Македонија и Хрватска ќе го парафираат договорот за екстрадиција

5 копии

Македонија и Хрватска денеска треба да го парафираат текстот на Договорот за екстрадиција, информираат од Министерството за правда. Со измените на Уставот се создаде правен основ за потпишување билатерални договори за екстрадиција на државјаните на државите потписнички, за кривични дела од организираниот криминал и корупцијата. Со тоа ќе се оневозможи злоупотреба на двојното државјанство за одбегнување на казнено гонење. На парафирањето на текстот на Договорот му претходеа неколку средби на експертско ниво, на кои интензивно се работеше на изготвување на билатералниот договор.
| | веќе видена | слични

Македонија и Црна Гора го парафираа договорот за екстрадиција. По хрватска со која вчера беше потпишан договор, Црна Гора е втора земја која со Македонија ги отвора вратите за размена на криминалци кои имаат двојно државјанство. Ќе се испорачуваат сите кои учествувале во организиран криминал, корупција и перење пари, а за што е предвидена казна затвор од минимум 4 години исто така и оние кои не ги отслужиле своите казни за истите дела. Нема точна бројка колку граѓани од овие земји ги исполнуваат условите да бидат екстрадирани. Министерот за правда најави потпишување договор и со Србија во септември. Покрај договорот за екстрадиција со Србија во исто време се подготвуваат и договорите за меѓународна соработка во граѓанската материја и за меѓународна соработка во кривичната материја рече Маневски. Македонија активно се вклучува во процесот на меѓународната соработка за спречување на организираниот криминал и корупцијата рече Маневски. /Е.И.
| | веќе видена | слични
10 копии

Скопје, 9 јули – Македонија и Црна Гора денеска го парафираа текстот на договорот за екстрадиција на сопствени државјани, чија цел ќе биде поефикасна борба против организираниот криминал, корупцијата и перењето пари. „Сторителите на тешки кривични дела, на организираниот криминал, на тешки злосторства, сторителите на тешки кривични дела на корупцијата и перењето пари никаде нема да имаат мир и секогаш ќе бидат на дофат на правдата. Ова не е закана, ова е закон. Впрочем, поради тоа го изменивме и Уставот на Република Македонија“, изјави министерот за правда Михајло Маневски. Во однос на екстрадицијата за кривично гонење, предвидено е тоа да се стори за дела поврзани со организираниот криминал и корупција и за перење пари, за кој и е пропишана казна затвор од најмалку четири години. Во однос на екстрадицијата на сопствени државјани заради извршување на казна, тоа ќе се врши во случај на затворска казна од најмалку две години. Пред два дена, Македонија парафираше сличен договор со Хрватска. Дополнително, ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Сторителите на тешки кривични дела на организираниот криминал, на тешки злосторства, на корупцијата и перењето пари никаде нема да имаат мир и секогаш ќе бидат на дофат на правдата. Тоа, како што истакна министерот за правда Михајло Маневски на денешната прес-конференција, го овозможува потпишувањето на договорите за екстрадиција со Хрватска, Црна Гора и наскоро со Србија. - Денеска е извршено парафирање на договорот со Црна Гора, а вчера со Хрватска, додека договорот со Србија треба да се парафира на почетокот на септември годинава. Во договорот за екстрадиција со Црна Гора се предвидува да се врши заради започнување кривично гонење и заради извршување на казна, рече министерот Маневски. Тој посочи дека во договорот се определени и кривичните дела на корупцијата за кои може да се изврши екстрадиција заради започнување на постапката за кривично гонење. - Тоа се кривичните дела за злоупотреба на службената положба и овластување на службено и одговорно лице, за давање активен и пасивен поткуп на државните ...
| | веќе видена | слични

Милчо Велески По вчерашниот парафиран договор со Хрватска за размана на сопствени државјани осудени за криминал, Македонија потпиша договор за екстрадиција и со Црна Гора. Ќе се испорачуваат сите кои учествувале во организиран криминал, корупција и перење пари,за кои е предвидена казна затвор од најмалку 4 години, или пак не ги отслужиле своите казни за истите дела. Од септември треба да важи договорот за испорачување со Хрватска,а кон крајот на октомври треба да почне со имплементација ист таков договор со Црна Гора и со Србија. “Се обезбедува и поголема заштита на граѓаните и на институциите за да не бидат жртви на тешки кривични дела на организиран криминал и корупција“, истакна министерот за правда Михајло Маневски. Кој македонски бегалец криејќи се од правдата во соседните балкански земји и заштитен со двојно државјанство прв ќе биде испорачан на Македонија? Одговорот ќе се знае по октомври.Криминалците нема да имаат мир.Ова не е закана,туку примена на законот. “Практично ќе се оневозможи со ...
| | веќе видена | слични

"Министерствата за правда на Македонија, Србија, Хрватска и Црна Гора интензивно работеа на склучување на договорите за екстрадиција на лица за кои согласно законот треба да се поднесе постапка или да се изврши кривична санкција. Откако потпишавме договор за екстрадиција со Хрватска, денес Министерството за правда го парафираше договорот за екстрадиција меѓу Република Македонија и Црна Гора. И во овој договор се предвидуваат 2 вида на екстрадиција на сторители на казненеи дела. Македонија активно се вклучува во процесот на меѓународната соработка за спречување на организираниот криминал, корупцијата и перењето на пари. Маневски потенцираше дека со Србија истовременото се склучуваат три договори. Покрај договорот за екстрадиција се подготвуваат и договорите за меѓународна соработка во граѓанската материја и за меѓународна соработка во кривичната материја. "
| | веќе видена | слични
6 копии

Во Министерството за правда денеска ќе биде парафиран договорот за есктрадиција меѓу Република Македонија и Црна Гора. На парафирањето на договорот за екстрадиција ќе присуствува министерот за правда Михајло Маневски. (Крај)
| | веќе видена | слични

Македонија и Хрватска вчера го парафираа текстот на договорот за екстрадиција на сопствени државјани., Договорот, кој се очекува да стапи во сила на крајот на септември, треба да овозможи поефикасна борба против организираниот криминал, корупцијата и перењето пари. По парафирањето текстот ќе го разгледаат владите на двете земји и ќе утврдат потписник, а потоа ќе почне процедура на ратификување на договорот во македонското Собрание и во Саборот на Хрватска. Договорот за екстрадиција, како што објасни министерот за правда Михајло Маневски, опфаќа екстрадиција заради започнување кривично гонење и заради извршување на казна. - Екстрадицијата на сопствени државјани за кривично гонење според одредбите од договорот ќе се врши за кривично дело на организираниот криминал и корупцијата и кривичното дело перење пари, за што е пропишана казна затвор од најмалку четири години. Тоа се најтешките кривични дела според нашиот Кривичен законик, истакна Маневски. Од коруптивните дела екстрадиција за започнување постапка за ...
| | веќе видена | слични

Состанокот на министрите за правда на Хрватска, Србија и на Босна и Херцеговина, започна во петокот во војводинското место Сремски Карловци. Како што е најавено, темата на разговорите се очекува да биде можноста за проширување на договорот за меѓусебна екстрадиција на државјаните обвинети за тешки кривични дела. Министрите на трите држави, исто така, треба да разговараат за актуелниот случај на Драган Паравиња, кој беше уапсен на територијата на Босна и Херцеговина, баран во Србија за силувања и во Хрватска осомничен за убиство на 17-годишната Антонија Билиќ по чие тело се спроведува масовна потрага во далматинскиот регион. Покрај тројцата министри Снежана Маловиќ (Србија), Дражен Бошњаковиќ (Хрватска) и Бариша Чолак (БиХ), на состанокот домаќинот ќе го претставуваат државната обвинителка Загорка Доловац, посебниот обвинител за организиран криминал Миљко Радисављевич, како и обвинителот за воени злосторства на Србија и неговиот заменик, Владимир Вукчевиќ и Бруно Векариќ, додека хрватска е застапена преку ...
| | веќе видена | слични

Хрватска е првата земја со која Македонија ќе почне да разменува сопствени државјани осудени за криминал, откако двете земји ги сменија Уставите, а денеска и го потпишаа договорот за екстрадиција. Македонија ги почна преговорите за меѓусебна екстрадиција на сопствени граѓани и со Србија и Црна Гора. Кој македонски бегалец криејќи се од правдата во соседните балкански земји и заштитен со двојно државјанство прв ќе биде испорачан на Македонија. Одговорот ќе се знае по октомври, вели министерот Маневски. Хрватска е првата земја со која Македонија ја ратификува спогодбата за екстрадиција на сопствени државјани откако беа сменети уставите во двете земји и беше дозволено нивно испорачување од родните земји. Ќе се испорачуваат сите кои учествувале во организиран криминал, корупција и перење пари (за кои е предвидена казна затвор од минимум 4 години) или пак не ги отслужиле своите казни за истите дела (казната мора да е подолга од две години). Сега владите и парламентите на двете земји треба да ги ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Кривичниот совет на одделението за организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 – Скопје денеска донесе одлука со која мерката притвор за ...
сите 377 | | | веќе видена

На социјалните мрежи вечерва се појавија коментари од фановите на музичарот кој загина со Шабан Шаулиќ, Мирсад Кериќ, кој овие денови беше заборавен од ...
сите 270 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 191 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Граѓаните сами ќе си ја платат Република Северна Македонија. Сите документи – лични карти, возачки дозволи, пасоши, здравствени книшки, регистарски таблички ќе ...
сите 23 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 99 | | | веќе видена

Демократите во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес денеска претставија резолуција со која се бара суспендирање на вонредната состојба во земјата, што ...
сите 78 | | | веќе видена

До сега на Live Aid концертот се собрани околу 100 милиони долари за храна и лекови. Концертот , на кои има околу 250 000 луѓе се одржува во близина на местото ...
сите 117 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија и Хрватска ќе го парафираат договорот за екстрадиција

Од:
До кого (е-маил):
Порака: