер, екстрактот од ванила и путерот и матете ги додека да добиете хомогена смеса. Додадете ги белките и внимателно измешајте.– Во друг сад измешајте ги прашокот за пециво, брашното и солта и полека додадете ги во смесата со кафеав шеќер.– Сипете го млекото и полека измешајте. Почнете да го месите тестото додека да стане мазно и компактно.– Во еден плиток сад измешајте ги испасираните банани, изренданата кора од лимон и семките од сончоглед.– Тестото сега увалкајте го во горната смеса и ставете го во намастен калап за печење.– Ставете да се пече во загреана рерна 50-60 минути, додека да добие ...
| | веќе видена | слични

Кремот кој што може да се користи во различни варијации овој пат може да го пробате во чашка. Едноставен рецепт за сладок колач од Нутела подготвен во поинакво издание. Потребни состојки: * 4 лажици шеќер * 3 лажици какао * 4 лажици брашно измешано со малку прашок за печиво * 3 лажици млеко * 3 лажици масло * 1 – 2 лажици Нутела * 1 јајце Начин на подготовка: Сите состојки по ред ставете ги во шолја и измешајте ги со виљушка за да добиете мазна смеса. Пресипете ја во голема шолја за чај, ставете ја во рерна или во микробранова печка и печете ја 3 до 5 минути на највисока температура. По желба украсете со рендано чоколадо, шлаг пена или пак овошје.
| | веќе видена | слични

Вкусна и здрава салата од прокељ е одличен избор за прилог за јадење со месо. Потребно е: 500 гр. прокељ 1 лаж кора од лимон 1 лаж вински оцет 1 лаж лимонов сок половина лажица сув магдонос сол и црн пипер Подготовка: Во зовриена вода варете го прокељот седум минути и исцедете го. Во чинија измешајте ги зачините и со таа смеса, посипете го прокељот.
| | веќе видена | слични

Овие мафини може да ги направите и со друго овошје …Потребно е:1 јајце100 гр шеќер60 мл масло250 гр брашно120 мл млеко10 гр прашок за пециво200 гр јаболки1 прстофат сол1/4 лажиче цимет во правПодготовка: – Во еден сад изматете ги јајцата и шеќерот и додадете ги маслото, млекото, брашното, прашокот за пециво и солта. Матете додека да добиете хомогена смеса.– Во смесата додадете изрендано јаболко и цимет.– Смесата распоредете ја во калапи за мафини во кои сте ставиле книжни кошнички за печење.– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 170 целзиусови степени околу 30 минути.
| | веќе видена | слични

nПотребно е: 400 гр ситно сирење или крем сирење 300 гр печени црвени пиперки 200 гр маринирани шампињони 2-3 чешниња лук 2-3 гранчиња свеж магдонос малку свеж власец сол Подготовка: – Печените пиперки и шампињоните ситно исецкајте ги и ставете ги во чинија. – Ситно исецкајте ги магдоносот, власецот и лукот и додадете ги во чинијата. Посолете по вкус, додадете го сирењето и убаво измешајте за да се соединат сите состојки. – Овој намаз ставете го убаво да се излади во фрижидер пред да го послужите.
| | веќе видена | слични

Кој може да одолее на мирисот на домашни крофни? Меки, вкусни и неодоливи, крофните се посакувани од секој љубител на слатките задоволства. Па, ако сакате да се наградите себеси и вашите најблиски со оваа слатка закуска, еве како да направите домашни крофни на едноставен начин. СОСТОЈКИ 700 гр брашно 400 мл млеко 50 мл масло 40 гр квасец (1 коцка) 2 јајца 1 лажица шеќер ½ лажичка сол масло за пржење ПОДГОТОВКА Затоплете го млекото и ставете го во длабок сад. Додајте ги квасецот и шеќерот. Добро изматете со маталка. Додајте половина од брашното (350 гр) и промешајте. Изматете ги јајцата и додајте ги во смесата заедно со солта и маслото. Добро промешајте. Ставете го во садот и остатокот од брашното и мешајте за смесата да се соедини. (Доколку смесата која ќе ја добиете е премногу леплива, тогаш можете да додадете уште околу 50 гр брашно.) Набрашнете го тестото, покријте го со чиста крпа и оставете го околу 20 минути на топло место, додека да порасне. Кога ќе се удвои тестото, на даска поросете брашно. Замесете ...
| | веќе видена | слични

Потребни состојки: За кори 7 белки 125g шеќер 2 кесички ванилин шеќер 180g печени лешници 2 лажици брашно 2 лажици какао 1 лажица Несквик Прашок за печиво 100ml масло За фил 1l млеко 7 жолчки 200g карамели 160g густин 150g шеќер + 1 ванилин шеќер 125g маргарин 200ml слатка павлака За потопување Млеко и Несквик За глазура 200g Милка noissete 200ml слатка павлака 2-3 лажици Несквик Подготовка: Белките изматете ги со малку сол, па постепено додавајте ги шеќерите додека не се создаде цврста пена. Истурете го брашното, прашокот за печиво, Несквикот и какаото, па рачно измешајте. На крајот додајте ги исечканите лешници и маслото. Печете 4 кори на 180 степени околу 15 минути. Во меѓувреме подгответе го филот. Ставете 900ml млеко на оган и додадете ги карамелите. Мешајте додека целосно не се стопат. Останатите 100ml млеко изматете го со жолчките, шеќерот и густинот, па додадете ја мешавината во млекото со карамели. Откако филот малку ќе се излади, додадете го маргаринот и матете со миксер. Слатката павлака изматете ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Договорот од Преспа овозможува напредок и подготовка за иднината, се вели во директната видео порака на францускиот Претседател, Емануел Макрон до граѓаните на ...
сите 40 | | | веќе видена

Независниот пратеник Ферид Мухиќ за „ А1он “ не сакаше да каже дали ќе излезе на претстојниот референдум за промена на името, како и дали ќе гласа за уставните ...
сите 131 | | | веќе видена

И годинава на свеченото отворање на фестивалот „Браќа Манаки” во Битола се повтори истата пракса како и претходните години. По сликањето на црвениот тепих и ...
сите 71 | | | веќе видена

Со цел Зоолошката градина во Скопје да добие еден сосема нoв и убав лик, деновиве е поставена нова урбана опрема. Опрема се состои од нови клупи, каде ...
сите 29 | | | веќе видена

Ни пристигна и таа прекрасна есен, според многумина најубаво годишно време … Сепак, Меркур е денес во квадрат со Сатурн, а почетокот на есента се карактеризира ...
сите 65 | | | веќе видена

Од вчера стапи во сила договорот за взаемно признавање на возачките дозволи меѓу Македонија и Германија. Договорот го потпишаа Министерот за внатрешни работи ...
сите 79 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Солен чизкејк

Од:
До кого (е-маил):
Порака: