Седници на две собраниски комисии

2 копии

Скопје – Во Собранието на Република Македонија денеска седници ќе се одржат седници на комисијата за економски прашања и на комисијата за здравство. Комисијата за економски прашања ќе ги разгледува годишните извешти за работата на Комисијата за заштита на конкуренцијата во 2010 година и за работата на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија во 2010 година. Предлог на закон за дополнување на Законот за заштита од пушењето, по скратена постапка, е единствената точка по која ќе расправаат членовите на Комисијата за здравство.
| | веќе видена | слични

Членовите на Собраниската комисија за здравство на вчерашната седница ги усвоија најновите законски измени, но при тоа направија пародија од Законот за пушење до степен на вулгарност. Со најновите измени се предвидуваат многу построги санкции. Ако инспекторот утврди дека во јавните простории се пуши, тој ќе може да донесе решение за привремена забрана за вршење дејност во траење од седум дена за трговец-поединец, на пример, продавница и 15 дена за ресторани и кафулиња. Миле Пачемски од ВМРО-ДПМНЕ , кој укажа дека ова е седма измена на Законот, рече дека измените имаат цел да го намалат бројот на пушачи, особено меѓу младите и да се заштити населението од зависноста од цигари. Ова особено поради фактот што половина од населението во Македонија се пушачи, а 20 отсто од средношколците пушат. „Пушењето е болест и треба да се лекува. Секој пушач може да се препозна по бојата на кожата, посебно оние што пушат над 10 години“, објасни Пачемски. На ова, пратеничката Билјана Казанџиска од СДСМ го праша Пачемски, кој е ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Собраниската комисија за здравство денеска го изгласа предлог-законот за дополнување на Законот за заштита од пушењето. Со дополнувањата, кои ќе бидат ставени на гласање на наредните седници на Собранието, се предвидува при вршење инспекциски надзор доколку инспекторот утврди дека во јавните простории се пуши да донесе решение за привремена забрана за вршење дејност во траење од седум дена за трговец-поединец и 15 дена за приватно лице, а државните инспектори во иднина да подготвуваат квартални извештаи за утврдените неправилности.
| | веќе видена | слични
2 копии

Собраниската Комисија за економски прашања го усвои годишниот извештај за работата на Комисијата за заштита на конкуренцијата за 2010 година. Опозицијата беше воздржана во гласањето бидејќи смета дека извештајот е едноличен и не дава конкретни податоци за работењето, како и дека е изоставена споредба со претходните години. Чедомир Краљевски, претседателот на Комисијата за заштита на конкуренцијата, истакна дека во текот на 2010, Комисијата донела 26 решенија за неправилно работење и тоа четири решенија против Сојузот на возачи и АМСМ поради тоа што директно ги фиксирале продажните цени на услугата за технички преглед на моторни и приклучни возила. Со едно решение за злоупотреба на доминантна позиција е постапено против јавното претпријатие Охридски комуналец поради тоа што ги обврзувало граѓаните кои плаќаат наменско осигурување од 40 денари за подигнување на погребална опрема од ова претпријатие. Комисијата минатата година донела 21 решени за концентрација на компании од кои на 18 им било одобрено ...
| | веќе видена | слични

Свето Николовски Трошењето буџетски пари од страна на Комисијата за заштита на конкуренцијата е дискутабилно за опозицијата и ја доведува во прашање нејзината самостојност и независност. Треба да се бара друг начин на нејзино финансирање, смета Маријанчо Николов, пратеник на СДСМ. Беше побарана и детална листа на корисници на државна помош по години и висината на доделените средства на странските инвеститори од Бунарџик. Комисијата за заштита на конкуренција не е агенција, туку самостоен државен орган, се финансира исклучиво од буџет, а контрола на трошењето врши Државниот завод за ревизија, одговори нејзиниот претседател Чедомир Краљевски. Кога е во прашање државната помош се оценува единствено дали таа е компатибилна со законот. Лани биле откриени 4 случаи на недозволени картелски договори и фиксирање на цени. На листата на претседателот на Комисијата за заштита на конкуренцијата се најдоа: АМСМ, Сојузот на возачи, АСУЦ , Орион и Сигнал од Струмица. Практично комисијата работи како еден вид ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Собраниската Kомисија за економски прашања на денешната прва седница го усвои Извештајот за работа на Комисијата за заштита на конкуренција во 2010 година. Во текот на 2010 година Комисијата донела четири решенија за забранети договори против Авто-мото сојузот на Македонија и здруженија на возачи, едно решение против јавното погребално комунално претпријатие „Охридски комуналец“ за злоупотреба на доминантна позиција, а во однос на спојувањето на фирмите односно концентрација на пазарот донесени се 21 решение. Пратениците од опозицијата гласаа воздржано затоа што според нив извештајот е помалку аналитичен за разлика од минатите години и нема компаративни податоци за да може да се согледа целокупната работа на Комисијата за заштита на конкуренцијата. Маријанчо Николов од СДСМ рече дека не е прифатливо постојното законско решение комисиите кои се независни од државните органи да се финансираат од буџетот на Република Македонија затоа што тоа не им дава самостојност во нивното работење. На ова претседателот на ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Членовите на собраниската Комисија за здравство на денешната прва седница по скратена постапка го изгласаа Предлог-законот за дополнување на Законот за заштита од пушењето. Со дополнувањата, кои ќе бидат ставени на гласање на наредните седници на Собранието, сепредвидува при вршење инспекциски надзор доколку инспекторот утврди дека во јавните простории се пуши да донесе решение за привремена забрана за вршење дејност во траење од седум дена за трговец-поединец и 15 дена за приватно лице, а државните инспектори во иднина да подготвуваат квартални извештаи за утврдените неправилности. Презентирајќи ги дополнувањата на двата члена на законот, заменик-министерот за здравство Владимир Поповски рече дека со дополнувањата се вршат позитивни измени, односно предвиден е поригорозен пристап кон постоечкиот Закон, поактивни инспекциски надзори и изработка на квартални извештаи, бидејќи, како што посочи, моментално Законот не се почитува во целост. Миле Пачемски од ВМРО-ДПМНЕ потенцираше дека ова е седма измена на ...
| | веќе видена | слични

Со дополнувањата, кои ќе бидат ставени на гласање на наредните седници на Собранието, сепредвидува при вршење инспекциски надзор доколку инспекторот утврди дека во јавните простории се пуши да донесе решение за привремена забрана за вршење дејност во траење од седум дена за трговец-поединец и 15 дена за приватно лице, а државните инспектори во иднина да подготвуваат квартални извештаи за утврдените неправилности. Презентирајќи ги дополнувањата на двата члена на законот, заменик-министерот за здравство Владимир Поповски рече дека со дополнувањата се вршат позитивни измени, односно предвиден е поригорозен пристап кон постоечкиот Закон, поактивни инспекциски надзори и изработка на квартални извештаи, бидејќи, како што посочи, моментално Законот не се почитува во целост. Миле Пачемски од ВМРО-ДПМНЕ потенцираше дека ова е седма измена на Законот и дополнувањата се позитивни и имаат за цел да го намалат бројот на пушачи, особено меѓу младите и да се заштити населението од зависноста од цигари. Пратеникот Горан ...
| | веќе видена | слични

На дневниот ред на седницата на Комисијата за економски прашања се годишните извешти за работата на Комисијата за заштита на конкуренцијата во 2010 година и за работата на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија во 2010 година. Предлог на закон за дополнување на Законот за заштита од пушењето, по скратена постапка, како што е најавено, е единствената точка по која ќе се расправаат членовите на Комисијата за здравство.
| | веќе видена | слични

Собраниските комисии за економски прашања и за здравство денеска ќе одржат седници во Законодавниот дом. На дневен ред на седницата на Комисијата за економски прашања ќе бидат годишните извешти за работата на Комисијата за заштита на конкуренцијата и за работата на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија за изминатата 2010 година. Членовите на Комисијата за здравство ќе расправаат за Предлог на закон за дополнување на Законот за заштита од пушењето, по скратена постапка.
| | веќе видена | слични

Останато

Предраг Васиљевиќ Кога Црна Гора влезе во НАТО, неофицијално, стана Монтенегро. Македонија за да влезе во Алијансата беше преименувана во Северна Македонија. ...
сите 96 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 209 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд трамп го потпиша законот за избегнување нова делумна блокада на државната администрација. Со Законот се обезбедени 333 ...
сите 121 | | | веќе видена

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери испрати покани за учество во набљудувањето на изборот за претседател на државата што ...
сите 164 | | | веќе видена

Во домот на културата „Браќа Миладиновци“ во Струга, денеска најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ одржа Конвенција на која од 9-те кадидати за ...
сите 136 | | | веќе видена

Вчера беше доставено заедничкото писмо до Генералниот секретар на ОН, со кое се информира Антонио Гутереш за датумот на влегување на сила на Конечната ...
сите 173 | | | веќе видена

Изутринава почина уште еден 39 –годишен пациент на Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување -Карил, подлегнувајќи им на повредите здобиени ...
сите 216 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Седници на две собраниски комисии

Од:
До кого (е-маил):
Порака: