25 години ФООМ:Отвореното општество во Македонија исправено пред предизвици кои треба да ги надмине


Македонското општество од една фаза на децениско перманентно затворање, почнува да се отвора и да се ослободува. Ова е добар почеток во контекст на отворањето на општеството, но ни оддалеку не е доволно за да можеме да кажеме дека во Македонија сме го оствариле идеалот за отворено општество, концепт кој сам по себе е тешко, ако и воопшто достижен – смета извршната директорка на Фондацијата отворено општество Македонија, Фани Каранфилова Пановска.Според неа, сепак, Македонија има уште многу што да направи, но и да поправи.„Многу прашања, многу предизвици, големи очекувања, но има надеж затоа што има многу можности кои треба да се искористат“, изјави Каранфилова Пановска на денешното отворање на конференцијата „Има ли отворено општество во Македонија“. Овој настан го организира ФООМ во рамките на одбележувањето на 25 годишниот јубилеј во земјава.Претседателката на Фондацијата Отворено општество Македонија, Маја Бојаџиевска порача дека не случајно темата на завршната конференција на ФООМ е поставена во широка ...
| | веќе видена | слични

Македонија може да има отворено општество преку партнерство на граѓанските организации и власта преку кое ќе се обезбедат транспарентни и отчетни институции отворени кон граѓански предлози, но и кон критики кои треба да се прифатат во контруктивна насока. Ова се дел од заклучоците кои произлегоа од последниот ден на дводневната конференцијата „Има ли шанси отвореното општество во Македонија“ со која Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) вчера го заокружи одбележувањето на 25-годишниот јубилеј.Министри, претставници на граѓанските организации и странски експерти вчера дискутираа за транспарентни и отчетни институции како императив за одговорна власт, за граѓанското општество и за тоа каков граѓански ангажман ни е потребен, при што завршија со дискусија за тоа како Македонија може да стане отворено општество.Заокружувајќи ја конференцијата, извршната директорка на ФООМ, Фани Каранфилова – Пановска, истакна дека сега е вистинско време да се направи анализа што почнаа граѓанските организации и ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска учествуваше на панел дискусијата „Има ли шанси отвореното општество во Македонија’’, организирана во рамки на одбележувањето на 25-годишниот јубилеј на Фондацијата отворено општество Македонија. Во своето обраќање, Царовска нагласи дека борбата за отворено општество ниту е запрена, ниту во моментов сите пори на општеството се отворени, соопшти Министерството за труд и социјала. - Се уште сме во зародиш на воспоставување на системи кои значат основа за комуникација со граѓанското општество и вклучување на граѓаните во процесите на донесување одлуки, изјави таа. Царовска оцени дека институцијата со која раководи успешно се движи во таа насока, а во наредниот период засилено ќе се градат партнерства кои ќе го вклучат граѓанството во донесувањето одлуки, но и во нивната имплементација. Тоа ќе се случи со новиот закон за социјална заштита, особено во делот на обезбедување на социјалните услуги, како главен столб на реформата. Плуралната социјална заштита ...
| | веќе видена | слични

Во своето обраќање, Царовска нагласи дека борбата за отворено општество ниту е запрена, ниту во моментов сите пори на општеството се отворени, соопшти Министерството за труд и социјала. - Се уште сме во зародиш на воспоставување на системи кои значат основа за комуникација со граѓанското општество и вклучување на граѓаните во процесите на донесување одлуки, изјави таа. Царовска оцени дека институцијата со која раководи успешно се движи во таа насока, а во наредниот период засилено ќе се градат партнерства кои ќе го вклучат граѓанството во донесувањето одлуки, но и во нивната имплементација. Тоа ќе се случи со новиот закон за социјална заштита, особено во делот на обезбедување на социјалните услуги, како главен столб на реформата. Плуралната социјална заштита значи градење систем во кој и граѓанските организации, и приватниот сектор, но и физички лица учествуваат и испорачуваат услуги, а нив ги купува државата. Како што нагласи министерката, граѓанските организации треба да се вклучени и во креирањето, но и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски на завршниот настан по повод 25 години од формирањето на Фондацијата Отворено општество во Македонија порачал дека дигитализацијата овозможува транспарентност и отчетност кон граѓаните за што во иднина најавува новини во отворање на податоците од институциите. - Транспарентноста е инструмент во рацете на граѓаните кој им овозможува да ја оценат релевантноста на процесите и одлуките донесени од институциите, навел Манчевски на денешната јавна дискусија на тема „Транспарентни и отчетни институции-императив за одговорна власт“. Како што истакнал, дигитализацијата и новите технологии овозможуваат брза и редовна комуникација, полесно од кога било, секојдневна консултација со граѓаните и граѓанскиот сектор. Министерот се осврнал на дел од мерките кои Владата ги презеде во контекст на зголемување на отчетноста и транспарентноста и потенцираше дека за наредниот период се работи на отворање на податоците кои произлегуваат од работата на ...
| | веќе видена | слични

 Порачал дека дигитализацијата овозможува транспарентност  и  отчетност кон граѓаните за што во иднина најавува новини во отворање на податоците од институциите. - Транспарентноста е инструмент во рацете на граѓаните кој им овозможува да ја оценат релевантноста на процесите и одлуките донесени од институциите, навел Манчевски на денешната јавна дискусија  на тема „Транспарентни и отчетни институции-императив за одговорна власт“. Како што истакнал, дигитализацијата и новите технологии овозможуваат брза и редовна комуникација, полесно од кога било, секојдневна консултација со граѓаните и граѓанскиот сектор. Министерот се осврнал на дел од мерките кои Владата ги презеде во контекст на зголемување на отчетноста и транспарентноста и потенцираше дека за наредниот период се работи на отворање на податоците кои произлегуваат од работата на институциите од јавниот сектор, соопшти Кабинетот на министерот. Се подготвува стратегија и акциски план за отворени податоци, се работи на пуштање во употреба на нов портал за ...
| | веќе видена | слични

Деновиве Фондацијата Отворено општество Македонија прославува 25 години од нејзиното работење во државава. Преку низа настани и панел дебати, се разговара за идеите поврзани со отворените општества. Завршниот таков настан го носи насловот: „Има ли шанси отвореното општество во Македонија?“. Во Соединетите Американски Држави, постои верување дека доколку некој наслов во себе содржи прашање, тогаш сигурно одговорот на тоа прашање е „не“. Сепак десетината панелисти на настанот, вистински се потрудија да дадат одговор на прашањето. -Борбата за отворено општество продолжува, има многу предизвици, но има и многу надеж – истакна Фани Каранфилова – Пановска, извршната директорка на Фондацијата Отворено општество Македонија. Маја Бојаџиевска, претседателка на Управниот одбор на ФООМ, истакна дека Македонија излегла од темен период во кој постоеле отворени закани за отвореното општество. – Јасно е дека поранешната власт се трудеше да ја затвори вашата канцеларија. Но, благодарение на цивилното општество кое и се ...
| | веќе видена | слични

Кои се потенцијалите и можностите, но и предизвиците на отвореното општество? Какви се перспективите на граѓаните и институциите во тој поглед, што тие треба да прават за да ги поттикнат и одржат вредностите кои го чинат отвореното општество? Ова се главните елементи на дискусиите посветени на отвореното општество кои ги покренаа претставници на граѓанското општество, државните институции, медиумите, академската и меѓународната заедница на дводневната конференција „Има ли шанси отвореното општество во Македонија?” која што денеска и утре (21 и 22 мај) ја организира Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ). Со оваа конференција Фондацијата го заокружува тринеделното работно одбележување на 25-годишнината од работењето на ФООМ во Македонија. Конференцијата почна со позиционирањето на отвореното општество на раскрсница, со лоцирање на глобалните закани и предизвици за неговите вредности, но и со изнаоѓање на пристапи и стратегии кои би биле одговор на предизвиците за зачувување на демократските ...
| | веќе видена | слични

Македонија има шанса за отворено општество, но мора да се продолжат реформите во владеењето на правото, слободата на изразување, транспарентноста, отчетноста, економскиот развој и борбата против говорот на омраза и ксенофобијата, се дел од заклучоците на денешната конференција „Има ли шанси отвореното општество во Македонија?“ организирана од Фондација Отворено општество Македонија (ФООМ). На конференцијата, организирана по повод 25-годишнината на Фондацијата во Македонија, учествуваа извршната директорка на ФООМ, Фани Каранфилова – Пановска, премиерот Зоран Заев, претседателот на Фондацијата Отворено општество, Патрик Гаспар и претседателката на Управниот одбор на ФООМ, Маја Бојаџиевска. Извршната директорка на ФООМ истакна дека неслучајно го одбрале овој наслов на оваа завршна конференција затоа што, како што рече, сакале да подвлечат дека по периодот на затвореност, на добиените квалификативи за „заробена држава“, по промените минатата пролет општеството почнува да се отвора, но смета дека целта сè уште ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните повторно ги вратија демократските стандарди, политичката култура, човековите права и неопходноста од транспарентност и отчетност на институциите во Република Македонија. Отвореното општество има сериозна шанса во Македонија – и сите ние треба силно да се вложиме да ја искористиме таа шанса. Ова беше мојата главна порака денеска на настанот „Има ли шанси отвореното општество во Македонија?“, по повод одбележувањето на 25 години од постоењето на Фондација Отворено општество - Македонија. Видео: https://youtu.be/XnuijpbQz-U Галерија: https://flic.kr/s/aHsmkXtMDK Соопштение: http://vlada.mk/node/14728
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 152 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 90 | | | веќе видена

Руските пранкери кои го имитираат поранешниот украински претседател, Петро Порошенко, и кои им се јавуваат по телефон и ги лажат политичарите и светските ...
сите 181 | | | веќе видена

Триесетдневен притвор за Бојан Јовановски и Зоран Милевски, како осомничени за изнудување пари, одземен мобилен телефон на специјалната обвинителка Катица ...
сите 145 | | | веќе видена

Новак Ѓоковиќ во неделата оствари еден од најголемите успеси во својата кариера, бидејќи успеа да добие драматичен меч против миленикот на публиката во Лондон, ...
сите 268 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

25 години ФООМ:Отвореното општество во Македонија исправено пред предизвици кои треба да ги надмине

Од:
До кого (е-маил):
Порака: