Струјата поскапува за 9,98%, повисоки цени и за парното греење

7 копии

Струјата од 1 јануари поскапува за 9,98%, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика.Од Нова година поскапува и парното греење во Скопје. Домаќинствата кои добиваат топлинска енергија од топланите Исток, Запад и Центар, ќе плаќаат повисока цена за 1,49%, а оние кои ги користат услугите на топланата Север за 7,8%. За деловните субјекти, вклучувајќи ги и училиштата и градинките, цената се зголемува за 20% за топланите Исток, Запад и Центар, а 38% за Север.Наредната корекција на цената на парното е предвидена за јуни 2010 година.(Toтал)
| | веќе видена | слични

Зголемувањето на цената на електричната енергија им го расипа есапот на компаниите. Заработувачката, доколку ја имаа во оваа кризна година, им падна со повисоките производствени трошоци кои скокнаа со поскапувањето на електричната енергија. Од растот на цената на струјата најмногу ќе страда текстилната индустрија. - Електричната енергија ќе ни ги зголеми трошоците во работењето, а не можеме да ги покриеме со повисока цена на нашиот текстил. Пазарот тоа не ни го дозволува. Главно работиме лон-производство за партнери во Германија кои ни ја намалија цената на работната сила. И да сакаме не можеме да продаваме поскапо бидејќи веднаш ќе избегаат во Полска и во Словачка каде што имаат поевтини транспортни трошоци - велат во текстилната индустрија. Според менаџерите од текстилните компании, ако електричната енергија и натаму поскапува, Македонија може да се прости од текстилната индустрија. Со повисоки трошоци во работењето, поради поскапата електрична енергија, се соочуваат и пекарите. - Граѓаните не треба да се ...
| | веќе видена | слични

Новите цени на струјата и на парното дополнително ќе ги осиромашат и граѓаните и фирмите Струјата и парното поскапеа и веќе од наредниот месец сите ќе плаќаат подебели сметки. И граѓаните и компаниите. Десет проценти е зголемувањето на цената на струјата, а парното ќе скокне меѓу 1,49 и 7,85 отсто. Наскоро се најавуваат и нови цени на гасот, кој редовно го користат голем дел од македонските компании. Досега една третина од платата, онаа просечната што е малку над 20 илјади денари, одеше за плаќање сметки. Сега ќе се издвојува и повеќе, што значи дека ќе се живее уште полошо отколку во 2009 година и ќе се влошува социјалната слика. Компаниите, пак, ќе имаат зголемени трошоци кои ќе повлечат сигурно и поскапување на нивните финални производи. Кога ќе се случи тоа и за колку процентно зголемување ќе стане збор, дополнително ќе покажат нивните пресметки. Но, многу веројатно дека тоа ќе се случи набргу. Од Сојузот на стопански комори велат дека наскоро ќе ги сумираат забелешките што ги имаат околу скокот на ...
| | веќе видена | слични

        Енергетските компании не се задоволни од предвиденото поскапување на електричната и на топлинската енергија, бидејќи сметаат дека не им се признаени сите трошоци       Од Нова година струјата да поскапи за околу 10 отсто, а парното греење до 7,85 отсто, одлучи вчера регулаторната комисија за енергетика. По неколкудневните пресметки, членовите на комисијата вчера објавија дека од 1 јануари сметките за струја ќе бидат повисоки за точно 9,98 отсто, па за киловат-час од јануари ќе се плаќа 3,78 денари. Регулаторите соопштија и дека домаќинствата што добиваат топлинска енергија од топланите Исток, Запад и Центар ќе плаќаат повисока цена за 1,49 отсто, а оние што ги користат услугите на топланата Север за 7,85 отсто. Според новата цена на парното, ако досега за еден стан од 60 квадратни метри годишно се плаќаше 23.500 денари, сега ќе се плаќа 23.833 денари. Цената за истата квадратура за Скопје Север од годишните 21.700 денари, се покачува на 23.500 денари. За деловните субјекти, вклучувајќи ги и ...
| | веќе видена | слични

Силвана ЈовановскаПоскапа електрична енергија за 9,98 проценти ќе биде пресметана во јануарски сметки што ќе стигнат до потрошувачите во февруари. Ова е конечната одлука на Регулаторната комисија за енергетика откако ги сослуша аргументите на енергетските компании за нивното барање за поскапување. Регулаторите уште во четвртокот најавија дека според нивните пресметки електричната енергија ќе поскапи за 10 проценти. Од Нова година поскапува и парното греење во Скопје. Домаќинствата што добиваат топлинска енергија од топланите Исток, Запад и Центар, ќе плаќаат повисока цена за 1,49 проценти, а тие што ги користат услугите на топланата Север за 7,85 проценти. За деловните субјекти, вклучувајќи ги и училиштата и градинките, цената се зголемува за 20 проценти за топланите Исток, Запад и Центар, а 38 проценти за Север. Следната корекција на цената на парното е предвидена за јуни 2010 година. ЕЛЕМ, ЕВН и МЕПСО побарале од Регулаторната комисија за енергетика повисока цена на електричната енергија за да си ги ...
| | веќе видена | слични

Јануарските сметки за струја ќе бидат повисоки за 9,98%. Вака вчера одлучи Регулаторната комисија за енергетика. Со новата цена на електричната енергија, за киловат час ќе се плаќа 3,78 денари.Од Нова година поскапува и парното греење во Скопје. Домаќинствата кои добиваат топлинска енергија од топланите Исток, Запад и Центар, ќе плаќаат повисока цена за 1,49 отсто, а оние што ги користат услугите на топланата Север за 7,85 проценти. Најголемото покачување на топланата Север, регулаторите го одобриле зашто топланата пријавила дека дури 30% од потрошувачите се откажале од централното греење. Според новата цена на парното, ако досега за еден стан од 60 квадратни метри годишно се плаќаше 23.500 денари, сега ќе се плаќа 23.833 денари. Цената за истата квадратура за Скопје Север од годишните 21.700 денари, се покачува на 23.500 денари."За деловните субјекти, вклучувајќи ги и училиштата и градинките, цената се зголемува за 20 отсто за топланите Исток, Запад и Центар, а 38 проценти за Север", вели претседателот на ...
| | веќе видена | слични

Регулаторите ја испорачаа новогодишната честитка Струјата од први јануари ќе поскапи за 9,98 проценти, одлучи Регулаторната комисија за енергетика. Од Нова година поскапува и парното греење во Скопје. Домаќинствата кои добиваат топлинска енергија од топланите Исток, Запад и Центар, ќе плаќаат повисока цена за 1,49 насто. А, пак, оние, што ги користат услугите на топланата Север, ќе добиваат сметки зголемени за 7,85 проценти. За деловните субјекти, вклучувајќи ги и училиштата и градинките, цената се зголемува за 20 насто за топланите Исток, Запад и Центар, а 38 проценти за Север. Наредната корекција на цената на парното е предвидена за јуни 2010 година.
| | веќе видена | слични

„Подебелите“ сметки за струјата и за парното од јануари ќе го истенчат уште повеќе семејниот буџет, а ќе предизвикаат и бран поскапување на основните животни артикли Стопанствениците почнаа да прават пресметки дали од Нова година треба да ги зголемат цените на своите производи поради поскапувањето на струјата и на парното греење. Пресметките ќе покажат како ќе ги покријат зголемените трошоци и може ли со истото ниво на цени да работат рентабилно. Регулаторната комисија за енергетика вчера и официјално донесе одлука од следниот месец струјата да поскапи за 9,98 отсто, а цената на парното греење да се зголеми од 1,49 до 7,85 отсто. Парното греење за училиштата, градинките, болниците и другите деловни објекти ќе поскапи од 20 до 38 отсто. Стопанствениците очекуваат новите цени на струјата и топлинската енергија да предизвикаат бран поскапувања, кои најмногу ќе се одразат врз буџетот на граѓаните. Песимистичките прогнози ги аргументираат и со очекуваното зголемување на цените на горивата, особено на природниот ...
| | веќе видена | слични

Новите цени ќе почнат да се применуваат од први јануари идната година, а корисниците на услугите нив ќе ги платат во февруари 2010 година Струјата од 1 јануари идната година се зголемува за 9,98 проценти, одлучи вчера Регулаторната комисија за енергетика. Повисоки сметки за речиси 10 проценти граѓаните ќе добијат во февруари за електричната енергија што ќе ја потрошат во јануари. Повисоки сметки ќе добијат и потрошувачите на топлинска енергија. Топланите Исток, Запад и Центар за домаќинствата ја зголемуваат цената за 1,49 проценти, а топланата Скопје-Север за 7,85 насто.При носењето на овие одлуки присуствуваа трите енергетски компании - Електрани на Македонија (ЕЛЕМ), МЕПСО и ЕВН Македонија, како и топланите Исток, Запад, Центар и Скопје-Север. Според информациите од Регулаторната комисија, од новите цени не била задоволна ниту една од компаниите. Од РКЕ изјавија дека пресметките ги направиле според утврдената методологија. -Најголемо зголемување на електричната енергија е одоборено на ЕЛЕМ и тоа 55,75 ...
| | веќе видена | слични

Од 1 јануари домаќинствата што користат топлинска енергија од „Топлификација Скопје-Север“ ќе плаќаат поскапо парно за 7,85 отсто. Оние што, пак, се корисници на трите фирми за снабдување на АД „Топлификација“ ќе имаат повисока цена за 1,49 отсто. Компаниите што користат топлинска енергија од трите снабдувања на АД „Топлификација“ од 1 јануари ќе плаќаат поскапи сметки за 20 отсто, а од Скопје-Север дури за 38 отсто. Ова вчера го соопшти Димитар Петров, претседател на Регулаторната комисија за енергетика, додаде дека за „ЕЛЕМ-Енергетика“, од кој со топлинска енергија се снабдуваат жителите на скопските населби Железарница, Автокоманда и дел од Маџари ќе се одлучува дополнително откако ќе биде разгледана доставената документација. Одлуката за „Енергетика“ ќе биде донесена во јануари. Домаќинствата што со досегашната цена од 32,5 денари за квадратен метар, за стан од 60 квадратни метри на годишно ниво плаќале 23.500 денари, сега ќе плаќаат 23.833 денари. Ако домаќинствата од Скопје-Север за стан со иста ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателката на комисијата Билјана Ивановска во интервју за Радио Слободна Европа вели дека освен изборната кампања и финансирањето на политичките партии, ...
сите 191 | | | веќе видена

Извршниот директор на Етиопиан Ерлајнс Теволде Гебремариам, по несреќата на атиопскиот авион во кој загинаа 157 лица, изјави дека предупредувањата и барањата ...
сите 52 | | | веќе видена

Оставки од претседателот Александар Вучиќ, премиерката Ана Брнабиќ, собранискиот спикер Маја Гојковиќ, оставка на раководството на РТС и обезбедување услови за ...
сите 200 | | | веќе видена

Австралиецот Брентон Тарант, кој е осомничен за напад врз две џамии во Нов Зеланд и за убиство на 50 лица, во април 2016 година престојувал во Словенија. Ова ...
сите 94 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Струјата поскапува за 9,98%, повисоки цени и за парното греење

Од:
До кого (е-маил):
Порака: